Prinssit ja prinsessat

Hessenin suurherttuakunnan suurherttuaperhe

Hessen sijaitsee keskisessä Saksassa ja tällä nykyisin Saksaan kuuluvalla osavaltiolla on takanaan pitkä ja värikäs historia. Hessenin suurherttuakunta oli osa Saksan keisarikuntaa aina vuoteen 1918 saakka, jolloin keisarivalta lakkautettiin. Tällä sivulla ovat esittelyssä Hessenissä 1800-luvulta 1900-luvulle eläneen herttuaperheen vanhemmat ja lapset, ja mainittuina ovat eräät heihin kytkeytyneet hovit ja suvut, kuten Venäjän Romanovit.Suurherttua Ludvig IV istuu, hänen vasemmalla puolellaan seisoo prinsessa Alix, suurherttuan takana seisoo prinsessa Elisabet. Niinikään takana seisova suurherttuatar Alice on kuvassa kietonut kätensä prinssi Ernstin olalle.

Hessenin prinsessat: Viktoria, Elisabet, Irene, Alix ja Marie - prinssit: Ernst ja Friedrich

Hessenin suurherttuakunnassa on toki ollut muitakin prinsessoja ja prinssejä, mutta tässä pienessä selvityksessä esitellään se sisarussarja, johon lukeutui Alix, josta tuli Venäjän keisari Nikolai II:n vaimo ja Venäjän keisarinna.

Tämän kyseisen Hessenin suurherttuaperheen muodostivat isä, suurherttua Ludvig IV (12.9.1837 - 13.3.1892), äiti, suurherttuatar Alice (25.4.1843 - 14.12.1878) ja heidän seitsemän lastaan.

Lapsista prinsessoja oli viisi: Viktoria, Elisabet, Irene, Alix ja Marie - sekä prinssejä kaksi: Ernst ja Friedrich. Tunnetuin lapsista on Alix, josta tuli Venäjän keisarinna Aleksandra.

Viktoria

Viktoria lapsuuskuvassa.

Viktoria - Victoria Alberta Elisabeth Mathilde Marie (5.4.1863 - 24.9.1950)

Hessenin ja Reinin prinsessa. Esikoinen ja sisarussarjan vanhin. Viktoria opiskeli lapsuudessaan ja nuoruudessaan yksityisesti ja saavutti korkean sivistyksen. Hän oli innokas lukemaan koko elämänsä ajan. Viktoria avioitui Battenbergin prinssi Louisin kanssa, joka oli hänen täysserkkunsa. Pariskunta sai neljä lasta.

Viktoria

Viktoria muotokuvassa vuonna 1937.

Kuolinsyynä Viktorialla oli keuhkoputkentulehdus, ja se taas johtui siitä, että hän aloitti jo 16-vuotiaana läpi koko elämän jatkuneen tupakanpolton. Tupakanpoltto kulki näissä kuninkaallisissa suvuissa perintönä myös lapsille, ja tytötkin opetettiin tupakoimaan jo lapsina.

Elisabet Ella - Elisabeth Alexandra Louise Alice

Elisabet "Ella" - Elisabeth Alexandra Louise Alice (1.11.1864 - 18.7.1918) - Hessenin ja Reinin prinsessa, Venäjän suuriruhtinatar

Yksi Hessenin prinsessasisaruksista oli Elisabet - syntyään Hessen-Darmstadin prinsessa Elisabet, suurherttua Ludvigin tytär. Hänen arvonsa ja nimensä muuttuivat avioliiton myötä muotoon: suuriruhtinatar Elisabet (Jelizaveta) Fjodorovna. Avioliitossa hänestä tuli Venäjän suuriruhtinas Sergei Aleksandrovitš Romanovin (11.5.1857 - 17.2.1905) puoliso. Elisabet avioitui suuriruhtinas Sergei Aleksandrovitšin kanssa Pietarissa vuonna 1884. Hän kääntyi ortodoksiseen uskoon vuonna 1891. Suuriruhtinas Sergei Aleksandrovitš Romanov oli Venäjän keisari Aleksanteri II:n poika. Hän oli keisari Aleksanteri III:n veli ja veljenpoikansa keisari Nikolai II:n lanko.

Elisabet oli Venäjän viimeisen keisarin, Nikolai II:n puolison, Aleksandra Fjodorovnan (Alix) sisko. Aleksandra oli syntyjään Hessen-Darmstadtin prinsessa Alix Victoria Helena Louise Beatrice.

Elisabet oli siten esimerkiksi Nikolai II:n ja Aleksandran lasten - Olgan, Tatjanan, Marian, Anastasian ja Aleksein eli koko OTMAA-viisikon - täti.

Elisabetin puoliso suuriruhtinas Sergei Aleksandrovits kuoli salamurha-attentaatissa Moskovan Kremlissä 1905. Venäjän vallankumouksen jälkeen Elisabet Fjodorovna yhdessä muiden keisarin sukulaisten kanssa kuljetettiin Uralille, missä hänet surmattiin Alapajevskin kaupungissa heinäkuussa 1918. Ortodoksisessa kirkossa suuriruhtinatar Elisabet Fjodorovnaa kunnioitetaan nykyään uusmarttyyrinä ja pyhänä.
Elisabet Fjodorovna
Prinsessa Elisabet

Elisabet.

Hessenin sisarukset olivat toinen toistaan kauniimpia, eikä Elisabet tehnyt poikkeusta. Häntä pidettiin aikanaan yhtenä Euroopan kauneimmista naisista. Hän ei ollut vain kaunis, vaan hyvin hyveellinen. Hänen miehensä Sergei sen sijaan oli kylmä, täysin tunteeton ja meidän aikamme näkökulmasta melko kieroonkasvanut ihminen, joka urallaan keskittyi mm. juutalaisten ahdisteluun ja karkoituksiin.

Prinsessa Irene

Irene muotokuvassa vuonna 1893.

Irene - Irene Luise Marie Anne (11.7.1866 - 11.11.1953)

Hessenin ja Reinin prinsessa, Preussin prinsessa. Avioitui täysserkkunsa, joka oli Henrik (Preussin prinssi, 1862 - 1929), kanssa. Irene ei ollut äitinsä Alicen lempilapsi. Alice kirjoitti Irenen sisarelle Viktorialle, että Irene ei ollut hänen mielestään sievä. Vaikka Irene ei ollutkaan yhtä sievä kuin sisarensa Elisabet, omasi hänkin kuitenkin äitinsä mielipiteistä huolimatta hyvin miellyttävän ulkonäön.

Irenen siteet sisariinsa katkesivat ensimmäisen maailmansodan aikaan, sillä he olivat silloin avioliittojensa myötä vastakkaisilla puolilla. Sodan päätyttyä hän vastaanotti suruviestin sisartensa Alixin ja Elisabetin joutumisesta bolsevikkien surmaamiksi.

Ernst

Ernst Ludwig (Ernest Louis) "Ernie" (25.11.1868 - 9.10.1937) - Prinssi, Hessenin suurherttua

Hessenin prinsessasisaruksilla oli kaksi veljeä, joista toinen, Friedrich kuoli jo 2-vuotiaana. Silloin Ernst oli 5-vuotias. Kuolema ympäröi Ernstiä hänen lapsuudessaan. Ernstin ja hänen äitinsä Alicen välisen lohdutussuukon jälkeen äiti kuoli Ernstistä tarttuneeseen kurkkumätään. Nämä kuolemat jättivät pysyvät jälkensä Ernstiin eikä hän toipunut niistä koskaan. Friedrichin kuoltua hän kyseli jo 5-vuotiaana: "Miksi jokainen kuolee yksin ja muut jäävät, miksi emme voi kuolla kaikki yhtä aikaa?" - Ernstistä tuli aikuisiällään Hessenin ja Reinin viimeinen suurherttua. Hän oli koko elämänsä ajan viehtynyt taiteisiin ja kirjoitti itsekin runoja, näytelmiä ja esseitä sekä sävelsi pianolle.

Alix

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © KraljAleksandar/deviantART

Leopold ja Alix

Prinssi Leopold (7.4.1853 - 28.3.1884) - Ison-Britannian prinssi, Albanyn herttua - oli neljäs Ison-Britannian ja Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Viktorian pojista ja kahdeksas kaikista lapsista. Hän kuoli varsin nuorena hemofiliaan eli verenvuototautiin. Kuvassa hänen seurassaan on hänen sisarensa Alicen tytär, Alix - Alix Victoria Helena Louise Beatrice (6.6.1872 - 17.7.1918) Hessenin ja Reinin prinsessa, sittemmin Venäjän keisarinna, ruhtinatar. Leopold oli siten Alixin eno.

Sisarukset Tutustu Alixiin myös Romanov-sivuilla.

Alix

All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Linnea-Rose/deviantART
Photo used with permission.

Alix - Alix Victoria Helena Louise Beatrice (6.6.1872 - 17.7.1918)

Hessenin ja Reinin prinsessa, sittemmin Venäjän keisarinna, ruhtinatar. Alix oli Venäjän viimeisen tsaarin Nikolai II:n puoliso, ja hänen nimensä tällöin oli keisarinna Aleksandra Fjodorovna.
Alix ja Marie

Marie - Marie Viktoria Feodore Leopoldine (24.5.1874 - 16.11.1878)

4-vuotiaana kurkkumätään kuollut pikkusisko Marie, seurassaan isosiskonsa Alix. Alix on lähes aina muotokuvissaan vakava, hymyä ei (valitettavasti) näy - ja sama viipyilevä vakavuus säilyi hänen kauniilla kasvoillaan myös avioliiton aikana, keisarinna Aleksandrana.Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © The Library of Congress/Flickr

Hessenin prinsessat ja prinssi - 1876

Hessenin prinsessat Marie (istuu pienimpänä), Irene (seisoo vasemmalla isoimpana), Alix (seisoo edessä vasemmalla), ja prinssi Ernst (nojailee takana oikealla). Sisarusten äiti oli Yhdistyneiden Kuningaskuntien prinsessa, myöhemmin Hessenin suurherttuatar Alice (25.4.1843 - 14.12.1878), joka puolestaan oli kuningatar Viktorian ja tämän puolison, saksalaisen prinssi Albertin lapsi. Sisarusten isä oli Hessenin suurherttua Ludvig IV.

Avioliittojen ja muiden sukulaisuussuhteiden myötä Hessenin herttuaperhe oli tiukasti sidoksissa Britannian kuningashuoneeseen, Venäjän keisarihuoneeseen sekä lukuisiin kuningassukuihin ja hoveihin eri puolilla Eurooppaa.

Hessenin herttuaperhe

Hessenin herttuaperheen onnea - 1875

Kuvassa vasemmalta: seisomassa Elisabet, isä Hessenin suurherttua Ludvig IV sylissään Marie, perheen äiti Alice, Viktoria seisoo sivuttain oikeassa reunassa, Irene keskellä kuvaa, etualalla vasemmalla Ernst eli Ernest ja Alix edessä oikealla. Lapsista kuvassa ei enää ole Friedrich, joka oli kuollut pari vuotta aiemmin 2-vuotiaana, pudottuaan ikkunasta.

Oikealla Hessenin perheen kaksi tytärtä, vasemmalla prinsessa Alix ja oikealla prinsessa Irene. Alixin, ja koko hänen perheensä, Nikola II:n ja lapset, murhasivat bolsevikit kesällä vuonna 1918.

Alixilla ja Irenellä oli viisi sisarta, joten perheeseen kuului seitsemän lasta - viisi tyttöä ja kaksi poikaa:

Viktoria (5.4.1863 - 24.9.1950) Hessenin ja Reinin prinsessa, Battenbergin prinsessa, Lady Mountbatten, Milford Havenin markiisitar. Esikoinen ja sisarussarjan vanhin. Avioitui Battenbergin prinssi Louisin kanssa.

Elisabet "Ella" (1.11.1864 - 18.7.1918). Lue Elisabetista sivun yläreunasta.

Irene (11.7.1866 - 11.11.1953) Hessenin ja Reinin prinsessa, Preussin prinsessa. Avioitui täysserkkunsa, joka oli Henrik (Preussin prinssi, 1862 - 1929), kanssa.

Ernest eli Ernst (25.11.1868 - 9.10.1937). Toimi Hessenin ja Reinin suurherttuana, ollen kahdesti naimisissa, ensimmäisellä kerralla täysserkkunsa, Victoria Melita Saksi-Koburgin kanssa.

Friedrich (7.10.1870 - 29.5.1873). Kärsi verenvuototaudista ja kuoli 2-vuotiaana, pudottuaan ikkunasta. Friedrich oli tällöin leikkimässä vanhemman veljensä, Ernstin kanssa. Aluksi vaikutti siltä, että Friedrich olisi pudottuaan vain ollut säikähtynyt. Mutta putouksessa hän sai aivoverenvuodon, joka ei hänen sairautensa vuoksi lakannut. Kuolema järkytti suuresti sekä Ernstiä, että koko perhettä ja pikkuveljen hautapaikasta tuli koko perheen pyhiinvaelluspaikka.

Alix (6.6.1872 - 17.7.1918). Avioitui Nikolai II:n kanssa. Ainut poikansa Aleksei sairasti verenvuototautia. Surmattiin bolsevikkien toimesta kesällä 1918.

Marie (24.5.1874 - 16.11.1878) - kuoli 4-vuotiaana kurkkumätään.

Hessenin herttuaperhe

Elisabet "Ella". Euroopan kauneimmaksi aikalaiskirjoituksissa mainittu.

Hessenin perheen traagisia kohtaloita

Koko Hessenin perhe sairastui syksyllä 1878 kurkkumätään, vain Elisabet vältti sairauden, sillä hänet ennätettiin lähettää turvaan. Ensiksi sairauteen kuoli lapsista Marie. Paikalle hälytetty Alice-äiti ei ehtinyt Marien vuoteen äärelle, ennen kuin lapsi oli jo kuollut. Alice kirjoitti omalle äidilleen, kuningatar Viktorialle, että "mitkään sanat eivät riitä kuvaamaan hänen tuskaansa".

Muut perheenjäsenet toipuivat ja myös sairauden kokenut isä, suurherttua Ludvig toipui kaamean sairauden koettelemuksista ja tilanne vaikutti jo pelastuneelta. Sitten, saman syksyn joulukuussa Alice sairastui samaan tautiin. Hän oli muutaman viikon ajan pitänyt muilta lapsiltaan salassa sen, että Marie oli kuollut. Kun hän kertoi tästä sitten pojalleen Ernstille, tämä ei voinut uskoa tapahtunutta ja romahti surussaan. Tällöin äiti Alice lohdutti poikaansa, halasi tätä ja antoi tälle suukkosen - vaikka noin muuten Alice ehdottomasti tiesi välttää fyysistä kontaktia sairastuneeseen. Tämä oli traaginen kuolemansuukko, sillä Alice sairastui pojaltaan saamaansa kurkkumätään, kuollen joulukuun 14. päivänä. Hänen viimeiset sanansa olivat "Dear Papa - Rakas Isä". Kuollessaan Alice oli vain 35-vuotias - ja näin viisi hengissä säilynyttä lasta jäivät ilman äitiä.

Hessenin seitsemästä sisaruksesta neljä koki traagisen kuoleman. Friedrich kuoli 2-vuotiaana, pudottuaan ikkunasta. Marie kuoli 4-vuotiaana kurkkumätään. Alix ja Elisabet kuolivat bolsevikkien murhaamina vallankumouksen pyörteissä. Alix oli kuollessaan 17.7.1918 46-vuotias, Elisabet oli tuolloin 53-vuotias.

Hessenin prinsessojen traagisiin kohtaloihin kuului myös se, että Elisabetin aviomies salamurhattiin. Tämä oli Elisabetille liikaa, ja hän vietti elämänsä loppuajat nunnana, kunnes tuli itse murhatuksi.

Elisabet ja Ernst

Hessenin prinssi Ernstin lapsista vuonna 1895 syntynyt, prinsessa Elisabet kuoli lavantautiin 8-vuotiaana. Ernst ei koskaan toipunut tästä menetyksestä ja hän kirjoitti muistelmiinsa: "Minun pieni Elisabetini oli koko minun elämäni auringonsäde". Toinen Ernstin lapsista koki kohtukuoleman. Kuvassa yllä Elisabet ja Ernst, vuosi pari ennen Elisabetin kuolemaa.

Huhujen mukaan Elisabet kuoli myrkkyyn, joka oli tarkoitettu hänen sedälleen, keisari Nikolai II:lle, mutta lääkärit kumosivat vakuuttavasti nämä huhut. Elisabetin haudalla, jolla lukemattomat ihmiset ovat käyneet ja käyvät hiljentymässä, lukevat Elisabetista nämä sanat:

Haudalla "Maa kukkaa köyhempi, taivas enkeliä rikkaampi".
Hessenin sisarukset

Kuvassa Hessenin sisarukset heinäkuussa 1878. Lapsista Friedrich oli kuollut jo viitisen vuotta aiemmin. Etualalla, keskellä ja pienimpänä istuva prinsessa Marie kuoli kurkkumätään 4 kuukautta kuvanoton jälkeen. Kuvan vasemmassa laidassa istuu prinsessa Irene, sitten seisomassa seilorinasussa prinssi Ernst. Kuvan keskellä kirjoituspöydän takana seisoo prinsessa Elisabet, hänen oikealla puolellaan istuu prinsessa Viktoria ja kuvan oikeassa reunassa istuu prinsessa Alix.

Keisarillista loistoa

Keisarillista loistoa - 1894

Kuvassa ylhäällä vasemmalla seisoo Venäjän keisari, Nikolai II ja hänen vierellään hänen vaimonsa, Hessenin prinsessa Alix. Alixin vierellä seisoo hänen siskonsa Viktoria, ja Viktorian vierellä, takarivissä oikealla seisoo sisarusten veli, Hessenin ja Reinin suurherttua Ernst. Eturivissä vasemmalla istuu Hessenin sisaruksista prinsessa Irene, hänen vierellään sisaruksista prinsessa Elisabet, hänen vierellään prinsessa Victoria Melita Saksi-Koburg, joka oli Ernstin täysserkku ja vaimo (1894 - 1903, ero).

Edessä oikealla istuu Venäjän suuriruhtinas Sergei Aleksandrovitš. Sergei oli keisari Aleksanteri II:n neljäs poika, Aleksanteri III:n veli ja veljenpoikansa, kuvassa mukana olevan keisari Nikolai II:n lanko. Sergein vaimo Hessenin sisaruksista on kuvassa mukana oleva Elisabet.

Lähteet
Find a grave
Wikipedia
The Library of Congress
Darmstadt

Hessenin pääkaupungin, Darmstadtin palatsinäkymä.