Tunturisuden sivut
Toscanan prinsessa Bia de' Medici

Bia de' Medici (1536 - 1.3.1542) - Toscanan prinsessa

Avioliiton ulkopuolella syntynyt Bia oli Isabella de' Medicin sisarpuoli, eli tyttärillä oli sama isä, Toscanan suurherttua Cosimo I de' Medici. Bian äidistä ei ole tietoa. Bia syntyi, kun hänen isänsä oli 16-vuotias.

Bian muotokuva on yksi italialaisen taiteilijan, Agnolo Bronzinon (17.11.1503 - 23.11.1572) tunnetuimmista maalauksista. Bia kuoli kuusivuotiaana kuumesairauteen ja muotokuvan Agnolo Bronzino maalasi tilauksesta, vasta Bian kuoleman jälkeen.

Toscanan prinsessa Isabella de' Medici

16-vuotias prinsessa Isabella häittensä aikaan maalatussa muotokuvassa.

Isabella de' Medici (31.8.1542 - 16.7.1576) - Toscanan prinsessa

Isabella de' Medici oli Firenzen herttuan ja Toscanan suurherttuan, Cosimo I de' Medicin (12.6.1519 - 21.4.1574) ja tämän puolison, Toledon Eleanorin (1522 - 1562) tytär. Äärimmäisen varakkaissa oloissa kasvanut Isabella sai monipuolisen, humanistisen koulutuksen. Koulunkäynti toteutui Firenzessä, Palazzo Vecchiossa, kotioloissa. Kotiopettajina klassisissa aineissa, taiteissa ja musiikissa toimivat aikakauden parhaat voimat. Isabellan keralla kotiopinnoissa olivat mukana hänen sisarensa ja veljensä. Varhaisvuosinaan Palazzo Vechiossa asunut Isabella muutti myöhemmin Palazzo Pittiin.
Toscanan prinsessa Isabella de' Medici

Prinsessa Isabella aikuisena. Isabella oli kaiken kaikkiaan liiankin täydellinen, kaunis, älykäs ja sivistynyt. Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että vapaamielinen Isabella eli paljon edellä omaa aikaansa ja aikalaisiaan.

Isabella oli hyvin älykäs ja vapaamielinen. Hän rakasti isänsä tavoin taiteita ja musiikkia ja oli itsekin taitava muusikko. Varhaisimmista lapsuusvuosistaan alkaen Isabella osoitti erityisen suurta rakkautta musiikkiin, jonka hän koki erinomaiseksi tavaksi harjoittaa itse-ilmaisua, sekä osoittaa tunteita ja rakkautta.

Isabella kihlattiin jo 11-vuotiaana, tuolloin 12-vuotiaan Paolo Giordano Orsinin kanssa. Tämä Isabellan isän järjestämä pakkoliitto saavutti avioliiton asteen, kun Isabella oli 16-vuotias. Pienimuotoiset hääjuhlat vietettiin Villa di Castellossa vuonna 1558. Sulhanen lähti heti häiden jälkeen joksikin aikaa matkoihinsa.

Toscanan prinsessa Isabella de' Medici

All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Flickr/Peter
Photo used with permission.


Toscanan prinsessa Isabella de' Medici. Muotokuvan on maalannut joko Agnolo Bronzino tai Alessandro Allori. Maalauksen historia on epäselvä, eikä ole edes ihan täydellisen varmaa, että nainen maalauksessa on Isabella.
Francesco I de' Medici

Francesco I de' Medici nuorena poikana. Hänestä tuli isänsä kuoltua Toscanan suurherttua, ja hän mahdollisesti järjesteli sisarensa, Isabellan murhan.

Prinsessamurha

Isabellan avioliitto ei kukoistanut pienimmässäkään määrin onnellisena. Rakkauselämässään hyvin vapaamielinen Isabella haki luonnollisesti itselleen onnellisempaa rakkautta isänsä järjestämän avioliittonsa ulkopuolelta. Ehkä tämä koitui lopulta hänen kohtalokseen, sillä hän tuli murhatuksi vain 34-vuotiaana. Vaikka kukapa ylipäänsäkään murhaajien motiiveja tietää. Äkillinen kuolema tapahtui Medicien huvilalla metsästysloman aikana.

Viralliseksi kuolinsyyksi kerrottiin, että kun Isabella oli aamutuimaan pesemässä hiuksiaan, hän yllättäen kaatui niiltä sijoiltaan kuolleena maahan - siis ikäänkuin sairauskohtauksen saaneena. Isabellan serkku Leonora oli kuollut samankaltaiseen "onnettomuuteen" vain muutamaa päivää aikaisemmin.

Murhan toteutti ilmeisesti hänen aviopuolisonsa, joka ei pitänyt siitä, että Isabellalla oli suhde hänen serkkunsa kanssa. Murhan aviopuolisolta saattoi tilata Isabellan veli, Toscanan suurherttua Francesco I de' Medici. Tämä traaginen ja synkkä tapahtuma liittyi Isabellan onnettomiin suhteisiin pyrkyrimäisen ja yksinkertaisen veljensä kanssa, sekä rakkaussuhteeseen aviomiehensä typerän serkun, Troilo Orsinin kanssa.

Löytyy myös nykypäivän tutkijoita, joidenka mielestä Isabella todellakin kohtasi luonnollisen kuoleman. Tämän käsityksen mukaisesti huhut murhasta laskettiin liikkeelle Medicien sukudynastiaan vihamielisesti suhtautuvien toimesta. Sillä rikkailla ja menestyvillä on aina kateellisia vihollisia.