Tunturisuden sivut
Aloysius Gonzaga

Aids-potilaiden suojeluspyhimys Aloysius Gonzaga lapsuudenkuvassaan. Hän totesi jesuiittana eläessään: "On parempi olla Jumalan lapsi, kuin koko maailman kuningas".

Suojeluspyhimyksiä Suojeluspyhimyksiä ja pyhimyssuojelijoita - I

Suojeluspyhimykset suojelevat kukin omia, erityisiä alueitaan, asioitaan, ammattiryhmiään tai muita ihmisryhmiä. Suojelukohteita ovat kansakunnat, valtiot, kaupungit ja kunnat, kuten myös erilaiset instituutiot ja yhteisöt, koulut ja sairaalat. Ihmisissä ovat edustettuina molemmat sukupuolet, kaikki ikäryhmät ja lukemattomat erilaiset ammatit.

Eri kirkkokuntien suojeluspyhimykset ovat pyhimyksiä, joille on määritetty erityinen suojelustehtävä. Roomalaiskatolisia pyhimyksiä on yli 10 000. Ortodoksit noudattavat omia kanonisointi-menettelyjään eli pyhimykseksi julistamista. Heilläkin on suuri määrä pyhimyksiä. Kaikki pyhimykset kuuluvat kuitenkin koko kristikunnalle. Jos haluat enemmän tietoa tässä luetelluista pyhimyksistä, jotka samalla ovat suojeluspyhimyksiä, sekä muista pyhimyksistä, on tietoa tarjolla sekä netissä että kirjallisuudessa runsaasti.

1) Albert Suuri (1193 - 1280) - Keskiajalla elänyt saksalainen dominikaanimunkki, joka omasi laajat tiedot tieteestä ja uskonnosta. Ajan merkittävin saksalainen filosofi ja teologi. Katolisen kirkon pyhimys. Tiedemiesten, luonnontieteiden, lääketieteen tekniikan, filosofien, opiskelijoiden ja katolisten Maailman Nuorten Päivän (World Youth Day) suojeluspyhimys.

Aloysius Gonzaga

2) Aloysius Gonzaga - (1568 - 1591) - Italialainen aristokraatti ja jesuiitta. Hän oli vanhin seitsemästä lapsesta ja kasvoi väkivaltaisessa renessanssiajan Italiassa ja joutui todistamaan kahden veljensä murhankin. 8-vuotiaana hänet lähetettiin opiskelemaan Firenzeen. Hän sairastui munuaistautiin, josta hän kärsi koko ikänsä - kuten myös ihosairaudesta, unettomuudesta ja kroonisesta päänsärystä. Vanhempiensa vastustuksesta huolimatta hän hakeutui kutsumuksensa vuoksi lähetyssaarnaajaksi ja jesuiitaksi. Naisten seurassa hän loi aina katseensa alas, jotta ei joutuisi viekotuksen ja himon valtaan. Jesuiittana hän kuoli Milanossa hieman yli 23-vuotiaana vielä opiskellessaan, hoitaessaan sairaalassa sairausepidemian uhreja. Valmontonen, joka on kaupunki Italiassa - sekä pandemian eli maailmanlaajuisen epidemian, kristittyjen nuorten, jesuiittanoviisien - sekä sokeiden - ja Aids-tukihenkilöiden ja Aids-potilaiden suojeluspyhimys.

Eremitaasi

Andreaksella on suuri määrä suojeluskohteita, myös neitsyet ja tytöt. Maalaus Eremitaasin taidekokoelmista.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © shogunangel


3) Andreas - Apostoli, joka oli Uuden Testamentin mukaan yksi Jeesuksen opetuslapsista ja apostoleista. Useiden maiden, kuten Skotlannin, Ukrainan, Venäjän, Sisilian ja Kreikan - sekä kalastajien, kalakauppiaiden, laivureiden, merimiesten, köydenpunojien, purjeentekijöiden, kaivostyöläisten, vanhojen kotiapulaisten, vaatealan työntekijöiden ja vedenkantajien - sekä onnellisessa avioliitossa elävien ja raskaana olevien naisten, sekä lasta toivovien naisten - ja yksinäisten naisten, naimattomien neitojen, neitsyiden ja tyttöjen suojeluspyhimys.

4) Antonius Padovalainen - (1195 - 1231) - Portugalissa syntynyt, fransiskaaniveljestön ensimmäisiä jäseniä, teologi ja saarnaaja. Antoniuksen hauta Padovassa on merkittävä pyhiinvaelluskohde. Brasilian ja Portugalin - sekä Amerikan intiaanien, hedelmättömyyttä potevien, steriilien, raskaana olevien naisten, vanhusten, uskovaisten, postimiesten, merimiesten, kadonneiden esineiden etsijöiden, haaksirikkoisten, nälänhätäisten, viljelijöiden, kalastajien, matkustajien, matkanjärjestäjien ja köyhien - sekä hevosten ja vähempiarvoisten eläinten suojeluspyhimys.

5) Athanasios Suuri eli Athanasios Aleksandrialainen - (298 - 373) - Yksi kuuluisimmista alkukristillisen ajan suurista kirkkoisistä, ja yksi tunnetuimmista ja suosituimmista pyhimyksistä. Kymmenen vuoden pakomatkallaan vaelsi erämaassa erakkoyhteisöstä toiseen. Ortodoksien ja katolisten suojeluspyhimys.

6) Augustinus eli Aurelius Augustinus - (354 - 430) - Koko läntisen kirkon merkittävin kirkkoisä, ja kristinuskon aikaisen antiikin merkittäväin teologi, jonka ansioihin kuuluu työ filosofian ja teologian yhteensovittamisessa. Hän sulautti yhteen Vanhan testamentin ja uusplatonismin opit. Myös protestantit pitävät Augustinusta henkisenä oppi-isänään. Hän on yksi kaikkein tunnetuimmista ja suosituimmista pyhimyksistä ja suojeluspyhimyksistä. Filippiinien ja eräiden paikkakuntien - sekä teologien, kirjanpainajien ja panimoiden suojeluspyhimys.

Blandina

Englannin kuninkaan Kaarle I:n tytär, prinsessa Henrietta Mary Stuart ja hänen miehensä Oranian prinssi William II hääkuvassaan. Avioliiton solmimisen aikaan morsian oli yhdeksänvuotias, eikä iällä pilattu ollut 15-vuotias sulhanenkaan, joka kuoli isorokkoon 24-vuotiaana. Yksi heille sopiva suojeluspyhimys on ollut Bartolomeus - sillä noissa loistokkaissa puvustuksissa on tarvittu päteviä nahkatyöntekijöitä ja hovisuutareita. Antoon van Dyck (1599 - 1641).

7) Bartolomeus - Yksi Jeesuksen kahdestatoista opetuslapsesta ja apostoleista. Maiden, kuten Armenian, Italian ja Maltan, eräiden paikkakuntien - kirjansitojien, teurastajien, nahkatyöntekijöiden, paimenten, suola- ja juustokauppiaiden, ansapyytäjien, viininviljelijöiden - ja suutareiden suojeluspyhimys.

8) Benedictus Nursialainen - (480 - 543) - Läntisen kristillisen luostarilaitoksen isä, joka jo nuorena eli askeetikkona maakuopassa, jonne hänelle tuotiin ruokakin. Hän laati luostarisäännön, jonka perustana ovat kolme lupausta: köyhyys, naimattomuus ja kuuliaisuus. Näiden lisäksi luostareissa piti rukoilla ja tehdä työtä. Myrkkyjä ja noituutta vastustavien, munuaissairaiden, tulehdussairaiden, nokkosihottumaisten, sappikivisairaiden, kuumepotilaiden - sekä maataloustyöntekijöiden, viljelijöiden, kupariseppien, Italian arkkitehtien, kirkollisten järjestöjen työntekijöiden, munkkien, luolatutkijoiden, koululaisten - ja sellaisten palvelijoiden, jotka ovat rikkoneet jotakin isäntänsä tavaraa suojeluspyhimys.

Blandina

Hirvittävän kidutuksen kokenut neitsytmarttyyri Blandina on kuvan surumielisen tytön, ja kaikkien tyttöjen suojeluspyhimys. Maalaus Alexei Alexeevich Harlamoff (1840 - 1925).

9) Blandina - (162 - 177) - Ranskalainen, kristitty neitsytmarttyyri, joka sai surmansa 15-vuotiaana, hirvittävien kidutusten jälkeen, Rooman keisari Marcus Aureliuksen toimeenpanemissa vainoissa. Blandina oli orjaneito, joka vangittiin yhdessä kristityn isäntänsä kanssa. Häntä kidutettiin Lyonissa amfiteatterissa Amphithéâtre des Trois Gaules, jossa hänet sidottiin kiinni paaluun ja pedot päästettiin hänen kimppuunsa. Legendan mukaan pedotkaan eivät uskaltaneet koskeakaan Blandinaan.

Kidutukset jatkuivat monin tavoin useiden päivien ajan. Jopa Blandinan kiduttajat kauhistelivat aikaansaannoksiaan, koska "he eivät enää tienneet, mitä he olisivat voineet tehdä Blandinalle", mutta siltikään Blandina ei kidutuksissa suostunut kieltämään uskoaan, vaan hymyili urheana ylimaallisen tyynesti, hiljaa ja suruisasti. Lopulta Blandina heitettiin verkkoihin käärittynä villihärän teräviin sarviin ja hän heitti henkensä. Lyonin ja Ranskan - sekä väärin perustein syytettyjen, kidutuksen uhrien - ja tyttöjen suojeluspyhimys.

Dominic Savio

Dominic Savio - tavallinen poika, epätavallisin kyvyin.

10) Dominic Savio - (1842 - 1857) - Italialaisen pyhimys John Boscon opissa ollut poika, joka kuoli 14-vuotiaana, mahdollisesti keuhkopussintulehdukseen.

Dominic Savio hämmästytti jo lapsena kaikkia. Kerran, 4-vuotiaana hän katosi, ja hänen äitinsä löysi etsittyään pojan nurkasta: polvillaan, kädet ristissä ja pää taivutettuna, rukoilemassa. Jo 5-vuotiaana Dominic oli kirkonmenoissa alttaripoikana. 7-vuotiaana hän vastaanotti ensimmäisen ehtoollisensa ja asetti itselleen moton, jonka piti lyhyen elämänsä loppuun asti: "Vaikka kuolema ennen syntiä!"

12-vuotiaana Dominic meni maineikkaan papin, sittemmin pyhimykseksi julistetun John Boscon puheille pyrkimään tämän kouluun. Bosco tenttasi ensiksi kysymyksin Dominicin tietämystä ja tämän jälkeen Dominic kysyi: "Mitä mieltä te olette minusta?" - Bosco hymyili leveästi ja vastasi: "Uskon, että sinussa on hyvää ainesta!"

Dominic Savio

Dominic Savio on yksi lasten lukuisista suojeluspyhimyksistä, ja heillä kaikilla riittää työtä esimerkiksi siinä, että lasten käyttö kaupallisessa työnteossa saataisiin loppumaan. Kuvan turkkilainen poika kuljettelee kuitenkin vain kotileipomonsa leipälastia, jollainen pieni työkokemus toki aina tekee lapsillekin vain hyvää.

All rights reserved
*Kuva - Copyright © James Gordon


Kilvoitellessaan jo lapsena kohti viattominta hurskautta Dominic asetti vuoteeseensa pieniä kiviä ja puunpalasia, jotta siinä lepääminen oli mahdollisimman kamalaa, käytti vain ohutta peitettä talvella ja paastosi vedellä ja leivällä. Hän kykeni myös hyvin viisaasti selittämään, miten elämää oli elettävä, mikä oli sallittua ja mikä ei, häikäisten ja lumoten kaikki kuulijansa ihmeellisellä viisaudellaan. Tulkoon mainituksi, että Bosco kyllä yritti toppuutella näin innostunutta tapausta ja selittää Dominicille, että Jumala ei odottanut häneltä etenkään lapsuudessa, vielä niin suuria uhrauksia paastoineen kaikkineen, mutta Dominic oli lujana valinnut tiensä.

Erään kerran Dominic kohtasi poikajoukon katselemassa lehdestä tuhmia kuvia. Hän otti heiltä lehden pois ja sanoi: "Tiedätte hyvin, että jo yksikin silmäys tällaiseen saastuttaa sielunne, ja siltikin te vain tuijotatte näitä. Ymmärrän, että nämä kuvat voivat teistä juuri nyt tuntua kiehtovilta, mutta jättämällä tällaisten katselut, sielunne viettää jonakin päivänä paljon suurempaa juhlaa!"

Kun paavi oli julistamassa Dominicia pyhimykseksi, hänelle esitettiin epäilyksiä, että eikö poika ollut liian nuori saamaan pyhimyksen arvon. Paavi vastasi, että juuri nuoruutensa vuoksi Dominic olikin mitä täydellisin pyhimys. Paavi Pius XII julisti Dominic Savion pyhimykseksi vuonna 1954, ja hänestä tuli näin katolisen kirkon nuorin sellainen pyhimys, joka ei ole kokenut marttyyrikuolemaa. Lastenkuorojen, kuorojen ja kuoropoikien - sekä väärillä perusteilla syytettyjen ja nuorisorikollisten - sekä Pueri cantors'n (Amerikan katoliset nuorisokuorot) - ja poikien suojeluspyhimys.

Rakastavaiset

Gustave Moreaun ikuistamien rakastavaisten kohtaloitakin turvaa suojeluspyhimys Gemma Galgani.

11) Dwynwen - 400-luvulla Walesissa elänyt neitonen. Tarinan mukaan hän rakastui Maelon-nimiseen nuoreen mieheen. Tämä rakkaus ei sujunut onnellisesti, sillä tarinan eri versioiden mukaan Maelon joko raiskasi Dwynwenin, tai sitten neidon isä ei päästänyt nuoria yhteen. Erinäisten vaiheiden jälkeen murheellinen Dwynwen vetäytyi loppuelämäkseen erakoksi. Hän kuoli vuonna 460. Hänen kunniakseen on pystytetty kirkkokin ja ihmiset tekevät pyhiinvaellusmatkoja niille main, jossa hänen oletetaan eläneen. Katolinen kirkko ei ole virallisesti julistanut häntä pyhimykseksi - vaikka hän sellainen onkin. Sairaan karjan - ja Walesin rakastavaisten suojeluspyhimys.

12) Filippus - Uuden Testamentin mukaan yksi Jeesuksen kahdestatoista apostolista. Uruguayn, Luxemburgin, Kap Verden, San Felipe Pueblon - sekä hatuntekijöiden, mylläreiden ja kondiittoreiden suojeluspyhimys.

13) Formian Pyhä Erasmus eli Pyhä Elmo - ( - 303) - Italian Formian katolinen piispa, joka koki hirvittävien kidutusten ja väkivallan jälkeen marttyyrikuoleman. Viime vaiheessa hänet, keisari Diocletianuksen määräyksestä, heitettiin raadeltuna mutakuoppaan, joka kihisi matoja ja käärmeitä - ja päälle kaadettiin rikkiä ja kiehuvaa öljyä. Erasmus kohtasi nämä kammottavat koettelemukset hurskaasti, tyynesti ja uljaasti. Kuopan pohjaltakin hän vielä tyynesti ylisti Jumalaa.

Tällöin taivas alkoi hirvittävästi jylistä ja salamakuurot tappoivat jokikisen Erasmuksen kärsimyksiä kuopan reunalla seuraavista. Diocletianus heitätti Erasmuksen toiseen kuoppaan, mutta enkelit tappoivat jokikisen madon ja käärmeen. Diocletianuksen hallituskumppani, keisari Maximianus yritti hänkin saada Erasmusta hengiltä: pyörittelyä piikkitynnyrissä, kiehuvaa hartsia, pikeä, öljyä, hampaiden repimistä, pylväskidutusta, ihon karstausta raudoilla, repimistä eri suuntiin ryntäilevien hevosten avulla...lopulta Erasmus kuoli, kun hänen vatsansakin oli avattu, ja täytetty metallilla. (Huh huh!). Kramppeja, kipuja ja suolistosairauksia potevien, vatsakipuisten, koliikkilasten - karjan - työläisnaisten, räjähteiden kanssa työtä tekevien, aseiden valmistajien - myrskyn uhkaamien - synnyttävien naisten - sekä merenkulkijoiden, laivureiden, navigoijien ja merimiesten suojeluspyhimys.

Pitsityttö

Ihastuttavan tyttösen harteilla on pitsineuloksia ja pitsinnyplääjien suojeluspyhimyksiin lukeutuu Franciscus Assisilainen.

All rights reserved
*Kuva - Copyright © JanetK.Design
Photo used with permission.


14) Franciscus Assisilainen - (1181 - 1226) - Italialainen katolisen kirkon pyhimys. Hän julisti köyhyyden ja lähimmäisenrakkauden ihannetta. Italian, San Franciscon, Kalifornian - rauhan ja rauhantyötä tekevien, yksin kuolevien - luonnonsuojelun, ympäristön, ympäristönsuojelijoiden, eläinten, eläintarhojen, lintujen - kauppiaiden, partiolaisten - sekä salamatkustajien ja pitsinnyplääjien suojeluspyhimys.

Suojeluspyhimys

Gemma Galgani, kaunotar, joka halusi nunnaksi, mutta ei päässyt - ja joka kuoltuaan nuorena on jäänyt sädehtimään tähden lailla pyhimyksenä.

All rights reserved
*Kuvat Gemma Galgani - Copyright © The Golden Prayer
Photo used with permission.


5) Gemma Galgani - (1878 - 1903) - Italialainen mystikko, katolisen kirkon pyhimys ja "Intohimon tytär". Hän antautui jo hyvin nuorena Jumalan palvelemiseen ja koulussa häntä rakastivat kaikki, sekä opettajat että oppilaat. Vaikka hän oli hieman hiljainen ja varautunut, häneltä irtosi hymy jokaiselle. Vaikka hän menestyi hyvin koulussa, hän joutui keskeyttämään sen sairauden vuoksi.

Suojeluspyhimys

Koko elämänsä ajan Gemma koki monenlaisia mystisiä asioita ja hän omasi ihmeellisiä kykyjä, sekä koki ekstaattisia kohtauksia. Joskus hänelle naurettiin, mutta hän kohtasi naurun tyynesti muistaen, että itse Jeesus oli joutunut aikoinaan kokemaan samaa. Gemma tunsi suurta myötätuntoa köyhiä kohtaan. Kun yhdeksäntoistavuotiaan Gemman isä kuoli, hänestä tuli seitsemän veljensä ja siskonsa huoltaja. Pari nuorta miestä kosikin Gemmaa, mutta hän halusi pyhittää elämänsä Jumalalle. Gemma halusi ryhtyä nunnaksi, mutta ei päässyt siihen asemaan huonon terveytensä vuoksi.

Useiden vuosien ajan, aina torstaisin, hän sai ihoonsa stigmat, Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta aiheutuneiden kaltaiset haavat. 25-vuotiaana Gemma kuoli tuberkuloosiin. Eläessään hän oli ennustanut, että Luccaan rakennettaisiin luostari kaksi vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Näin kävikin, ja Gemman maalliset jäännökset ovat nyt Luccassa. Gemma julistetttiin pyhimykseksi vuonna 1940. Opiskelijoiden, apteekkareiden, tuberkuloosipotilaiden, toivon, rakkauden ja selkäydinvammaisten - sekä kiusauksia vastaan taistelevien suojeluspyhimys.

Enkeli Lähteet
Saints.SQPN.com
Catholic Online: Patron Saints
Ralph Woodrow: Pyhimykset, pyhimysten päivät ja symbolit
SKS: Vuotuisjuhlat
Wikipedian pyhimyskalenteri
Wikipedian henkilöesittelyt
Arno Forsius: Dismas - hautausalan yrittäjien ja hautausurakoitsijoiden suojeluspyhimys
Tähtisilmä: Suojeluspyhimys Pyhä Dymphna
Prostituutio: Prostituoitujen suojeluspyhimyksiä
Ortodoksi.net.
Universal Living Rosary Association: St. Philomena, Patroness and Protectress of the Living
Veli Kauranen: Pyhän Barbaran tarina

Suojeluspyhimykset

Suojeluspyhimykset Osa I. (Tämä sivu)
Suojeluspyhimykset Osa II.
Suojeluspyhimykset Osa III.
Suojeluspyhimykset Osa IV.
Suojeluspyhimykset Osa V.


Enkeli

"Enkeli, Abraham ja Iisak" - Santiago Rebull (1829 - 1902). Iisakin suojelusenkeli estää Abrahamia surmaamasta omaa poikaansa.