Menu
Tunturisuden sivut
Mungo

Mungo (Herpestes edwardsii) Intiassa. Mungo myös sivun yläreunan kuvassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä Copyright Cloudtail
*Kuva yllä Copyright HYLA 2009


Mangustit (Herpestidae)

Mangustit on petoeläimiin lukeutuva nisäkäsheimo. Heimoon kuuluu noin 30 lajia. Myös mungot ja meerkat kuuluvat samaan, mangustien heimoon, eli nekin ovat mangustilajeja. Useimmat mangustilajit muistuttavat sekä ulkonäöltään että elintavoiltaan toisiaan.

MUNGOT (Herpestes)

Mungot kuuluvat petoeläinten lahkoon Carnivora - siinä lahkossa mangustien heimoon Herpestidae - siinä heimossa alaheimoon Herpestinae - ja siinä alaheimossa mungojen sukuun Herpestes. Mungoja on tässä suvussa kymmenen lajia.

Lajit ovat mungo, lyhythäntämungo, egyptinmungo, pikkumungo, isomungo, suomungo, juovamungo, ruostemungo, ravustajamungo ja juovaniskamungo.

Näistä lajeista esimerkiksi egyptinmungo on tunnettu Suomessa aiemmin nimellä faaraorotta.

Mungot ovat pieniä taikka keskikokoisia, lyhytraajaisia ja solakoita petoeläimiä.
Mungo

Mungo (Herpestes edwardsii).

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Mike Prince


Mungo

Mungo (Herpestes edwardsii).

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright David Cook Wildlife Photography
Mungo (Herpestes edwardsii) - (E. Geoffroy Saint-Hilaire, 1818)

Mungo elää eteläisessä Intiassa ja Sri Lankassa. Siellä se elää erityisesti puoliavoimilla mailla ja pelloilla, ja viihtyy myös ihmisasutuksen lähellä. Mungo on hyvä kiipeilemään. Tarvittaessa se piiloutuu kallionkoloon taikka pensaaseen, vaikka liikkuukin omilla poluillaan varsin rohkeasti.

Tavallisimmin mungot elävät joko yksin taikka parina. Ne saalistavat ruuakseen pieniä jyrsijöitä, käärmeitä, liskoja, linnunmunia ja hyönteisiäkin.

Mungon turkki on maanruskean taikka kellertävän harmaa, alapuolelta vaaleampi. Sen jalat ovat tummat, päässä on punertava sävy ja hännänpäässä on tummanpunaista. Ruumiin pituus on 36 - 45 cm ja häntä on suunnilleen yhtä pitkä kuin ruumis. Paino on 0,89 - 1,7 kg, uroksen ollessa selvästi naarasta suurempi ja painavampi.
Ruostemungo
Ruostemungo (Herpestes smithii) (Gray, 1837)

Ruostemungo tunnettiin aiemmin nimellä ruostemangusti. Se elää Intiassa ja Sri Lankassa.
Juovaniskamungo
Juovaniskamungo (Herpestes vitticollis) (Bennett, 1835)

Juovaniskamungo tunnettiin aiemmin nimellä juovaniskamangusti. Se elää Intiassa ja Sri Lankassa. Se on Aasian suurin mungo. Helposti tunnistettavissa mustista juovista molemmin puolin niskaa. Myös hännässä on paljon mustaa.
Pikkumungo
Pikkumungo (Herpestes javanicus) (E. Geoffroy Saint-Hilaire, 1818)

Pikkumungon pään ja ruumiin yhteispituus on 51 - 67 cm. Korvat ovat lyhyet. Uros on naarasta suurempi.

Pikkumungo tunnettiin aiemmin nimellä intianpikkumangusti. Se elää eteläisessä ja kaakkoisessa Aasiassa - Irakista Kiinaan ulottuvalla laajalla vyöhykkeellä - ja myös Jaavan saarella. Pikkumungoja on ihmisen toimesta istutettu eri puolille maailmaa, Karibian saarille, Jamaikaan ja Venezuelaankin, sekä myös esimerkiksi Havaijille. Tarkoituksena on ollut saada pikkumungot jahtaamaan rottia. Kuten niin usein näissä yrityksissä käy, niin tämäkään ei ole toteutunut laisinkaan halutulla tavalla. Pikkumungot eivät suinkaan ole tyytyneet vain rottiin, vaan ovat muodostuneet uhaksi monille paikallisille lajeille.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Carla Kishinami

Lähteet
IUCN
ADW Animal Diversity Web
Mungo
Mungo (Herpestes edwardsii) - Taj Mahalissa, Intiassa.

Tunturisusi Taj Mahal Tunturisuden sivuilla.
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***