Tunturisuden sivut
Kuva yllä - Ramform Titan Bergenissä, Norjassa 28.9.2013.

All Rights Reserved
*Kuvat yllä - Copyright © Flickr/Tom Børslid *Photos used with permission.


Maailman levein laiva Ramform Titan

Maailman levein laiva Ramform Titan.

Maailman levein laiva Ramform Titan - sisaraluksineen

Nykyisin vesilinjaltaan maailman levein alus Ramform Titan on maailman modernein, seisminen tutkimusalus, jonka avulla etsitään öljyesiintymiä. Bahaman lipun alla purjehtivan aluksen omistaa norjalainen Norway's Petroleum Geo-Services (PGS). Ramform Titanin kanssa tarkalleen samankokoisia ovat sen sisaralukset, Titanin jälkeen valmistuneet Ramform Hyperion ja Ramform Tethys (2016).

Silmiinpistävää Ramform Titanissa on sen deltamainen muoto. Alus on tavattoman leveä, mutta leveyteensä verrattuna lyhyt kuin torso. Ikäänkuin laivan takapäästä olisi leikattu ainakin puolet, jollei huomattavasti enemmänkin pois ja jätetty vain keulaosa jäljelle. Alusta on joku kutsunut maailman rumimmaksi laivaksi, mitä se ei kuitenkaan suinkaan ole.

Aluksen tehtävänä tiivistetysti on kerätä maksimaalinen määrä seismistä tietoa nopeasti, turvallisesti ja luotettavasti. Ramform Titan kykenee laskemaan mereen 24 kaapelia, joilla suoritetaan seismisiä tutkimuksia satojentuhansien elektronisten sensoreiden eli anturoiden avulla 12 neliökilometrin alueella.

Maailman levein laiva Ramform Titan
Maailman levein laiva Ramform Titan

Kuvat yllä - Ramform Titan Bergenissä, Norjassa 28.9.2013.

All Rights Reserved
*Kuvat yllä - Copyright © Flickr/Tom Børslid *Photos used with permission.

Ramform Titanin esittelyä

Rakentaminen. Aluksen rakensi Mitsubishi -telakka, Nagasakissa, Japanissa. Rakennusvuosi 2013.

Pituus. 104,2 metriä.

Leveys. 70 metriä vesilinjassa.

Syväys. 6,4 metriä.

Kuollut paino. 7 351 tonnia.

Nopeus. Maksiminopeus 16,4 solmua.

Miehistö ja tilat. Miehistöön mahtuu 80 henkeä. Heitä varten aluksella on runsaasti viihtyisiä tiloja, kuten 225 neliömetrin urheiluhalli, sauna, uima-allas, kuntoilutilat, kolme huonetta television katseluun ja auditorio. Yhden hengen hyttejä on 60 ja kahden hengen hyttejä 20, kussakin hytissä on oma kylpyhuoneensa.

Potkuri. Kolme potkuria, joista kukin tuottaa 6 000 kW työntövoiman. Kaksi potkuria yhdessä riittää siihen, että alus toimii täydellisesti.
Kuva yllä Pioneering Spirit.

Merten jättiläisiä

Pioneering Spirit

Aivan omassa luokassaan leveydessä on Pioneering Spirit, mutta tämä öljynporaustornien asentamiseen ja purkamiseen, sekä öljy- ja kaasuputkien mereen laskemiseen erikoistunut alus on kaksirunkoinen. Vuosina 2011 - 2014 rakennetun Pioneering Spiritin leveys on 124 metriä, pituus 382 metriä.

Seawise Giant

Maailman pisin alus kautta aikain on ollut vuonna 1979 valmistunut öljytankkeri Seawise Giant. Sillä oli pituutta 458,45 metriä. Kaikilta muiltakin mitoiltaan Seawise Giant on ollut kautta aikain suurin (yksirunkoinen) alus, mutta leveydellään 68,8 metriä se hävisi runsaan metrin Ramform Titanille ja sen sisaraluksille.

Seawise Giantilla oli värikäs ja rikkinäinenkin elämä. Aluksi se rakennettiin pienempänä, mutta sitten siitä tehtiin isompi. Alkuaikoina aluksessa ilmeni monenlaisia rakenteellisia ongelmia ja alukselle ei annettu edes nimeä, vaan sen nimenä oli runkonumero, 1016. Aluksen omistajuudestakin kiisteltiin alkuaikoina tuomioistuimissa.

Alus upposikin kerran Iranin-Irakin sodan aikana, mutta nostettiin myöhemmin ylös ja korjattiin. Tämän jälkeen alus kulki maailman merillä monilla eri nimillä - Happy Giant, Jahre Viking, Knock Nevis, Oppama, Mont - ja monien omistajien omistamana. Seawise Giant teki viimeisen purjehduksensa vuonna 2010 Intiaan, jossa se tuolloin romutettiin. Aluksen 36 tonnin painoinen ankkuri on asetettu näytteille Hongkongin merimuseoon.

Esso Atlantic ja Esso Pacific

Hieman Ramform Titania ja sen sisaraluksia leveämpiä ovat olleet valtavan kokoiset supertankkerit Esso Atlantic ja Esso Pacific. Näillä vuonna 2002 romutetuilla aluksilla on ollut leveyttä 71,07 metriä.

Maailman levein laiva Pioneering Spirit

Maailman levein kaksirunkoinen laiva Pioneering Spirit

Kuvat yllä - Pioneering Spirit Hollannissa 6.8.2016. Kaksirunkoisen, valtavan aluksen pituus on 382 metriä ja leveys 124 metriä. Pioneering Spiritin rakensi telakkayhtiö Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Etelä-Koreassa vuosina 2011 - 2014. Rakennuskustannukset olivat 2,6 miljardia euroa. Miehistöä laivalle tarvitaan 571 henkeä.

Pioneering Spirit ei ole vain maailman kaikkien aikojen levein alus, vaan se on myös bruttovetoisuudeltaan (gross tonnage, GT) 403 342 tonnia kaikkien aikojen suurin. Se on myös oman painonsa (displacement), 900 000 tonnia, puolesta suurin koskaan maailmassa rakennettu alus.

Pioneering Spiritin kaltainen, mutta vieläkin isompi versio siitä, Amazing Grace valmistunee suunnitelmien mukaan vuonna 2022.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuvat yllä - Copyright © Flickr/kees torn


Lähteet
*Wärtsilä Encyclopedia of Marine Technology: Ramform Titan
*Wärtsilä Encyclopedia of Marine Technology: Seismic Ships
*OnboardOnline: World's Ugliest Ship Arrives in Bergen, Norway
*PGS: Ramform Titan
*Wikipedia: Pioneering Spirit, Seawise Giant, Esso Atlantic ja Esso Pacific