Tunturisuden sivut
MALLINUKET - HILJAISET TYÖNTEKIJÄT

Ensimmäiset mallinuket ovat historian saatossa kehityneet kuninkaallisten hovien pukimoissa, joissa vaattureilla on ollut käytössään kuninkaallisten mittojen mukaan tehtyjä sovitusnukkeja. Näin kuninkaallisia ei tarvinnut häiritä asujen ja pukujen sovituksissa, vaan he saivat haltuunsa valmiit ja täysin sopivankokoiset vaatteet.

Tarkkaa tietämystä mallinuken kehityksestä keskiajalta kohti teollista aikaa ei ole. Tuolloin ei ole ollut näyteikkunoita, joten mallinuket ovat jatkaneet uraansa piiloissa, sovitusnukkeina. 1700- ja 1800-luvun taitteesta on olemassa merkintöjä juuri tällaisista sovitusnukeista.

Ensimmäiset mallinuket ikkunoissa 1880-luvulla

1880-luvulla kaupungeissa alkoi olla jo liikkeissä ikkunoita, joihin voitiin asettaa houkuttimiksi ensimmäiset mallinuket. Katuvalotkin kehittyivät, ja kaduilla liikuttiin illallakin näyteikkunoita katselemassa. Kudontateollisuus kehittyi myös niin, että vaatteita voitiin valmistaa yhä suurempia määriä useammille ostajille.

Teollinen vallankumous sai näihin aikoihin aikaan myös sen, että kehittyi keskiluokka, jolla oli varaa siihen, mikä oli ollut aiemmin mahdollista vain kuninkaallisille ja yläluokalle - he saattoivat ostaa muodikkaita vaatteita! Yhä uusia kauppaliikkeitä avattiin ja yhä uusia mallinukkeja tarvittiin esittelemään uusinta muotia. Näin kehittyi samalla myös visuaalinen mainonta ja markkinointi.

Mallinukkeja rautajaloilla

Ensimmäisissä mallinukeissa käytetyt materiaalit vaihtelivat ja olivat vahasta ja puusta lähtien sitä, mitä oli tarjolla. Paperimassalla ja sahanpurulla täyttämällä saatiin mallinuken ruumista muotoiltua. Mallinukeille laitettiin raskaat rautajalat, koska niin ne saatiin pysymään pystyssä. Niinpä nämä varhaisvaiheen ikkunamannekiinit olivat varsin raskaita ja karkeita töröttäjiä, joiden päätarkoitus oli vain esitellä vaatteita ja pysyä itse huomaamattomana. Ne olivat itsea asiassa enemmänkin vaatetelineitä, kuin ihmismäisiä nukkeja.

Mallinuket

Mallinuket työttöminä

Näillä mallinukeilla ei näyttäisi menevän hirveän hyvin. Heidät on siirretty varastoon, mutta toivottavasti heille järjestyy pian uusia töitä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Toni Kaarttinen


Mallinuket

Mallinuket taidenäytöksissä

Mallinuket tekevät joskus päätyönsä, muotinäytösten, ohessa muitakin töitä, kuten tässä Pennsylvaniassa, jossa ollaan mitä ilmeisimmin Paratiisissa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Llima Orosa


Mallinuket

Mallinukke viranhaltijana

Virallisissa tehtävissä mallinuketkin esiintyvät varsin vakavanoloisina, kuten kuuluukin - vaikka kyllä pieni hymy kaunistaisi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jazz Guy


Mallinuket

Mallinukke valmistautuu

Mallinukke valmistautuu vaate-esittelyyn ja miettii, mitä nyt pukisi ylleen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright txmx 2
Mallinuket

All Rights Reserved
Kuva - Copyright © Flickr/sfp-mannequin.de.to
© Homepage/sfp-mannequin.de.to
© Homepage/sfp-puppenwelt.cms4people.de
Photo used with permission.


Mallinukkien menestystarina

Eipä kulunut kuin hetki, kun yhä sankemmat parvet ihmisiä alkoi parveilla näyteikkunoiden takana, jotka houkuttivat koko uutuudellaan, mallinukkeineen kaikkineen. Seuraavien vuosien ja vuosikymmenten aikana ikkunoiden somistajat alkoivat kiinnittää huomiota myös siihen, miltä mallinuket näyttivät. Niille lisättiin lasisilmät, oikeat hiuksetkin ja kasvojen ilmehdintääkin kiinnitettiin yhä suurempaa huomiota. Mallinukeista alkoi tulla yhä kauniimpia ja se oli ominaan lisäämään myös niiden esittelemien vaatteiden ja asujen myyntiä.

Ensimmäisen maailmansodan aikana miehet lähtivät rintamalle ja naiset jäivät kotitöihin. Tämä aikakausi tiesi vallankumousta naisten pukeutumisessa. He heittivät nurkkaan jäykät liivit ja vannehameet ja alkoivat pukeutua keveämmin ja joustavammin.

Lester Gaba muotoili mallinuket eläviksi

Mallinuket heijastelivat tarkasti ajan muodin kehitystä ja olivat sitä titysti myös itse suuntaamassa ja muokkaamassa. Ne näyttivät yhä realistisemmilta, mutta eivät täysin realistisilta ennen vuotta 1932. Silloin mallinukkeihin puhalsi New Yorkissa eloa ja pilkettä kuvanveistäjä Lester Gaba (1907 - 12.8.1987). Häneltä kysyttiin suuresta tavaratalosta, josko hän kykenisi luomaan realistisia mallinukkeja.

Lester Gaba todellakin kykeni. Hän loihti plastiikista kuusi mallinukkea, "Gaba girls", jotka kaikkine piirteineen ja yksityiskohtineen, kuten pisamineen olivat hämmästyttävän aitoja. Kaikki mallinuket olivat yksilöllisiä ja saivat oman nimensä, yksi niistä oli Cynthia, joka istui. Mallinukkeja esiteltiin eri puolilla kaupunkia ja Lester Gabakin poseerasi niiden kanssa lehtien kansikuvia varten. New Yorkin hienoimmissa hotelleissa järjestettiin mallinukeille juhlia. Juhlissa niiden ylle aseteltiin kalleimpia jalokiviä ja ylellisiä vaatteita - ja juhliin osallistuva yläluokka ihasteli huokaillen ja kohisten mallinukkien henkeäsalpaavaa kauneutta ja rakastui niihin.

Cynthia, kyynärpää polviaan vasten ja savuke toisessa kädessään, nähtiin Lester Gaban seurassa milloin New Yorkin hienoimmilla klubeilla, milloin taas oopperassa. Tähti oli syttynyt. Cynthialla oli oma kolumnikin lehdessä ja oma radioshow. Cynthia oli oman aikansa jättijulkkis ja hän sai tonneittain fanipostiakin. Aika hyvin mallinukelta! Toki suuri tähti oli tämän jälkeen itse kuvanveistäjäkin, mutta näistä ajoista alkaen tähtiä olivat myös mallinuket ja niiden suomat suuret mahdollisuudet todella lopullisesti oivallettiin.

Mallinukke

Mallinukke - Haag, Hollanti.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Todd Mecklem


Mallinuket

Pariisin punaa ja kiiltoa - Pariisi, Ranska 2010.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Pierre (Rennes)


Hiljaisempi kausi 1940-luvulla

Toinen maailmansota vaikutti elämään kaikkialla ja mallinukkienkin elämässä seurasi hieman hiljaisempi ajanjakso. Tuona aikana mallinuket näyttivätkin erityisen alakuloisilta ja huolestuneilta. Jo 1940-luvun lopulla, sotien mentyä, kaikki oli toisin. Mallinuket hymyilivät ja jopa nauroivatkin taas. Miesmallinuketkin näyttivät sotien jälkeen hyvin rentoutuneilta ja eräillä oli jopa aukko huuliensa välissä ja siellä roikkui piippu.
Muovin valtakautta 1960-luvulla

1950- ja 1960-luvuilla, lasikuitu ja erityisesti muovi, antoivat mallinukkien kehittäjille ja valmistajille rajattomia mahdollisuuksia luoda sileäihoisia, toinen toistaan ihastuttavampia mallinukkeja.

Mallinuket nykyisin

Mallinuket ovat edelleenkin joko lasikuitua tai muovia, lasikuiduilla vahvistettua muovia tms. yhdistelmää, polystyreenia, tai esimerkiksi kierrätettävää, kevyttä PPE polypropyleeni vaahtoa. Valmistajia ja myyjiä on runsaasti. Hinnat noin 145 - 450 euroa/mallinukke. Mallinuken voi ostaja itse meikata ja viimeistellä, tai teettää sen alan yrittäjällä. Jos pyrkimyksenä on saada mallinukke näyttämään elävältä ihmiseltä, niin lähes täydellinen illuusio on tavoitettavissa. Mallinukeista löytyy erilaisia vartalotyyppejä, ei vain pitkiä ja laihoja, vaan myös tukevia. Mallinukeissa on myös tyyliteltyjä, kuten futuristisia, abstrakteja ja puoliabstrakteja malleja. Useinkin valmiina ostettu mallinukke on vain ensiaskel kohti täydellisyyttä tavoittelevaa lopputulosta liikkeen ikkunassa tai muussa sijoituspaikassa, ennen sitä tarvitaan alan ammattilaisten, kuten somistajien suurta ja pätevää uurastusta.

Valmiina saatavien mallinukkien ominaisuuksia esittelevät mallinukkien myyjät mm. seuraavanlaisilla määritteillä.

- päättömät tai jalattomat mies-, nais- ja lapsinuket - torsot - kokonainen vaatetorso, puolitorso, bikinitorso, jne - taivuteltavat torsot, helposti asteltavissa eri asentoihin
- liikuteltava pää
- kovat ja pehmeät mallinuket
- valkoinen tai musta, hiukseton ja paljas, tyylitelty ihmispää
- ihonvärinen
- helmenharmaa metallinhohtoinen pinta
- valkoinen tai musta kiiltävä pinta, lisäksi mallinuken voi tilata joko mustalla tai valkoisella kankaalla päällystettynä
- valkoinen mattapinta, nukkapinta tai keinonahka
- yksilöllisen mallinuken värin voi vapaasti valita, vaaleasta tummaan
- yksilöllisen mallinuken meikkaus suoritaan viimeisenä ja asiakkaan toivomusten perusteella - meikkaus on nuken ilmeen kannalta tärkein työvaihe - meikkaus on kokonaan käsityötä
- maalaamme, meikkaamme ja kunnostamme nukkeja - uusi ilme ja nukke palvelee vielä pitkään kunnostuksen jälkeen - kaikki nuket ovat yksilöllistä käsityötä
- kevyt materiaali - miesnukke ilman jalustaa painaa 4 kg ja jalustan kanssa 9 kg - naisnukke painaa jalustan kanssa 8 kg
- anatomisesti muotoiltu, kevyt, taivuteltava ja luontoystävällinen mallinukke, rakentuu seuraavista osista: olkavarsi, reisi, pää tai "päätön", käsivarsi, sääri, ylävartalo, käsi, jalkaterä, alavartalo
- kampaus valmiiksi veistettynä päähän
- peruukki kenathlonia (läheisesti hiusta muistuttava kuitu)
- aidon vaikutelman luova käsin tehty meikki
- silmäripset
- luonnollisen näköiset silmät
- pehmeästi sävytetyt huulet
- erityisnuket sopivat boutique- tai ateljeeympäristöön
- rei'itetyt korvat
- jalusta lasia - jalustassa helmantasaaja
- kiinnitysmahdollisuus jalkaterässä ja pohkeessa
- kestävyys ja helposti koottavuus
- naisten ja miesten koot, kaikki säädettävissä: rinnanympärys - vyötärönympärys - lantionympärys - kaulanympärys - selän pituus - nuken korkeus

Mallinuket

Mallinuket leipätyössään

Tavallisimmin mallinuket esittelevät liikkeiden näyteikkunoissa muotia, niin tässäkin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Michael Summers


Mallinuket

Mallinukke kaunottarena

Mallinuket ovat kaikki hyvin kauniita, nutta jotkut ovat ihan kaunottaria.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright txmx 2


Mallinuket

Mallinuket leipätyössään

Mallinukke antaa asusteita esitellessään vielä voimistelunäytöksenkin. Bournemouth, Englanti.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Michael Summers
Mallinuket

Totinen mallinukke

Eivät mallinuketkaan aina jaksa hymyillä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright curank


Lähteet
Jodie Deen: Mannequins - A brief history
FashionWindows: Lester Gaba: Mannequin Sculptor - From Soap to Mannequins
Lohikari Oy
Mallinuket.com