Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä Osborne House.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Barry Skeates


Tunturisusi Katso ylin kuva.

Osborne House

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Peter Trimming


Osborne House

Osborne House on kuninkaallinen maalaispalatsi, ja sen sijaintipaikka on Isle of Wight Englannissa. Palatsi rakennettiin vuosina 1845 - 1851 kuningatar Viktorian ja hänen puolisonsa, prinssi Albertin kesäkodiksi ja maaseutuasunnoksi. Prinssi Albert suunnitteli palatsin, joka edustaa italialaista renessanssityyliä. Rakentamisen toteutti lontoolainen arkkitehti Thomas Cubitt.

Kuningatar ja kuningas halusivat näin itselleen paikan, jossa he voisivat rentoutua je levätä niistä hovielämän kiireistä ja paineista, joiden alaisina he joutuivat Lontoossa olemaan. Viktoria ja Albert lapsineen viihtyivätkin palatsissaan useita ja pidempiäkin ajanjaksoja vuosittain. Palatsissa he juhlivat syntymäpäiviään ja joulun alusaikaa.
Osborne House

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Flickr/John Simm
Photo used with permission.


Osborne House - makuuhuone, kiihkeän lemmiskelyn piilokammio

Kuningatar Viktorialla ja prinssi Albertilla oli Osborne Housen palatsissa äänieristetty makuuhuone, jonka ovenkin saattoi lukita, nousematta vuoteesta. Tällaiset järjestelyt olivat tarpeen, koska pariskunta vietti äärimmäisen kiihkeää seksuaalielämää ja himot ilmeisesti saattoivat iskeä ihan milloin vain. Kuningatar edusti uutta aikakautta, jonka mukaan ei vain mies, vaan myös nainen saattoi haluta seksiä. Viktoria kirjoitti lemmenhetkistään hyvin avoimia kirjeitä poliittiselle tutorilleen, pääministeri lordi Melbournelle. Hääyöstään hän kirjoitti näin:

"En ole ikimaailmassa viettänyt sellaista iltaa. Hänen ylenpalttinen rakkautensa ja hellyytensä täyttivät minut taivaallisella onnella. Hän sulki minut syliinsä, ja me suutelimme toisiamme yhä uudestaan ja uudestaan".

Osborne House tihkui Viktorian aikana erotiikkaa. Pariskunta antoi toisilleen lahjoiksi eroottista taidetta, maalauksia ja veistoksia, joita sijoiteltiin sinne ja tänne pitämään vireyttä yllä. Mitä kaikkea tapahtui esimerkiksi kuningattaren yksityisellä uimarannalla, sitä voimme vain arvailla. Kuningatar Viktoria ei omassa yksityiselämässään ollut lainkaan sellainen, mitä hän muilta vaati.

(Matti Kinnunen: Kuningatar Viktoria, moraali-ikoni lipsui aikansa normeista)
Kuningatar Viktoria

Viktoria (1819 - 1901) oli Ison-Britannian ja Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar 20. kesäkuuta 1837 lähtien kuolemaansa asti. Hänen aikakauttaan nimitetään viktoriaaniseksi aikakaudeksi. Viktoria vastusti paheellista elämäntapaa ja suosi suurta siveellisyyttä. Viktoria sai miehensä prinssi Albertin kanssa yhdeksän lasta, joten hänen makuuhuoneessaan onkin kaikesta huolimatta riittänyt vipinää.

Noin muuten, verrattuna muiden aikakauden hovien ja kuninkaallisten makuuhuoneisiin, kuningatar Viktorian makuuhuoneessa oli hiljaista. Kuningatar Viktoria piti makuuhuoneensa yksityisalueenaan, eikä ottanut siellä vastaan vieraita, kuten monilla hallitsijoilla oli tapana. Ehkä yhtenä syynä tähän oli se, että Viktorialla ja Albertilla oli muuta tehtävää, kuin jorista joutavia vieraiden kanssa.

Osborne House

Osborne House - kampauspöytä.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Flickr/John Simm
Photo used with permission.


Palatsin nykykäyttö

Kuningatar Viktoria kuoli Osborne Housen tiloissa tammikuussa 1901. Hän oli jättänyt selvät ohjeet siitä, että hänen kuolemansa jälkeen palatsi pitäisi säilyttää kuninkaallisen perheen omistuksessa. Kukaan kuninkaallisista ei kuitenkaan halunnut omia palatsia, ja niinpä kuningas Edvard VII lahjoitti paikan valtiolle. Muutamat rakennuksen huoneista jätettiin kuningatar Viktorian elämästä kertovan yksityismuseon käyttöön.

Turisteilla on nykyisin mahdollisuus päästä tutustumaan palatsiin ja sitä ympäröivään, upeaan puutarhaan. Kävijöille on myös annettu ihan virallinen lupa kuvata sekä palatsin sisätiloissa, että puutarhassa. Kesäisin piha-alueella järjestetään piknik-tyyppisiä, ulkoilma- konserttejakin. Palatsialueella sijaitseva, kuningatar Viktorian yksityinen uimaranta, "uimakoneineen", avattiin yleisölle vuonna 2012.
Osborne House
Osborne House
Osborne House