Tunturisuden sivut

Napoli - (ital. Napoli)

"Vedi Napoli e poi muori! - Nähdä Napoli ja kuolla!" - vanha italialainen, romanttinen sananparsi.

Napoli on Roomasta noin 185 km kaakkoon, Napolinlahden pohjoisrannalla sijaitseva, Italian kolmanneksi suurin kaupunki. Se on maan eteläisen osan ja Campanian hallintoalueen keskus. Vesuviuksen kytevä tulivuori ja Napolinlahden kimaltelevat vedet luovat kauniille kaupungille dramaattiset puitteet. Napolissa on yksi Italian tärkeimmistä satamista. Napolissa on asukkaita noin miljoona.

Napolin aikakausia

Vanha legenda yhdistää Napolin synnyn Odysseukseen ja seireeni Parthenopeen, joka laulullaan yritti lumota kreikkalaisen sankarin. Sen mukaisesti napolilaisia on kutsuttu parthenopelaisiksi.

Napoli perustettiin noin vuonna 600 eaa. kreikkalaisten toimesta, kreikkalaiseksi siirtokunnaksi (Neapolis = Uusikaupunki). Roomalaiset valloittivat kaupungin kreikkalaisilta 326 eea. ja siitä alkoi yksi Napolin kukoistuskausista tuolloin Rooman valtakunnan alaisuudessa. Roomalaistenkin hallitessa Napoli säilytti pitkään kreikkalaisen kulttuurinsa. Roomalaiset suosivat Napolia sen miellyttävän ilmaston ja kauniiden maisemien vuoksi lomanviettokaupunkinaan ja he rakensivat sinne runsaasti huviloita.

Napolista ovat kirjoittaneet useat antiikin runoilijat, kuten Horatius (65 - 8 eaa), Vergilius (70 - 19 eaa) ja Statius (40 - 96), joka syntyikin Napolin alueella.

Rooman valtakunnan hajotessa, vuonna 533 Napolista tuli osa Bysanttia. Bysantin aikakautta kesti 1100-luvulle saakka ja tuolloin kukoistivat Napolissa sekä talous- että kulttuurielämä. Vuonna 1139 sisilialaiset valloittivat Napolin ja tästä lähtien kaupungin historia liittyy läheisesti Napolin kuningaskunnan vaiheisiin.

Seuranneet 700 vuotta Napolissa elettiin kuningaskunnan aikaa. Napolin kuningaskunta käsitti koko Etelä-Italian ja ajoittain myös Sisilian, se kuului vuosina 1194 - 1266 Hohenstaufeille ja vuosina 1266 - 1442 ranskalaiselle Anjou-suvulle. Sen jälkeen se oli liitettynä Aragoniaan ja vuosina 1504 - 1713 Espanjaan varakuningaskuntana.

Napolin omistajat ja hallitsijat seurasivat toinen toistaan. Itävaltalaisten jälkeen vuodesta 1735 Napoli oli Bourbonien hallussa aina Italian kuningaskunnan syntymiseen saakka, lukuun ottamatta Napoleonin aikaa. Vuonna 1860 Italian vapaussankari Giuseppe Garibaldi (1807 - 1882) saapui voitokkaasti Napoliin ja siitä tuli vuonna 1861 osa Italian kuningaskuntaa.

Napolin kulttuuria ja nähtävyyksiä

Napolilla on hyvin pitkät perinteet kulttuuri- ja sivistyselämän keskuksena. Sen yliopisto perustettiin jo vuonna 1224. Huolimatta rajuista maanjäristyksistä ja 2. maailmansodan tuhoista, Napolissa on jäljellä runsaasti vanhaa arkkitehtuuria. Vanhankaupungin asemakaavassa on edelleenkin nähtävissä roomalaisen, keskiaikaisen ja espanjalaisen aikakauden kaupunkisuunnittelu. Tämä kaupungin vanhin osa sijaitsee Via Roman itäpuolella. Sen kapeita katuja koristavat katujen yli pingotetut pyykkinarut, täynnä pyykkiä.

Yksi maailman upeimmista kävelyreiteistä johtaa rantaa myötäillen luostarilta kaupunkiin Piazza del Municipiolle. Aukiota reunustavien talojen kattoterasseilta avautuu "kolmen tähden näköala" yli sataman ja lahden. Toisella suunnalla näkyy Castel Nuovo, kuningas Kaarle Anjoulaisen vuosina 1279 - 1282 rakennuttama mahtava linna, joka uudistettiin 1400-luvulla.

Napoli

Napolin kujilla on runsaasti Vespoja. Vespa on skootteri, joka on yksi Italian symboleja. 1950-luvulla Italian valloitti todellinen Vespa-mania ja se levittäytyi koko Eurooppaan. Vespa on yksi italialaisen kulttuurin ja elämänmuodon merkittävimmistä ilmentymistä, se on paljon enemmän, kuin vain skootteri.

Napolin historiallisesti arvokkaita rakennuksia ja nähtävyyksiä ovat myös Palazzo Reale (Kuninkaanlinna) laajoine kirjastoineen, Piazza del Plebiscito ja oopperatalo Teatro San Carlo. Se on rakennettu vuonna 1732 ja on yksi maailman suurimmista oopperataloista.

Vanhaa Napolia

Castel dell'Ovo kuvassa oikealla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Rutger van der Maar


Napolin linnoihin lukeutuu myös sataman edustalla pienellä, Isola del Salvatoren saarella kohoava, 1100-luvulta periytyvä Castel dell'Ovo eli "Munalinnake", joka on kaupungin tunnusmerkki. Toinen linna, 1300-luvulla rakennettu Castel Sant'Elmo kohoaa Monte Calvarion kukkulalla.

Kirkkoja ja katedraaleja kaupungissa on sadoittain. Ne edustavat eri aikakausia, ovat mestarillisesti rakennettuja ja pitävät sisällään arvokkainta kirkkotaidetta kaikissa muodoissaan. Kirkoista mainittakoon goottilainen katedraali San Gennaro (1294 - 1323), goottilainen San Lorenzo Maggiore (1270 - 1330), Santa Chiara (1300-luku), Gesù Nuovo (1584 - 1601), San Francesco di Paola (1817 - 1824), Santa Maria di Piedigrotta (1251), San Domenico Maggiore (1289), renessanssityylinen San Giovanni a Carbonara, barokkityylinen San Gregorio Armeno ja entinen kartusiaaniluostari San Martino (1325), nykyisin museona.

Vanhempia kirkkoja edustavat Santi Sossio e Severiono (900-luku), San Piedro ad Aram (600-luku) ja San Gennaro, jonka alla on 100-luvun katakombeja. Pyhäköt ovat hiljaisia keitaita sokkeloisessa ja meluisassa vanhassakaupungissa. Ne ovat kaikki yhtä kauniita, kuin Firenzen kirkot.

Arvokkain vanhankaupungin nähtävyyksistä on Piazza Cavourin lähellä sijaitseva Kansallismuseo. Napolin lähistön nähtävyyksiä ovat myös Vesuvius, Caprin ja Ischian saaret ja Pompejin rauniokaupunki.

Napoli

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Sorrento - Copyright © Eric Parker

Napolin kiehtovissa tunnelmissa

Vanhoissa, romanttisissa mielikuvissa Napolin kujat ovat täynnä romantiikkaa, seikkailuja, konnia ja taskuvarkaita. Rikosten puolellahan Napolissa toimii mafiakin, Camorra. Napolin koetaan omaavan ihan oman ilmapiirinsä, täynnä kauniita ihmisiä ja vapaata elämää, jossa kaikki on mahdollista. Siksipä Napolia pidetäänkin lomailijoiden paratiisina ja jokainen Napoliin saapuva turisti kokee ikään kuin syntyvänsä uudelleen. Pelkän olemassasolon sanotaan Napolissa olevan kuin taidetta.

Rauhallisimpina aikoina Napolin kujat ja kadut kuin uinuvat ja unelmoivat ja tunnelma on epätodellisen tyyni. Vilkkaina aikoina joka paikka on tungokseen asti täynnä ihmisiä, jotka säntäilevät sinne tänne yhtä kiireisen näköisinä kuin jos Vesuvius olisi purkautumassa.
Vanhaa Napolia

Kirkko Via Arenaccian varrella. Arenaccia on yksi Napolin historiallisista kaupunginosista.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Rutger van der Maar

Napolin vanhakaupunki silloin joskus

Napolin vanhassakaupungissa on menneinä aikoina eletty aidoimmillaan napolilaista elämää. Karabinieeritkaan eivät ole mielellään tulleet tähän maailmaan, joka on kuhissut elämää vain askeleen päässä Napolin uudesta ja näkyvämmästä julkisivusta. Ilma siellä on ollut tulvillaan puheensorinaa ja lasten kiljahduksia, sekä herkullisia tuoksuja, naisten valmistaessa ruokaa pienissä keittiöissään. Keittiön seinällä on aina riippunut kynttilän valaisemana Neitsyt Marian kuva. Tuoksujen sinfoniaan ovat yhtyneet kaduille ja kujille huolettomasti heitetyt jätteet ja ne tuoksut, jotka ovat tunkeneet ilmoille ruokakaupoista. Niissä on myyty teuraseläinten jätteitä, meritursaan lonkeroita ja kaikkea sellaista, jota on voitu myydä vain Napolin vanhassakaupungissa.

Kadut ja kujat ovat noudattaneet muinaista, kreikkalaisroomalaista ruutukaavaa. Ne ovat olleet pimeitä ja kuoppaisia ja niiden yllä on riippunut loputtomiin värikkäitä pyykkirivejä kuin lippumerenä. Niiltä on voinut häpeilemättömästi nähdä suoraan ensimmäisen kerroksen asuntoihin, jotka ovat sijainneet hieman katutason alapuolella. Ikkunasta on saattanut ehkä nähdä vanhuksen makaamassa suuressa rautasängyssään, siestaa viettämässä. Asunnot ovat olleet ahtaita, pienessä huoneessa on voinut nukkua kymmenenkin ihmistä.

Napoli

"Entisinä aikoina väärään paikkaan eksynyt turisti saattoi Napolissa päästä hengestään, ilman sen kummempaa syytä. Mutta mitäpä siitä! Silloin Napoli oli vielä Napoli ja sen ominaispiirteet olivat selvät: kirkas aurinko ja pimeät talot, epäjumalanpalvonnaksi yltynyt uskollisuus ja pilkallinen kopeus, lapsenomainen sinisilmäisyys ja kaiken kokeneen kyynisyys, varastelemisen pahe ja anteliaisuuden hyve, syntinen hekuma ja mystinen asketismi, elämän sulous ja älyn ja tahdon turtumus".

Napolin taiteilijat - Napolin koulukunta

Napoli on ollut jo kohta tuhannen vuoden ajan yksi luovuuden ja taiteen tärkeimmistä keskuksista. Jo 1200-luvulla kaupungissa vietettiin gotiikan juhlaa. Aikakauden taiteilijoita olivat taidemaalari ja mosaiikkitaiteilija Pietro Cavallini (1250 - 1330) ja gotiikan mestari Simone Martini (1284 - 1344).

1300- ja 1400-luvuilla, renessanssin lähestyessä, Napoliin tulvi taidemaalareita ja kuvanveistäjiä kaikkialta Italiasta. Pelkästään Napolin renessanssin ajoista voisi kirjoittaa kymmenosaisen kirjasarjan, eikä sittenkään kaikki olisi sanottu. Renessanssin jälkeen, barokin taidemaalari Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571 - 1610) dramaattisine valoineen ja varjoineen innoitti Napolin koulukuntaa, jonka perusti espanjalais-italialainen taidemaalari Jusepe de Ribera (1591 - 1652). Koulukunnan nimekkäisiin taiteilijoihin lukeutuivat italialainen taidemaalari, runoilija ja taidegraafikko Salvator Rosa (1615 - 1673, sekä Napolissa syntynyt taidemaalari ja etsaaja Luca Giordano (1634 - 1705).

Myöhempiä Napolin koulukunnan mestareita olivat italialainen barokkimaalari Francesco Solimena (1657 - 1747)ja italialainen arkkitehti, taidemaalari ja koristetaiteilija Ferdinando Sanfelice (1675 - 1748). Sanfelicen suunnittelemat holvit, kaaret ja huimaavat perspektiivit ovat Napolille yhtä luonteenomaisia, kuin renessanssiarkkitehti Andrea Palladion (1508 - 1580) luomukset Venetsialle tai taidegraafikko Giovanni Battista Piranesin (1720 - 1778) teokset Roomalle.

Napoli

Opera buffa - koominen ooppera

Koominen ooppera kehittyi Napolissa. Kansan oli saatava esittää tyytymättömyytensä hirmuhallintoa kohtaan edes komiikkaan kätkettynä. Tämän oopperatyylin mestariteoksia on italialaisen oopperasäveltäjän, Gioachino Rossinin (1792 - 1868) Sevillan parturi. Sen juoruaariassa kerrotaan, miten pienestä kuiskuttelusta kasvaa vähitellen meheviä, kaikkien tuntemia juoruja.

Napoli

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Luigi Tiriticco


Lähteet
*Italia, Maailman maat ja kansat - Valitut Palat
*Kodin suuri tietosanakirja - Weilin + Göös
*Kysy kirjastonhoitajalta: Mistä löytyy sanonnan "Nähdä Napoli ja kuolla" alkuperä?
*Encyclopaedia Britannica: Naples