Tunturisuden sivut
Yllä kuvassa pesukarhukoiriin kuuluva englanninpesukarhukoira. Nimestään huolimatta se on amerikkalainen rotu. Se eroaa väritykseltään pesukarhukoirasta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Canopener Sally

Pesukarhukoira - Black and tan coonhound

Pesukarhukoira on yksi Yhdysvaltojen coonhoundeihin luetuista roduista. Coonhoundit ovat metsästyksessä käytettäviä ajokoiria, pesukarhukoiria - ja ne on kaikki jalostettu Yhdysvalloissa, jonka eri puolilla niitä käytetään.

Säkäkorkeus 57 - 69 cm. Paino 29 - 59 kg. Karvapeite on lyhyt ja tiheä. Väri on musta punaruskein (tan) merkein. Kookas, pitkäraajainen ja vankkapäinen. Muistuttaa vihikoiraa, vaikkakin on sitä kevytrakenteisempi, eikä omaa otsaryppyjä. Korvat ovat pitkät, matalalla ja riippuvat. Pitkät luppakorvat on pidettävänä puhtaina hajun ja tulehdusten välttämiseksi. Haukkuääni on kaunis ja sointuva.

Koirakuvat

All rights reserved
Kuva Copyright © KerrieT
Photo used with permission.


Metsästyksessä hyvin järjestelmällinen - ei jätä kiveäkään kääntämättä jälkeä hakiessaan. Ansiokas ajokoiramies E.S.Traverse on todennut pesukarhukoirasta näin:

"Se on tarkkavainuinen koira, joka löytää jäljen, josta toisilla koirilla ei ole hajuakaan - ja seuraa jälkeä sinnikkäästi loppuun asti, vaikka se johtaisi helvetin takaovelle".

Amerikan alkuperäiseen eläimistöön kuuluu pesukarhu eli "coon". Sen metsästys on aina ollut USA:ssa suosittu harrastus ja siksi sitä varten on kehitetty ihan oma koirarotu - tai oikeastaan useampia. Varsinaisia pesukarhukoiria on kuusi eri rotua - coonhoundeihin luetaan mukaan myös leopardikoira, joten koko ryhmässä rotujen määrä on seitsemän.

Pesukarhukoiran tehtävänä metsästyksessä on saada vainu pesukarhusta, löytää se, ajaa se puuhun, jonne se yleensä aina takaa-ajettuna pakenee - ja pidätellä sitä puussa niin pitkään, että metsästäjä ehtii paikalle. Pesukarhut liikkuvat yöllä. joten niitä metsästetäänkin öiseen aikaan. Ajokoirat, pesukarhukoirat, päästetään irtaalleen etsimään jälkeä - ja kun jokin niistä löytää jäljen, se aloittaa ajon, johon muut yhtyvät, jos koiria on useampia.

On erityistä, että kaikilla pesukarhukoirilla on toisten haukkuäänistä poikkeava, tunnistettava oma haukkunsa. Niinpä metsästäjä heti tietää, mikä hänen koiristaan aloitti ajon. Koirien haukku kaikaa yössä kilometrienkin päähän ja metsästäjien on helppoa seurailla näin kannoilla.

Sillä hetkellä, kun pesukarhu lopettaa pakenemisen ja kiipeää puuhun - muuttuu koirien haukunnan sävy. Näin metsästäjät tietävät rientää nyt oikealle paikalle. Pesukarhujen metsästyksen lisäksi pesukarhukoiria käytetään myös esimerkiksi villisikojen ja puumien metsästyksessä.

Pesukarhukoira

All rights reserved
Kuva Copyright © KerrieT
Photo used with permission.


Pesukarhukoiran sukujuuret ovat kettukoirassa ja vihikoirassa - mukaan on lisätty aineksia myös muista roduista. Monien kynologien mielestä rodussa on mukana myös hyvin paljon kerrynbeaglea.

1700-luvun lopulla eläneet kuuluisat tutkimusmatkailijat, Ohiosta kotoisin olevat Simon Kenton ja Poen veljekset olivat ensimmäisiä pesukarhukoirien kasvattajia. Poen koirakannasta ja Simion Shirkin ja hänen pojanpoikansa Holmes Lingon myöhemmistä kasvatustyön tuloksista kehitettiin tämän rodun Old Glory-linja, joka säilyi puhtaana yli 130 vuotta 1940-luvun puoliväliin asti. Muut rodun kannattajat, kuten Merritt-veljekset 1800-luvulla ja Don Stringerin Ten Oaks-koirat 1920 - 1930-luvuilla ovat jättäneet rotuun omat jälkensä.

Pesukarhukoira on rauhallinen, ystävällinen ja lapsista pitävä koira. Se viihtyy ihmisten seurassa ja on hyvin miellyttämishaluinen. Varhainen tutustuttaminen vieraisiin ihmisiin, eläimiin ja paikkoihin on suositeltavaa luottamuksen vahvistamiseksi.

Tekstin lähteet
Maailman Koira Atlas - Pet Publishing 1991
Maailman koirat - WSOY 1973
Wikipedia englanniksi 2009


Koirakuvat

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Pesukarhukoira Shames Privacy