Muhos
Miss Universum 1952 Armi Kuusela, Kulosaaressa, Helsingissä elokuussa 1952, kuvaaja UA Saarinen. - Kuva Copyright © - Museovirasto

Suomi Muhoksen kulttuuria - taide, tiede, urheilu, yhteiskunta

Muhoksella on aikojen saatossa vaikuttanut lukuisa määrä erilaisten kulttuurialojen lahjakkaita taitajia. Näin on tänä päivänä ja näin on ollut jo kauan aikaa sitten.

Itse asiassa Muhos on omalla tavallaan jo 1800-luvulla, jollei sentään ollut ihan kulttuurielämämme ytimessä, niin kuitenkin merkittävästi tavoitellut siitä omaa osaansa. Sillä Oulujokilaakson maisemissa, Muhoksella, on jo 1840-luvulla liikkunut ensimmäinen suomenkielinen runoilija, Oulussa syntynyt Samuli Kustaa Berg, jota pidetään peräti suomalaisen taiderunouden aloittajana. Hänen runoistaan on jäänyt elämään omaa elämäänsä yksi säe: Oma maa mansikka, muu maa mustikka.

Samoihin aikoihin Bergin kanssa Muhoksella loi taidettaan myös varmasti yksi maamme ensimmäisistä taidemaalareista, Muhoksella syntynyt Jakob Wallin. Muhoksen kirkossa on hänen maalauksensa Ristiltäotto.

Myös opillisen sivistyksen alalla muhoslaisilla on esiteltävänään suurmiehiä vailla vertaa. Suomeen perustettiin ensimmäisiä kansakouluja 1850-luvulla. Kuinka ollakaan, eiköhän näissäkin koulumaailman historiallisissa tapahtumissa ollut mukana Muhoksella syntynyt, nimittäin Olai Wallin. Hän teki jo 1800-luvulla pitkiä opintomatkoja ulkomaille, kirjoitti lukuisia oppikirjojakin aikana, jolloin lukutaitokin oli vielä harvojen oikeus - ja ennätti Hämeen piirin koulutarkastajaksikin.

Koivu ja tähti

KUULUISIA MUHOSLAISIA

Taidekulttuuri: kuvataide, runonlaulu, sarjakuvataide, veistotaide, ikonitaide, tanssitaide, kirjallisuus, runous, teatteri, elokuva, koreografia, käsikirjoitus, valokuvaus jne.

Kuuluisat muhoslaiset Arhippainen, Katja (1973 -) - Katjan Galleria: Taiteilija, joka on syntynyt Kiimingissä, asuu ja työskentelee Muhoksella.
Kuuluisat muhoslaiset Berg, Samuli Kustaa (Bergh, Samuel Gustaf) (2.12.1803 Oulu - 5.7.1852 Halikko) - Kirjasampo.fi: Nimimerkkiä Kallio käyttänyt Berg kävi Oulun triviaalikoulun. Ylioppilas 1822. Opiskeli Turun akatemiassa ja myöhemmin Helsingin yliopistossa klassista filologiaa ja juridiikkaa. Lakitieteen kandidaatti 1830. Hän on suomalaisen taiderunouden aloittaja ja yksi merkittävimmistä 1800-luvun lyyrikoistamme. Hän on maamme ensimmäinen suomenkielinen runoilija, ja hän käytti runoilijanimeä Samuli Kustaa Kallio. Laajemmin hänet tunnetaan koulujen lukemistoista, ja sanonta "Oma maa mansikka, muu maa mustikka", on kaikille tuttu - noin alkaa hänen runonsa Oma maa. Muhokseen tämä kansallisrunoilija liittyy niin, että hän sokeutuneena toimi Muhoksella 1840-luvun alussa kotiopettajana maaviskaali Olof Wallinin perheessä. Siksi hänet kai on syytä toki tässä yhteydessä muistaa ja mainita. - Kuuluisat muhoslaiset Oulun kaupunginkirjasto - maakuntakirjasto: Runolle ryhtynyt Samuli Kustaa Berg.
Kuuluisat muhoslaiset Haapamäki, Emma (1990 -) - Kirjasampo.fi: Muhoslainen kirjoittaja ja sarjakuvapiirtäjä.
Kuuluisat muhoslaiset Harju (o.s. Heikkinen), Liisa (1950 Muhos -) - Webgalleria: Kuvataiteilija, kuvataideopettaja, maisteri.

Tanssin riemua

Kuuluisat muhoslaiset Hauru, Maikki (ent. Heinonen) - Tanka, Suomalaisen tanssin tietokanta: Tanssija, koreografi, koulutukseltaan tanssitaiteen maisteri. Muhoksen Nuorisoteatterin perustaja, taiteellinen johtaja, ohjaaja, käsikirjoittaja ja esiintyjä. Hauru perusti teatterin, jonne kaikki nuoret ovat tervetulleita, syksyllä 2009. Joka vuosi teatteri on valmistanut alusta saakka itsetoteutetun näytelmän.
Kuuluisat muhoslaiset Heikkinen, Marja-Kaisa - Teologian maisteri, joka on julkaissut vuonna 2016 teoksen: Wanhaa Muhosta. Kotiseutukävely Korilanmäeltä Kirkkosaareen. Hän on ollut myös kirjoittajana kuvakirjassa Herran huoneiden kuvamaailma, joka esittelee Muhoksen kirkon taideteoksia kaikissa väreissään.
Kuuluisat muhoslaiset Holopainen, Esa (1958 -) - Oulun Sarjakuvaseura ry: Piirtäjä, artesaani ja puuseppä Muhokselta. Holopainen on muhoslainen piirtäjä ja puuseppä, joka myös opettaa sarjakuvantekoa. Vuonna 2003 aloittanut verkkosarjakuva Naapurit on yksi vanhimmista yhtäjaksoisesti internetissä ilmestyvistä suomalaisista sarjakuvista. Holopaisen Tyrnävän verikoiria puolestaan on julkaistu esimerkiksi Oulun ylioppilaslehti Ylkkärissä. Erityisalakseen Holopainen ilmoittaa sananlaskujen kuvittamisen. Hän isännöi myös Muhoksen 24 Hour Comics day -tapahtumaa. (Oulun kaupunki)
Kuuluisat muhoslaiset Jokikokko, Seppo - Yle Uutiset: Legendaarinen ristikkomies, 1950-luvun lopulta lähtien ristisanoja lehtiin laatinut. Häntä luonnehditaan suomalaisen ristikkokulttuurin kantaisäksi. Moni tuntee ristikoista heti hänen "kädenjälkensä" ja logiikkansa.
Kuuluisat muhoslaiset Jokipii, Teija Anneli (o.s. Tihinen, Teija) (1964 Muhos -) - Teijaanneli.fi: Muhokselta lähtöisin oleva, nykyään oululainen runoilija ja sanataiteilija, joka käyttää nimeä/nimimerkkiä Teija Anneli. Koulutukseltaan hän on psykologi ja psyko- ja kirjallisuusterapeutti. Hän ohjaa mm. Runoa ja Draamaa-ryhmiä, kirjallisuusterapiaryhmiä ja Naisen Elämänkaariryhmiä. Hän on harrastanut myös improvisaatioon perustuvaa tarinateatteria. Ammatinharjoittajana hän toimii Oulun seudulla. (Kirjasampo.fi)
Kuuluisat muhoslaiset Jurvakainen, Terttu Kaarina (17.7.1939 Muhos -) - Wikipedia: Taiteilija, taidemaalari, taidegalleristi, runoilija, taidevaikuttaja, taideopettaja. Taidegalleria Terttu Jurvakainen on yksityinen taidegalleria, jota taidemaalari Terttu Jurvakainen on pitänyt Muhoksella neljäkymmentä vuotta. - Kuuluisat muhoslaiset Taidegalleria * Café Terttu Jurvakainen.
Kuuluisat muhoslaiset Jurvelin, Pekka (20.11.1955 Joroinen -) - Kirjasampo.fi: Vaalassa, Utajärvellä ja Muhoksellakin asunut lääketieteen lisensiaatti ja neurologi - lastenneurologi ja kirjoittaja. Teoksia Vaiettu joki 2002, Rokua: saari jonka meri hylkäsi 2007.
Kuuluisat muhoslaiset Jäälinoja, Jussi (1937 Yli-Ii -) - Muhoslähtöinen kuvanveistäjä ja taidemaalari, jonka maalauksia myös Muhoksella julkisissa kokoelmissa: OP, Muhoksen kunta. Nykyisin oululaisen taiteilijan kokonaistuotanto on erittäin laaja. Se sisältää piirustuksia, maisemamaalauksia, henkilö- ja muotokuvia, veistoksia, pienoismalleja ja installaatioita. Toistuvia aiheita maisemien ja kaupunkikuvien lisäksi ovat lukuisat naismuotokuvat. Taidehistoriallisesti tyylit vaihtuvat 1960-luvun modernismista surrealismiin ja naivismiin. Pelto- ja jokimaisemat saavat vuosien varrella myös ekspressionistisia sävyjä. (Kaleva)
Kuuluisat muhoslaiset Karppinen, Anneli (24.6.1964 Muhos -) - Elonet: Näyttelijä. Mm. elokuvissa Taivaan lahja, Uusi alku, Hiltu ja Ragnar sekä Betoniyö. Hän on mm. ollut Leila Järventaustan roolissa YLE TV2:n Tehdas-draamasarjassa, sekä ollut mukana Tonttu Toljanterissa. Anneli Karppinen on ollut kiinnitettynä näyttelijänä Jyväskylän kaupunginteatteriin vuodesta 2001 alkaen. (Jyväskylä)
Kuuluisat muhoslaiset Kotasaari, Santeri. Puolankainfo: Puolangan Auholta kotoisin oleva, muhoslaistunut kuvataiteilija. Työskennellyt muun muassa maanviljelijänä, metsurina ja mittarinlukijana. Santeri Kotasaari kertoo piirtäneensä koko ikänsä. Öljyväritöitä hän on tehnyt 1960-luvun loppupuolelta lähtien.
Kuuluisat muhoslaiset Kylmänen, Heikki Samulinpoika (alkuaan Pyykkö) (1803 - 1858) Utajärven kunta: Ahmaksen Pekkalassa syntynyt, Muhokselle Kylmälänkylään muuttanut runonlaulaja ja -loitsija. Alla olevan Samuli Heikinpojan poika.
Kuuluisat muhoslaiset Kylmänen, Samuli Heikinpoika (alkuaan Pyykkö) (1781 - 1843) Utajärven kunta: Ahmaksen Pekkalassa syntynyt, Muhokselle Kylmälänkylään muuttanut runonlaulaja ja -loitsija. Yllä olevan Heikki Samulinpojan isä.
Kuuluisat muhoslaiset Laakkonen, Reino - Kirjasampo.fi: Kirjailija ja taidemaalari. Toiminut opettajana mm. Toivola-kodissa Muhoksella, Tahkokankaan keskuslaitoksessa Oulussa, koulunjohtajana Pohjois-Pohjanmaan kehitys- vammapiirin harjaantumiskoulussa ja rehtorina Leinonpuiston erityiskoulussa. Oulun seudun kuvataiteilijat ry:n jäsen.

Taiteen taimitarhassa

Kuuluisat muhoslaiset Leskelä, Esa Jaakko Ilmari (20.12.1946 Muhos -) - Oulun taiteilijaseura -63 ry: Kuvataiteilija, taidemaalari, piirtäjä. Hän on toiminut myös opettajana ja taideterapeuttina.
Kuuluisat muhoslaiset Liikka, Jyrki (16.5.1961 Muhos -) - Wikipedia: Humoristi, rumpali ja radiokoomikko - koulutukseltaan maisteri. Hän on tullut tunnetuksi humoristisista Alivaltiosihteeri-radio-ohjelmista ja -tv-sketseistä sekä samannimisestä yhtyeestä.

Raija Merilä: Ketale

Raija Merilän romaani Ketale ilmestyi helmikuussa 2019.

Ken voi liekin sammuttaa

Raija Merilän romaani Ken voi liekin sammuttaa ilmestyi kesäkuun lopussa 2019.

Kuuluisat muhoslaiset Merilä, Raija (30.1.1952 Muhos -) - Taidesivut.net: Taidemaalari, muotokuvamaalari, filosofian maisteri Tampereen yliopistosta, opintoja Joensuun ja Oulun yliopistoissa. Runsaasti erilaisia taideopintoja, sopivana esimerkkinä tässä yhteydessä, taidemaalari Terttu Jurvakaisen johdolla Muhoksella ja Oulujoki-opistossa 1972. Hänen innostuksensa kuvaamataiteisiin juontaa juurensa jo kouluaikojen harrastuksesta taidemaalari Terttu Jurvakaisen johdolla Muhoksella.

Kouvolan Taideseuran jäsen, sekä Suomen Taiteilijat ry:n jäsen. Lukuisia taidenäyttelyitä. Mukana 16.9. - 7.10.2014 New Yorkissa Agora Galleryn näyttelyssä. Mukana töillään kahdessa yhteisnäyttelyssä New Yorkissa: Art and coffee exhibition 9.12.2016 - 9.2. 2017 - The Corinthian unit 10N 330 East 38th Street New York, NY, 10016. - YK:n päämaja, New York, 13.2. - 24.2. 2017. Raija Merilälle on myönnetty kunniakirja: Honorary Diploma, Art management Berlin, Berlin Art Prize 2016.

Raija Merilä asuu nykyään (2019) keskellä Viroa, Paidessa. Paide on virkeä ja kehittyvä Järvamaan läänin pääkaupunki, Haminan ystävyyskaupunki.

Tunturisusi Raija Merilän maalauksia.

Kuuluisat muhoslaiset Nenonen, Jorma (2.3.1952 Oulu -) - Kirjasampo.fi: Koulumaailmassa elämäntyönsä tehnyt Jorma Nenonen asui Muhoksella vuosina 1952 - 1965. Hän on nuortenkirjailija, joka tunnetaan Sakke-kirjasarjastaan.
Kuuluisat muhoslaiset Nurmikumpu, Pasi Juhani - Runoilija, lavarunoudessa kilpaillut.
Kuuluisat muhoslaiset Paso, Eero (19.7.1954 Utajärvi -) - Kirjasampo.fi: Valokuvaajana Metsäntutkimuslaitoksen Muhoksen toimipisteessä lyhyen aikaa 1980-luvulla työskennellyt Eero Paso on elänyt monilla paikkakunnilla sekä Suomessa että Ruotsissa, tehden mitä erilaisimpia töitä. Hän on sekä kirjailija, että valokuvaaja. Limingan taidekoulu 1979 - 1981.
Kuuluisat muhoslaiset Piippo, Jorma (20.5.1950 Muhos -) - Kirjasampo.fi: Kirjailija, koulutukseltaan sähköteknikko, asuu Oulussa.
Kuuluisat muhoslaiset Pusula, Helka-Mirjami (1972 Muhos -) - Kirjasampo.fi: Sosionomi, erityisluokanopettaja. Esikoisromaani Siivet. Loki-kirjat 2003.
Kuuluisat muhoslaiset Pöykkö, Elia (2001 Muhos -) OP-Pohjola-ryhmä: Huovilassa koulua käyvän Elian työ "Pilvien päällä" valittiin Osuuspankin valtakunnallisessa kuvataidekilpailussa voittajaksi 11 - 13-vuotiaiden sarjassa 22.5.2014. Hänen työnsä edusti Suomea kansainvälisessä loppukilpailussa Sveitsissä.
Kuuluisat muhoslaiset Ranta, Raino (1961 Muhos -) - Taiteilija, muotoilija, keraamikko, designer - useat erilaiset taidemuodot, kuten maalaus, keramiikka, lasi- ja puumuotoilu sekä tietokonegrafiikka. Opinnot; Taideteollinen korkeakoulu, Master of Arts (M.A.), Ceramic Arts and Ceramics 1983 - 1988. Oma taidestudio Helsingissä. Pentikin design manager (muotoilija TaM) - on työskennellyt Pentikillä vuosina 2001 - 2010, suunnitellut mm. Geo-astiaston. Lukuisia keramiikka-astioiden ja -esineiden näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Julkaisuja, mm: Materiaalin merkitys; Pintaa syvemmälle, (Taideteollisen korkeakoulun julkaisusarja 2000). Töitä useissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa.

Kuuluisat muhoslaiset Ranta, Ritva (1938 -) - Harrastaa kirjallisuutta, sekä runoja että proosaa. Elämän polut: runoja vuosilta 1968-97, 1997. Runoja rakkaudelle (1999). Osin tositapahtumiin perustuva ja osin fiktiivinen, Raivion torpan perilliset (1996), joka kertoo kirjoittajan suvun elämästä Muhoksella. Maaseutu kirjoittaa -kirjoituskilpailussa kunniakirja, Hyvinvointia ja iloa kulttuurista -hankkeessa, Taideseura Lakeukselta 9.8. 2003. Runo Oodi Oulujoen koskille 6.8.2004 julkaistu Pekka Jurvelinin sivuilla: Kuuluisat muhoslaiset Vastavirtaan soutu 2004. Päiväkirjaa voi lukea laajasti, siinä on mukana Ritva Rannan haastattelu ja useiden joenihmisten mielipiteitä. Ritva Ranta harrastaa myös maalaamista.

Vesa Ranta

Vesa Rannan valokuvausnäyttelyn avajaiset Koivu ja Tähti kulttuurikeskuksessa, Muhoksella syksyllä 2017.

Kuuluisat muhoslaiset Ranta, Vesa (20.7.1973 Muhos -) - Muusikko ja valo- ja videokuvaaja. Muusikkona Ranta tunnetaan metalliyhtye Sentencedin rumpalina. Hän soitti yhtyeessä vuodesta 1989 yhtyeen lopettamiseen, syksyyn 2005 asti. 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa hän soitti myös Anthony-nimisessä yhtyeessä, joka julkaisi yhden demon ja singlen. Sentencedin jälkeen hän soitti vuosina 2009 - 2017 The Man-Eating Tree -yhtyeessä, kunnes päätti keskittyä täysin kuvaamiseen.

Ranta opiskeli valo- ja videokuvausta Jaakkiman ja Voionmaan opistoissa vuosina 1994 - 1996 ja valmistui valokuvaajaksi Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta vuonna 2001. Rannan töitä on ollut esillä muun muassa Oulussa ja Helsingissä sekä Venäjän Nižni Novgorodissa ja Itävallan Bregenzissä. Sentencedin The Cold White Light- ja The Funeral Album -albumien kansitaiteet ovat Rannan tekemiä, ja hän on tehnyt kansitaidetta myös Poisonblackille, Solution 13:lle, Kypckille ja Kalmahille.

Rannan kuvaama ja Jenni Räinän toimittama Reunalla - tarinoita Suomen tyhjeneviltä sivukyliltä oli ehdolla vuoden 2017 Tieto-Finlandia-palkinnon saajaksi. Teos sai vuonna 2018 Botniapalkinnon. Vuodesta 2015 alkaen Ranta on kuvannut musiikkivideoita yhteistyössä ohjaaja Harri Haatajan kanssa muun muassa Swallow the Sunille, Sólstafirille, Kypckille ja Dark Tranquillitylle. Ranta on Valokuvataiteilijoiden liiton, Oulun taiteilijaseuran ja Pohjoisen valokuvakeskuksen jäsen. Hän on toiminut myös viimeksi mainitun puheenjohtajana. (Teksti: Wikipedia)

Kuuluisat muhoslaiset Saarikoski, Seppo (1952 Muhos -) - Muhoksella syntynyt, mutta koko ikänsä Oulussa elänyt kuvataiteilija. Tornion Kuvataideseura ry:n jäsen.
Kuuluisat muhoslaiset Siikala, Helinä (1.1.1943 Suomussalmi -) - Kirjasampo.fi: Lääketieteen lisensiaatti, kirjailija, joka on asunut Muhoksella vuosina 1949 - 1956.
Kuuluisat muhoslaiset Simojoki (Simelius), Kaarlo (Kalle) Juho Mikael (1913 - 1941) - Wikipedia: Teol. yo., luutnantti, komppanianpäällikkö, sotakirjailija. Simojoki kaatui 12. heinäkuuta 1941 Kiteen Välivaarassa Kuivalaisen kukkulan maastossa hyökkäyksen yhteydessä.
Kuuluisat muhoslaiset Smeds, Kristian (1970 Muhos -) - Wikipedia: Teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija. Hän valmistui vuonna 1995 Teatterikorkeakoulusta dramaturgian koulutusohjelmasta ja oli vuonna 1996 perustamassa Teatteri Takomoa, jonka taiteellisena johtajana hän toimi 1996 - 2001. Vuonna 2001 hänet valittiin Kajaanin kaupunginteatterin johtajaksi, jonka tehtävän hän jätti vuonna 2004. Vuonna 2007 hän perusti kansainvälisen omaa nimeään kantavan Smeds Ensemble -teatteriryhmän. Suomen lisäksi hän on ohjannut mm. Virossa, Liettuassa ja Belgiassa. Hänen ohjauksensa ovat vierailleet kansainvälisesti Belgiassa, Virossa, Ranskassa, Saksassa, Liettuassa, Latviassa, Unkarissa, Norjassa, Itävallassa sekä Ruotsissa. 11.10.2010 Julkistettiin Kristian Smedsille vuonna 2011 myönnettävä merkittävä eurooppalainen teatteripalkinto, XII Europe Prize New Theatrical Realities, ensimmäisenä teatterintekijänä Pohjoismaissa. Kristian Smeds vaikuttaa myös rumpalina Houkka Bros -yhtyeessä.
Kuuluisat muhoslaiset Suvilehto, Pirjo (o.s. Pyykkö) (11.12.1962 Muhos -) - Kirjasampo.fi: Filosofian tohtori; tutki väitöskirjassaan lasten luovaa kirjoittamista ja kirjallisuuden terapeuttista merkitystä. Asunut Tyrnävällä vuodesta 1997 lähtien. Tuotannossa lastenkirjoja, teekirjoja, runokirjoja jne.
Kuuluisat muhoslaiset Säilynoja, Vappu (22.11.1926 Ylivieska - 28.4.2016 Muhos) - Kirjasampo.fi: Muhoksella asunut terveydenhuoltoneuvos, terveyssisar ja entinen SKDL:n ja Vasemmistoliiton kansanedustaja 1979 - 1990, joka on julkaissut mm. novellikokoelmia ja omaelämäkerrallista kirjallisuutta. Hänen esikoisteoksensa on Minun Puumerkkini (2002). Hän on julkaissut myös kaunokirjallisen Siunatut sokerisakset -teoksen (2010). Teos voitti Päätalo-instituutin Möllärimestari 2012 -omakustannekilpailussa ensimmäisen palkinnon novelli- ja kertomuskokoelmien sarjassa. (Wikipedia)
Kuuluisat muhoslaiset Tapio, Paavo (1943 - 2014) - Laitasaaressa asunut askartelunohjaaja ja taiteilija - keramiikkaa, maalauksia, näyttelyitä.
Kuuluisat muhoslaiset Theslöf, Alexander Johannes (Jean) (1884 - 1966) - Wikipedia: "Muhoksen Janne" salanimeä käyttänyt, Oulussa syntynyt baritoni ja kilpa-ampuja, Amerikkaan muuttanut. Hän konsertoi Suomen lisäksi muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa muun muassa New Yorkin Manhattan-oopperassa.
Kuuluisat muhoslaiset Tiepuoli, Aimo - Suomalaisen tangon Satumaa ry: Hanuristi, musiikintekijä, levytyksiä, esiintymisiä. Kunniamaininta Suomalaisen tangon Satumaa ry:n tangosävellyskilpailussa 2014 sävellyksestä tangoon, Datsun 100A.
Kuuluisat muhoslaiset Tiger, Väinö (23.1.1896 Muhos - 30.6.1964 Helsinki) - Taidemaalari. Taideteollinen keskuskoulu 1915 - 1917 ja 1918 - 1919. Tiger asui Oulussa. Töitä mm. Taivalkosken kirkon alttaritaulu "Jeesus Getsemanessa" 1934. (Suomen Taiteilijaseura)
Kuuluisat muhoslaiset Tolvanen, Hilja Katariina (12.4.1879 Muhos - 11.11.1959 Helsinki) - Taidemaalari. Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulu 1901. Opiskeli ajan mukaan taidemaalausta Pariisin eri akatemioissa useampaankin otteeseen. Hän toimi myös kuvaamataidon opettajana ja yliopettajana oppikoulussa vuosina 1926 - 1946 ja julkaisi kuvaamataidon oppikirjoja. (Suomen Taiteilijaseura)
Kuuluisat muhoslaiset Toppi, Elsa-Helena - KirjastoVirma: Muhoslainen Elsa-Helena Toppi innostui ikonimaalauksesta vuonna 1980. Hän on opiskellut ikonimaalausta erilaisilla kursseilla esimerkiksi Uudessa Valamossa. Hänen töitään on esillä yksityishenkilöiden, kunnan ja seurakunnan tiloissa. Esimerkkinä mainittakoon Pyhän Kolminaisuuden Katedraali Oulussa, jossa on kahdeksan hänen maalaamaa ikonia. Elsa-Helena Toppi on Suomen ikonimaalarit ry:n jäsen.
Kuuluisat muhoslaiset Tuominen, Aatto Tapio (1930 Muhos) - KirjastoVirma: Liikkuvassa poliisissa elämäntyönsä tehnyt Tuominen aloitti taideopinnot ja kuvataiteilun eläkkeelle päästyään. Hänen maisema-aiheisia öljyvärimaalauksiaan on myyty ympäri Suomea ja eri puolille Eurooppaa. Tapio Tuominen on Suomen Taiteilijat ry:n jäsen.
Kuuluisat muhoslaiset Tuominen, Helena - Ikonimaalari, öljyväritöitä, näyttelyitä. Helena Tuominen teki elämäntyönsä Päivärinteen Sairaalan pidettynä ylihoitajana. (Lähde: Ritva Ranta)
Kuuluisat muhoslaiset Tölli, Rauha (o.s. Kurtti) (1.7.1929 Karunki - 27.6.2007 Kempele) - Kirjasampo.fi: Opettaja, joka asui Muhoksella vuosina 1953 - 1956. Kirjoitti teokset Arki ja unelmat, Elämänvirtaa - sekä Kotona ja mummukylässä.
Kuuluisat muhoslaiset Vuori, Markku - Taidemaalari, akvarellisti.
Kuuluisat muhoslaiset Wallin, Jakob (9.6.1809 Muhos - 10.6.1868 Muhos) - Wikipedia: Taidemaalari. Wallin kävi Oulun triviaalikoulua ja tuli ylioppilaaksi Turussa 1826. Hän oleskeli Tukholmassa vuosina 1835 - 1836 ja Helsingissä 1837 - 1838, kunnes palasi Muhokselle, jossa hän omisti Koistilan maatilan Laitasaaren kylässä, eläen naimattomana. Wallinin säilyneitä maalauksia ovat muun muassa hänen itsensä Muhoksen kirkolle lahjoittama suurikokoinen maalaus Ristiltäotto vuodelta 1836, ja Pohjois-Pohjanmaan museon akvarelli Oulun palosta. Wallin maalasi myös Utajärven kirkon ensimmäisen alttaritaulun vuonna 1838. Kirkon uudistamistöiden yhteydessä vuonna 1894 taulu oli varastoituna väliaikaisesti navettaan. Taulu paloi navetan mukana. Taiteilija Jakob Wallin kuoli keuhkotautiin. (Kuuluisat muhoslaiset Helsingin Yliopisto: Ylioppilasmatrikkeli 1640 - 1852)

Kirjailija Väinö Kataja (1867 - 1914) Muhoksella

Kirjailijana tunnetuksi tullut ja maanviljelijän tointa Ylitorniolla harjoittanut Väinö Kataja opiskeli maanviljelystä Muhoksella, Koivikon maanviljelyskoulussa.

Suomen ensimmäiseksi, merkittäväksi viihdekirjailijaksi mainitun Väinö Katajan tunnetuinta tuotantoa edustaa romaani "Koskenlaskijan morsian" vuodelta 1914. Ettei vain idea tähän menestysromaaniin, josta tehtiin useampiakin elokuvia, olisi alkanut muhia kirjailijan mielessä jo Pyhäkosken partailla.

Tunnolliset säästäjät ja lainanottajat

Kuuluisat muhoslaiset Palm, Karin - Palm, Mathilda - Portaankorva, Kaarlo - Säästäväiset ja tunnolliset Palmin neidit, sekä maanviljelyskoulun oppilas Portaankorva, jotka ensimmäisinä tallettivat rahojaan 19.5.1888 Muhoksen Säästöpankkiin, ja saivat oman vastakirjan. (Muhoksen Säästöpankki 1888 - 1991 - ELKA)
Kuuluisat muhoslaiset Polvinen, Heikki - Rättäri, jolle Muhoksen Säästöpankki myönsi historiansa ensimmäisen lainan vuonna 1888, joka oli pankin perustamisvuosi. Se oli samalla koko pankin ensimmäinen kirjattu tapahtuma. (Muhoksen Säästöpankki 1888 - 1991 - ELKA)

Nimismiehet sodan jälkeen järjestelmän lakkauttamiseen saakka

Kuuluisat muhoslaiset Ahokas, Eino - vt. 1944 - 1945.
Kuuluisat muhoslaiset Liisto, Yrjö - 1946 - 1959.
Kuuluisat muhoslaiset Mikkonen, Pauli - 1959 - 1967.
Kuuluisat muhoslaiset Rahikkala, Pentti - 1967 - 1969.
Kuuluisat muhoslaiset Pääkkönen, Veikko - 1969 - 1976.
Kuuluisat muhoslaiset Luomaranta, Esko - 1976.
Kuuluisat muhoslaiset Nuotio, Aapo - 1977 - 1980.
Kuuluisat muhoslaiset Mikkonen, Jorma - 1980 - 1987.
Kuuluisat muhoslaiset Rajaniemi, Jouko - 1987 - 1989.
Kuuluisat muhoslaiset Eirola, Jorma - 1989 - 1990.
Kuuluisat muhoslaiset Hänninen, Pentti - 1991 - 1995.

Pyhänlinna harjakaiset

A. Jurvakaisen liiketalon harjakaisia on juhlittu Pyhänlinnassa vuonna 1953. Kuva Ritva Ranta.

Värikkäitä kulkijoita kirkonkylän raitilla

Kuuluisat muhoslaiset Aho, Veikko - Vanhantavaran kauppias, joka keräsi aisakelloja, luokkia, kaffemyllyjä - ja rännäreitä - kaikenlaista pois heitettyä ja möi tarvitseville. Hän asui vuokralla Ponkilan koulun piharakennuksessa - ulkovarastossa, johon romua kertyi. Veikko muutti sittemmin Kirkkosaaren mökkiin Muhosjoen rannan tuntumaan. Veikko oli tuttu, vaikuttava ja hyvin vahvasti muistiin piirtyvä näky, kun hän käveli kirkonkylän raittia pitkin, pitkä pomppa auki. Hänen asunsa täydensivät musta, kiiltävälippainen lakki ja jatsarit, joiden myötä hän vaikutti ihan Lenin-kopiolta. Veikon isä Rafael Aho (s. 11.7.1887) surmattiin 16.6.1918 Mustolantien alkupäähän. (Lähde: Ritva Ranta)
Kuuluisat muhoslaiset Salow, Kalle - Eläkeläinen, Sarvi-Kalleksi nimetty, asui kotimökissään Lehtoselällä. Kalle käveli kirkonkylille tietä kulkiessaan tanssahtelemalla. Vietti aikaansa kauppojen rappusilla ja viimeksi penkeillä seurustellen kenen kanssa vain, kuka viereen istahtikaan. (Lähde: Ritva Ranta)
Kuuluisat muhoslaiset "Tunkke Hupa" - Tunkke Hupaksi nimitetty mies kuljeksi talojen takaosilla, keräillen kiiltäväpintaisia paperinpalasia ja kaupitellen niitä arpoina ohikulkijoille. (Lähde: Ritva Ranta)

Muhoskyltti

Kuva - Copyright © Zunter - Creative Commons.

Lähteet
*Raimo Ranta: Juuret Henttuojan törmässä - sukusaaga Muhokselta
*Vesivoimaa Oulujoesta 50 vuotta - Sähköllä eteenpäin - Oulujoki Oy 1991
*Entinen Oulujoki: historiikkia ja muistitietoa 1954
*Muhoksen puhallinmusiikin historia v. 1919 - 1995 - Koonnut Seppo J.A. Karppinen
*Muhoksen kunnan historia 1865 - 1995 - Matti Lackman, Antero Tervonen, Jouko Vahtola, Mauno Hiltunen - Muhoksen kunta 2002
*Taiteen pikkujättiläinen - WSOY
*Suomen Taiteilijaseura
*Helsingin Yliopisto, Taiteilijamatrikkeli
*Kirjasampo
*Kaarina Niskala: Oulu J. V. Snellmanin koulukaupunkina (Samuli Kustaa Kallio)
*Sakari Virkkunen: Elias Simojoki - legenda jo eläessään WSOY 1974
*Talviurheilun tähdet - WSOY
*Santeri Levas: Jean Sibelius
*Wikipedia: MuVo:n pesäpalloilijat 1962
*Jyväskylän Kirin sarjatilastot: Muhoksen Urheilijoiden sijoitukset pesäpallon SM-sarjassa
*Musiikin ja säveltäjien Oulu
*Sibelius-Akatemia
*Jouko Vahtola: Muhoksen seurakunnan historia