Tunturisuden sivut

Kultainennoutaja Kultainennoutaja - Golden Retriever

Rotu kultainennoutaja on kotoisin Englannin ja Skotlannin välisiltä rajaseuduilta ja se on kehitetty 1800-luvun jälkipuoliskolla. Ihan tarkalleen ottaen rotu on syntynyt lordi Tweedmouthin tilalla, Skotlannissa vuonna 1860. Ensimmäisen kerran kultaiset noutajat esiintyivät näyttelyssä vuonna 1908. Englannissa rotu sai virallisen hyväksynnän vuonna 1913.

Koiraa nimitettiin aluksi kullanväriseksi sileäkarvaiseksi, mutta vuonna 1920 rotu sai nykyisen golden retriever -nimensä, joka on suomennettu sananmukaisesti kultaiseksi noutajaksi. Vanhemmissa julkaisuissa rodun nimi kirjoitetaan kultainen noutaja, mutta nykyisin yhdyssanana kultainennoutaja.

Kultainennoutaja

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright SheltieBoy


Kultainennoutaja on herkkäkuuloinen, oppivainen, joustava ja hyvin ystävällinen. Sitä arvostetaan sekä noutavana metsästyskoirana että perhekoirana kaikkialla maailmassa. Kultainennoutaja on äärimmäisen kärsivällinen lasten kanssa. Monissa maissa se on ollut jo pitkään suosituimpien rotujen kärkipaikoilla.

Labradorinnoutajan tavoin kultainennoutajakin on monpuolinen koira, jossa yhdistyvät metsästys- ja seurakoiran ominaisuudet. Sitä sanotaankin "jokapaikan luudaksi". Metsästykseen käytettävissä ja koti- ja seurakoirissa on usein melkoisia eroja ulkomuodoissa. Metsästyskoirana kultainennoutaja on hyvin pehmeäsuinen. Se pystyy kantamaan ammutun linnun, jäniksen tai vaikkapa sanomalehden jälkiä jättämättä.

Kultainennoutaja on myös helppo koulutettava ja sitä käytetään opaskoiranakin. Se kertoo koiran luonteesta, sillä kuuluuhan opaskoiran tehtävään paljon maltillista kävelyä.

Kultainennoutaja

Kultaisennoutajan karva on joko suoraa taikka aaltoilevaa, vettä hylkivää ja erityisen runsasta hännässä. Alunperin vesilintujen metsästykseen kehitetyt, ahkerat ja kestävät kultaiset noutajat kahlailevat ja uivat mielellään säässä kuin säässä.

Kultainennoutaja

Kultaisennoutajan turkin väreissä esiintyvät kaikki kullanvärin sävyt, kermanväristä ja kalpeankeltaisesta loistavaan kullanväriin, sekä lähes punaiseen.

Kultainennoutaja

Kultainennoutaja on rakenteeltaan sopusuhtainen, ollen samalla voimakas ja elegantti. Säkäkorkeus on uroksella 56 - 61 cm, nartulla 51 - 56 cm. Uroksen paino 30 kg, nartun 26 kg.

Kultainennoutaja

Kultaisennoutajan tarkkaavainen katse viestii herkkyydestä ja älykkyydestä. Kultainennoutaja on luonteeltaan hyväsydäminen, ihastuttava ja rakastettava koira.