Tunturisuden sivut
Zydrunas Savickas
Liettua Zydrunas Savickas - (15.7.1975 -)

Zydrunas Savickas on liettualainen ammattimainen voimanostaja ja voimamies, ja häntä pidetään laajasti yhtenä kaikkien aikojen suurimmista näiden voimailulajien edustajista. Hän on legenda jo eläessään. Hänellä on pituutta 191 cm ja painoa 175 kg. Hänen lempinimensä maailmalla on Big Z - Iso Z.

Zydrunas Savickas on ollut neljästi Maailman vahvin mies-kilpailun voittaja - vuosina 2009, 2010, 2012 ja 2014 - World's Strongest Man. Hän on ainut nykypäivän voimamieskilpailija, joka on voittanut kaikki suurimmat voimamieskilpailut. Hänellä on myös kolme Euroopan mestaruutta, vuosilta 2010, 2012 ja 2013.

Ensimmäisen kerran Zydrunas Savickas kiinnostui voimamieskilpailuista, kun hän vuonna 1989 katsoi televisiosta Liettuan kansallista vahvin mies-kilpailua. Saliharjoittelun hän aloitti näihin aikoihin, 13-vuotiaana. Kolme vuotta myöhemmin, 16-vuotiaana hän otti ensimmäisen kerran osaa tuohon samaan kilpailuun ja löi siinä monia vanhempia ja kokeneempia kilpailijoitaan.

17-vuotiaana Zydrunas Savickas alkoi harjoitella voimanostoa oikein tosissaan ja toisessa voimanostokilpailussaan hän rikkoi kaikki entiset Liettuan voimanostoennätykset. Hän on ainut liettualainen, jonka jalkakyykky on yli 400 kg. Hänen jalkakyykkyennätyksensä on 425,5 kg, penkkipunnerrusennätyksensä 285,5 kg ja maastavetoennätyksensä 442,5 kg. Yhteistulos voimanostossa 1 090 kg.

Vuonna 1998 Zydrunas Savickas voitti ensimmäisen kerran Liettuan vahvin mies-kilpailun.

Zydrunas Savickas on tehnyt kymmenittäin maailmanennätyksiä voimamieskilpailujen eri lajeissa. Hänellä ei ole valmentajaa, vaan hän valmentaa itse itseään. Sen lisäksi hän antaa neuvojaan eräille nuoremmille voimamiehille, vaikka aikaa tähän ei meinaa riittääkään.

Uransa parhaimpana hetkenä Zydrunas Savickas pitää sitä, kun hän vuonna 1998 23-vuotiaana voitti ensimmäisen kerran Liettuan vahvin mies-kilpailun.

Yhtenä uransa hankalimpana asiana hän pitää sitä, että silloin kun hän aloitti, Liettua ei ollut mikään voimamieskilpailumaa, ja siksi hänen oli hyvin vaikeaa päästä Maailman vahvin mies, World’s Strongest Man-kilpailuun.

Zydrunas Savickas aterioi 6 kertaa päivässä, niistä neljä on varsinaisia ruoka-aterioita. Päivässä hän nauttii noin 6 000 kaloria eli kilokaloria, joskus enemmän.

Kysymykseen siitä, että miten niin pienessä maassa, kuin Liettuassa, voi olla niin paljon voimamiehiä, Zydrunas Savickas vastaa: liettualaiset ovat olleet aina sotureita ja sen lisäksi me olemme aina olleet isoja ja vahvoja. Meillä on hyvät geenit voimalajeihin.

Zydrunas Savickas kertoo lopettavansa kilpailemisen vasta sitten, kun tulokset ja voimat eivät enää kasva. Hänen kipinäänsä ja innostustaan pitää vireillä erityisesti se, että hän nostaa aina enemmän ja enemmän. Jos tulokset pysyisivät samoina, tai laskisivat, se ei olisi enää hyvä asia.

Voimamiehen harjoittelua

Zydrunas Savickas harjoittelee 6 kertaa viikossa. Hän ei koskaan muuta harjoitusrutiinejaan, mutta nostaa rautaa aina vain enemmän ja enemmän vuosi vuodelta. Se on hänen mukaansa kyllä hyvin yksinkertaista, mutta tuottaa hyviä tuloksia.

Birstonasissa, joka sijaitsee 100 kilometrin päässä Liettuan pääkaupungista Vilnasta, Zydrunas Savickasilla on paikka, jossa hän harjoittelee erityisesti voimamieskilpailujen lajeja kaksi kertaa viikossa. Birstonasissa hänellä on käytettävissään harjoittelussa kaikki ne välineet, kuten kivet, säkit, tynnyrit, käsipainot, kyykkäyslaitteet, kannettavat painot ja muut erikoislaitteet, jotka ovat käytössä voimamieskilpailuissa.

Salillaan hän puolestaan harjoittelee voimanoston eri muotoja tangoin ja välinein, sekä esimerkiksi harjoituttaa kestävyyttään uima-altaassa. Hänellä on myös kotonaan ulkona uima-allas, jossa hän tekee näitä kestävyysharjoituksiaan. Esimerkiksi auton nostamista hän ei harjoittele autolla, vaan tangolla. Tangon kanssa hän tuntee tarkasti sen, missä voimissa hän on, mutta auton kanssa tämä ei ole mahdollista.

Eri viikonpäivinä Zydrunas Savickasin harjoitusohjelmat ovat erilaisia. Saliharjoitukseen menee aikaa kaksi tuntia, ja voimamieslajiharjoitteluun kolme tuntia tai enemmän. Kestävyysharjoitteluun kuuluu kerran viikossa tunti kävelyäkin ylämäessä nopeudella 5 km/h. Sunnuntait ovat Zydrunas Savickasin lepopäiviä, silloin hän ei harjoittele.

Matkustelua ja lueskelua

Silloin, kun Zydrunas Savickas ei ole harjoittelemassa tai kilpailumatkalla, hän rentoutuu matkustellen ja lueskellen, tai kalastellen.

Zydrunas Savickas avioitui heinäkuussa 2010 pitkäaikaisen tyttöystävänsä Jurgita Savickienen kanssa.

Voimaharjoittelu.fi-sivuilla Zydrunas Savickas on todennut, että "Suomi on länsieuroopan paras voimamiesmaa. Pitäkää se."

All rights reserved
*Kuvat, kuvissa Zydrunas Savickas syksyllä 2012 - Copyright © StrongerandStronger
Photos used with permission.

Lähteet
Voimamies Zydrunas Savickas
The World's Strongest Man
Viking Strenght: King of Kings - Zydrunas Savickas
Wikipedia
Mens's Fitness: World's strongest man
Zydrunas Savickas

Zydrunas Savickas Zydrunas Savickas
Zydrunas Savickas
Zydrunas Savickas All rights reserved
*Kuva - Copyright © StrongerandStronger
*** tunturisusi.com linkit ***