Tunturisuden sivut
Yllä kuvassa Hessenin prinsessoista Alix, aikuisena ja avioliiton myötä Venäjän keisarinnana.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © the lost gallery


Tunturisusi Katso ylin kuva kokonaisena.

Hessenin suurherttuakunnan suurherttuaperhe

Hessen sijaitsee keskisessä Saksassa ja tällä nykyisin Saksaan kuuluvalla osavaltiolla on takanaan pitkä ja värikäs historia. Hessenin suurherttuakunta oli osa Saksan keisarikuntaa aina vuoteen 1918 saakka, jolloin keisarivalta lakkautettiin. Tällä sivulla ovat esittelyssä Hessenissä 1800-luvulta 1900-luvulle eläneen herttuaperheen vanhemmat ja lapset, sekä eräät heihin kytkeytyneet hovit ja suvut, kuten Venäjän Romanovit.

Hessenin prinsessat: Viktoria, Elisabet, Irene, Alix ja Marie

Hessenin herttuaperheen muodostivat isä, suurherttua Ludvig, äiti, suurherttuatar Alice - ja seitsemän lasta, joista prinsessoja oli viisi: Viktoria, Elisabet, Irene, Alix ja Marie - sekä prinssejä kaksi: Ernst ja Friedrich. Tunnetuin lapsista on Alix, josta tuli Venäjän keisarinna Aleksandra.

Viktoria

Viktoria - Victoria Alberta Elisabeth Mathilde Marie (5.4.1863 - 24.9.1950)

Hessenin ja Reinin prinsessa. Esikoinen ja sisarussarjan vanhin. Viktoria opiskeli lapsuudessaan ja nuoruudessaan yksityisesti ja saavutti korkean sivistyksen. Hän oli innokas lukemaan koko elämänsä ajan. Viktoria avioitui Battenbergin prinssi Louisin kanssa, joka oli hänen täysserkkunsa. Pariskunta sai neljä lasta.

Viktoria

Kuolinsyynä Viktorialla oli keuhkoputkentulehdus, ja se taas johtui siitä, että hän aloitti jo 16-vuotiaana läpi koko elämän jatkuneen tupakanpolton.

Tupakanpoltto kulki näissä kuninkaallisissa suvuissa perintönä myös lapsille, ja tytötkin opetettiin tupakoimaan jo lapsina.

Elisabet

Elisabet "Ella" - Elisabeth Alexandra Louise Alice (1.11.1864 - 18.7.1918)

Hessenin ja Reinin prinsessa, sittemmin Venäjän suuriruhtinatar. Toiseksi vanhin sisaruksista. Kuva maaliskuussa 1871. Ella on kuvassa 6-vuotias.


Irene - Irene Luise Marie Anne (11.7.1866 - 11.11.1953)

Hessenin ja Reinin prinsessa, Preussin prinsessa. Avioitui täysserkkunsa, joka oli Henrik (Preussin prinssi, 1862 - 1929), kanssa. Katso yksi kuva Irenestä lapsena, sivulta yhteiskuvasta tämän tekstin alapuolelta.
Victoria Melita ja Elizabeth

Elisabet (Elizabeth) (11.3.1895 - 16.11.1903) - Hessenin ja Reinin prinsessa

Kuvan tuolilla seisova, Hessenin ja Reinin prinsessa Elisabet oli Hessenin prinsessasisarusten prinssiveljen, Ernstin tytär. Kuvassa myös hänen äitinsä Hessenin suurherttuatar Victoria, jonka lapsuuden nimi ennen avioliittoa Ernstin kanssa oli Victoria Melita Saksi-Koburg.

Molemmilla on yllään samanlaiset viitat, ja hatut, joissa kolme tupsupompulaa. Elisabet kuoli lavantautiin 8-vuotiaana. Näet sivulla alempana hänet kuvassa isänsä, Hessenin ja Reinin suurherttua Ernstin kanssa.

Ernst

Ernst Ludwig (Ernest Louis) "Ernie" (25.11.1868 - 9.10.1937) - Prinssi, Hessenin suurherttua

Hessenin prinsessasisaruksilla oli kaksi veljeä, joista toinen, Friedrich kuoli jo 2-vuotiaana. Silloin Ernst oli 5-vuotias. Kuolema ympäröi Ernstiä hänen lapsuudessaan. Ernstin ja hänen äitinsä Alicen välisen lohdutussuukon jälkeen äiti kuoli Ernstistä tarttuneeseen kurkkumätään. Nämä kuolemat jättivät pysyvät jälkensä Ernstiin eikä hän toipunut niistä koskaan. Friedrichin kuoltua hän kyseli jo 5-vuotiaana: "Miksi jokainen kuolee yksin ja muut jäävät, miksi emme voi kuolla kaikki yhtä aikaa?" - Ernstistä tuli aikuisiällään Hessenin ja Reinin viimeinen suurherttua. Hän oli koko elämänsä ajan viehtynyt taiteisiin ja kirjoitti itsekin runoja, näytelmiä ja esseitä sekä sävelsi pianolle.

Alix

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © KraljAleksandar/deviantART


Leopold ja Alix

Prinssi Leopold (7.4.1853 - 28.3.1884) - Ison-Britannian prinssi, Albanyn herttua - oli neljäs Ison-Britannian ja Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Viktorian pojista ja kahdeksas kaikista lapsista. Hän kuoli varsin nuorena hemofiliaan eli verenvuototautiin. Kuvassa hänen seurassaan on hänen sisarensa Alicen tytär, Alix - Alix Victoria Helena Louise Beatrice (6.6.1872 - 17.7.1918) Hessenin ja Reinin prinsessa, sittemmin Venäjän keisarinna, ruhtinatar. Leopold oli siten Alixin eno.


Sisarukset Tutustu Alixiin myös Romanov-sivuilla.
Alix

All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Linnea-Rose/deviantART
Photo used with permission.


Alix - Alix Victoria Helena Louise Beatrice (6.6.1872 - 17.7.1918)

Hessenin ja Reinin prinsessa, sittemmin Venäjän keisarinna, ruhtinatar. Alix oli Venäjän viimeisen tsaarin Nikolai II:n puoliso, ja hänen nimensä tällöin oli keisarinna Aleksandra Fjodorovna.

Alix ja Marie

Marie - Marie Viktoria Feodore Leopoldine (24.5.1874 - 16.11.1878)

4-vuotiaana kurkkumätään kuollut pikkusisko Marie, seurassaan isosiskonsa Alix. Alix on lähes aina muotokuvissaan vakava, hymyä ei (valitettavasti) näy - ja sama viipyilevä vakavuus säilyi hänen kauniilla kasvoillaan myös avioliiton aikana, keisarinna Aleksandrana.

Victoria Melita Saksi-Koburg

Victoria ei kuulu Hessenin sisarussarjaan, vaan hän liittyy heihin niin, että hän avioitui Hessenin prinsessojen veljen, Hessenin suurherttua Ernst Ludwigin (Ernest Louis) kanssa.

Victoria Melita Saksi-Koburg (25.11.1876 - 2.3.1936)

Britanniassa Edinburghin prinsessa, sittemmin Hessenin suurherttuatar Victoria, sittemmin Venäjän suuriruhtinatar. Englannin kuningatar Viktorian lapsenlapsi. Brittiläisenä prinsessana Victoria vietti varhaisvuotensa Englannissa ja asui kolme vuotta Maltallakin. Hesseniin hän tuli avioliiton kautta.

Victoria rakastui venäläiseen täysserkkuunsa Kirill Vladimirovits Romanoviin, mutta koska ortodoksien säännöt kielsivät avioliiton serkkujen välillä, he eivät voineet avioitua. Sen sijaan Victoria avioitui, isoäitinsä kuningatar Viktorian määräyksestä, toisen täysserkkunsa, Hessenin prinsessojen veljen, Hessenin suurherttua Ernst Ludwigin (Ernest Louis) kanssa. Tämä avioliitto oli alusta alkaen täysin epäonnistunut ja päätyi eroon ja siihen, että Victoria jätti miehensä vuonna 1901. Tämä skandaalimainen ero järkytti aikoinaan Euroopan hovimaailmaa ja sitä kiihkeän tarkkaavaisesti seuraavaa yleisöä.

Toisessa avioliitossa hänen puolisonsa oli hänen rakkautensa kohde, Venäjän suuriruhtinas Kirill Vladimirovits Romanov. Pariskunta meni naimisiin ortodoksien kielloista piittaamatta, ja ilman tsaarin hyväksyntää. Suuriruhtinas Kirill Vladimirovits oli Venäjän keisari Aleksanteri II:n pojanpoika ja vallankumouksen jälkeen Romanov-suvun päämies ja Venäjän kruununtavoittelija.

Victoria ja hänen miehensä pakenivat vallankumousvuonna 1917 Suomeen Haikon kartanoon. Samana vuonna heille syntyi Porvoossa poika, joka kastettiin Haikossa Vladimir Kirillovits Romanoviksi. Perhe muutti pois Suomesta vuonna 1919.


Elisabet Ella - Elisabeth Alexandra Louise Alice

Elisabet "Ella" - Elisabeth Alexandra Louise Alice (1.11.1864 - 18.7.1918) - Hessenin ja Reinin prinsessa, Venäjän suuriruhtinatar

Yksi Hessenin prinsessasisaruksista oli Elisabet - syntyään Hessen-Darmstadin prinsessa Elisabet, suurherttua Ludvigin tytär. Hänen arvonsa ja nimensä muuttuivat avioliiton myötä muotoon: suuriruhtinatar Elisabet (Jelizaveta) Fjodorovna. Avioliitossa hänestä tuli Venäjän suuriruhtinas Sergei Aleksandrovitš Romanovin (11.5.1857 - 17.2.1905) puoliso. Elisabet avioitui suuriruhtinas Sergei Aleksandrovitšin kanssa Pietarissa vuonna 1884. Hän kääntyi ortodoksiseen uskoon vuonna 1891. Suuriruhtinas Sergei Aleksandrovitš Romanov oli Venäjän keisari Aleksanteri II:n poika. Hän oli keisari Aleksanteri III:n veli ja veljenpoikansa keisari Nikolai II:n lanko.

Elisabet oli Venäjän viimeisen keisarin, Nikolai II:n puolison, Aleksandra Fjodorovnan (Alix) sisko. Aleksandra oli syntyjään Hessen-Darmstadtin prinsessa Alix Victoria Helena Louise Beatrice.

Elisabet oli siten esimerkiksi Nikolai II:n ja Aleksandran lasten - Olgan, Tatjanan, Marian, Anastasian ja Aleksein eli koko OTMAA-viisikon - täti.

Elisabetin puoliso suuriruhtinas Sergei Aleksandrovits kuoli salamurha-attentaatissa Moskovan Kremlissä 1905. Venäjän vallankumouksen jälkeen Elisabet Fjodorovna yhdessä muiden keisarin sukulaisten kanssa kuljetettiin Uralille, missä hänet surmattiin Alapajevskin kaupungissa heinäkuussa 1918. Ortodoksisessa kirkossa suuriruhtinatar Elisabet Fjodorovnaa kunnioitetaan nykyään uusmarttyyrinä ja pyhänä.
Elisabet Fjodorovna

All Rights Reserved
*Kuva Copyright © klimbims/Flickr
Photo used with permission.


Hessenin sisarukset olivat toinen toistaan kauniimpia, eikä Elisabet tehnyt poikkeusta. Häntä pidettiin aikanaan yhtenä Euroopan kauneimmista naisista. Hän ei ollut vain kaunis, vaan hyvin hyveellinen. Hänen miehensä Sergei sen sijaan oli kylmä, täysin tunteeton ja meidän aikamme näkökulmasta melko kieroonkasvanut ihminen, joka urallaan keskittyi mm. juutalaisten ahdisteluun ja karkoituksiin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Ellasta Copyright © the lost gallery/Flickr
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © The Library of Congress/Flickr


Hessenin prinsessat ja prinssi - 1876

Hessenin prinsessat Marie (istuu pienimpänä), Irene (seisoo vasemmalla isoimpana), Alix (seisoo edessä vasemmalla), ja prinssi Ernst (nojailee takana oikealla). Sisarusten äiti oli Yhdistyneiden Kuningaskuntien prinsessa, myöhemmin Hessenin suurherttuatar Alice (25.4.1843 - 14.12.1878), joka puolestaan oli kuningatar Viktorian ja tämän puolison, saksalaisen prinssi Albertin lapsi. Sisarusten isä oli Hessenin suurherttua Ludvig IV.

Avioliittojen ja muiden sukulaisuussuhteiden myötä Hessenin herttuaperhe oli tiukasti sidoksissa Britannian kuningashuoneeseen, Venäjän keisarihuoneeseen sekä lukuisiin kuningassukuihin ja hoveihin eri puolilla Eurooppaa.
Prinsessa Elisabet Prinsessa Elisabet Prinsessa Elisabet

Elisabet "Ella" - kolme kuvaa yllä.
Hessenin herttuaperhe

Hessenin herttuaperheen onnea - 1875

Kuvassa vasemmalta: seisomassa Elisabet, isä Hessenin suurherttua Ludvig IV sylissään Marie, perheen äiti Alice, Viktoria seisoo sivuttain oikeassa reunassa, Irene keskellä kuvaa, etualalla vasemmalla Ernst eli Ernest ja Alix edessä oikealla. Lapsista kuvassa ei enää ole Friedrich, joka oli kuollut pari vuotta aiemmin 2-vuotiaana, pudottuaan ikkunasta.

Oikealla Hessenin perheen kaksi tytärtä, vasemmalla prinsessa Alix ja oikealla prinsessa Irene. Alixin, ja koko hänen perheensä, Nikola II:n ja lapset, murhasivat bolsevikit kesällä vuonna 1918.

Alixilla ja Irenellä oli viisi sisarta, joten perheeseen kuului seitsemän lasta - viisi tyttöä ja kaksi poikaa:

Viktoria (5.4.1863 - 24.9.1950) Hessenin ja Reinin prinsessa, Battenbergin prinsessa, Lady Mountbatten, Milford Havenin markiisitar. Esikoinen ja sisarussarjan vanhin. Avioitui Battenbergin prinssi Louisin kanssa.

Elisabet "Ella" (1.11.1864 - 18.7.1918). Lue Elisabetista sivun yläreunasta.

Irene (11.7.1866 - 11.11.1953) Hessenin ja Reinin prinsessa, Preussin prinsessa. Avioitui täysserkkunsa, joka oli Henrik (Preussin prinssi, 1862 - 1929), kanssa.

Ernest eli Ernst (25.11.1868 - 9.10.1937). Toimi Hessenin ja Reinin suurherttuana, ollen kahdesti naimisissa, ensimmäisellä kerralla täysserkkunsa, Victoria Melita Saksi-Koburgin kanssa.

Friedrich (7.10.1870 - 29.5.1873). Kärsi verenvuototaudista ja kuoli 2-vuotiaana, pudottuaan ikkunasta. Friedrich oli tällöin leikkimässä vanhemman veljensä, Ernstin kanssa. Aluksi vaikutti siltä, että Friedrich olisi pudottuaan vain ollut säikähtynyt. Mutta putouksessa hän sai aivoverenvuodon, joka ei hänen sairautensa vuoksi lakannut. Kuolema järkytti suuresti sekä Ernstiä, että koko perhettä ja pikkuveljen hautapaikasta tuli koko perheen pyhiinvaelluspaikka.

Alix (6.6.1872 - 17.7.1918). Avioitui Nikolai II:n kanssa. Ainut poikansa Aleksei sairasti verenvuototautia. Surmattiin bolsevikkien toimesta kesällä 1918.

Marie (24.5.1874 - 16.11.1878) - kuoli 4-vuotiaana kurkkumätään.

Xenia Georgievna

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Xeniasta yllä Copyright © the lost gallery


Xenia Georgievna (22.8.1903 Venäjä - 17.9.1965 New York) - Venäjän prinsessa - Anastasian lapsuuden leikkikaveri

Kuvassa yllä Romanov-sukuinen Venäjän prinsessa Xenia Georgievna. Hän ei ole Hessenin sukua, vaan Alixin tyttären, Anastasian lapsuusajan leikkikaveri. Xenia muutti sotapakolaisena pois Venäjältä jo ennen ensimmäistä maailmansotaa ja tämän muuttonsa vuoksi mitä ilmeisimmin säilytti henkensä. Hän meni sittemmin naimisiin rikkaan amerikkalaisen kanssa.
Hessenin herttuaperhe

Elisabet "Ella". Euroopan kauneimmaksi aikalaiskirjoituksissa mainittu.

Hessenin perheen traagisia kohtaloita

Koko Hessenin perhe sairastui syksyllä 1878 kurkkumätään, vain Elisabet vältti sairauden, sillä hänet ennätettiin lähettää turvaan. Ensiksi sairauteen kuoli lapsista Marie. Paikalle hälytetty Alice-äiti ei ehtinyt Marien vuoteen äärelle, ennen kuin lapsi oli jo kuollut. Alice kirjoitti omalle äidilleen, kuningatar Viktorialle, että "mitkään sanat eivät riitä kuvaamaan hänen tuskaansa".

Muut perheenjäsenet toipuivat ja myös sairauden kokenut isä, suurherttua Ludvig toipui kaamean sairauden koettelemuksista ja tilanne vaikutti jo pelastuneelta. Sitten, saman syksyn joulukuussa Alice sairastui samaan tautiin. Hän oli muutaman viikon ajan pitänyt muilta lapsiltaan salassa sen, että Marie oli kuollut. Kun hän kertoi tästä sitten pojalleen Ernstille, tämä ei voinut uskoa tapahtunutta ja romahti surussaan. Tällöin äiti Alice lohdutti poikaansa, halasi tätä ja antoi tälle suukkosen - vaikka noin muuten Alice ehdottomasti tiesi välttää fyysistä kontaktia sairastuneeseen. Tämä oli traaginen kuolemansuukko, sillä Alice sairastui pojaltaan saamaansa kurkkumätään, kuollen joulukuun 14. päivänä. Hänen viimeiset sanansa olivat "Dear Papa - Rakas Isä". Kuollessaan Alice oli vain 35-vuotias - ja näin viisi hengissä säilynyttä lasta jäivät ilman äitiä.

Hessenin seitsemästä sisaruksesta neljä koki traagisen kuoleman. Friedrich kuoli 2-vuotiaana, pudottuaan ikkunasta. Marie kuoli 4-vuotiaana kurkkumätään. Alix ja Elisabet kuolivat bolsevikkien murhaamina vallankumouksen pyörteissä. Alix oli kuollessaan 17.7.1918 46-vuotias, Elisabet oli tuolloin 53-vuotias.

Hessenin prinsessojen traagisiin kohtaloihin kuului myös se, että Elisabetin aviomies salamurhattiin. Tämä oli Elisabetille liikaa, ja hän vietti elämänsä loppuajat nunnana, kunnes tuli itse murhatuksi.

Elisabet ja Ernst

Hessenin prinssi Ernstin lapsista vuonna 1895 syntynyt, prinsessa Elisabet kuoli lavantautiin 8-vuotiaana. Ernst ei koskaan toipunut tästä menetyksestä ja hän kirjoitti muistelmiinsa: "Minun pieni Elisabetini oli koko minun elämäni auringonsäde". Toinen Ernstin lapsista koki kohtukuoleman. Kuvassa yllä Elisabet ja Ernst, vuosi pari ennen Elisabetin kuolemaa.

Huhujen mukaan Elisabet kuoli myrkkyyn, joka oli tarkoitettu hänen sedälleen, keisari Nikolai II:lle, mutta lääkärit kumosivat vakuuttavasti nämä huhut. Elisabetin haudalla, jolla lukemattomat ihmiset ovat käyneet ja käyvät hiljentymässä, lukevat Elisabetista nämä sanat:

Haudalla "Maa kukkaa köyhempi, taivas enkeliä rikkaampi".
Hessenin herttuaperhe

Alix ja Irene.

Hessenin herttuaperhe

Elisabet "Ella".

Hessenin sisarukset

Kuvassa Hessenin sisarukset heinäkuussa 1878. Lapsista Friedrich oli kuollut jo viitisen vuotta aiemmin. Etualalla, keskellä ja pienimpänä istuva prinsessa Marie kuoli kurkkumätään 4 kuukautta kuvanoton jälkeen. Kuvan vasemmassa laidassa istuu prinsessa Irene, sitten seisomassa seilorinasussa prinssi Ernst. Kuvan keskellä kirjoituspöydän takana seisoo prinsessa Elisabet, hänen oikealla puolellaan istuu prinsessa Viktoria ja kuvan oikeassa reunassa istuu prinsessa Alix. Klikkaa kuvasta iso.

Kuninkaallisia, keisarillisia, ruhtinaallisia ja aatelisia

Baronetti - Herttua, herttuatar - Jaarli, jaarlitar (kreivi, kreivitär) - Junkkeri - Keisari, keisarinna; tsaari - Kreivi, kreivitär - Kuningas, kuningatar - Lordi ja lady - Markiisi, markiisitar - Palatiini - Paroni, paronitar - Prinssi, prinsessa; fürst - Pääri - Ritari - Ruhtinas, ruhtinatar - Suuriruhtinas, suuriruhtinatar - Taani - Vapaaherra, vapaaherratar (paroni, paronitar) - Varakreivi, varakreivitär.
Keisarillista loistoa
Keisarillista loistoa - 1894

Kuvassa ylhäällä vasemmalla seisoo Venäjän keisari, Nikolai II ja hänen vierellään hänen vaimonsa, Hessenin prinsessa Alix. Alixin vierellä seisoo hänen siskonsa Viktoria, ja Viktorian vierellä, takarivissä oikealla seisoo sisarusten veli, Hessenin ja Reinin suurherttua Ernst. Eturivissä vasemmalla istuu Hessenin sisaruksista prinsessa Irene, hänen vierellään sisaruksista prinsessa Elisabet, hänen vierellään prinsessa Victoria Melita Saksi-Koburg, joka oli Ernstin täysserkku ja vaimo (1894 - 1903, ero).
Edessä oikealla istuu Venäjän suuriruhtinas Sergei Aleksandrovitš. Sergei oli keisari Aleksanteri II:n neljäs poika, Aleksanteri III:n veli ja veljenpoikansa, kuvassa mukana olevan keisari Nikolai II:n lanko. Sergein vaimo Hessenin sisaruksista on kuvassa mukana oleva Elisabet.

Lähteet
Find a grave
Wikipedia
The Library of Congress