Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Bruce Matsunaga


Tunturisusi Katso ylin kuva kokonaisena.

Missä pirussa ne spaniardit luuraa?!
Piraatit - Karibian paholaiset

Karibian piraatit on käsite, joka nostaa heti mieliimme kiehtovan ja jännittävän kuvan entisaikojen merten paholaisista, merirosvoista. Piraatit ilmestyivät Karibian vesille 1500-luvulla, Amerikan löytämisen jälkeen. Oikeastaan kaikki ensimmäiset löytöretkeilijätkin olivat suuren luokan rosvoja.

Karibia veti vastustamattomalla voimalla puoleensa ja saapujien sekalainen joukko oli täynnä onnenonkijoita ja seikkailijoita, joista useimmat olivat kuin luotuja piraateiksi!

Ahneus ja saaliinhimo yhdisti heidät kaikki: suuren tyylin seikkailijat ja desperadot, kaikki vapautetut orjat ja karanneet rikolliset. Heidän metsästys- ja nautinta-aluettaan oli koko Karibian saariparatiisi, ja ryöstöretkillään he ottivat kaiken minkä kohtasivat: laivat ja kaupungit, hopeat ja kullat, piasterit ja dublonit, jalokivet ja naiset.

Piraattikapteeni papukaijoineen
Piraatti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Funk Dooby


Mukana ollut piraatti kertoo

Alkuperäisiä, aikakauden piraattien itse kirjoittamia kuvauksia ei ole paljon säilynyt. Poikkeuksen muodostaa ranskalainen Alexandre Olivier Exquemelin (n.1645-1707), joka vuonna 1678 ilmestyneessä kirjassaan "Karibian merirosvot" - kuvaa kokemuksiaan Karibialla. Hän matkasi Tortugalle vuonna 1666, pysyen siellä aluksi kolmen vuoden ajan. Hän osallistui useisiin ryöstöretkiin Jamaikan, Haitin ja Kuuban vesillä ja kuvaa tarkoin useita kohtaamiaan, suuria rosvopäälliköitä - poistuen Karibialta vasta vuonna 1772.

Erityisen hyvin hänen kauttaan tutustumme Henry Morganiin, jonka luottoystävä - ja ilmeisesti välskäri, hän oli. Hänen kerrontansa tuo meillekin näille piraattisivuille aidon ja autenttisen tuulahduksen Karibian piraattien, kaappareiden ja bukanieerien kullankimalteisilta ajoilta, jolloin miekat, pistoolit ja kanuunat puhuivat - ja satumaiset aarteet vaihtoivat yhdessä hetkessä omistajaa.
Piraattialus

Piraattien alukset vaanivat piiloisissa poukamissa ja lahdissa, valmiina hyökkäämään niin päivällä kuin yölläkin.

Karibian vesien ja Länsi-Intian saarten tapahtumat ovat osa maailmanhistorian kiehtovinta ja omalaatuisinta aikakautta. Erityisesti 1600-luvulla merirosvous, ryöstäminen ja kiduttaminen kohdistui espanjalaisiin. Espanjan siirtomaiden ja emämaan välisillä reiteillä purjehtivat aarrelaivat olivat kuin näytteille asetettuja arvoesineitä - lihavia hopea- ja kultapossuja - joiden kaappaaminen oli jokseenkin helppo tehtävä.

Piraattivesillä
Piraattivesillä
Piraattikaljuuna kyntää Karibian meriaavaa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Etienne Valois


Kapteeni ruorissa!

Mielikuvissamme, ehkä elokuvien myötä, näemme kapteenin taikka perämiehen ruoriin tarrautuneena, urheasti pitämässä puoliaan, aaltojen vyöryessä yli kannen. Tämä mielikuva on kuitenkin täysin väärä, aikakaudelta ennen 1700-lukua. Nimittäin, ruori keksittiin vasta 1700-luvun alussa. Niinpä Kolumbuksen aikana ja vielä satoja vuosia senkin jälkeen, Karibian piraattien aikakaudella - aluksia ohjattiin laivan perässä olevasta kammesta. Perämiehen asemapaikka sijaitsi kannen alla ja hän ei käytännössä nähnyt edessä aukeavaa merta laisinkaan.

Nuori piraatti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Z'ha'dum


Piraatti

Sana piraatti (peirato) esiintyi ensimmäisen kerran kirjoitettuna 140 eea. jolloin sitä käytti roomalainen historioitsija Polybius. Kreikkalainen historioitsija Plutarch puolestaan kirjasi 100 jaa. vanhimman tunnetun määritelmän piraatille; hänen mukaansa piraatteja ovat he, jotka hyökkäävät laittomasti ei vain laivojen, mutta myös rannikkokaupunkien kimppuun.

Ihanneyhteisöt

Olemme tottuneet perinteisesti näkemään Karibian piraatit kaikkinaisen paheellisuuden ja anarkian edustajina. Olivathan he rosvotessaan todella pahoja ja piittaamattomia ja usein äärimmäisen väkivaltaisia. Uusin merirosvotutkimus avaa kuitenkin meille ihan uusiakin näkökulmia tuohon aikakauteen. Merirosvot pyrkivät rakentamaan hallitsemillaan saarilla ihanneyhteiskuntia, sosiaaliturvineen, lakeineen ja muine sääntöineen - ja heidän on todettu olleen jopa demokratian edelläkävijöitä.

Piraatti
Piraatti

Nuori piraatti Piraatin työasu

Peruspiraatilla oli päässään joko bandana, joka on hiukset ja hien pois silmiltä pitävä huivi, taikka kolmikolkkahattu 1600-luvun lopulta alkaen. Toisen silmänsä päällä hänellä oli musta silmälappu, mutta vain jos silmä oli sokeutunut. Lisäksi olkapäällä saattoi keikkua papukaija, ainakin viihdekirjallisuudessa.

Merirosvolippu Merirosvolippu Merirosvolippu

Merirosvot käyttivät laivoissaan omia lippujaan. Väreinä näissä lipuissa olivat yleensä musta ja valkoinen ja lipun kuva-aihe oli mahdollisimman hyytävä ja kalmanmakuinen. Tyypillisesti kuva-aiheen muodosti pääkallo ja sen alla ristissä olevat miekat tai luut. Jokaisella kapteenilla oli omanlaisensa lippu. Näiden lippujen tarkoitus oli pelästyttää hyökkäyksen kohde ja ottaa ikäänkuin henkinen yliote jo ennen tositoimia - ja usein kävikin juuri niin, että synkän merirosvolipun ilmestyminen horisonttiin aikaansai paniikin ja kauhun, jolloin vastarintaan ei enää kunnolla kyetty.

Naispiraatti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Sangudo
Merirosvotyyppien nimityksiä

Piraatti eli merirosvo. Suomenkielinen yleisnimitys kaikille merirosvoille.
Bukanieeri. Karibialla tietynlaisen taustan omaava merirosvo - hän on samalla myös piraatti.
Corsair. Välimerellä toimineen merirosvon erityisnimitys. Karibialla tätä nimitystä käytettiin ranskalaisesta kaapparista.
Kaappari. Kapteeni, joka harjoitti laivojen kaappaamista oman maansa antaman valtakirjan turvin. Kaapparit olivat usein entisiä piraatteja. He myös saattoivat nähdä kaappareina ollessaan, miten suunnattomia rikkauksia piraatit saivat - ja siirtyivät siksi itsekin yhä enemmän tavoittelemaan vain omaa etuaan, ollen kohta itsekin yhä enemmän puhtaita piraatteja.

Piraatti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Mathilda Samuelsson


Karibian naispiraatit

Karibian piraattien joukossa oli myös naisia, vaikkakin varsin harvoista on jäänyt historian lehdille merkintöjä. Merkintöjen vähyys liittyy laajemmin siihen, että paljon ajan merirosvoilusta ylipäänsäkin on jäänyt historian pimeyksiin. Piraatit pyrkivät toimimaan salaa ja katosivat usein laivan kaapattuaan ja ryöstettyään jälkeäkään jättämättä.

Piraattivesillä

Lähteitä
Alexandre Olivier Exquemelin: Karibian merirosvot
Hamilton Cochran: Karibian kaapparit ja merirosvot
Peter Lamborn Wilson: Merirosvoutopiat
Kaunis maailma: Amerikka
Maailmanhistorian suuret löytöretket
Suuri maailmantieto
Lorenzo Camusso: Kolumbus - WSOY
Kristoffer Kolumbus - Päiväkirja ensimmäiseltä matkalta Uuteen maailmaan
Pirates of the Caribbean -- The Official Website
Kenneth Giggal: Great Classic Sailing Ships, 1988
Kuka teki mitä, WSOY 1986
Derek Wilson: Maailman aarteet
Wikipedia
Amazon.com
About.com - Latin American History
Age of Pirates
Robert Louis Stevenson: Aarresaari
Piraatti
Armotonta taistelua laivan kannella mies miestä vastaan

Lähitaistelussa, joka käytiin laivan kannella mies miestä vastaan, käytetty aseistus oli kirjavaa. Luonnollisesti käytössä olivat erilaiset ampuma-aseet, miekat, tikarit, puukot, malspiikit, seipäät ja jopa kirveet - mutta tilanteissa piti usein turvautua siihen, mitä käsiinsä sattui saamaan.
Malspiikki on alunalkaen pujontatyöhön laivoilla tarkoitettu piikki, mutta piraatit huomasivat sen tehokkuuden toisenkinlaisissa käsitöissä. Malspiikki oli kevyt ja helposti mukana kuljetettava - ja sen pisto läheltä aiheutti useinkin joko hengenlähdön heti, taikka hieman myöhemmin - ja ainakin vastarinta loppui pistetyn kohdalla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/meno istorija
Pahat piraatit
Pahat piraatit.