Tunturisuden sivut

Pötkyhännät hakivat koiria kojuunsa kuin kaapista ja karsivat metsästäjien mieltä

Sudet - eli "pötkyhännät, kiilusilmät, julkonaamat tai sutikat" - olivat koiranomistajien harmina myös jo 1800-luvulla. Koiria tappaneet sudet aikaansaivat erään hyvin merkillisen tapahtuman, josta kerrotaan alla uutisessa. Siinä jahtimiehiä huijattiin päreistä ja vanhoista lattiamatoista kyhätyllä sudella. 12.3.1870 oli Tapio-lehdessä seuraavanlainen uutinen:

Merkillistä - Wärtsilän sudet ja niiden jahtijoukko

Nykyjään on seudullamme oleskellut susia, yksissä joukoissa on nähty kymmen kunnittain. Nämäkös pötkyhännät ovat monelta mieheltä koiran kaapanneet kojuunsa. Syystalvella oli täällä melkein iso summa koiria, jotka joka ilta haukkua jyystivät puoleen yöhön, joidenka saarnassa susienki sopi kieltään lipoja. Yhden kerrassaan kävivät noutamassa kuin kaapistaan, jolla tavoin hävittivät koko koirajoukon. Tämäkös monen metsästäjän nahkaa karsi.

Eräänä lauvantai iltana läksi kolme vaurainta metsästäjää hevosen kanssa susien kimppuun: he ottivat sikakyöran pahnasta rekeensä ja olki-tullon nuoran päähän jälestä vierumaan. Tällä tavoin lähtivät sutikkaa pettämään. Neljä venäjän virstaa ajoivat, mutta turhaan. Paluu-matkalla, noin virstan päässä tehtaalta, keksi ampuja suden tapaavan olki-tukkoa, mutta kovaksi onneksi sattui hevonen juoksemaan niin että eivät voineet ampua.

Ampuja paikalla kuiskasi toverillensa: "vinkuta sikaa vaikka paikalle nääntyköön," mutta susi ei seurannutkaan sen pitemmältä. Paikalla kääntivät hevosensa takaisin ja susi seisoi vapaasti keskellä tietä. Siihen ampuivat he sen vauraimman latinkin, niin että vuoret vapisivat. Susi hyppäsi raviin, johon taas sätkäsivät toisen kerran: Susi hyppäsi lähellä olevaa aitaa vasten, johon taas laskivat kolmannen latinkin.

Sen satsin saatuaan heitteli susi sorkkiansa viimeisiä kertoja. Ampujat hyppäsivät ja löivät vielä sutta kahdella pyssynperällä niin, että molemmat menivät säpäleiksi.

Tarkemmin tutkittua keksivät itsensä petetyksi: oli näet kaksi miestä muodostaneet suden kelkan päälle: kelkan panivat tien viereen vesakkoon, johon sitoivat hienon narun, jonka toisen pään vetivät yli tien aidan taa, jossa odottivat jahtijoukon tuloa. Kohtalle päästyä tempasivat nuorasta niin että kelkka nousi tielle ja susi oli tapaavinaan perästä juoksevaa olkitukkoa.

Tämä näytti aivan varmaksi sudeksi jahtaajain silmissä ja saattoi siihen hirmuseen sotaan. Miten mahtoi olla ampujan mielestä kamalata, kuin he keksi saaliinsa olevan päreestä ja vanhasta lattia matosta kyhätyn kelkan päälle. (12.3.1870 Tapio)

Hämeen susi
Hämeen susi

Sammaloituneeseen kiveen kiinnitetty metallinen laatta, jossa teksti Hämeen susi 1972. Kyseessä on muistolaatta paikasta, missä ammuttiin Tammelassa susi. 22.11.1983 Hämeen suden ampumismaastoon paljastettiin muistolaatta. - Kuvat Copyright Kimmo Karjakoski © Suomen Metsästysmuseo - Creative Commons.