Tunturisuden sivut
Maatuska
Nuket ja mallinuket Maatuskat ovat kauniita Nuket ja mallinuket All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Flickr/Anni Kamilla
Photo used with permission.
Cupido Maatuska - sisäkkäin pienenevät nuket - nukkesarja ja sarjanukke

Maatuska feminiinisenä nukkena on venäläinen, kansallisasuinen, hyvin pyöreämuotoinen puunukke. Nuken esikuvana alunalkaen on ollut venäläinen maatuska, hyväntahtoinen kansannainen. Ja samalla myöskin baabuska, isoäiti. Maatuskojen henkilöhahmoina voivat nykyisin olla kaikki vauvasta vaariin, myös lapset, tytöt ja pojat, nuoret, kauniit naiset, miehet, avaruuslentäjät, poliitikot kuten Obama ja Putin ja millaiset ihmiset hyvänsä. Myös eläimistä tehdään samankaltaisia, sisäkkäisiä sarjanukkeja. Maatuskoja myydään runsaasti matkamuistoina.

Pyöreämuotoisuus tulee korostetusti esille siksikin, että nämä nuket voidaan valmistaa puusorvissa, pyörivän liikkeen avulla. Pyöräkkyys on siten hyvin säännöllisen tarkkaa, kuten se sorvin jäljiltä on. Maatuskoja muotoillaan perussorvauksen jälkeen joskus käsityönä, ja näin saadaan yksilöllisyyttä ja taidokkuutta. Myös maalaaminen voidaan suorittaa käsityönä. Erityiset nukkemaakarit, maatuskataiteilijat toteuttavat asiakkaiden kaikki toiveet yksilöllisesti sekä väreissä, että muissa ideoissa.

Erityiseksi maatuskan nukkena tekee se, että kyseessä ei olekaan vain yksi nukke, vaan sarja sisäkkäisiä nukkeja, jotka tasaisesti pienenevinä on asetettu toinen toisensa sisään. Kun avaat nuken, sen sisältä löytyy toinen hieman pienempi, jne. - jopa kaiken kaikkiaan 51 nukkea, vaikka tavallinen määrä onkin puolenkymmentä, tai hieman enemmän.

Ennätysnukessa 51 maatuskaa

Venäläinen Youlia Bereznitskaia on toteuttanut 51-osaisen, käsinmaalatun maatuskasarjan. Korkein, uloin nukke on 53,97 cm ja sisimmäinen, pienin nukke on 31 mm, eli alle puoli senttiä. (Guinness World Records)

Nuket ja mallinuket Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla - Copyright tiffany terry
Maatuska
Cupido Maatuska 3D

Kuvassa vasemmalla hieno ja harvinaisempi maatuskatyyppi. Kun maatuskan pinta, kuten kasvot, on tavallisesti vain maalattu (katso kuva yllä), niin tässä toteutus on kauttaaltaan 3D eli kolmiulotteinen. Aivan samaan tapaan, kuin veistostaiteen henkilökuvissa.

Nuket ja mallinuket All Rights Reserved
*Kuva vasemmalla - Copyright © Flickr/Karen Kupcake
Photo used with permission.
Maatuskatytöt
Nuket ja mallinuket Kissatkin ovat maatuskoina Nuket ja mallinuket Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright aJ Gazmen
Maatuskatytöt
Nuket ja mallinuket Maatuskat erikokoisina ja erivärisinä Nuket ja mallinuket Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Shannon Ramos
Maatuskatytöt
Nuket ja mallinuket Maatuskat esittelevät kauneinta taidetta Nuket ja mallinuket All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Flickr/Elaine Williams - Seventh Heaven
Photo used with permission.
*** tunturisusi.com linkit ***