Tunturisuden sivut
Surikaatti

Surikaatti (Suricata suricatta)

Surikaatti tunnettiin ennen nimillä nelisormimangusti taikka meerkat. Se on Afrikan eteläosassa sijaitsevassa Kalaharin autiomaassa elävä mangustilaji. Mangustien heimoon kuuluu yli 30 lajia ja surikaatti on tässä heimossa oman sukunsa, surikaattien (Suricata) suurin laji.

Surikaatin koko pituus on yli 50 cm ja sillä on painoa 700 g. Se erottuu muista mangusteista kärsämäisellä kuonollaan. Sillä on pitkähköt jalat ja suhteellisen ohutkarvainen häntä. Karkeakarvaisen turkin pohjaväri on kellertävän harmaa ja selkäpuolella on 8 - 10 poikkijuovaa. Raajat ja vatsapuoli ovat vaaleammat, kuononkärki, silmänympärystät, korvat ja hännänpää mustat. Käpälissä kynnet ovat huomiota herättävän suuret ja voimakkaat. Käpälät ovat nelivarpaiset - siten peukalot ja isovarpaat puuttuvat. Liikkuessaan surikaatti astuu koko anturallaan, mutta seisoessaan pystyssä se voi olla myös varpaisillaan ja käyttää häntää tukenaan.

Elämää perhelaumassa

Surikaatit ovat hyvin sosiaalisia eläimiä. Ne elävät pienissä perheyhteisöissä, laumoina, joissa on yleensä 20 yksilöä, mutta voi olla enimmillään jopa 50 yksilöä. Laumaa johtaa alfa-pari ja kaikki lauman jäsenet ovat sen jälkeläisiä. Majapaikkana on maanalainen, laaja tunnelisto, joka on usein alunperin maaoravien kaivama. Tunnelistoon on monta sisäänkäyntiä. Yöt nukutaan maan alla turvassa pedoilta - aamulla noustaan ahkerina etsimään ruokaa.

Surikaatti

Surikaatit ovat tulleet tunnetuiksi vahdistaan. Kun muu lauma etsii ruokaa, yksi tai useampikin seisoo takajaloillaan ja kurotellen pitää tarkkaa vahtia ympäristöstä ja laumaa mahdollisesti uhkaavista vaaroista. Koko laumakin viettää tovin aikaa seisoskellen, heti aamusta - jolloin ne kylmän yön jälkeen lämmittelevät nousevassa auringossa. Vasta sitten alkaa ruuan haku. Kuumimman keskipäivän ajaksi surikaatit vetäytyvät varjoihin lepäämään ja torkkumaan.

Surikaatti

Alalajeja kolme

Suricata suricatta siricata
Suricata suricatta majoriae
Suricata suricatta iona


Surikaatti

Levinneisyys

Kalaharin autiomaa Botswanassa ja Etelä-Afrikassa on surikaattien elinseutua.

Auringon enkeli

Paikallisen kansanperinteen uskomuksen mukaan surikaatti on auringon enkeli, joka suojelee kyliä yön pimeydessä kuun paholaiselta ja ihmissusilta.

Ravinto

Surikaatit tonkivat kuonollaan ja kaivavat maasta esiin hyönteisiä, skorpioneja, liskoja, käärmeitä, lintuja, munia ja pieniä nisäkkäitä. Aikuiset opettavat jälkeläisiään mm. syömään myrkyllisen skorpionin niin, että sen pistin ensin poistetaan. Surikaattien ei tarvitse juoda koskaan, vaan ne saavat tarvitsemansa nesteen ravinnosta.

Rajut reviiririidat

Naapurireviirien alueilla elävät surikaatit ottavat joskus rajusti yhteen. Näissä verisissäkin taisteluissa ei armoa anneta ja joskus kamppailuissa kuoleekin joku surikaatti. Riidat voivat voivat saada alkunsa esimerkiksi siitä, että klaanin poikaset harhautuvat naapurireviirin alueelle.

Lisääntyminen

Laumassa yleensä vain alfa-naaras lisääntyy. Se synnyttää poikueen, jossa on 2 - 5 poikasta, 11 viikon kantoajan jälkeen. Pentueita voi tulla kolmekin vuodessa, jos ruokaa on tarpeeksi. Ensimmäiset pari viikkoaan pennut ovat sokeita ja varsin avuttomia.

Pennut ilmaantuvat maan alta maan pinnalle ensimmäisen kerran vasta noin 21 päivän ikäisinä. Poikasten valvontaan, hoivaan ja imetykseenkin voi osallistua useampia lauman naaraita. Elinikää voi kertyä 12-14 vuotta.

Surikaatti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Tambako the Jaguar


Kuvassa pikkusurikaatti harjoittelee ja opettelee tähystämistä kahdella jalalla seisoen. Tai ehkä pikemminkin istuen.

Surikaatti

Ei sovi lemmikiksi!

Hellyttävästä ulkomuodostaan huolimatta surikaatti ei sovellu lemmikiksi. Se puree herkästi ja myös merkitsee asuinympäristönsä ulosteillaan.

Vai sopiiko sittenkin?!

Seiskassa 39/2010 oli juttu Englannin Hampshiressa asuvista Tom Dawsonista ja ja Laura Gilbertistä. Heidän kodissaan kipittää kaksi surikaattia, Mila ja Jack. Laura oli ajatellut ottaa oravan ja rotan, mutta lehti-ilmoitus johdatti hänet surikaattien maailmaan.

Eksoottiset karvakuonot ovat valloittaneet omistajiensa sydämet, mutta heillä on muutama varoituksen sana söpöläisistä.
- Surikaatit ovat sosiaalisia, hellyydenkipeitä ja valloittavia, mutta erittäin vaativia lemmikkejä, Tom ja Laura sanovat.

Pariskunnan koti onkin sisustettu täysin vilkkaiden ja uteliaiden lemmikkien ehdoilla.
- Ne repivät matot riekaleiksi ja kuopivat puulattian piloille. Lattiassamme onkin erikoispinta, jota kaksikko ei pysty tuhoamaan. Uuni, kaapit ja ovet on kaikki pakko lukita, Laura kertoo.

Sohva ja verhotkin saavat osansa surikaattien sisustusvimmasta.
- Sillä aikaa kun yrität pelastaa verhot ja maton Jackilta, on Mila tekemässä pesää sohvan sisälle, Tom kertoo.

Pariskunta ei silti valita, vaikka he välillä turhautuvatkin riiviöihinsä. He ovat tehneet lemmikeilleen mahdollisimman turvalliset olosuhteet ja elävät täysin niiden ehdoilla. Surikaatit rakastavat paijaamista ja viihtyvät makoilemassa pariskunnan sylissä. Ne myös rientävät aina iloisesti tervehtimään, kun Tom ja Laura palaavat töistä kotiin.

Mangustit (Herpestidae)

Mangustit on petoeläimiin lukeutuva nisäkäsheimo. Heimoon kuuluu noin 30 lajia. Myös mungot ja surikaatti kuuluvat samaan, mangustien heimoon, eli nekin ovat mangustilajeja. Useimmat mangustilajit muistuttavat sekä ulkonäöltään että elintavoiltaan toisiaan.

Surikaatti
Surikaatit

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright Tambako the Jaguar


Surikaatti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Hans


Surikaatti
Surikaatti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright Joachim S. Müller