Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Mathias Appel

Kultapanda (Ailurus fulgens)

Kultapandaa eli pikkupandaa tavataan Kaakkois-Aasiassa. Siellä niitä elää Himalajan vuoristoalueella Nepalissa, Etelä-Tiibetissä, Myanmarissa ja Koillis-Intiassa. Lisäksi Kiinan Yunnanin ja Sichuanin maakunnista on löydetty lajin edustajia

Kultapanda
Kultapanda

Olemus

Kultapanda on kooltaan noin 60 senttiä pitkä ja painaa 3 - 6 kg. Sillä on paksu, ruskea-musta turkki. Naamassa on vaihteleva määrä valkoista.

Kultapanda

Elintapoja ja ravintoa

Kultapandat elävät vuorilla, puissa sekä maassa. Ne liikkuvat enimmäkseen yöllä taikka hämärän aikaan, aamuisin ja iltaisin. Ravintona ovat bambunversot, ruohot, jäkälät, hedelmät, juurekset - sekä hyönteiset, linnunmunat ja -poikaset.

Kultapandat elävät yksinään tai pareittain.

Kultapandat saavat useimmiten 1 - 2 poikasta, joita pitävät luonaan vajaan vuoden verran.

Kultapandat ovat osittain rauhoitettuja, ja niitä ei metsästetäkään kovin paljon. Laji on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Kultapandoja elää enää noin 2 500.

Kultapandat ovat suosittuja eläimiä myös eläintarhoissa suloisen ulkonäkönsä vuoksi.

Kultapanda

Lähteinä
WWF
Ailuropoda melanoleuca - Animal Diversity Web.
Erityistietoa
Esihistoriaa
Eläimiä aakkosittain
Näätäeläimet
Koiraeläimet
Kissaeläimet
Afrikan eläimiä
Oravat
Linnut
Ihmisen seurassa
Rotuesittelyt
Ihminen