Menu
Tunturisuden sivut
Mustajalkahilleri
Saalistusta

Mustajalkahilleri hyökkäämässä preerikon eli preeriakoiran kimppuun. Yli 90 % mustajalkahillerin ravinnosta muodostuu preerikoista. National Black-footed Ferret Conservation Center.
MUSTAJALKAHILLERI (Mustela nigripes) - (Audubon ja Bachman, 1851)

Mustajalkahilleri on Pohjois-Amerikassa elävä näätäeläin, joka oli jo kuolemassa sukupuuttoon - mutta jonka tulevaisuus nyt näyttää paremmalta. Mustajalkahillereitä on jo yli tuhat.

Ominaisuuksia

Mustajalkahilleri on pitkä ja notkean sutjakka eläin. Uroksen keskimääräinen pituus on 53 cm, naaras on 10 % pienempi. Painoa on noin yksi kilo. Hännän pituus on 11 - 13 cm. Jalat ovat hyvin lyhyet. Korvat ovat ovaalin muotoiset.

Turkin peitinkarva on itse asiassa vaalea taikka valkoinen, mutta karvojen kärkiosien kellanruskea väri antaa turkille kellanruskean sävyn. Mustajalkahillerin jalat ja hännänpää ovat mustat - mustaa on myös silmien ympärillä.

Mustajalkahilleriä voitaisiinkin hyvin kutsua myös mustasilmähilleriksi.
Mustajalkahillerin pentu

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva pentu - Copyright Photo Credit: Mehgan Murphy, Smithsonian's National Zoo Smithsonian's National Zoo
Paljon nukkumista

Mustajalkahillerit ovat yön kulkijoita ja nukkuvat päivät. Ne voivat nukkua jopa 21 tuntia vuorokaudesta.

Mustajalkahilleri

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright USFWS Endangered Species Photo credit: Ryan Hagerty/USFWS
Mustajalkahillerit
Emo pentuineen.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Photo Credit: Mehgan Murphy, Smithsonian's National Zoo Smithsonian's National Zoo
Mustajalkahillerin pennut
Mustajalkahillerin pennut.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Photo Credit: Mehgan Murphy, Smithsonian's National Zoo Smithsonian's National Zoo
Mustajalkahillerit
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä mustajalkahillerin vapautuksesta luontoon, 23.10.2015, Montana Yhdysvallat - USDA photo by Kristy Bly World Wildlife Fund, Copyright U.S. Department of Agriculture


Levinneisyys

Mustajalkahilleri on kuollut sukupuuttoon Kanadasta. Yhdysvalloissakin laji oli 1980-luvulla kuolemassa sukupuuttoon, mutta on elpynyt vuonna 1981 aloitetun tiiviin suojeluohjelman ja istutusten ansiosta. Vuodesta 1985 lähtien tarhaoloissa on syntynyt yli 8 000 mustajalkahilleriä, suurimman osan syntymäkuukausi on ollut toukokuu.

Pohjois-Amerikassa, siellä erityisesti Pohjois-Dakotan ja Wyomingin osavaltioissa, elää nykyisin istutettu mustajalkahillerikanta. Mustajalkahillereitä on istutettu myös USA:n muihin osavaltioihin.

Vuonna 2013 Yhdysvalloissa eli villinä luonnossa 1 200 mustajalkahilleriä. Myös erilaisia, pienempiä arvioita esiintyy. Liittovaltion tavoitteena on, että luonnossa eläisi 3 000 mustajalkahillerin omillaan toimeentuleva kanta. (The Denver Post 5.9.2017: Hopes for black-footed ferret recovery hang on a plague vaccine hidden in a peanut-butter flavored bait)
Mustajalkahillerit

Credit: painting by Consie Powell from Kays and Wilson's Mammals of North America, © Princeton University Press (2002)

Mustajalkahillerin uhkia

Mustajalkahillereitä saalistavat monet pedot, kotkat, pöllöt ja kojootit. Ihmisen tarhoissa kasvatetuilla mustajalkahillereillä ei ole sitä kykyä selviytyä luonnossa, joka on luonnossa syntyneillä. Siksi mustajalkahillereiden kuolleisuus on suuri.
Ravinto

Öisin saalistavien mustajalkahillereiden pääasiallinen ja liki ainut ravinto on preerikko (preeriakoira). Yksi mustajalkahilleriperhe tarvitsee vuodessa ravinnokseen noin 700 preerikkoa. Yli 90 % mustajalkahillerin ravinnosta on preerikoita. Joskus mustajalkahillerit voivat syödä myös muita jyrsijöitä, kuten oravia ja hiiriä.

Juuri preerikkokannan romahdus asutuksen ja maatalouden levitessä ja tuhotessa preerioiden alkuperäistä luontoa, oli syynä siihen, että mustajalkahilleritkin ajautuivat sukupuuton partaalle. Farmarit ja rancherit myös tappoivat määrättömästi preerikoita, koska niiden maanalaiset tunnelijärjestelmät olivat tuhoisia heidän viljelmilleen ja laitumilleen. Samalla, kun preerikkokaupungeista tuli aavekaupunkeja, katosivat myös mustajalkahillerit.

Lisääntyminen

Mustajalkahilleri on yksikseen elävä ja yhteiseloa on vain lisääntymisaikana. Kantoaika 41 - 43 vrk. Pentuja syntyy 1 - 7, mutta tavallisimmin 3 - 4. Pentujensa suojapaikkana mustajalkahillerit käyttävät preerikoiden maan alle kaivamia käytäviä.

Lähteet
Black-Footed Ferret Recovery Program
CBC News: Black-footed ferrets breeding in Sask
IUCN
ADW Animal Diversity Web
http://www.sararegistry.gc.ca/
National Geographic
Arizona Game and Fish Department
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***