Tunturisuden sivut

Matti Haapoja (16.9.1845 Isokyrö - 8.1.1895 Turun vankila)

Montako ihmistä Matti Haapoja surmasi, on kysymys, joka on jäänyt askarruttamaan jälkipolvia. Varmoja, oikeuteen asti päätyneitä henkirikoksia on kolme, mutta erilaisissa arvioissa hänen tekemikseen on arvioitu jopa 25 henkirikosta. Alla vaihtoehtoja. Aluksi esitetään kiistämättömät, selvitetyt tapaukset. Muissa kohdissa alla turvaudutaan eriasteisiin oletuksiin ja päätelmiin.

SELVITETYT HENKIRIKOKSET - 3

Kolme (3) henkirikosta.

Matti Haapoja on syyllistynyt kolmeen, selvitettyyn henkirikokseen, joista hänet on saatettu oikeuteen - kaikki nämä kolme ovat tapahtuneet Suomessa. Kussakin yksi kuolonuhri, surmansa saaneiden määrä yhteensä kolme. Näistä kolmesta yksi oli ryöstömurha, kaksi tappoa.

SELVITTÄMÄTTÖMÄT HENKIRIKOKSET

On olemassa erilaisia arvioita siitä, kuinka monta näitä mahdollisesti Haapojan tekemiä, selvittämättömiä henkirikoksia on, ja kuinka suuri siten on kaikkien henkirikosten määrä yhteensä, kun kolmeen selvitettyyn lisätään selvittämättömät. Tässä kolme erilaista arviota.

1) Noin kymmenen (10) henkirikosta.

Kun kohdan yksi, kolmeen selvitettyyn henkirikokseen lisätään ne seitsemän henkirikosta, joiden kohdalla tekijäksi on epäilty mitä todennäköisimmin Haapojaa, päästään kokonaislukemaan noin kymmenen henkirikosta. Näitä selvittämättömiä henkirikoksia mainittujen, selvitettyjen kolmen lisäksi ovat Hämeenkyrön kaksoismurha, ja noin puolenkymmentä painavimmin perustein Haapojan tekemiksi epäiltyä henkirikosta Siperiassa.

2) Kahdeksantoista (18) henkirikosta - oma tunnustus.

Hän itse tunnusti eli kertoili tappaneensa 18 ihmistä. Tämän tunnustuksen mukaan Haapoja olisi tehnyt kolmen oikeudessa käsitellyn, selvitetyn tapauksen lisäksi vielä viisitoista muutakin henkirikosta. Tämä tunnustus jää tässä selvityksessä lehtiuutisen varaan. Tämä sama lukema on ollut aikanaan Rikosmuseossa Haapojan esittelyn yhteydessä. (Hämäläinen N:o 87 - 31.1.1894)

3) Kaksikymmentäkaksi - kaksikymmentäviisi (22 - 25) henkirikosta.

Nämä kaikkein suurimmat arviot Haapojan tekemien henkirikosten määrästä perustuvat Haapojan elämään perehtyneiden asiantuntijoiden, tutkijoiden ja kirjailijoiden valistuneisiin päätelmiin, ja siinä yhteydessä kaikkeen siihen, monilta osiltaan varsin vajavaiseen tietoon, mitä Haapojan elämän vaiheista ja erityisesti näistä epäillyistä rikoksista tiedetään.

Väkivaltaa Suomessa ilman kuolonuhreja

Suomessa Matti Haapoja on usein myös käytellyt aseita niin, että uhrit ovat säilyneet hengissä. Tällaisia tapauksia ovat:

- Tappelupukari, Juho Tenkku - puukotus jouluna 1866.
- Maanviljelijä, Hermanni Hösö - puukotus 6.12.1867.
- Maanviljelijä, Esa Nyrhinen - Haapoja ampui tässä rytäkässä 12.8.1876 Nyrhistä revolverillaan kolmesti, yksi laukaus osui suuhun, kaksi jalkaan.
- Maanviljelijä, Koivuniemi - Vähäkyröstä kotoisin ollutta Koivuniemeä Haapoja puukotti karkumatkallaan tammikuussa 1879.
- Vanginvartijat Juho Jernvall ja Sven Nyman - Haapoja yritti paeta Kakolasta, puukotti siinä yhteydessä yhden vartijoista hengiltä ja haavoitti Jernvallia ja Nymania 25.10.1894.

Kakolan ikkuna

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Kakolan ikkuna, Copyright © Ilkka Laukkanen

HENKIRIKOKSET SUOMESSA - kolme selvitettyä - yksi selvittämätön kaksoismurha

Kolme tuomioistuimeen saakka päätynyttä henkirikosta, joista kahdessa ennätti tulla tuomio, sekä Hämeenkyrössä yksi selvittämätön tapaus, kaksoismurha, jossa syylliseksi on otaksuttu eli epäilty Matti Haapoja.

Talollinen Heikki Antinpoika Impponen 6.12.1869 - tappo ilman tappamistarkoitusta, puukottamalla, josta tuomio

Hääjuhlissa Ylistaron Wittingillä Matti Haapoja puukotti lapsuudenystävänsä, juopottelu- ja kortinpeluukaverinsa, ison ja rotevan, Heikki Impposen, lyömällä puukolla vatsaan 6.12.1869. Isonkyrön ja Ylistaron kihlakunnanoikeus tuomitsi Matti Haapojan kahdeksitoista vuodeksi kuritushuoneeseen ilman tappamistarkoitusta tehdystä taposta. Vaasan hovioikeus säilytti alioikeuden tuomion. Sekä nimismies von Essen että Haapoja valittivat tuomiosta. Ilmeni sellainenkin seikka, että hääpari Jaakko ja Susanna Witting olivat pyytäneet Matti Haapojan häihinsä pitämään yllä järjestystä, kun taas Impponen oli häissä kutsumattomana vieraana. Vaikka tätä hääparin todistusta pidettiinkin luotettavana, Senaatin oikeusosasto piti tuomion ennallaan, ja Haapoja vietiin Kakolan kuritushuoneeseen kärsimään rangaistustaan.

Prostituoitu Maria Jemina Kustaantytär Salonen 8.10.1890 - ryöstömurha, kuristus, josta tuomio

Matti Haapoja meni Helsingissä Maria Jemina Salosen seuraan 7.10.1890 ja seuraavana päivänä löydettiin Maria Jemina Salonen asunnostaan surmattuna, kuristettuna ja tukahdutettuna. Matti Haapojan tuomio tästä: kuolemanrangaistus mestaamalla, mutta rangaistus muutettiin eli lievennettiin korkeimmassa oikeusasteessa elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi. (06.05.1891 Fredrikshamns Tidning no 34 - uutinen murhasta)

Vanginvartija Juho Rostedt 25.10.1894 - tappo, puukotus, josta ei ennätetty tuomita

Matti Haapoja yritti karata Kakolan vankilasta, ja puukotti tässä yhteydessä kolmea vanginvartijaa, joista yksi, Juho Rostedt kuoli. Kaksi muuta, Juho Jernvall ja Sven Nyman selviytyivät hengissä. Matti Haapoja teki itsemurhan, kun oikeuskäsittely oli vielä meneillään, joten hänelle ei ehditty tästä teosta antaa tuomiota.

Talolliset Matti Heikkilä ja Hermanni Hautamäki 15.10.1869

Tuntemattomaksi jäänyt murhaaja nuiji Hämeenkyrössä hengiltä talolliset Matti Heikkilän ja Hermanni Hautamäen. Haapoja oli tuolloin seuduilla ja vuosia myöhemmin hän tunnusti määrittämättömän murhan, joka "oli tapahtunut lokakuussa 1869".

HENKIRIKOKSET SIPERIASSA - kaikki selvittämättömiä

Siperiassa Matti Haapojan tekemien henkirikosten määrää ei tiedetä. Kaikissa niissä henkirikoksissa, jotka on jotenkin liitetty häneen, on tutkinta ollut tehotonta, puutteellista, tai sitä ei ole ilmeisesti ollut juuri laisinkaan. Ainoastakaan Matti Haapojan Siperiassa tekemäksi epäillystä henkirikoksesta häntä ei ole Venäjällä tuomittu - eikä kai paljon syyteltykään, poliisi- ja tuomioistuinlaitoksen ilmeisen kehittymättömyyden, sekä resurssien puutteen ja muiden syiden vuoksi. Matti Haapojan tekemiksi on mitä suurimmalla todennäköisyydellä mainittu alla luetellut viisi tapausta.

Murha Siperiassa 1886

Tuntemattomaksi jääneen miehen murha Siperiassa. Teosta epäiltiin Matti Haapojaa ja tutkintaakin tapauksen tiimoilla oli, mutta näyttöä ei löytynyt.

Alajärven Jaakko H:n murha Siperiassa 1888

Alajärveläisen miehen nimeksi tässä tapauksessa tiedetään vain Jaakko H. Hänet murhattiin ja murhaa on epäilty Matti Haapojan tekemäksi.

Rugis Siperiassa 1889

Rugis oli virolainen ravintoloitsija, jonka mitä ilmeisimmin Matti Haapoja yhdessä kumppaninsa, toisen vangin, "Rikas Matti" Kuivala/Kuivalainen kanssa murhasi Tomskissa, Keski-Siperiassa.

"Rikas Matti" Kuivala/Kuivalainen Siperiassa 1889

Ilmeisesti Matti Haapoja surmasi vankiystävänsä Rikkaan Matin, jonka kanssa hän oli yhdessä liikkeellä ja jonka kanssa hän hieman aiemmin oli surmannut Rugisin. Rikas Matti tuli myös surmatuksi Tomskissa.

Gustaf Sepp Siperiassa 1889

Virolainen vanki Gustaf Sepp katosi vuonna 1889 jälkiä jättämättä, katoamispaikkana Simonjovka, Siperia. Koska hänet nähtiin viimeksi Matti Haapojan seurassa, on oletettavaa, että hän on tullut Haapojan surmaamaksi.

Matti Haapoja

Kakolan sellin vanha ovi, jossa on avaimella suljettava lukko ja kaksi kääntyvää salpaa, joista suljettaessa kajahtaa äänekäs losahdus.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Kakolan ovesta Copyright © Ilkka Laukkanen


Lähteet
Kaijus Ervasti: Murhamiehen muotokuva - VAPK-kustannus 1992
Henkilöhistoriaa: HAAPOJA, Matti, suurrikollinen
Murderpedia
Jussi Pajula: Puukkojunkkareiden kuningas
Max Engman: Suureen Itään - Suomalaiset Venäjällä ja Aasiassa
Historiallinen Sanomalehtikirjasto
Kansakunnan historia WSOY
Porstua: Rosvojen kiinniottoa Peräseinäjoen tiellä 132 vuotta sitten - kirjoitus vuodelta 1995, Peräseinäjoen Joulu
Kaijus Ervasti: Haapoja, Matti (1845 - 1895) rikollinen
Siirtolaisinstituutti: Siperian vanki Matti Haapoja
http://www.akiranta.com/ - Kuuluisa murhamies tuomiolla hevosvarkaudesta Hausjärvellä 1891
Päivi Lehtinen: Viinan villitsemät
Vaasa.fi
Rikosseuraamuslaitos