Tunturisuden sivut
Pelesin linna - Romania

Linna oli omana aikanaan monilta ratkaisuiltaan hyvin moderni. Siinä oli alusta lähtien keskuslämmitys, sähköistys sekä keskuspölynimuri. Sisustukseen kiinnitettiin myös erityisen suurta huomiota. Linnan eri huoneissa sisustustyylit vaihtelivat. Arvokkaiden yksityiskohtien määrä on loputon. Maalaukset, kauniit puuveistokset, Garraran marmorista veistetyt valetakat, Muranon lasilla koristellut suuret peilit ja silkkiset matot luovat huoneisiin ainutlaatuisen ja ylellisen tunnelman. Mukana on myös hienoimmat kokoelmat taidetta eri puolilta Eurooppaa, veistoksia, yli 2 000 maalausta, tyylihuonekalustoja, aseita ja haarniskoja, kultaa, hopeaa, lasimaalauksia, norsunluuveistoksia, hienointa kiinalaista posliinia, upeita seinävaatteita. Luettelo olisi loputon.

Huippuunsa viritetystä, taiteellisesta tunnelmasta linnassa vastasivat müncheniläiset taiteilijat, jotka työskentelivät kuningasparin johdolla oloissa, joissa rahaa oli käytettävissä lähes määrättömästi ja koskaan ei kysytty ainakaan minkään hintaa. Linnan rakentamisen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu nykyrahassa 120 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Kun lattiapinta-alaa on 3 200 neliömetriä ja huoneita 170, tarvitaan jo runsaasti luovuutta ja mielikuvitusta, että kaikki tilat saadaan tyylikkäästi sisustetuiksi. Pelesin huoneisiin on saatu vaihtelun kirjoa niin, että eri huoneita on sisustettu teemoittain maailman erilaisten tyylien mukaisesti. On firenzeläistä, turkkilaista, maurilaista, ranskalaista ja kuninkaallista tyyliä. Huoneiden sisustukset vaihtelevat myös huoneiden käyttötarkoituksen mukaan - on toimistoja, oleskeluhuoneita, asehuoneita, musiikkihuoneita, taidegalleriahuoneita, kuningasperheen kotihuoneita ja kirjastoja. Pelkästään kylpyhuoneita linnassa on 30.

Sisustuksessa varsinkin kuningattaren huoneusto kiinnittää huomiota. Siellä vallitsee kaikkialla mitä valikoiduin, mutta samalla myös harmoninen hienostuneisuus. Sisustukseen luovat hillittyä, ylellisyyttä huokuvaa ja tihkuvaa tunnelmaansa pehmeät, lämpimät värisävyt ja kaikkinainen, korostunut tyylikkyys ja taiteellisuus. Kuningattaren huoneiden vieressä ovat kuninkaan huoneet. Loisteliaita nekin, mutta juhlallisempia ja arvokkaampia sekä miehisempiä, suurine tiikerin- ja karhuntaljoineen lattialla ja seinät loputtomien kirjarivien peitossa.

Edustushuoneisto, musiikkisali, aulat, kaikki on koristettu ja järjestetty sellaisella maulla, joka kertoo suuresta esteettisestä näkemyksestä ja sivistyksestä.

Lähteet
Sata vuotta sitten, 1886: Romanialaisia tarinoita, Runokuningattaren kesälinna - Tammi 1986

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla - Copyright © Flickr/KLMircea
Pelesinlinna
Pelesin linna - Romania
Pelesin linna - Romania
Pelesin linna - Romania

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/KLMircea
*** tunturisusi.com linkit ***