Tunturisuden sivut
RÄSYNUKKE - MOLLA-MAIJA

Räsynukke eli Molla-Maija on pehmeä, sillä se on tehty kangasmateriaaleista, langoista yms. pehmeistä tarpeista. Räsynukke on varmaankin alunalkaen tehty kaikenlaisista kankaan jäännöspaloista, räsyistä, mutta mitenkään räsyinen ei räsynukenkaan tarvitse olla. Voihan se olla tehty vaikka kuinka hienoista kankaista, ja joka tapauksessa huolitellusti ja taiten. Ihan pehmeän räsynuken pääkin on pehmeä, mutta aikanaan kun kovat irtopäät, -kädet ja -jalat tulivat myyntiin, saattoi niitä käyttää myös osina pehmeää nukkea. Lopputuloksena on sekamateriaaleista muodostuva Molla-Maija.

Itsetehtyjä käsitöitä

Räsynuket on tehty itse ja harrastajat tekevät niitä edelleenkin itse. Räsynukeillekin on olemassa kaavoja, jotka helpottavat tekemistä.

Hiusmateriaaleina voi käyttää villa- tai puuvillalankaa, huopaa suikaloituna, tekoturkista, huovutettavaa villaa (rastat!), purettua neuletta ym.

Unicefin räsynukkeohjeiden mukaan vartaloon parasta kangasta on esim. käytössä pehmennyt lakanakangas. Kangas ei saa olla liian jäykkää, eikä toisaalta liian venyvää tai harvaa. Täytteeksi sopivaa on askarteluvanu. Yksi puolen kilon vanupussi riittää 5 - 6 nuken täyttämiseen

Vanhat vaatteet ja värikkäät kangaspalat käyvät hyvin. Voit myös käyttää pitsejä, koristenauhaa, koruja ym. nuken olemusta korostamaan. Vaatteet voi myös neuloa tai virkata, jolloin tarvitset erilaisia lankoja.

Kasvoihin, huulten ja silmien ja muiden yksityiskohtien tekoon tarvitaan kangastussit tai värit, sekä kirjontalankaa. Ei akryylivärejä.

Räsynuken tekijä tarvitsee työvälineikseen ompelukoneen, sakset, nuppineuloja, silmäneulan, ompelulankaa ja syömäpuikon täytteiden fyllaamiseen nuken sisään.

Lähde: Unicef.

Nuket ja mallinuket Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Wendi Gratz
Räsynukke
Räsynukke
Nuket ja mallinuket Räsynukke Nuket ja mallinuket Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright laurelfactorial
Räsynukke
Nuket ja mallinuket Räsynukkeja sekalaisista materiaaleista Nuket ja mallinuket Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Szabó Varga Katalin
*** tunturisusi.com linkit ***