Voimamiehet
Voimamies

Paul Trappen (1887-1957) oli saksalainen teurastaja, painija ja painonnostaja, ja maailman vahvin mies vuonna 1915. Varietee-esityksissä yliluonnollisia voimiaan esitellyt Trappen ansaitsi arvonimen Maailman vahvin mies jo kauan aikaa ennen, kuin kukaan muu. Painimatolla kukaan ei halunnut kohdata tätä karhumaista miestä.

VOIMAMIEHET

Sekä maailmalla että Suomessa on aina kunnioitettu ja arvostettu suuresti miehen voimaa. Perinteisissä voimaa vaativissa lajeissa, kuten painissa ja voimanostossa, suomalaiset ovat menestyneet hyvin. Nykyisin suomalaiset menestyvät erittäin hyvin myös kansainvälisissä voimamieskilpailuissa.

Siitä, miten suomalaiset ovat kunnioittaneet miehekästä voimaa, kertoo Linnan Täällä Pohjantähden alla-teoksen alku, "Alussa olivat suo, kuokka - ja Jussi". Jussi, joka myöhemmin on kohotettu suomalaisen työn ja sisun symboliksi, tarvitsi raivausurakasta suoriutumisessaan valtaisan määrän yritystä, työtä, voimaa, periksiantamattomuutta ja sisua.

Sitä samaa Jussin sisua tarvitsee tämän päivän suomalainen voimamies. Mutta pelkkä tahto, kova yritys ja sisu eivät enää riitä. Voimamiehet ovat nykyisin huippu-urheilijoita. Ennen voimamieskisoihin mukaantuloa heillä on usein taustanaan harjoittelu jonkin muun urheilumuodon, kuten esimerkiksi voimanoston parissa.

Voimamies

Battle at the Brewery Strongman Competition 2021. - Kuva Copyright © Greg Smith - Creative Commons.

Huippu-urheilulle ominaisesti myöskään kenestä hyvänsä ei kovalla harjoittelulla ja sisullakaan voi aina tulla erityisen hyvin menestyvää voimamieskilpailijaa. Kuten jokaisessa muussakin lajissa, niin voimamieskilpailuissakin kovasti apua on juuri tietynlaisista, spesifeistä fyysisistä ominaisuuksista, jotka jokainen saa perintötekijöissään eli geeneissään.

Voimamies

Battle at the Brewery Strongman Competition 2021. - Kuva Copyright © Greg Smith - Creative Commons.

Voimamieskilpailut

Voimamieskilpailut on voimailu-urheilun muoto, jossa kilpailijat mittelevät voimiaan erilaisissa lihasvoimaa vaativissa lajeissa. Osa lajeista muistuttaa paljon voimanoston lajeja ja osalla on juuret skotlantilaisissa Ylämaan kisoissa. Monissa voimamieskilpailujen lajeissa koetellaan myös kilpailijoiden kestävyyttä.

Se, mitä erilaisia lajeja sisältyy voimamieskilpailuun, vaihtelee. Tavallisimmin kilpailussa lajien määrä voi olla kuusi, seitsemän tai kahdeksan. Vain sellainen perussääntö on olemassa, että kahta samantapaista lajia - jotka voisivat suosia juuri sentyyppisessä lajissa hyvin pärjäävää - ei samassa kilpailussa sallita. Maailman voimamieskisoissa kautta aikain on ollut sadoittain erilaisia lajiviritelmiä, joista eräät ovat vakiintuneet pysyvämmiksi.

Voimamiehiä muissa urheilulajeissa

Monissa urheilulajeissa tarvitaan lajitekniikan ohella myös runsaasti voimaa. Näitä ovat luonnollisestikin itsestään selvät painonnosto, voimanosto ja kädenvääntö sekä yleisurheilun heittolajit, keihäs, moukari, kiekko ja kuula.

Voimamies

Battle at the Brewery Strongman Competition 2021. - Kuva Copyright © Greg Smith - Creative Commons.

Voimamies

2021 Official Strongman Games. Kuvassa keskellä 40+ sarjan voittaja Žydrūnas Savickas. - Kuva Copyright © John Krzesinski - Creative Commons.

Kuntoilija

Lähteet
Voimamies Suomen Vahvin Mies
Voimamies The World's Strongest Man
Voimamies Voimaharjoittelu.fi
Voimamies Pakkotoisto.com
Voimamies Wikipedia: World's Strongest Man
Voimamies Wikipedia: Europe's Strongest Man
*Team Voimalaitos ry
*Wikipedia: urheilijoiden henkilöesittelyt
*Strongman Archives
*Keilaaja: Janne Virtanen
*The Armwrestling Archive
*Matti Mäkelä: Syrämmen kieli (Keijo Manni)
*Yle: "Maalahden härkä" nosti ensimmäisenä maailmassa 400 kiloa penkistä
*Iltalehti: Tero Pitkämäki paisutti itsensä: "Kaikkien aikojen ennätys"
*Iltalehti: Tero Pitkämäen hirmuinen leuanvetotulos lyö ällikällä: "Menee koska vaan"
*Kimmo Kinnunen – maailmanmestarin mietteitä ja treeniprinsiippejä
*Ilta-Sanomat: "He ihmettelivät salituloksiani" – Esa Utriaisen voima-arvot loksauttivat jopa Seppo Rädyn valmentajan leuat
*Keijo Leppänen: Keihäsmies - Tero Pitkämäen elämä, Tammi
Voimaharjoittelua

Suomen vahvin nainen on vuodesta 2000 alkaen järjestetty Suomen vahvin mies -kilpailun rinnakkaiskilpailu, joka on tarkoitettu suomalaisille naisille. Kilpailussa mitellään erilaisissa voimaa mittaavissa lajeissa.