Tunturisuden sivut
Tyttö ja nuket NUKET JA MALLINUKET

Nukkeja on ollut jo lähes yhtä pitkään, kuin ihmisiäkin. Nuket ovat nähneet syntynsä samoihin aikoihin, kuin koko ihmiskuntamme kulttuuri. Alkuaikoinaan nuket eivät olleet leikkikaluja, vaan ne olivat mukana uskonnollisissa kulteissa ja riiteissä, shamaanien taikakaluina. Lapset omivat sopivan ajan koittaessa nuken, tämän kuin pienen ihmisen, leikkikalukseen kaikkialla maailmassa. Nukeilla leikkivät kiiltomustat Afrikan lapset savannien kätköissä ja nukeilla leikkivät intiaanilapset preerioiden unettavassa äärettömyydessä.

Nukkeja ja nukkeharrastajia

Nukkeja voidaan jakaa monenlaisin perustein lukuisiin, erilaisiin ryhmiin. Esimerkiksi muotinuket jäljittelevät vallalla olevia muoti-ihanteita, ja voivat toki tekijänsä myötä luoda uuttakin muotia, ainakin nukeille. Muotinukke kehittyi erityisesti Ranskassa.

Muotinukeilla on omat innokkaat keräilijäryhmänsä ja nukkekeräily onkin yksi nukkeharrastuksista. Nukke on yksi maailman suosituimmista keräilykohteista, kaikenlaisia nukkeja keräillään. Keräiltäviä nukkeja luokitellaan monin tavoin ja keräilijöillä on oma nukkemaailmansa omine sääntöineen. Arvokkain keräilynukke on MIB, Mint In Box - nukke on tällöin paketissa, joka on aikanaan tehtaalta lähtenyt. Jos pakettia ei ole koskaan edes avattu eikä nukkea nostettu pois pakkauksesta, saa keräilykohde lisämerkinnän NRFB - Never removed from the box.

Varsin suosittu nukkeharrastus on nukkien tekeminen itse. Nuken voi tehdä jopa posliinista valaen ja polttaen alusta loppuun saakka, vaatteineen kaikkineen itse. Pisimmälle menevänä nukentekijästä tulee taiteilija, ja hän luo taidenukkeja. Taidenukke ei ole kopio mistään nukesta, vaan taiteilija luo sen täysin itse. Posliininukeista tehdään grafiikan tapaan yleensä rajoitetut, numeroidut sarjat.
Tyttö ja nukke

Nuket ja mallinuket Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Anders Ruff Custom Designs


Kaunis nukke

Nukeilla on oma historiansa

Ihan kuten ihmisillä, nukeillakin on ollut menneinä aikoina erilaiset aikakautensa ja historiansa. Erityisesti kehityskulttuurinsa alkuaikoina nuket pyrkivät sekä olemuksellaan että pukeutumisellaan heijastelemaan ja suorastaan kopioimaan ja matkimaan oman aikansa ihmisten kulttuuria ja muotia. Niinpä eri aikojen nukkeja katselemalla useinkin näkee, miten menneen ajan ihmiset ovat omana aikanaan eläneet ja pukeutuneet. Huolellisesti sisustetuista nukketaloista näkee senkin, miten jossakin päin maailmaa on sisustettu, millaisia ovat olleet huonekalut.
Kaunis nukke

Nukke

Nukke kauneuden tulkkina

Nuket heijastelevat oman aikakautensa kauneuskäsityksiä. Nuket ovat nukkien valmistajille, taiteilijoille ja puvustajille mitä oivallisin mahdollisuus tavoitella äärimmäistä kauneutta. Tämä äärimmilleen viety suloisuus, viehättävyys, koskettavuus ja kauneus on saavutettu mitä erilaisimpien nukketyyppien avulla. Katsojansa sielua kauneudellaan ovat tavoittaneet suloposkiset lapsinuket viattomine enkelisilmineen, Jeesus-lapsi nukkena seimessään taikka nykypäivän kauneusihanteen äärimmäiset ilmiöt, kuten Barbie-nukke ja animenuket isoine silmineen.

Silti, kauneus on aina syvällä sisällä katsojan sielussa. Jollekulle maailman kaunein nukke on ollut se ikioma, ehkä jo hieman käytöstä kärsinyt mollamaija.

Italialainen nukke
Nuket ja mallinuket Furga-nukke - Italia

Luigi Furga oli italialainen aatelismies, joka perusti vuonna 1872 Italiassa Cannetoon nukketehtaan. Kuvassa yllä on tämän nukketehtaan valmistama nukke, jonka materiaalina ovat vinyyli ja muovi.
Furga-nukella on korkeutta 43 cm. Nukella on sulkeutuvat silmät. Alkuperäisesti nuken seuraan kuuluva vaatekaappi on valmistettu pahvista, mutta siinä on metallinen kehysrakenne. Vaatekaapin korkeus on 50 cm ja syvyys 25 cm.

Nuket ja mallinuket Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © PINKÉ
Tyttö ja nukke
Tyttö ja nukke
Nuket ja mallinuket

Posliininuket

Vaikka elämmekin muovin ja muovisten nukkien aikakautta, niin eittämättä nukesta tulee mieleen heti myös posliini. Kiinalaiset kehittivät posliinin ja sen tekemisen taito tuli Kiinasta myös Eurooppaan 1700-luvulla. Aluksi posliinista tehtiin kaikkien muiden posliiniesineiden ohella ihmishahmoisia pienoisveistoksia, kuten paimenettaria.

1800-luvun puolivälissä alettiin valmistaa posliininukkeja. Ne olivat nuoria naisia, jotka myötäilivät ajan kauneusihanteita myös viimeisintä muotia edustavalla pukeutumisellaan. Itse asiassa näissäkin posliininukeissa posliinia oli yleensä vain pää. Vartalot tehtiin pehmeistä materiaaleista, kankaista ja nahasta. Aluksi hiuksetkin muotoiltiin posliinista, mikä antoi nukelle kuin pienoispatsaan ulkonäön, mutta sittemmin hiuksiin alettiin kiinnittää suurempaa huomiota ja alettiin käyttää ihmisen hiuksia tai mohairia.

Lähteet
Suomen Nukkeyhdistys ry
Maija-Leena Autio: Nuken historia
Suomenlinnan Lelumuseo
Anna-Liisa Amberg: Suuri suomalainen nukkekirja - Kariston kirjapaino Hämeenlinna 1997


Daniel

Cupido Jan McLean

Kuvassa uusiseelantilaisen Jan McLeanin tekemä nukke. Jan McLean on nykypäivän merkittävimpiä nukentekijöitä ja hänet on palkittu kansainvälisesti monenlaisin tunnustuksin.

Nuket ja mallinuket Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © CameliaTWU


Brunette

Panamassa tyttö ja nukke muistuttavat tarkkaan katsottuna aika paljon toisiaan.

Nuket ja mallinuket Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Adam Jones


Nukke on enemmän kuin nukke

Jo kauan aikaa on tiedetty, että nukke on paljon enemmän kuin vain leikkikalu nukke. Nukke on tärkeä osa lapsen kasvua ja kehittymistä kohti aikuisuutta. Nuken kanssa voi tehdä ja opetella ja kokea virtuaalisesti kaikkia niitä taitoja ja tunteita, joita vaaditaan ihmiseltä. Nukke katsotaankin niin tärkeäksi, että siitä ja sen vaikutuksista kirjoitetaan tieteellisiä tutkimuksiakin.

Nuket ja mallinuket

Japanin Lolita-, geisha- ja samurainuket

Japanin kulttuurin mukaisesti myös nukkemaailmaan kuuluvat samurainuket, geishanuket ja Lolita-nuket.

Japanin nuket Japanin Lolita-, geisha- ja samurainuket

Nukkeleikit

Nukke mukana kaikkialla

Lasten nukkeleikeistä nukke on laajentanut omaa elinpiiriään kaikkialle yhteiskuntaamme, nukkeja todellakin on kaikkialla. Joku keräilee nukkeja, hänellä nuket ovat hyllyissä osa näyttävää kokoelmaa. Joku vain pitää nukkea jossakin päydänkulmalla koriste-esineenä, se on tärkeä osa hänen kotiaan ja identiteettiään. Nuket saattavat keskittyä vain ja ainoastaan muodin esittelyyn ja tätä muotia niiden ylle valmistavat monet alan harrastajat. Nuket ovat mukana elokuvissa, kirjallisuudessa ja kuvataiteessa.

Nukkeja on mukana jopa mielenosoituksissa, tosin niissä usein jotakuta ihmistä muistuttavina irvikuvanukkeinakin, joiden avulla hyökätään tätä henkilöä ja hänen aatteitaan vastaan.

Paitsi leluina eli leikkikaluina, nukkeja käytetään myös terapiassa, opetuskäytössä ja myös nykyisinkin edelleen rituaalikäytössä. Jos noita pistää nukkea neulalla, jotakin pahaa tapahtuu sille ihmiselle, jota hän ajattelee. Ihmisen kokoisia mallinukkeja käytetään autojen kolaritesteissä törmäysnukkeina.

Nukke
Nukkien ja nukkejen

Suomen kielessä on joitakin sanoja, joiden taivuttaminen jossakin tietyssä sijamuodossa tuntuu jotenkin hankalalta, vaikka itse sana on äärimmäisen tuttu ja tavallinen. Nukke-sana kuuluu näihin, ja tarkkaan ottaen sanan monikon genetiivi. Pitäisikö sanoa nukkien vaiko nukkejen? Kumpikin on oikein ja on kiinni sanojasta taikka kirjoittajasta, kumpaa muotoa käyttää. Silti lyhyempi muoto nukkien, on suositeltavampi. Lähde: Itkonen: Uusi kieliopas.

Nukke

Posliininukke

Posliininukke. Posliini on kova, läpikuultava keraaminen materiaali, jota käytetään runsaasti erilaisissa koriste-esineissä, pienoisveistoksissa ja nukeissa.
Piccole amiche
Nuket ja mallinuket Piccole amiche - Pikkuystävät leikkivät leikkejään
Mallinuket - näyteikkunoiden mannekiinit

Mallinuket ovat ihmisen luonnollista kokoa olevia nukkeja, joita käytetään ensisijaisesti esittelemään vaatteita. Ne ovat siten oikeastaan mannekiineja ja niiden alkuperäinen nimi ranskaksi onkin mannequin.

Tavallisimmin mallinuken voi nähdä jonkin liikkeen näyteikkunassa, mutta mallinukkeja käyttävät myös vaatturit, sovitellen uusia asuja mallinuken ylle. Niitä voidaan tällöin kutsua sovitusnukeiksi - ja joskus käytetään nimitystä muotinukke.

Mallinukkeja on monissa maissa myös kaduilla, liikkeiden ja ravintoloiden edustalla, houkuttelemassa asiakkaita sisään.

Nuket

Nukkelinkkejä
Nukke- ja leluyhdistys ry
Suomen Nukketaiteilijat ry
Suomenlinnan Lelumuseo
Nukkemuseo
Porvoon mukke- ja lelumuseo

Audrey Hepburn

Cupido Audrey Hepburn - Celebrity Doll - Julkkisnukke

Celebrity Doll, julkkisnukke, on sellainen nukke, joka esittää jotakin kuuluisaa ihmistä, kuten filmitähteä. Ensimmäiset tällaiset, malliaan ihannoivat nuket valmistettiin jo 1800-luvulla. Suosituimpia ovat juuri filmitähtiä ja myös musiikkimaailman tähtiä esittävät julkkisnuket.

Yksi suosituimmista oman julkkisnukkensa saaneista filmitähdistä on ollut Shirley Temple. Yksi kaikkien aikojen kauneimmista, Shirleyn ohella, on ollut lumoavan kaunis Audrey Hepburn, joka julkkisnukkena kuvissa yllä ja oikealla. Nukke esittää Audreyta elokuvassa Loma Roomassa (Roman Holiday, 1953). Elokuva on kaikkien aikojen menestyneimpiä romanttisia komedioita. Elokuvan miespääosaa näytteli Gregory Peck ja naispääosaa Audrey Hepburn, joka sai roolistaan Oscarin.

Audrey Hepburn (synt. Audrey Kathleen Ruston, 4. toukokuuta 1929 Bryssel, Belgia - 20. tammikuuta 1993 Tolochenaz, Sveitsi) oli englantilais-hollantilainen näyttelijätär. Hepburn tunnettiin hillittynä ja hienostuneena esiintyjänä; hänestä tuli maailman johtavia tyyli-ikoneja. Hepburn näytteli sekä komedioissa että draamoissa.