Tunturisuden sivut
SUOMEN NUKKEJA

Vanhimmat suomalaiset nuket ovat peräisin 1700-luvulta. Suomessa on tietysti leikitty pitkään nukeilla, jotka on tuotettu ulkomailta.

Ensimmäinen ihan suomalainen nukketehdas perustettiin Kuopioon 1888. Turun Martta -Teollisuus aloitti toimintansa 1900-luvun alussa. Myöhemmän ajan suomalaista muovinukketuotantoa edustaa Dollytex.

Nukeissa on hieman sama, kuin elektroniikassa, että aina ei voi olla varma, mistä nukke loppujen lopuksi on "kotoisin". Koska nukkien ruumiin osia, kuten päitä valmistetaan eri maissa - ja näistä osista lopullinen nukke voidaan koota ja pukea jossakin toisessa maassa. Täysin suomalainen nukke on vain silloin, kun sen kaikki osat on valmistettu Suomessa.

Suomalainen nukke

Suomalainen nukke.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright T Olsson
Suomen nuket

Nukkeja myynnissä Helsingin Kauppahallissa 29.4.2012.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Rosie Rogers


1800-luvulla oli varsin yleistä ostaa nukelle posliinipää ja toisinaan myös kädet ja jalat, ja kiinnittää ne kotitekoiseen kangas- tai säämiskävartaloon.

Suomalainen nukke

Suomalainen nukke.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright T Olsson
Lapinnukke

Lapin nukke eli lappalaisnukke

Kuvassa lapinpukuinen Lapin nukke. Kansallispukuiset nuket muodostavat nukeissa oman ryhmänsä. Niitä keräillään usein ja myydään turisteille matkamuistoiksi. Voisiko kauniimpaa matkamuistoa ollakaan!

Turun Martta-nukketeollisuus - Suomen Kuvalehti 28.11.1959

Jos kaikki Turussa ensi kerran päivänvalon nähneet nuket koottaisiin yhteen ja lähetettäisiin marssille, ulottuisi jono Turusta pitkälti ohi Helsingin. Ja mikä parasta, näiden joukosta ei löytyisi kahta samanlaista nukkea, s illä kaikki turkulaiset nuket ovat pikku persoonallisuuksia.

Puolen vuosisadan ajan on Turun Martta-nukketeollisuus vaalinut kaupungin vanhoja kulttuuriperinteitä tällä alalla ja valmistanut nukkeja, joista lukemattomat ovat löytäneet tiensä kaukomaille. Muoti on vaihdellut ja Martta-nukke on aina ollut aikansa kuvastin. Tällä kertaa hän on pukeutunut hiihtohousuihin ja anorakkiin, somistautunut arkea varten jumpperiin tai nukkeäidin tavoin käytännölliseen pumpulimekkoon ja juhlapäiviin aitoon kansallispukuun edustaakseen siten maatamme ulkomailla. Martta-nuket syntyvät turkulaisissa kodeissa aivan samaa periaatetta noudattaen kuin Sveitsin kuuluisat kellot. Jokainen valmistaja tekee määrätyn osan, minkä jälkeen nuket nukkelassa kootaan, tarkastetaan ja lähetetään ympäri maata.

Rouva Ester Railakan kotona kohtaamme satujen maailman, prinssit, prinsessat, kääpiöt, peikot ja kimmeltäväsiipiset keijut tervehtivät tulijaa. Rouva Railakka ryhtyi sotien jälkeen valmistamaan nukkeja lasten iloksi, mutta vähitellen harrastuksesta tuli ammatti. Hänen nukkejaan on miltei kalkissa kasvatusneuvoloissa. Historialliset nuket ja puvut kiinnostavat häntä niinikään ja tässä mielessä on hänen näyttelyään esitetty mm. opettajille.

Turun nuket ovat siis persoonallisia ja eläviä, sillä aivan kuin pikku Pinocchioonkin on hyvä haltija puhaltanut niihin hengen. Tämän siksi, että nukkien valmistajat niitä todella rakastavat.