Tunturisuden sivut
Lolita-fairy
Lolita-Fairy

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Joanídea Sodret
Lolita
Lolita

Japanin kulttuuriin liittyvät Lolitat ja sen myötä myös Lolita-nuket. Lolitoilla on perinteisesti ihan ikioma pukeutumistyylinsä ja -muotinsa ja Lolita-nuket luonnollisesti noudattavat näitä pukeutumistapoja.

Lolita-tyyli on japanilainen tyttöjen ja nuorten naisten katutyyli, joka on yleistynyt 2000-luvulla myös länsimaissa. Lolita-tyylin keskeisin periaate on pukeutua lapsenomaisesti ja nukkemaisesti. Tyyli korostaa söpöyttä ja sievyyttä eikä ole tarkoitettu erotisoivaksi. Lolita-tyylistä voidaan erottaa lukuisia alatyylejä kuten gothic lolita, sweet lolita ja guro lolita.

Lolita-tyyli perustuu hameisiin ja mekkoihin, joissa on lähes aina leveä helma ja pituus yleensä noin polvien kohdalle. Lolitan asusteisiin kuuluvat erilaiset päähineet, korut ja pitsikäsineet. Yleisimpiä kampauksia ovat korkkiruuvikiharat. Peruukit, joissa kiharat pysyvät omia hiuksia helpommin, ovat myös suosittuja. Ehostus on yleensä nukkemaisen hillitty. Mukanaan Lolita saattaa kuljettaa mukanaan esimerkiksi päivänvarjoa, käsilaukkua tai jopa nukkea. Tyylin lähtökohtia ja tärkeimpiä vaikutteita ovat viktoriaanisen aikakauden ja rokokoon lastenvaatteet ja posliininuket. Japanissa tyyli on lähinnä nuorten sunnuntaihuvia, sillä koulupuku rajoittaa pukeutumista arkena.

Antiikkinukke Wikipedia: Lolitan pukeutuminen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright hihihellokitty
Lolita
Geisha JAPANIN NUKET - GEISHAT

Jokainen tietää Japanin geishat, vaikka oikeastaan varmaan varsin harva tietää tarkemmin, mitä ovat geishat ja mitä on geishakulttuuri. Japanin kielen sana geisha tarkoittaa sananmukaisesti käännettynä taiteilijaa tai monitaitoista henkilöä. Siksi geishoiksi aikovat saivat monipuolisen ja hyvän koulutuksen, jotta pystyisivät viihdyttämään vieraita esimerkiksi keskustelun, musiikin, teatterin, runouden, estetiikan ja seurapelien keinoin.

Geishaa voisi pitää eräänlaisena ilotyttönä, mutta se ei liity mitenkään prostituutioon, sillä prostituoituja geishat eivät suinkaan ole. Iloa geisha kyllä tuo, sillä hänen tehtäviinsä kuuluu juuri vieraiden ilostuttaminen ja viihdyttäminen hymyillen ja keimaillen, laulaen, ja tanssien, näiden kanssa keskusteleminen sekä kaikki muu palveleminen, kuten teetarjoilu.

Japanin kulttuurissa geishojen aikakausi alkoi jo 1000-luvulla, mutta nämä ensimmäiset geishat olivat miehiä. Naisten aika geishoina alkoi 1700-luvulla.

Geishojen työpaikkoina olivat ja ovat teetalot. Vielä nyttenkin geishoja on Japanissa noin 8 000, mutta siltikin heidän määränsä on melko pieni 127 miljoonan asukkaan maassa.

Geishojen pukeutuminen

Geishat ovat ikäänkuin liikkuvia näytöksiä, jotka hätkähdyttävät saapuessaan jokaisen heitä seuraamaan ja ihailemaan. Hehkuvanvärisine kimonoineen ja näyttävine tukkalaitteineen, kasvomaalauksineen eli meikkeineen ja taidokkaine ja harkittuine liikkeineen viimeistä sormenpään taivutusta myöten geishat tavoittelevat samaa täydellisyyttä ja täydellisen naiskauneuden ihannetta, jota tavoittelee taide.

Geishojen koko olemus, kimonot ja muut asut ovat värejä myöten täynnä Japanin kultttuuriin liittyvää symboliikkaa. Pukeutumisen loisteliaisuus saavutti niin suuret mitat, että sitä jopa lakisäädöksin jouduttiin hillitsemään.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla, Geisha - Copyright toel-uru
Geisha
Japanilainen koulutyttö
Nuket ja mallinuket Japanilainen tyttö - kaunis kuin nukke

Tyttö osallistuu rumpujen soittajana Sanja Matsuri -festivaaliin, jonka yhteydessä kannetaan mukana pieniä minitemppeleitä (mikoshi) ja siunataan kaikkia, naapureita ja muita. Tokio, 13.5.2016.
Geisha
Nuket ja mallinuket Geishat edustavat kauneinta Japania Nuket ja mallinuket Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright hélène veilleux
Geishanuket

Geishanuket tavoittelevat parhaimmillaan niitä samoja täydellisyyden ihanteita, joita geishatkin, eivätkä tunnu jäävän kauneudessaan yhtään jälkeen geishoista, päinvastoin!

Suloinen geishanukke välittää hiljaisena sanomaa Japanin kauniista ja eksoottisesta kulttuurista. Voimme kuvitella itsemme teehuoneeseen, jossa meneillään olevassa teeseremoniassa viehkeä geisha tarjoilee meille vihreää teetä kauniisti maalatuista posliinikupeista. Samaan aikaan toiset geishat tanssivat viuhkoineen ja paperisine sateenvarjoineen, yhden geishan soittaessa taiko-rumpuja polvi-istunnassa.

Teenjuonnin lomassa pelaamme yhden geishan kanssa jotakin lautapeliä ja keskustelemme hänen kanssaan siitä, mitä on täydellinen kauneus.

Japanin traditionaaliset nuket

Siinä, missä geishanukkeja tehdään usein länsimaissakin, kuitenkin länsimaisille kuluttajille, Japanissa on muullakin nukkeperinteellä vuosituhansien ikä. Ensimmäisiä ihmishahmoja, nukentapaisia, tehtiin jo paljon ennen ajanlaskun alkua. Japanilaiset nuket eri ajoilta ovat joko vauvoja taikka lapsia, keisarillisia henkilöitä, sotureita ja sankareita, satuhahmoja ja jumalia, milloin mitäkin, maailman kaikkien nukkien tapaan. Uusi aika on tuonut mukaan animenukkeja, jotka voivat esittää myös jotakin tiettyä animehahmoa. Nykynuket ovat usein monin tavoin hajoavia ja kasattavia, ja niitä hankkivat sekä kerääjät, että nukkeharrastajat, jotka luovat omia nukkejaan.

Oman erityisryhmänsä Japanin nukeissa muodostavat Ichimatsu nuket. 1800-luvun lopulta nämä nuket ovat olleet lapsinukkeja, tyttöjä ja poikia.

Geishojen ura

Vanhaan aikaan tulevat geishat päätyivät geishatalojen emäntien hoiviin jo pikkulapsina. Usein he olivat geishojen lapsia, joskus velkaantuneet isät myivät tyttärensä selvitäkseen rahavaikeuksistaan. Tytöt aloittivat geishatalojen palvelijoina ja oppivat siinä samalla jo tulevaa ammattiaan varten seuratessaan geishojen elämää päivästä toiseen.

Kun ikää karttui, tytöistä tuli maikoja, tanssityttöjä, joita alettiin sitten kouluttaa varsinaisiksi geishoiksi. He osallistuivat juhliin, mutta heillä ei ollut geishojen oikeuksia eikä velvollisuuksia. Sen sijaan heidän tehtävänsä oli näyttää kauniilta, kuin pieneltä nukelta, ja seurata, mitä geishat juhlan aikana tekivät. Tätä kutsuttiin sanalla minarai, katsomalla oppiminen.

Kun maikojen koulutus päättyi, he suorittivat kisällinnäytteensä, joka arvosteltiin ja jos se hyväksyttiin, tytöistä tuli täysivaltaisia geishoja. Yleensä tähän siirtymäriittiin liittyi myös muita traditioita, joista yhtä kutsutaan nimellä mizuage. Siinä tyttö menetti neitsyytensä jollekin vanhemmista ja kokeneemmista asiakkaista, muuttuen näin naiseksi ja geishaksi. Toinen rituaali on nimeltään sansan kyoo, eli vapaasti suomennettuna "kolmesti kolme on yhdeksän". Siinä uusi geisha nautti sakea eli riisiviiniä geisha-talon okaasanin sekä yhden kokeneemman geishan kanssa kolmesta kulhosta kolme kertaa solmien näin siteet naisten välille.

Iän myötä nainen tapaa menettää viehätysvoimaansa, ja tämä tietysti on suuri haitta geishan ammatin harjoittamisessa. Kun asiakkaat eivät enää halunneet palkata ikääntynyttä geishaa palvelukseensa, oli aika jäädä eläkkeelle. Koko ikänsä geisha-talon suojattua elämää viettäneen naisen ei ollut helppo löytää paikkaansa ulkopuolella olevassa yhteiskunnassa. Jotkut geishat löysivät asiakkaastaan suojelijan, ehkä jopa aviomiehen joka sitten turvasi heidän loppuelämänsä. Useat siirtyivät okaasaneiksi, geisha-talojen äideiksi eli emänniksi. Osa perusti oman kahvilan tai ravintolan, joissa geishat sitten kokoontuivat, ja joistakin tuli nunnia buddhalaisiin luostareihin. (Miia Maarala: Geishat - stereotypia ja todellisuus)

Geishan ulkonäkö

Geishat nostivat pitkät, mustat hiuksensa päälaelle ja sitoivat ne sinne taidokkaiksi nutturoiksi joko solmuilla tai kammoilla. Tämä synnyttää kaiken muun ohella aidostakin geishasta kuin nukkemaisen. Hiusten ylösnostolla on myös sellainen merkitys, että se paljastaa niskan. Japanissa paljas niska koetaan esteettisesti hyvin kauniiksi ja samalla eroottiseksi.

Geishnukellakin on yllään geishan perinteinen asu, kimono. Se on pitkä, yhdestä värikkäästä ja koristeellisesta kankaasta muodostuva viittamainen vaate, joka ulottuu nilkkoihin asti ja sidotaan kiinni obi-vyöllä.

Geishojen kasvot maalataan valkoisiksi ja pikkuruiset huulet kirkkaanpunaisiksi, myös silmät rajataan punaisella. Ehostusta täydentävät mustiksi kuin piirretyt kulmakarvat.

Varsin pitkälle säännelty, kuin kaavamainenkin ulkoinen olemus, hiuslaitteineen ja meikkeineen tekee geishasta muodollisen ja huolitellun, mutta siltikin hyvin taiteellisen ja viehättävän. Geisha edustaa japanilaista naiskauneuden ihannetta äärimmilleen vietynä, hän näyttää naiselliselta ja myös seksuaalisessa mielessä houkuttelevalta. Tämä luonnollisesti miellyttää vaativaa asiakasta, jonka palvelemiseksi kaikki tapahtuu.
Samurai
Samurai

Lolitojen ja geishojen ohella perinteistä japanilaista kulttuuria edustavat samurait, ja samurainuket.

Samurait ovat japanilaisia sotureita ja he ovat muodostaneet oman, korkean yhteiskuntaluokkansa, samurait. Edo-kaudella (1603 - 1868) sodankäynti oli vain samuraille kuuluva yksinoikeus. Tämä soturiluokka muodostui varsinaisesti sisällissotien kaudella, 1400 - 1500-luvuilla.

Edo-kaudella samuraiden osuus Japanin väestöstä oli kuusi prosenttia. Vain korkea-arvoisimmat samurait, shogunit, daimiot ja heidän ylimmät alaisensa, omistivat maata. Muut samurait olivat riippuvaisia heiltä saamastaan ylläpidosta. Palkka samuraille maksettiin yleensä riisinä. Joskus samurai köyhtyi niin, että hänen oli otettava sivutyötä opettajana, käsityöläisenä tai taiteilijana. Asemansa merkkinä samurailla oli oikeus kantaa miekkaa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright Toshiyuki IMAI
Samurai
Lolita
Nuket ja mallinuket Lolitageisha - kuin nukke, mutta elävä Nuket ja mallinuket Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright hélène veilleux
Lolita
*** tunturisusi.com linkit ***