Menu
Tunturisuden sivut
PIKKUMARMOSETTI (Callithrix pygmaea) - (Spix, 1823)

Pikkumarmosetti on tunnettu aiemmin nimillä kääpiömarmosetti ja kääpiösilkkiapina. Sen tieteellinen nimi on ollut aiemmin Cebuella pygmaea. Se on maailman pienin apina.

Pikkumarmosetti

Ominaisuuksia

Pituutta tällä maailman pienimmällä apinalla on vain 15 cm ja painoa 100 - 150 g. Urosten paino noin 140 g ja naaraiden 120 g. Hännän pituus on 15 - 20 cm. Pienen kokonsa vuoksi lajia kutsutaan paikallisten ihmisten keskuudessa taskuapinaksi taikka pikkuleijonaksi.

Pikkumarmosetin turkki on hieno, pehmeä ja tiheä. Pään ja kaulan ympäri kiertävä pitkä karvasto muistuttaa harjasta. Urokset ja naaraat ovat hyvin samannäköisiä, naaraat ovat vain hitusen pienempiä.

Ravinto

Kaikkiruokaisille pikkumarmoseteille maistuvat hyönteiset, hedelmät, lehdet ja kumipuun kumi.

Pääasiallinen ravinnon lähde on puiden hartsi ja mahla (67 % ravinnosta), erilaiset hyönteiset ja hedelmät. Hyönteisten osuus ravinnosta on isompi kuin muilla silkkiapinalajeilla. Mahlaa ja hartsia erittyy puiden rungoista, kun esimerkiksi hyönteiset vaurioittavat puuta. Pikkumarmosetit ja seitsemän muuta silkkiapinalajia ovat ainoita kädellisiä, jotka pystyvät kaivamaan hartsia ja mahlaa esiin terveestäkin puusta.
Pikkumarmosetti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright lhhs


Ruokailua mahlapuissa

Silkkiapinoiden etuhampaat ovat melkein kulmahampaiden kokoiset ja alaetuhampaat ovat talttamaiset. Silkkiapinat iskevät yläetuhampaansa puunkuoreen ja jyrsivät sitten alaetuhampailla kuoreen uran. Tuottoisimpia mahlapuita puolustetaan koko perheryhmän voimin. Tarhaoloissa jäljitellään mahlaa Marmoset Gum- jauheella, joka sekoitetaan veteen ja tarjoillaan pölkyistä, joihin on porattu reikiä. Näin pikkumarmosetit saavat tarvitsemiaan ravintoaineita mahdollisimman luonnollisella tavalla. (korkeasaari.fi)

Lisääntyminen

Pikkumarmosetit elävät pieninä perheryhminä, joissa vain yksi naaras lisääntymiskaudella lisääntyy. Kantoaika on 130 - 150 vuorokautta ja poikasia syntyy usein kaksi. Poikasen syntymäpaino on 15 g.

Pikkumarmosetti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Zweer de Bruin
Pikkumarmosetti

Levinneisyys

Elää Etelä-Amerikassa Amazonin yläjuoksulla - sekä Perun, Ecuadorin, Kolumbian, Bolivian ja Brasilian metsissä.

Elintavat

Pikkumarmosetit ovat päiväeläimiä ja viihtyvät suurimman osan ajastaan puissa. Niillä on oma reviirinsä, jolla ne pysyttelevät.

Pikkumarmosetti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Joachim S. Müller
*Levinneisyyskartta Copyright Mysid


Lähteet
ADW Animal Diversity Web
IUCN
Pikkumarmosetti
Pikkumarmosetti
Pikkumarmosetti
Pikkumarmosetti.
Pikkumarmosetti
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***