Tunturisuden sivut

Tuomi eli metsätuomi eli lehtotuomi - (Prunus padus)

Ruusukasvien heimossa, Prunus-sukuun kuuluva lehtipuu, tuomi kaksine alalajeineen kasvaa tuntureita lukuunottamatta koko Suomessa. Tuomia on koristepuuna sijoitettu runsaasti pihapiireihin.

Tuomi
Tuomi

Kuvissa tuomen kukat ja marjat.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat tuomenkukista ja -marjoista - Copyright © Nikita Tiunov


Kaljaasikatu Hanko

Kukkiva tuomi - Kaljaasikatu, Hanko.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Sebastian "Basse" Lindström
*Photo used with permission.


Tuomi viihtyy lehdoissa, puronvarsilla, rantametsissä ja metsien reunustoilla. Peltojen reunamilla, aukeilla paikoilla kasvava tuomi varttuu tukevaksi ja laajalatvuksiseksi puuksi. Tällaisilla paikoilla se voi myös kukkia ja marjoa hyvin runsaasti. Tuomi on pihlajan ohella ainoa näyttävästi kukkiva kotimainen puu. Tuomen kukat ovat valkoisia.

Varjoisemmissa paikoissa tuomi kasvaa pensasmaisena ja muodostaa läpipääsemättömiä ryteikköjä.

Tuomi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva tuomenkukista - Copyright © Sirpa Tähkämö


Alkukesästä, tuomien kukkiessa, täyttää huumaava tuomentuoksu pihat, niityt ja puistot. Kukkivat tuomet tuoksuineen ovat aina innoittaneet romantiikkaan viehtyneitä taiteilijoita. Tuomista on kirjoitettu lukemattomia runoja ja laulettu lauluja. Myös vanhoissa suomalaisissa elokuvissa rakastavaiset ovat kohdanneet vinttikaivon luona, tuomien pursuttaessa kukkiaan ylenpalttisesti ympärillä.

Tuomi

Tuomi ja Uudenkaarlepyyn kirkko.

Tuomi

Tuomi ryöpyttää kukkiaan Suomen suvessa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Peter Portin


Vanhan kansanviisauden mukaan tuomen uskotaan suojelevan taloa kaikelta pahalta, varkailta ja jopa salamaniskuilta.

Tuomen luumarjojakin ihminen on syönyt jo kivikaudella. Marjojen melko karvaan maun vuoksi ne eivät ole kovinkaan suosittuja. Tuomen marjoista valmistetaan nykyisin likööriä, viiniä ja mehua, mutta niitä voi syödä myös suoraan puusta sellaisenaan. Ei siinä nälkä ainakaan pahene, jollei paranekaan. Villaakin voidaan värjätä hennon lilan väriseksi tuomen marjoilla.



Sofianlehdon kaunista ja arvokasta puistoaluetta Helsingissä tuomineen. Takaa pilkistävä keltainen rakennus korkean mäen päällä on alueen maamerkki, sen on suunnitellut arkkitehti Gunnar Taucher.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © EdwardinavonBoxis
*Photo used with permission.


Tuomella on myös lääkinnällisiä ominaisuuksia. Kansanperinteen mukaan kuoresta voi tehdä lääkettä vilutautiin ja se toimii myös rauhoittavana lääkkeenä. Kuori voidaan jauhaa ja sitten tehdä jauheesta tahnaa, joka levitetään luunmurtuman päälle. Tämän pitäisi lievittää kipua, paino sanalla pitäisi. Tuomen kuori on todellakin superainetta, sillä sitä voidaan käyttää myös parannettaessa haavoja taikka silloin, kun halutaan vahvistaa hengitysteiden limakalvoja. Kuorta nauttimalla myös virtsan eritys lisääntyy - ja jos kaikki tämä ei vielä riitä, niin kuorijauheella voi torjua rutonkin! - Nykyisin tiedämme tieteen kehityttyä, että tuomen kuoressa on myrkyllisiä aineita, glykosideja, joten sitä ei kannata käyttää.

Lähteet
*Antti Halkka, Jani Kaaro, Juha Valste, Seppo Vuokko: Suuri suomalainen luonto-opas
*Kotimaan luonto, WSOY
*Ruokatieto: Luonnonmarjat
*Luke: Metsämarjat ja -sienet
*Karl Fazer
*Reijo Heikkinen: Kun tuomi kukkii
*Valio: Mansikkareseptit