Tunturisuden sivut

Koiranpentuja

Koiranomistajaksi hankkiutuvan on oikeaa koirarotua itselleen valitessaan otettava huomioon monta seikkaa. Koiran ulkonäkö, käyttötarkoitus, rodun yleinen terveys ja ennen muuta koiran koko ovat omaa koiraa valittaessa tarkasteltavina. Ulkonäkö ei saisi kuitenkaan olla kaikkea määrittävä valintaperuste, vaan on pohdittava myös rodun alkuperää ja käyttötarkoitusta.

"Pennut ovat luonnonlääke rakkaudettomuuteen - sekä moniin muihin elämän vaivoihin". - Richard Allan Palm.

"Anna koiranpennulle koti ja vähän rakkautta, ja hänen sydämensä on ikuisesti sinun". - Pam Brown.

"Pentu voi haistaa päivällisen kaksinkertaisten ikkunoiden, painavien tammiovien, tiilen ja betonin ja uunivuoan lävitse". - Pamela Dugdale.


Bordeauxindoggi

Bordeauxindoggi.

Kun olet hankkimassa itsellesi koiranpentua, etkä vielä ole päättänyt, minkä rotuisen koiran aiot hankkia, voit käydä koiranäyttelyissä tutustumassa koiriin. Jos kiinnostuu jostakin rodusta, kannattaa yrittää kysellä joltakin kyseisen rodun koiranomistajalta koiran ominaisuuksista. Koirakirjoista saa myös paljon perustietoa eri koiraroduista.Mäyräkoira.

Koiran omistaminen tuo mukanaan vastuun kaikista koiranpitoon liittyvistä asioista. Ei kai tarvitse edes mainita, että koiranomistajan velvollisuus on huolehtia koirastaan kaikissa oloissa aina hyvin.

Kun uusi pentu on haettu kotiin, siitä tulee erityisesti alkuvaiheessa koko kodin keskipiste. Alkaa yhteinen elämä kepeämmän leikin ja vakavamman kasvatuksen kera. Leikkiessäänkin koira oppii ja sitä kasvatetaan samalla.

Kultainennoutaja

Kultainennoutaja.

Koiran luonne on yksi valintaperusteista. Jos olet itse luonteeltasi rauhallinen, et ehkä valitse riehakasta rotua, kuten esimerkisi bokseria. Toiset etsivät koirarodusta itseensä verrattuna samankaltaisuutta, toiset taas ihan päinvastoin erilaisuutta.

Siperianhusky

Siperianhusky.

Oikean koirarodun valinnassa ei silti ole olemassa mitään sääntöä, vaan lopultakin ratkaisuun vaikuttavat omat, henkilökohtaiset mieltymykset. Voihan suurikokoinen koira käyttää tilaakin vähemmän, kuin kaikkialle ennättävä pikkukoira.

Berninpaimenkoira - Berner Sennenhund - Bernese Mountain Dog

Berninpaimenkoira.

Koiran sukupuolellakin on merkitystä. Nartut ovat yleensä rauhallisempia kuin urokset, mutta niiden juoksuajat voivat monien mielestä olla hankalia. Käytösongelmia esiintyy uroksilla useammin kuin naarailla, joten ensimmäistä koiraansa valitsevalle lapsiperheelle narttu voi olla hyvä valinta.

Rottweiler

Rottweiler.

Keskiaasianpaimenkoira

Keskiaasiankoira.

Koirat ovat kumppaneita. Jos haluaa koirasta vain vahdin varkaiden varalta, on parempi hankkia varashälytin ja asetella kameroita pihansa kulmille, sillä kotona koiran tärkein tehtävä on olla ystävä. Parempaa ystävää ihmiselle ei voisi kuvitellakaan. Koira ei arvostele omistajaansa (ainakaan kovin epäystävllisesti), koira ei ole huonolla tuulella (ainakaan kovin pitkään) ja koira on aina valmis lohduttamaan ja rakastamaan sinua.

Weimarinseisoja

Weimarinseisoja.

Koiran tarpeetkin on otettava huomioon rotua valittaessa, niin että koiralla olisi mahdollisuus toteuttaa omia, rotuun liittyviä käyttäytymistapojaan. Ei kannata valita aktiivista koiraa, mikäli itsellä ei ole riittävästi aikaa ja tilaa koiran kanssa touhuamiseen.

Suomenlapinkoira - Finnish Lapphund

Suomenlapinkoira.

Onko koirasi lyhyt- vaiko pitkäkarvainen - tässäkin rotuvalinta on sinun. On syytä kuitenkin tiedostaa, että pitkäkarvaisen koiran upea, tuuhea turkki vaatii enemmän aikaa ja vaivaa sen hoitoon.Chihuahua.

Koiranpennullekin sopeutuminen, kun se on haettu kotiin, voi tuottaa aluksi vaikeuksia. Tarvitaan ystävällisyyttä ja kärsivällisyyttä ja aikaa. Pentuiässä koira oppii erilaisia asioita johdonmukaisen ja säännöllisen toiston kautta. Tutustuessaan uusiin asioihin ja tilanteisiin, paikkoihin ja ihmisiin, pentu löytää oman sijansa perheessä ja oppii elämään itsevarmana ja positiivisesti elämän ilmiöihin suhtautuen.

Pennulle on annettava myös omaa aikaa ja rauhaa, sen kimpussa ei saa kaiken aikaa hössöttää. Koiralle sen oma nukkumispaikka, peti, on turvallinen ja tärkeä tila.

Koska koirarotuja on niin valtava määrä, voi jokainen löytää itselleen sopivimman ja mieluisen koiran. Minkärotuisen koiran valitseekin, jättikokoisen tai kääpiön, metsästys- tai sylikoiran, aina voi olla varma siitä, että koira antaa omistajalleen ystävällisen kohtelun takaisin satakertaisesti toveruudellaan ja kiintymyksellään. Monen ihmisen paras ystävä on koira.

Lähteet
*Simon Dominique, Simon Serge: Ystävämme koira - Kirjalito
*Helen Exley: Rakastettavat koiramme - Paletti
*David Alderton: Koko maailman koirat - Sanomaprint kirjat
*Valitut Palat: Koko perheen koirakirja
*Bo Bengtson: Maailman koirat - WSOY
*David Alderton: Koirat - rodut ja hoito - Parragon
*Suuri koirakirja - Kauppiaitten Kustannus Oy
*Joan Palmer: Koirat - Gummerus
*David Taylor: Koirien maailma - WSOY
*Peter Larkin, Mike Stockman: Gummeruksen suuri koirakirja - Gummerus
*Maailman koira Atlas - Pet publishing