Hyvää nimipäivää
Kuva Copyright © rawpixel.com - www.freepik.com.

Nimipäivä

Nimipäivien juhlinta on ollut Suomessa entisinä aikoina yleisempää, kuin syntymäpäivien juhlinta. Muutenkin nimipäivät olivat korostetussa asemassa. Vanha kansa seurasi tarkoin ajankulua almanakoistaan ja niistä nimet piirtyivät helposti muistiin mielen pohjalle.

Tätä edesauttoi se, että tuolloin vuodenkierron erilaisia, tärkeitä tapahtumia liitettiin nimipäiviin. Hermannista aloitettiin heinänteko ja Jaakon päivänä oli tullut aika nostaa viikate seinälle. Suurin osa noista nimiin liittyvistä kansanviisauksista on poistunut aikamme arkikielen käytöstä, mutta eräät ovat uhmanneet aikaa ja elävät edelleenkin puheissamme. Edelleenkin Liisan päivänä liukastellaan ja Tuomas tuo joulun tupaan.

Nimipäivää juhlitaan varsin samoin tavoin, kuin syntymäpäivääkin, mutta se on siitä kuin kepeämpi ja vähemmän juhlava muoto.

Etunimen valinta - yhdestä etunimestä useampaan

Eri aikoina eri etunimet ovat olleet suosiossa, kunkin aikakauden mukaan. Se etunimi, mikä meistä nyt tuntuu hirveän vanhanaikaiselta, on joskus aikoinaan ollut aivan uusi ja raikas. Vanhat nimet voivat toisaalta joskus, pitkänkin hiljaiselon jälkeen, nousta uudelleen muotiin.

Menneinä vuosisatoina lapselle annettiin vain yksi etunimi ja se määrittyi vanhempien etunimien mukaan. Käytössä ollut nimivalikoima oli nykyiseen verrattuna suppea, käytössä oli vain raamatullisia ja pyhimysten nimiä.

Saksassa lapsille annettiin kaksi etunimeä ja sieltä tapa levisi ensiksi Tanskaan ja Ruotsiin 1600-luvulla ja jo 1700-luvulla Suomeenkin asti. Kahta etunimeä käytettiin aluksi vain ylhäisön ja ylimpien yhteiskuntaluokkien, aatelisten, pappien ja porvareiden piirissä. Tästä tavasta hyviä esimerkkejä ovat Ruotsi-Suomen kuningas Kustaa Adolf ja kuningatar Ulriika Eleonoora.

Suomessa, porvareiden jälkeen talonpoikammekin omaksuivat tavan. Aluksi se tapahtui ruotsinkielisellä länsirannikollamme ja sieltä kaksinimisyys levittäytyi hitaasti pohjoiseen ja itään.

Etunimien valintaan vaikuttavat aate- ja kulttuurivirtaukset, sekä ihanteet ja arvomaailma. Esimerkiksi 1800-luvun lopulla Suomessa virinneet romanttiset aatteet ja kansalliset pyrkimykset ilmenivät uusina etuniminä. Toiseksi nimeksi meillä aluksi valikoituivat suvussa käytetyt, isien ja isoisien, äitien ja isoäitien nimet. Ensimmäinen etunimi sen sijaan on perinteisesti valittu ajan virtausten ja erityisesti vanhempien mieltymysten mukaan. Myös toisen etunimen valinnassa on tapahtunut vapautumista, eikä sen enää aina tarvitse olla suvulta periytyvä - vaikka se sitä usein edelleenkin onkin.

Hauskaa nimipäivää

Onnitteluja, runoja, riimejä ja aforismeja nimipäivänä

"Onnea ja iloa, tuhat ja sata kiloa.
Vietä juhla verraton,
nimipäiväs tänään on.
Hyvää nimipäivää!"

"Iloista nimipäivää
ilman huolenhäivää!"

"Kävi mielessä aatos jo aamuvarhain
tänään nimppareita viettää ystävä parhain
Ruusuja, liljoja, kieloja tuomme
nimpparin kunniaks maljat juomme."


Barbi Godenhielm

Barbi Godenhielm vuonna 1962. Barbi on tavattoman harvinainen etunimi Suomessa. Kaikkiaan Barbeja on ollut meillä alle 40, ja viime vuosikymmeninä ei Nimipalvelun mukaan ainuttakaan. Godenhielm-sukunimi on Suomessa ollut 19 henkilöllä. - Kuvaaja Kuvasiskot, Copyright © - Museovirasto.

Kakkukahvit

Nimipäivää käydään usein juhlistamassa kera lahjojen onnittelukäynneillä, jolloin voidaan nautiskella nimipäiväkahveista ja -kakuista. Aina ei tällaisille vierailuille päästä ja erityisesti silloin päivänsankaria muistetaan onnitteluviesteillä. Nehän olivat aiemmin useimmiten postikortteja, joskus kirjeitäkin - nykyisin onnitteluviestit lähetellään useimmiten digitaalisesti.

"Ei nimi miestä pahenna, ellei mies nimeään."


Onnitteluviestit - vapaan runoilijan taidoilla

Viestinsä saatteeksi voi kirjoittaa onnittelunsa vapaasti ja ilman riimejä tyyliin "Hyvää nimipäivää Maijalle, toivottaa Paavo!"

Erilaisia nimipäivän onnitteluriimejäkin on tarjolla sadoittain. Varsin helppoa on asettua itsekin hetkeksi runoilijaksi, ja riimitellä onnittelut itse. Senhän voi ihan vapaasti kirjoitella omasta päästään, kukin taidoillaan ja tavoillaan.

Jos on epävarma runoilijan kyvyistään, voi myös muokkailla yleisessä käytössä olevia riimejä mieluisikseen. Jos haluaa lähettää vaikkapa sellaisen onnitteluriimin, jossa nimi on mukana, voi käytellä myös valmiita onnitteluja, joihin vaihtaa vain nimen.

Onnittelutekstiksi voi myös valita lukemattomista viisauksista jonkin sopivan, sitä mahdollisesti muokkaillenkin. Lukemattomat syntymäpäiväonnittelutkin sopivat myös nimipäiväonnitteluiksi.

Niinpä nimipäiväonnitteluun sopivaa ajatelmaa tai runonpätkää etsiessään kannattaa lukea tarkoin myös Tunturisuden syntymäpäiväriimit ja muokkailla niistä tarpeisiinsa sopivan. Tarjontaa on valtavasti.

Juhani Mannermaa

Juhani on kautta aikain ollut Suomessa suosituin poikien ensimmäinen etunimi. Kuvassa Juhaneita edustaa Juhani Merimaa vuonna 1980. - Kuvaaja Kuvasiskot, Copyright © - Museovirasto.

Maria

Maria on kautta aikain ollut Suomessa suosituin tyttöjen ensimmäinen etunimi. Kuvassa Marioita edustaa neiti Maria Arschaoloff vuonna 1878. - Kuvaaja Daniel Nyblin, Copyright © - Museovirasto.

Suosituimmat etunimet kautta aikain

Kautta aikain, viisi suosituinta naisten etunimeä Suomessa ovat olleet Maria, Helena, Johanna, Anneli ja Kaarina. Miehissä kärkiviisikossa ovat Juhani, Johannes, Olavi, Antero ja Tapani.

Suosituimmat etunimet vuonna 2020

Vuonna 2020 suosituin tyttöjen ensimmäinen etunimi oli Aino. Ainon jälkeen suosituimmat tyttöjen ensimmäiset etunimet olivat Olivia, Sofia, Pihla ja Aada. Poikien viisi suosituinta etunimeä samana vuonna olivat järjestyksessään Leo, Eino, Oliver, Elias ja Onni.

Sama etunimi naisilla ja miehillä

Etunimien joukossa on useita sellaisia nimiä, joita on Suomessa annettu sekä naisille että miehille. Näiden nimien kesken käydään kamppailuakin, kummat sukupuolet voittavat ja kummalle sukupuolelle jokin etunimi vakiintuu.

Vieno Kekkonen

Tunnetuimpia Vienojamme naisissa on iskelmälaulaja Vieno Kekkonen. - Kuvaaja Kari Rainer Pulkkinen, vuonna 1991, Copyright © Museovirasto - Creative Commons.

Vieno Lahdelma

Vienoissa miehiä edustaa Vieno Lahdelma. Hän on ollut yleisen sarjan 3-ottelun ylivoimainen voittaja. - Kuvaaja sotilasvirkailija U.Laukka, vuonna 1942, Copyright © SA-Kuva, Sotamuseo - Creative Commons.

Esimerkiksi samasta etunimestä naisilla ja miehillä käy vaikkapa Vieno. Sen kulta-aikaa oli 1900-luvun alkupuoli. Vielä vuosina 2010 - 2019 sai 675 lasta meillä etunimen Vieno, heistä oli naisia 658 ja miehiä vain 17. Vieno-kamppailussa naiset ovat olleet alunalkaenkin niskan päällä. Vieno-naisia meillä on ollut kaiken kaikkiaan 15 292 ja Vieno-miehiä 2 314.

Tunnetuimpia näistä molempien sukupuolten samoista etunimistä ovat:

Ariel
Armi
Karo
Kim
Lahja
Leni
Mirka
Miska
Niki
Rauni
Sani
Soini
Sointu
Taru
Tuisku
Tuovi
Valo
Varma
Vieno

Lähteet:
Väestörekisterikeskuksen etunimitilastot
Pirjo Mikkonen: Etunimen valinta

"Iloitkaa siitä, että teidän nimenne ovat kirjoitettuina taivaissa." - Luuk. 10:20

Ilma Honkanen

Pelastusarmeijan majuri Ilma Honkanen, kuvaaja Kuvasiskot vuonna 1964. - Kuva Copyright © - Museovirasto.

Ilma on 1800-luvun lopulla käyttöön tullut suomalainen naisen etunimi. Se on luontoaiheinen nimi, jonka lähtökohtana on suomen kielen sana ilma. Almanakkaan nimi otettiin vuonna 1908, ja nimipäivä on 26. elokuuta. Nimen muunnelmia ovat myös Ilmi ja Ilmatar. Vuoden 2019 loppuun mennessä nimi Ilma on annettu 2305 henkilölle, jotka kaikki ovat naisia. Suurin osa heistä on 1900-luvun alkupuolella syntyneitä.

Jalmari (Hjalmar) Marjala

Pelastusarmeijan Jalmari (Hjalmar) Marjala, kuvaaja Kuvasiskot vuonna 1966. - Kuva Copyright © - Museovirasto.

Jalmari on suomalainen muoto muinaisskandinaavisesta nimestä Hjalmar, joka merkitsee 'kypäräpäistä sotilasta'. Jalmarin nimipäivä on 20. marraskuuta. Almanakassa nimi esiintyi vuosina 1890–1906 muodossa Jalmar ja vuodesta 1907 lähtien asussa Jalmari. Nimi oli 1900-luvun alkupuolella erittäin suosittu, ja vieläkin se on yleinen varsinkin jälkimmäisenä etunimenä. Vuoden 2019 loppuun mennessä Digi- ja väestötietoviraston tietojen mukaan Jalmari-nimen on saanut 29 358 miestä ja alle 20 naista.

Pirkko Wuolle

Pelastusarmeijan sotilas Pirkko Wuolle, kuvaaja Kuvasiskot vuonna 1963. - Kuva Copyright © - Museovirasto.

Pirkko on suomalainen naisen etunimi. Vuoden 2019 loppuun mennessä nimi on Suomessa annettu 34 972 naiselle ja alle 25 miehelle. Yli puolet Pirkoista on syntynyt 1940- ja 1950-luvuilla. Nimen alkulähteenä on Birgitta. Pirkon samoin kuin Birgitankin nimipäivä on 7. lokakuuta, Pyhän Birgitan muistopäivänä. Vuosina 1890–1907 Pirkko vietti päiväänsä myös 1. helmikuuta, irlantilaisen Pyhän Brigidan muistopäivänä.
M/S Mariella

Mariella ja Regina. Viking Linen M/S Mariella Helsingissä. Mariella juontuu latinan Mariaan, ollen sen diminutiivinen muoto ja tarkoittaen pikku Mariaa. Mariella on merten tähti. Laivan nimeäminen naisen nimellä on osa ikiaikaista merimiesmytologiaa. - M/S Mariella myytiin toukokuussa vuonna 2021 korsikalaiselle laivanvarustajalle ja sen nimi on nykyisin M/S Mega Regina. Regina puolestaan on myös latinasta peräisin oleva naisen etunimi. Se tarkoittaa kuningatarta. - Kuvaaja Tapio Haaja.