Tunturisuden sivut

Maan korvessa kulkevi lapsosen tie - Suojelusenkeli

Säveltäjä - P.J. Hannikainen.

Sanoittaja - Immi Hellén.


Suojelusenkeli1. Maan korvessa kulkevi lapsosen tie.
Hänt' ihana enkeli kotihin vie.
Niin pitkä on matka, ei kotia näy,
vaan ihana enkeli vierellä käy,
vaan ihana enkeli vierellä käy.

2. On pimeä korpi ja kivinen tie
ja usein se käytävä liukaskin lie.
Oi, pianhan lapsonen langeta vois,
jos käsi ei enkelin kädessä ois,
jos käsi ei enkelin kädessä ois.

3. Maan korvessa kulkevi lapsosen tie.
vaan ihana enkeli kotihin vie.
Oi, laps' ethän milloinkaan ottaakaan vois
sun kättäsi enkelin kädestä pois,
sun kättäsi enkelin kädestä pois!

Taustatietoja

Immi Hellénin runo on vuodelta 1885 ja se ilmestyi P.J. Hannikaisen säveltämänä Sirkkusen neljännessä vihkossa vuonna 1898. Tämä tavattoman kaunis ja herkkä laulu ilmentää niitä samoja tuntemuksia, joita on kuvannut lukemattomien suomalaisten kotien koristuksena menneinä vuosikymmeninä ollut pieni, mutta sitäkin puhuttelevampi seinätaulu. Siinä valkopukuinen ja valkosiipinen enkeli suojaa pimeää metsätietä kulkevaa lasta.

Immi Hellén (1861 - 1937)

Immi Hellén on Suomen rakastetuimpia runoilijoita. Hän toimi opettajana Helsingissä yli 40 vuotta. Hänet tunnetaan erityisesti lasten runoistaan, joista monet kuuluvat Suomen kansan ja erityisesti koulujen runoaarteistoon, sillä hänen runoilemiaan lauluja on laulettu kouluissa sukupolvien ajan. Tunnetuimpia ja rakastetuimpia niistä ovat "Kas kuusen latvassa oksien alla", "Teki peipponen koivuhun pesän" ja "Paimenpoika". Hellén kirjoitti yli tuhat runoa, joista suurin osa julkaistiin lasten- ja nuortenlehdissä. Oma erityisasemansa Immi Hellénin tuotannossa on koskettavan surumielisellä laululla "Maan korvessa kulkevi lapsosen tie".

Immi Hellénin runoilemiin sanoihin sävelletyistä joululauluista on tunnetuin "Joulukirkkoon" eli "Kello löi jo viisi". Tuo iki-ihana lauluhan antaa meille kaiken muun ohella aina pätevän ohjeen siitä, kuinka riemuisaa ja jännittävää on nousta yhä uudelleen uuteen päivään - ja jopa kello viideltä.

Immi Hellén on ollut noita Suomen suuria taiteilijoita, jonka kirjoittamat lastenlaulut ovat saattaneet yhä uudet sukupolvet elämän taipaleelle. Hänestä antaa hyvää kuvaa se, että kerrotaan kuinka jo hänen seminaarivuosinaan kynttilä paloi myöhään hänen huoneessaan. Siellä Immi Hellén hiljaisuudessa yksinään kirjoitti ylös niitä kauneimpia tuntojaan, jotka vielä tänäkin päivänä koskettavat syvästi yhä uusia lukijoita.