Susisivut

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright Josh More

PREERIAKETTU (Vulpes velox)

Preeriakettu on Pohjois-Amerikan toiseksi pienin kettulaji. Hitusen sitäkin vielä pienempi on Kit fox (Vulpes macrotis).

Painoa preeriaketulla on 2 - 3 kg ja sen koko pituus häntineen on 80 cm. Mustakärkisellä hännällä on mittaa 33 cm. Preeriakettu ei ole kooltaan paljonkaan kotikissaa suurempi, kun hartiakorkeuttakin on vain 30 cm.

Preeriaketulla on huomattavan suuret korvat. Turkissa on kellertävän vaaleanruskean ja harmaan sävyjä - kuonon sivuissa, rinnassa, kurkussa ja vatsassa on valkoista. Sekä urokset että naaraat ovat ulkonäöltään samanlaisia, urokset ovat vain hieman suurempia.

Preeriakettu

Uhanalaisuus

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan preeriaketun tilan elinvoimaiseksi (LC, Least Concern) - eli kyseessä on hyvin tunnettu laji, jonka kanta on runsas tai vakaa. Sitä uhkaavia tekijöitäkin kuitenkin on, ja niitä ovat ihmisen suorittamat tappotoimet. Se on myös joutunut väistymään maiseman muuttuessa maatalouden ja kaupungistumisen myötä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Preeriakettu (Vulpes velox) Copyright CJ Berry
*Kuva, Preeriakettu (Vulpes velox) Copyright BugMan50
*Kuva, Preeriakettu (Vulpes velox) Copyright Gordilly


Preeriakettu (Vulpes velox)

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Preeriakettu (Vulpes velox) Copyright Kilarin


Preeriakettu

Ravinto

Preeriakettu on useimpien koiraeläinten tapaan kaikkiruokainen. Sen ruokavalioon kuuluvat kengururotat, maaoravat, hyönteiset, linnut, liskot ja kalat. Oikein nautiskeluhimon iskiessä se napostelee kaktuksen hedelmiä.

Vuodenaikojen myötä ruokalajit vaihtelevat. Kesäisin aikuiset syövät suuria määriä hyönteisiä, kovakuoriaisia ja heinäsirkkoja, mutta ruokkivat pentujaan suuremmilla saaliseläimillä.

Preeriakettu

Alalajit

Preeriakettu Vulpes velox velox
Vulpes velox arsipus
Vulpes velox devia

Pikkupreeriakettu Vulpes velox hebes
San Joaquin preeriakettu Vulpes velox macrotis
Meksikonaavikkokettu Vulpes velox neomexicana
Vulpes velox nevadensis
Vulpes velox tenuirostris
Vulpes velox zinseri

Elintavat

Preeriaketut elävät ja viihtyvät aukeassa maastossa, kuivilla, kukkulaisilla tasangoilla ja preerioilla, missä niillä on luolakäytäviään ja kaivantojaan laaksojen kyljissä ja missä on sopivasti vehmaampia laaksoja ja kukkuloita saaliin etsintään. Turvallisuutensa ne asettavat sen varaan, että ovat kyllin nopeita ja luola-aukkoja on kyllin lähellä pikaiseen pakenemiseen.

Vaikka preeriaketut voivat olla liikkeellä päivälläkin, niin pääsääntöisesti ne ovat öisin liikkuvia eläimiä. Vasta, kun auringon viimeiset säteet alkavat kadota kukkuloitten taakse ja illan varjot pitenevät, uskaltautuvat preeriaketut kurkkimaan ulos kaivannoistaan.

Saalista etsiessään preeriakettu voi loitota kolmenkin kilometrin päähän omalta pesäpaikaltaan. Eri perheyhteisöjen preeriaketut saalistavat samoillakin alueilla, tosin eri aikoina.

Preeriakettu on nopea juoksija. Se kykenee ottamaan parin metrin pituisia loikkia ja kiitää täydessä vauhdissaan nopeudella 60 km/h.

Preeriakettu

Lisääntyminen ja reviirit

Preeriaketut ovat yksiavioisia lisääntymisaikana, mutta eivät pysyttäydy parina ikuisesti, vaan vaihtavat partneria. Keväällä pentuja syntyy 2 - 6. Luonnossa preeriaketun elinikä on vain 3 - 6 vuotta, vankeudessa se voi elää 14 vuotta.

Preeriaketuilla sosiaalisessa käyttäytymisessä on erityistä se, että reviirien hallinta perustuu naaraisiin. Naaraat pysyttäytyvät reviireillään aina, mutta urokset voivat siirtyä erityisissä tilanteissa muualle.

Levinneisyys

Preeriakettu elää kahdessa Pohjois-Amerikan maassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Kanadasta preeriakettu hävisi 1930-luvulla, mutta nyt sinne on syntynyt pieni uuspopulaatio. Pohjois-Amerikassa tämä laji oli aikoinaan laajalle levinnyt.

Preeriakettu ei hirveästi kavahda ihmistä ja siksi sitä helposti on pyydetty myrkyin ja asein niin, että tällä hetkellä sen levinneisyys kattaa hajanaisia ja erillisiä populaatioita USA:n preerioilla sekä läntisessä Kanadassa. Coloradossa, Kansasissa, New Mexicossa ja Wyomingissa kanta on vakain.

Preeriakettu

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/Tim Strater


Lähteet
*Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
*Animal Diversity Web: Vulpes velox - Swift fox
*IUCN
*Encyclopedia of Life