Tunturisuden sivut
Tomi Lotta
Suomi Tomi Lotta - (synt. 1976 -)

Tomi Lotta on Suomen vahvimpia voimamiehiä kautta aikain. Tomi Lotalla on pituutta 191 cm ja painoa 147 kg. Hänen lempinimensä on Beach Boy. Tämän hän sai Bahamalla MM-kisoissa silloisista pitkistä hiuksistaan.

Ihan nuorena Tomi Lotan ykköslaji oli jääkiekko. Hän työnsi myös kuulaa ja heitti keihästä. Tomi Lotta aloitti voimamieskilpailuihin osallistumisen vuonna 2002 ja kierteli aluksi Kuopion seudun "kyläkisoja".

Vuonna 2003 Tomi Lotta osallistui ensimmäisen kerran Suomen vahvin mies-kilpailuun ja sijoittui siinä heti kolmanneksi. Seuraavana vuonna, 2004, hän voitti Suomen vahvin mies-tittelin. Omilla nettisivuillaan Tomi Lotta kertoo, että vuosi 2005 oli hänen uransa paras vuosi. Hän saavutti tuolloin Euroopan mestaruuskisoissa hopeaa. Tomi Lotalla on myös useita Grand Prix voittoja vuosilta 2004 - 2006.

Vuonna 2007 Tomi Lotta jäi loukkaantumisten vuoksi pois kilpailuista muutamaksi vuodeksi. Sittemmin hän on tehnyt paluun.

SCL Iceman-kilpailussa 16.3.2013 Kuusamossa, Tomi Lotta sijoittui toiseksi. Suomalainen voimanpesä totesi pakkasen pistävän raavaat miehet erityisen koville, sillä hapenottokyky oli äärimmäisessä testissä. Lotta on kilpaillut uransa aikana lukuisissa erilaisissa olosuhteissa. Pakkasta hän pitää hellekelejäkin vaikeampana vastustajana voimamiehelle. (Kaleva: Voimamiehet mittelivät pakkasessa)

Ennätyksiä

Voimanostoennätykset: jalkakyykky 350 kg, penkkipunnerrus 230 kg ja maastaveto 340 kg.

Tomi Lotta pitää myös hallussaan Guinnesin maailmanennätystä krusifixin etupidossa. Hän on kannatellut 20 kilon painoa suorilla käsillä vartalon edessä 76,63 sekuntia. Lotta teki etukrusifiksin maailmanennätyksensä Roomassa studiossa, maaliskuussa 2010.

Tomi Lotalla on myös Guinnesin maailmanennätys pesäpallomailojen rikkomisessa selkää vasten yhden minuutin aikana - 16 mailaa. Tästä suorituksesta on julkaistu YouTubessa video 29.3.2013 - ja video on oikealla.

Yritys katkaista 17 mailaa marraskuussa 2014 - ennätys jäi lähelle

Painonnosto -taustan omaava Tomi Lotta saapui 20.11.2014 jälleen Popstudioon Sami Kurosen ja Jenni Alexandrovan vieraaksi rikkomaan hänen nimissään olevaa baseball-mailojen käsinkatkomisen ennätystä. Saatiinko uusi maailmanennätys kirjattua?

Eipä saatu, vaikka alku oli lupaava ja nopea. Viides maila oli ensimmäinen, joka ei katkennut ja Tomi Lotta joutui vaihtamaan mailan uuteen. Sitten tuli vielä pari mailaa, jotka eivät katkenneet - ja niistä toinen oli ihan lopussa. Kun vain pari mailaa olisi pitänyt saada poikki, jotta olisi jo sivuttu edellistä ennätystä, tuli stoppi. Aikaa olisi ollut lopussa yllinkyllin - parikymmentä sekuntia lopusta meni niin, että yhtään mailaa ei katkennut ja suoritus jäi siihen neljännentoista mailan tienoille. Laji on hurja ja varmaan hyvin harvat miehet koko maailmassa voivat katkaista tällä tekniikalla yhdenkään mailan.

Yritys katkaista 17 mailaa syyskuussa 2014

Radio SuomiPopin tiloissa Tomi Lotta yritti 10.9.2014 parantaa nimissään olevaa baseball-mailojen katkomisen maailmanennätystä, kuudestatoista seitsemääntoista mailaan.

Ennätys oli erittäin lähellä syntyä, mutta mailojen joukkoon osui yksi, joka ei jostakin syystä katkennut ja siinä meni tärkeitä sekunteja. Tomi Lotta katkoi tässäkin yrityksessä 16 mailaa ja sivusi siten omaa maailmanennätystään.

Lähteet:
Tomi Lotan kotisivu
Voimamies Wikipedia
Tomi Lotta
Tomi Lotta
Tomi Lotta

Sivun kuvissa Tomi Lotta yrittää rikkoa maailmanennätystä pesäpallomailojen rikkomisessa. Tomi Lotta onnistui tässä yrityksessään rikkomaan 15 mailaa. Tilaisuus oli European Wind Energy Associationin vuosittaistilaisuus, Kööpenhamina, Tanska - 18.4.2012.
*** tunturisusi.com linkit ***