Muhos

Kuuluisat muhoslaiset Muhos ja muhoslaiset

Muhoksella on takanaan pitkä, vaiheikas ja mielenkiintoinen historia. Monet muhoslaiset ovat piirtäneet jälkensä historian riveille sekä Muhoksella, että täältä muualle muuttaneina. Eipä tulisi ihan ensimmäiseksi mieleen, että muhoslaisesta voisi tulla Hancockin kaupungin rahastonhoitaja, kuten tuli Amerikkaan muuttaneesta Kaarlo Akseli Silfvenistä. Tai että Muhoksella syntynyt ihminen olisi uranuurtaja niin erityisellä alalla, kuin kirjeopiston piirustuksen opetuksessa, kuten oli taiteilija Hilja Tolvanen.

Itse asiassa Muhos on omalla tavallaan jo 1800-luvulla, jollei sentään ollut ihan kulttuurielämämme ytimessä, niin kuitenkin merkittävästi tavoitellut siitä omaa osaansa. Sillä Oulujokilaakson maisemissa, Muhoksella, on jo 1840-luvulla liikkunut ensimmäinen suomenkielinen runoilija, Oulussa syntynyt Samuli Kustaa Berg, jota pidetään peräti suomalaisen taiderunouden aloittajana. Hänen runoistaan on jäänyt elämään omaa elämäänsä yksi säe: Oma maa mansikka, muu maa mustikka.

Samoihin aikoihin Bergin kanssa Muhoksella loi taidettaan myös varmasti yksi maamme ensimmäisistä taidemaalareista, Muhoksella syntynyt Jakob Wallin. Muhoksen kirkossa on hänen maalauksensa Ristiltäotto.

Myös opillisen sivistyksen alalla muhoslaisilla on esiteltävänään suurmiehiä vailla vertaa. Suomeen perustettiin ensimmäisiä kansakouluja 1850-luvulla. Kuinka ollakaan, eiköhän näissäkin koulumaailman historiallisissa tapahtumissa ollut mukana Muhoksella syntynyt, nimittäin Olai Wallin. Hän teki jo 1800-luvulla pitkiä opintomatkoja ulkomaille, kirjoitti lukuisia oppikirjojakin aikana, jolloin lukutaitokin oli vielä harvojen oikeus - ja ennätti Hämeen piirin koulutarkastajaksikin.

Kunta, seurakunta, yritykset ja voimalaitokset

Muhoksen kotiseutuhistorian puolella selvitykset Muhoksen kunnan, seurakunnan ja yrittäjien historiasta antavat laajan ja tarkan selvityksen siitä, mitä Muhoksella kautta aikain on tapahtunut.

Voimalaitoksilla on tärkeä sijansa Muhoksen historiassa ja tämän kattauksemme täydentävät perusesittelyt Muhoksen kunnan alueella olevista, Oulujoen vesivoimalaitoksista.

Ja sisältöön pääsee, kun klikkaa ylle: Menu.