Tunturisuden sivut
Iltalukua
Nuket ja mallinuket Viktoriaanisen ajan makuuhuoneessa poika lueskelee illan hetkillä vuoteessaan vaikkakin katse näyttää harhailevan katossa!

Cromer Museum -museon tiloissa lukevan pojan kirjan nimi on: Nobody's Boy - Ei kenenkään poika. Toisessa kuvassa näkyi, että pojan vuoteen vierellä istui tuolissa lihavahko nainen, ilmeisesti pojan äiti. Varmaankin poikaa närkästyttää oman rauhan puuttuminen, eikä hän kykene keskittymään lukemiseen - mikä on varsin ymmärrettävää!
Nuket ja mallinuket Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Elliott Brown


Kuningatar Viktoria (1819 - 1901)

Viktoria oli Ison-Britannian ja Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar 20. kesäkuuta 1837 lähtien kuolemaansa asti. Hänen aikakauttaan nimitetään viktoriaaniseksi aikakaudeksi. Viktoria vastusti paheellista elämäntapaa ja suosi suurta siveellisyyttä. Viktoria sai miehensä prinssi Albertin kanssa yhdeksän lasta, joten kyllä hänen omassa makuuhuoneessaan lienee ollut jonkin verran siveellistä vipinääkin, eikä vain lueskelua ja kutomista.
Mallinuket erilaisissa tehtävissä ja tilanteissa - arjen askareissa - kuten telakkatöissä

Mallinuket eivät suinkaan esittele vain vaatteita. Heidän erilaisten tehtäviensä kirjo on tavaton: he lukevat, työskentelevät tehtaalla tai laivassa, kokkeina, tarjoilijoina - lukemattomissa erilaisissa tehtävissä. Luonnollista kokoa olevia nukkeihmisiä on kaikkialla, missä niiden avulla on mahdollista havainnollistaa asioita. Työn ja uurastuksen lomassa mallinuketkin viettävät vapaa-aikaansa luonnollisestikin kotioloissaan, vaikkapa lueskellen, kuten poika ylhäällä.

Kuvassa oikealla, nuori mies metallipyörän äärellä työskentelee telakalla, Portsmouthissa vuonna 1911, jolloin telakalla rakennettiin suuria sotalaivoja. Kuva esittää osaa historiallisesta, telakkaa esittelevästä näyttelystä, Portsmouthissa, Englannissa.

Cupido

Cupido

Nuket ja mallinuket Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla - Copyright Elliott Brown
Poikanukke
Tutkimusmatkailijat
Nuket ja mallinuket Amerikkalainen upseeri 1800-luvun alussa

Kuvan vitriinin esineistö ja upseeri liittyvät kuuluisien Lännen tutkimusmatkailijoiden, Lewisin ja Clarkin matkaan. Tärkein tutkimusretki kautta aikain ja samalla mitä huimin erämaaseikkailu, joka tapahtui Amerikan mantereen poikki kohti Länttä ja Tyyntä valtamerta - tehtiin Meriwether Lewisin (1774 - 1809) ja William Clarkin (1770 - 1838) toimesta. Mississipin ja Tyynen valtameren välinen alue oli ennen heidän matkaansa täysin tuntematonta ja kartoittamaton. Sieltä oli olemassa vain satunnaisten kävijöiden tarinoita - mutta mikä siellä tulijaa odotti, sitä ei tiedetty. Lewisin ja Clarkin joukko lähti matkaan keväällä vuonna 1804. Mukana oli kolme lahjoilla täyteen ahdettua venettä intiaanien lepyttelemiseksi ja 30 miestä.
Nuket ja mallinuket Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Fort Lewis Museum - Copyright JBLM PAO


Marraskuussa vuonna 1805 he saivat Tyynen valtameren näkyviinsä. Retkikunta pystytti Fort Clatsopin linnakkeen ja sinnitteli ankaran talven yli ennen kuin lähti kotia kohti maaliskuussa vuonna 1806. Kotimatkalla ryhmä jakaantui kolmeen osaan niin, että kartoituksia voitiin tehdä mahdollisimman laajasti.
Sairaanhoitaja
Nuket ja mallinuket Australialainen sairaanhoitaja vuonna 1917

Australialaisessa museossa päivystää tämä kaunis sairaanhoitaja. Hieman tiukan oloinen, mutta onneksemme kaunis ja ilmeisen ihana potilailleen. St John Ambulance Nursing Division, St John Ambulance Museum - Unley, Adelaide, South Australia.
Hyväntekeväisyyttä
Nuket ja mallinuket Hyväntekeväisyyskeräystä vaivaisukkojen tapaan

Katolisen kirkon lipaspoika näyttää kyllä niin kalvakkaalta, että ehkä pieni välipala ja tauko olisi paikallaan. Koska muuten näyttäisi mitä ilmeisimmin uhkaavan pyörtyminen, pieni hikikin otsalla viittaa siihen.
Hyväntekeväisyyttä Tutustu hänen suomalaisiin, hiljaisiin virkaveljiinsä!
Nuket ja mallinuket All Rights Reserved
Kuva - Copyright © Flickr/gandara
Photo used with permission.
Sairaanhoitaja
Nuket ja mallinuket Luo sairaiden käy sisar hento punatukkainen

Kukapa ei haluaisi saada vuoteensa ääreen sairastuttuaan häntä. Aivan varmasti alkaisi tervehtyminen siitä paikasta.
Nuket ja mallinuket All Rights Reserved
Kuva - Copyright © Flickr/Daniel
Photo used with permission.
Dubain mannekiinit
Nuket ja mallinuket Dubain mannekiineilla on kauniit arabialaiset asut

Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien suurimman kaupungin, Dubain mannekiinit tekevät mannekiinien perustyötä esitellen muotia ja vaatteita, arabialaiseen tapaan.
Nuket ja mallinuket All Rights Reserved
Kuva - Copyright © Flickr/Julie Quetier
Photo used with permission.
*** tunturisusi.com linkit ***