Tunturisuden sivut

Marsu MARSU (Cavia porcellus)

Harvapa tietäisi juuri mitään marsuista, joita luonnossa tavataan vain Etelä-Amerikassa - jollei niistä olisi tullut ihmisen seuralaisia ja lemmikkejä. Alkuperäisillä asuinseuduillaan marsut elävät pieninä 5 - 10 yksilön yhteisöinä, asuinpaikkanaan maanalaiset käytävät ja kolot. Retkilleen ja ruuan hakuun ne lähtevät hämärän tullessa.

Marsut ovat varsin arkoja ja puolustuskyvyttömiä. Pienimmänkin vaaran ja vihollisen uhatessa ne suojautuvat, ryntäämällä koloihinsa. Tällainen yliarkuus kaiken kaikkiaan on marsuille hyvä tapa pelastautua, koska ne eivät ole kovinkaan nopeita vähänkään pidemmällä matkalla.

Marsu

Levinneisyys

Luonnonvaraisia marsulajeja elää Etelä-Amerikassa. Lemmikkieläimenä marsu on sittemmin valloittanut koko maailman ja marsuja tavataan kaikkialta sieltä, missä elää marsuja rakastavia ihmisiä.

Marsurodut

Marsuissa on suuri määrä eri rotuja, joita jaotellaan turkin karvan mukaan. Näin näitä roturyhmiä ovat pitkä-, karkea- ja sileäkarvaiset. Oman ryhmänsä muodostavat karvattomat marsut, sekä risteytykset. Risteytykset eivät edusta omaa rotuaan, vaan ne ovat kahden eri rodun jälkeläisinä syntyneitä.

Lisääntyminen

Marsut saavat kerralla yleensä kolme tai neljä poikasta, joilla on jo syntyessään turkki.

Nostellaan kuin kania

Marsu nostetaan samalla tavalla kuin kanikin. Toisella kädellä pidetään eläintä rintakehän alta, kainaloiden takaa ja toisella kädellä tuetaan nostoa takapäästä. On varottava, ettei marsu pääse rimpuilemaan otteesta vapaaksi ja satuta itseään.

Marsu

Ominaisuuksia

Laumaeläiminä marsut eivät viihdy yksin ja siksi niitä lemmikkeinäkin pitäisi aina olla vähintään kaksi. Omistajan pitää myös tarkkailla marsuja ja pitää huoli siitä, että samassa häkissä asuvat marsut viihtyvät keskenään. Riitapukareita ei tule pitää yhdessä. Joskus etenkin urosmarsut, jos ne tutustuvat toisiinsa vasta aikuisina, voivat olla hanakoita tappelemaan keskenään.

Marsut ovat kilttejä eläimiä ja purevat ihmistä äärimmäisen harvoin. Hyvässä hoidossa marsut elävät 4-7 vuotta, joskus yli 10 vuotta. Maailman vanhin marsu eli 14-vuotiaaksi.

Ääntely ja elekieli

Marsuilla on keskinäiseen kommunikointiinsa käytettävissään suuri valikoima erilaisia ääniä. Marsut ovatkin äänessä liki kaiken aikaa. Ihminenkin voi oppia ymmärtämään marsujen kieltä. Erilaisten ääntensä lomaan marsut voivat myös aivastella. Ääniensä ohessa marsuilla on käytettävissään vielä valikoima erilaisia eleitä, kunkin tarpeen ja tilanteen mukaan. Esimerkiksi urokset yrittävät näyttää kosiskellessaan mahdollisimman mahtavilta ja komeilta.

Marsu

Ravinto

Marsut ovat kasvissyöjiä ja niiden perusravintoa on hyvä heinä ja sen kera juomaksi raikasta vettä. Lisäksi marsujen tulee saada siemensekoitusta noin œ-1dl päivässä. Lemmikkeinä marsut nauttivat esimerkiksi niitä varten valmistettuja, erityisiä pellettejä. Marsujen pitää saada päivittäin myös riittävästi C-vitamiinia, koska ne eivät pysty sitä itse tuottamaan.

Kasvaville hampaille pureskeltavaa

Marsunhampaat kasvavat jatkuvasti ja ne kuluvat vain jyrsimällä. Siksi marsujen pitää saada sopivaa jyrsittävää: puun oksia, kuivatettua ruisleipää taikka näkkileipää.

Marsu

Tuoretta popsittavaa

Marsujen pitää saada joka päivä myös jotakin tuoretta ja makoisaa naposteltavaa. Tällaista marsulle maistuvaa terveellistä ruokaa ovat omena, porkkana, nauris, lanttu, mansikat, kurkku, voikukan lehdet - ja tuoreheinä.

Marsu

Lemmikkimarsun hoitoa ja aktiviteetteja

Lemmikkinä marsun tulisi päästä joka päivä jaloittelemaan häkin ulkopuolelle, koska se tarvitsee paljon liikuntaa. Marsun kanssa pitää touhuta rauhallisesti, eikä sitä saa koskaan esimerkiksi jahdata, koska se silloin voi saada pahimmillaan jopa sydänkohtauksen.

Marsun turkki pitää harjata säännöllisesti. Likaisen marsuturkin pesuun käy hyvin vaikkapa koirashampoo. Pesun jälkeen shampoo on huuhdeltava huolellisesti pois. Liian usein ei turkkia saa pestä. Marsun kynnet on leikattava kerran kuussa.

Tärkeää on myös pitää marsun häkki hyvin puhdistettuna, sekä myös juomapullo ja ruoka-astiat on säännöllisesti pestävä.
Marsu

Marsut lemmikkeinä

Kesyn marsun kesytysvaiheita ei tarkoin tunneta. Sen oletetaan polveutuvan inkojen hoitamista marsuista, jotka taas olivat aperean (Cavia aperea), eli Etelä-Amerikassa asuvan marsun jälkeläisiä.