Tunturisuden sivut
Äiti ja tytär

Äideillä ja lapsilla on lukuisia suojeluspyhimyksiä, joita tällä sivulla esitellyissä ovat mm. Maria Goretti ja Pyhä Anna.

All rights reserved
*Kuva - Copyright © JanetK.Design
Photo used with permission.

Suojeluspyhimyksiä Suojeluspyhimyksiä ja pyhimyssuojelijoita - III

Suojeluspyhimykset suojelevat kukin omia, erityisiä alueitaan, asioitaan, ammattiryhmiään tai muita ihmisryhmiä. Suojelukohteita ovat kansakunnat, valtiot, kaupungit ja kunnat, kuten myös erilaiset instituutiot ja yhteisöt, koulut ja sairaalat. Ihmisissä ovat edustettuina molemmat sukupuolet, kaikki ikäryhmät ja lukemattomat erilaiset ammatit.

Eri kirkkokuntien suojeluspyhimykset ovat pyhimyksiä, joille on määritetty erityinen suojelustehtävä. Roomalaiskatolisia pyhimyksiä on yli 10 000. Ortodoksit noudattavat omia kanonisointi-menettelyjään eli pyhimykseksi julistamista. Heilläkin on suuri määrä pyhimyksiä. Kaikki pyhimykset kuuluvat kuitenkin koko kristikunnalle. Jos haluat enemmän tietoa tässä luetelluista pyhimyksistä, jotka samalla ovat suojeluspyhimyksiä, sekä muista pyhimyksistä, on tietoa tarjolla sekä netissä että kirjallisuudessa runsaasti.Katariina Aleksandrialainen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © James Laing


28) Katariina Aleksandrialainen - ( - 305) - Legendan mukaan 200-luvun lopulla elänyt kristitty, joka opiskeli ajan tieteitä, kuten retoriikkaa ja filosofiaa. Katariina kärsi marttyyrikuoleman noin vuonna 305. Häntä muistetaan Katariinan nimipäivänä 25.11. Koska tiedot hänestä perustuvat vain legendoihin, poisti katolinen kirkko hänet pyhimysluetteloista vuonna 1969, mutta palautti Pyhän Katariina Aleksandrialaisen kalenteriin vuonna 2002.

Kun Katariina kääntyi kristityksi, niin keisari Maximianus alkoi oikein urakoida, saadakseen kristinuskon kitketyksi pois hänestä - koska Katariina oli uhmannut keisaria, ja yrittänyt saada tämän lopettamaan kristittyjen vainoamisen. Aluksi keisari vangitutti Katariinan ja toi hänen selliinsä kymmenittäin pakanallisia filosofeja, joiden piti käännyttää Katariina pois uskosta, mutta kävikin ihan päin vastoin, ja pakanat poistuivat Katariinan sellistä lujasti uskovina ja Kristusta ylistävinä! Keisari surmautti heidät heti ja näin heistä tuli kristinuskon marttyyreja.

Seuraavaksi keisari otti käyttöön järeämmät keinot ja kiikutti Katariinan polttoroviolle - mutta ei tuli suinkaan tarttunut Katariinaan. Nyt Katariina majoitettiin uuteen selliin, jonne häntä ilmaantui uteliaisuuden riivaamana tapaamaan keisarinna Faustina, eräs keisarin upseeri seuralaisenaan. Kaksikosta tuli Katariinan seurassa heti hurskaita kristittyjä ja ennättipä upseeri käännyttää kristinuskoon vielä 200 sotilastaankin, kunnes keisari ehti tehdä selvää hänestä ja kaikista hänen miehistään, joista näin tuli marttyyreja.

Tämän jälkeen keisarin mitta oli lopullisesti täynnä ja hän sidotutti Katariinan teilipyörään, joka kuitenkin heti tuhoutui, kun Katariina kosketti sitä. Tämän seurauksena teilipyörä kantaa myös nimeä katariinanpyörä. Lopulta, tämän jälkeen, Katariina onnistuttiin surmaamaan mestaamalla. Pyhä Katariina kantaa tunnuksinaan hengen miekkaa ja teilipyörää. Eräiden maiden, kaupunkien ja instituutioiden - sekä naimattomien neitojen, neitsyiden, tyttöjen, apologistien eli kristinuskon puolustajien, pyörivien laitteiden kanssa työskentelevien, kuten savenvalajien, arkistoijien, kuolevien, opettajien, opiskelijoiden, koululaisten, asianajajien, kirjastojen, kirjastonhoitajien, mekaanikkojen, mylläreiden, sairaanhoitajien, filosofien, saarnaajien, tutkijoiden, hatuntekijöiden, lyhyttavarakauppiaiden, kirjanoppineiden, pikakirjoittajien, sihteereiden, nahkureiden, teologien ja vaunuseppien suojeluspyhimys.

Suojeluspyhimys

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Katariina Sienalainen - Copyright © Tara Chill


29) Katariina Sienalainen - (1347 - 1380) - Italialainen mystikko, kirkonopettaja ja dominikaanitertiaari, jonka kirjallisesta tuotannosta on säilynyt yli 380 kirjettä. Katariina sai aikaan paljon ihmeitä ja hänen hautaansakin pidetään ihmeitä tekevänä. Katariinan tunnuksina ovat pääkallo, piru jalkojen juuressa, krusifiksi, lilja ja sydän. Euroopan, Italian ja Yhdysvaltojen, sekä eräiden paikkakuntien - sekä ruumiillisia vikoja omaavien, uskonsa vuoksi pilkattujen, keskenmenon kärsineiden, seksuaalista kiusausta potevien, sairaiden - sekä palomiesten, vartijoiden ja sairaanhoitajien suojeluspyhimys.

30) Lucia - ( - n. 304) - Sisiliassa varhaiskirkon aikaan elänyt Pyhä Lucia tuli Suomessa tunnetuksi viimeistään 1300-luvulla. Silmänsä uhranneen marttyyrineitsyen on Pohjoismaissa kuviteltu tuovan valoa vuoden pimeimpään aikaan. Kynttilähiuksisen Lucia-neidon valinta ja kulkue on uusinta kansanperinnettämme. Italian, Maltan ja eräiden paikkakuntien - sekä sokeiden, marttyyrien, epidemioista kärsivien, kurkkutulehdusta potevien, myyntimiesten ja kirjailijoiden suojeluspyhimys.

31) Luukas - Evankelista, joka kirjoitti perimätiedon mukaan Uuden testamentin kirjat Evankeliumi Luukkaan mukaan ja Apostolien teot. Historioitsija, kirjailija ja lääkäri. Lääkäreiden, kirurgien, notaareiden, teurastajien, panimoiden - taiteilijoiden, lasimaalauksia tekevien taiteilijoiden, kuvanveistäjien, kirjansitojien ja maalareiden - lasinpuhaltajien, lasityöntekijöiden, lasittajien, kultaajien, kultaseppien, pitsinnyplääjien - ja naimattomien miesten ja poikamiesten suojeluspyhimys.

Suojeluspyhimys

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Jun Acullador


32) Maria Goretti - (1890 - 1902) - Italialainen neitsyt-marttyyri ja yksi kaikkein nuorimpana pyhimykseksi julistetuista. Maria eli hyvin köyhän lapsuuden ja hänen isänsä kuoli, Marian ollessa 9-vuotias.

Eräänä iltana, Marian ollessa 11-vuotias, naapurinpoika Alessandro Serenelli teki hänelle seksuaalisia ehdotuksia, mutta kun Maria kieltäytyi niistä, niin poika puukotti häntä 14 kertaa. Maria vietiin sairaalaan, jossa hän ehdittyään antaa puukottajalle anteeksi, kuoli. Poika vangittiin, mutta jo kolmen vuoden kuluttua hän pääsi vapauteen ja kävi katuvana pyytämässä Marian äidiltä anteeksiantoa, jonka sai. Puukottaja siirtyi sitten luostariin, jossa hän kuoli rauhallisesti 87-vuotiaana vuonna 1970.

Maria julistettiin pyhimykseksi vuonna 1950. 500 000 ihmistä, nuoria eri puolilta maailmaa, oli Vatikaanissa Pietarinaukiolla seuraamassa, kun paavi julisti Marian pyhimykseksi. Tyttöjen, teininuorten, siveyden, raiskauksen uhrien, rikosten uhrien, köyhyyden, puhtauden ja anteeksiannon suojeluspyhimys.

Suojeluspyhimys

Maria Magdaleena eli Magdalan Maria. Maalannut Pietro Perugino (1448 - 1523).

33) Maria Magdaleena eli Magdalan Maria - Apostolien apostoli. Nuori, äärettömän kaunis nainen varakkaasta perheestä. Maria vietti nuoruudessaan iloittelevaa elämää nauttien täysin rinnoin. Jeesus manasi hänestä seitsemän demonia, minkä jälkeen hänestä tuli Jeesuksen seuraaja ja ystävä ja esikuva koko ihmiskunnalle. Maria aloitti uuden elämän vilpittömästi ja ei ikinä eksynyt tieltään. Prostituoitujen, parannuksen tehneiden prostituoitujen, naisten, mietiskelevää elämää viettävien, hajuvesien valmistajien ja kauppiaiden, kampaajien, hansikkaiden valmistajien, apteekkareiden, katuvien, käännynnäisten, uskon takia syrjittyjen taikka seksuaalista houkutusta vastaan taistelevien suojeluspyhimys.

34) Martinus Toursilainen - (316 - 397) - Ranskalainen piispa. Maltan, Rio de Janeiron, Utrechtin ja monien muiden paikkakuntien - sekä kerjäläisten, köyhien, vaivaisten, juoppoudesta kärsivien, alkoholismia vastustavien ja alkoholismista parantuneiden - sekä kirkon naisten ja tyttöjen - sekä villankutojien, räätäleiden, sotilaiden, viinitilallisten ja viinitilojen, majatalonpitäjien, ratsastajien ja räätäleiden - sekä Vatikaanin Sveitsiläiskaartin - ja hanhien ja hevosten suojeluspyhimys.

Martta maria ja Jeesus

Martta, Maria ja Jeesus.

35) Martta - Raamatun evankeliumissa Luukkaan mukaan Jeesus kohtaa Martan: Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: "Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua." Mutta Herra vastasi: "Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois." Kokkien, hovimestarien, ravitsemusterapeuttien, kotitaloustyöntekijöiden, hotellinpitäjien, majatalonpitäjien, perheenemäntien, kotiapulaisten, piikojen, kotiäitien, pesulatyöntekijöiden, palvelijoiden, yksinhuoltajien ja matkailijoiden suojeluspyhimys.

Enkeli

Matteus ja enkeli - maalannut Caravaggio.

36) Matteus - Evankelista ja yksi Jeesuksen kahdestatoista opetuslapsesta ja apostolista. Vero- ja tullivirkailijoiden, pankkiirien sekä kirjanpitäjien suojeluspyhimys.

Suojeluspyhimys

Musta Mooses osoitti, kuinka pahasta ihmisestä voi tulla hyvä ja jopa pyhimys. Maalaus arabipojasta, Konstantin Makovsky.

37) Mooses Musta eli Mooses Etiopialainen - (330 - 405) - (Moses the Black) - Etiopialainen, joka eli Egyptissä aavikkohermiittinä, eli erakkona aavikoilla munkkina. Ennen kääntymistään kristinuskoon ja munkiksi ryhtymistä hän oli nuoruudessaan orja, mutta tehtyään murhan hänen isäntänsä karkotti hänet ja Mooses liittyi rosvojoukkoon, jonka johtoon hänet valittiin voimiensa ja karismaattisuutensa takia. Tässä rosvojoukossakin Mooses vietti vielä vuosia, kunnes siirtyi hartaana kristittynä munkkielämään. Munkkiyhteisössä hänestä tuli johtaja ja pappi. Mooses koki marttyyrikuoleman yhdessä seitsemän muun munkin kanssa. Hänen ruumiinsa on koptilaisessa El-Baramous luostarissa Egyptissä. Afrikan ja väkivaltaa vastustavien suojeluspyhimys.

Neitsyt Maria

"Neitsyt Maria" - Raffaellino del Garbo (1476 - 1527).

38) Neitsyt Maria - Myös Maaria sekä Madonna - on kristinuskossa ja islamissa Jeesuksen äiti. Hän on kristinuskon suurin pyhimys. Katolinen ja ortodoksinen kirkko pitävät Mariaa pyhimyksenä, ja uskovat, että Maria otettiin Jeesuksen lailla taivaaseen. Myös luterilaisissa kirkoissa Mariaa pidetään kaikkien kristittyjen hengellisenä esikuvana. Marialla on arvonimi "Jumalansynnyttäjä". Mariaa kutsutaan usein myös Madonnaksi. Oikeastaan kaiken inhimillisen suojeluspyhimys, 67 nimetyn valtion suojeluspyhimys ja erityisesti mm. lentokoneiden miehistön ja lentäjien, pyöräilijöiden, verenluovuttajien, melojien, karmeliittojen, vaattureiden, kahvilan pitäjien ja omistajien, rakennusalan työntekijöiden, tynnyrintekijöiden, kokkien, ristiretkeläisten, tislaajien, verhoilijoiden, valistajien, kalastajien, kalakauppiaiden, kultaseppien, valjaiden tekijöiden, jesuiittojen, lampuntekijöiden, äitien, moottoripyöräilijöiden, navigoijien, neulantekijöiden, uutisten myyjien, nunnien, savenvalajien, ravintoloitsijoiden, nauhantekijöiden, merimiesten, silkkiä käsittelevien, tapetoijien, matkustajien, tiilenvalmistajien, purjehtijoiden, useiden maiden armeijojen ja aselajien - sekä neitsyiden suojeluspyhimys.

39) Paavali - (3/14 - 63/64) - Uuden Testamentin mukaan varhaiskristillinen teologi ja lähetyssaarnaaja, jota pidetään apostolina, vaikka hän ei kuulunutkaan Jeesuksen 12 apostolin joukkoon. Maltan ja lukuisten paikkakuntien ja hiippakuntien - raekuurojen, myrkkykäärmeiden ja käärmeenpuremien ahdistamien - katolisen toiminnan, teologien ja maallikoiden - kirjailijoiden, evankelistojen, lähetyssaarnaajien, lähetystyöntekijöiden, pakanakristittyjen, teltantekijöiden, köydenpunojien - muusikoiden - ja toimittajien sekä kirkollisen lehdistön suojeluspyhimys.

40) Peregrine Laziosi - (1260 - 1345) - Italialainen pyhimys, joka syntyi varakkaaseen perheeseen ja alkoi jo varhain palvella Juamalaa. Kaikkialla siellä, missä Peregrine liikkui ja vaikutti, ja jakoi ihmisille ihan ilmaiseksi neuvojaan, alkoi tapahtua ihmeitä. Häntä alettiin kutsua Jumalan ihmeitä tekeväksi enkeliksi.

Peregrinen vasempaan jalkaan ilmaantui syöpä, ja ainoaksi mahdollisuudeksi jäi suorittaa amputaatio, mikä keskiajalla oli hirvittävä ja usein kuolemaan johtava toimenpide. Koko leikkausta edeltävän yön Peregrine vietti, rukoillen kappelissa ristiinnaulitun Jeesuksen edessä. Hän vaipui rukoillessaan transsiin ja koki, kuinka Jeesus laskeutui ristiltään ja kosketti hänen jalkaansa.

Kun lääkäri seuraavana päivänä saapui suorittamaan amputaatiota, voitiin todeta, että ihme oli tapahtunut ja jalka oli täydellisen terve. Kuin valtaisana aaltojen vyörynä alkoi tieto tästä ihmeestä levitä ja kaikki tapahtumasta kuulevat ihmiset kokivat olevansa todistamassa ainutlaatuista tapahtumaa. Peregrinesta tuli tämän jälkeen ihmisille pyhä. Syöpäsairaiden, Aids-potilaiden ja kaikkien muista sairauksista kärsivien suojeluspyhimys.

41) Pietari - Apostoli Pyhä Pietari eli Pietari eli Keefas, alun perin nimeltään Simon, myös Simon Pietari, oli Uuden Testamentin mukaan yksi Jeesuksen opetuslapsista ja apostoleista. Kymmenien paikkakuntien ja instituutioiden - sekä lukkoseppien, kivenhakkaajien, ripittäytyjien, leipureiden, sillanrakentajien, teurastajien, viljelijöiden, suutareiden, ajanmittaajien, muurareiden, rakentajien, laivanrakentajien, paperityöntekijöiden, kalastajien - ja paavinvallan ja paavien suojeluspyhimys.

42) Piispa Henrik - ( - 1156) - Suomessa vaikuttanut keskiaikainen kirkonmies, joka mahdollisesti oli englantilaista syntyperää ja jonka Lalli järvenjäällä surmasi. Katolisen Suomen suojeluspyhimys.

Pyhä Agnes

Pyhä Agnes koki julman kuoleman neitsytmarttyyrina ollessaan vasta 13-vuotias.

43) Pyhä Agnes - Rooman Agnes - Pyhä Inés - (291 - 304) - Hänet tunnetaan kahdella nimellä, Santa Agnes ja Santa Inés. Roomalainen tyttö, joka kärsi marttyyrikuoleman 13-vuotiaana ja josta näin tuli neitsytmarttyyri. Hän oli hyvin kaunis, ja hänet kuvataan usein lampaan kanssa, koska hänen nimessään latinaksi agnus tarkoittaa lammasta. Kreikan kielestä johdettu agnes tarkoittaa siveä, puhdas, pyhä. Monet miehet himoitsivat häntä, mutta hän antautui vain Jumalalle.

Legendan mukaan miehet, jotka yrittivät raiskata hänet, sokeutuivat heti. Eräs prefekti tuomitsi huuhaasyytteillä hänet vedettäväksi alastomana pitkin katuja bordelliin. Sekalaiset legendat antavat tapahtumista vain kuvailuja. Roomassa Minervan temppeli oli se paikka, jossa tapahtuivat pahimmat Agnesiin kohdistuneet kidutukset ja raiskaukset. Nuorten tyttöjen, neitsyiden, partiotyttöjen - sekä siveyden ja puhtauden, kihlaparien ja puutarhureiden - ja raiskauksen uhrien suojeluspyhimys.

44) Pyhä Alexius - 400-luvulla Roomassa rikkaaseen Euphemianuksen senaattoriperheeseen syntynyt ainoa poika, joka legendan mukaan pakeni järjestettyä naimakauppaa, ja siirtyi kutsumuksensa mukaisesti Syyriaan, Edessan lähelle kerjäläiseksi. Alexius otti vastaan almuja jopa oman kotinsa orjilta, jotka oli lähetetty etsimään häntä, mutta jotka eivät kadulla tunnistaneet häntä. Hänen ihmeellinen näkynsä Neitsyt Mariasta teki kuitenkin hänestä tunnetun, "Jumalan miehen".

Alexius pakeni tätä äkillistä mainettaan ja palasi Roomaan, mutta niin muuttuneena, että edes hänen vanhempansa eivät enää tunnistaneet häntä. Kuuliaisina kristittyinä he kuitenkin ottivat Alexiuksen hoiviinsa, ja heidän ylläpidossaan Alexius vietti hurskasta elämää, rukoillen tähtien alla ja opettaen lapsille katekismusta. Hänen kuoltuaan, hänen vanhempansa löysivät hänen vartalostaan kirjoituksia, jotka kertoivat, kuka hän oli ja miten hän oli elänyt katumusharjoituksissaan, antauduttuaan rakastavasti Jumalan palvelukseen. Roomalaiskatolinen kirkko on julistanut hänet pyhimykseksi. Kerjäläisten, vyöntekijöiden, sairaanhoitajien, pyhiinvaeltajien ja matkalaisten suojeluspyhimys.

Rafael

Pyhä Ambrosius on koululaisten suojeluspyhimys. Kuvassa yllä koululainen renessanssin Italiasta, Rafaelin maalaamana.

45) Pyhä Ambrosius - (340 - 397) - Milanon piispa ja katolinen kirkkoisä. Oppineisuuden, opiskelijoiden ja koululaisten, mehiläiskasvattajien, kynttilänvalajien, mehiläisten ja muiden kotieläinten sekä Milanon kaupungin ja hiippakunnan suojelija. - Muistopäivä 7.12.

Äiti ja lapsi

Pyhä Anna on kotiäitienkin suojeluspyhimys. Maalaus Alexei Alexeevich Harlamoff (1840 - 1925).

46) Pyhä Anna - Jaakobin evankeliumin mukaan Neitsyt Marian äiti. Puuseppien, lapsettomien, hevosten ja ratsastajien, isovanhempien, äitien, perheenemäntien, kotiäitien, nyplääjien, ompelijattarien, kaivostyöläisten, taloudenhoitajien, tallimiesten - sekä köyhien, raskaana olevien ja hedelmättömyydestä kärsivien suojeluspyhimys.

47) Pyhä Antonios eli Antonios Suuri - (n. 250 - n. 355) - Egyptiläinen erakko, luostarijärjestelmän ja ensimmäisen varsinaisen kristillisen luostarin perustaja. Antonios oli syntyisin varakkaasta egyptiläisestä perheestä ja hän aikanaan päätti kirjaimellisesti noudattaa Jeesuksen sanoja "Jos tahdot olla täydellinen, niin mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille. Silloin sinulla on aarre taivaissa. Tule sitten ja seuraa minua." (Matt.19:21) Hän luopui omaisuudestaan, antoi ne köyhille ja seurasi Jeesusta, vetäytyen erämaahan yksinäisyyteen mietiskelemään. Ihotautisairaiden, korintekijöiden, harjantekijöiden ja haudankaivajien suojeluspyhimys.

Enkeli Lähteet
Saints.SQPN.com
Catholic Online: Patron Saints
Ralph Woodrow: Pyhimykset, pyhimysten päivät ja symbolit
SKS: Vuotuisjuhlat
Wikipedian pyhimyskalenteri
Wikipedian henkilöesittelyt
Arno Forsius: Dismas - hautausalan yrittäjien ja hautausurakoitsijoiden suojeluspyhimys
Tähtisilmä: Suojeluspyhimys Pyhä Dymphna
Prostituutio: Prostituoitujen suojeluspyhimyksiä
Ortodoksi.net.
Universal Living Rosary Association: St. Philomena, Patroness and Protectress of the Living
Veli Kauranen: Pyhän Barbaran tarina

Suojeluspyhimykset

Suojeluspyhimykset Osa I.
Suojeluspyhimykset Osa II.
Suojeluspyhimykset Osa III. (Tämä sivu)
Suojeluspyhimykset Osa IV.
Suojeluspyhimykset Osa V.


Enkeli

Pyhä Agnes enkelten hoivattavana - Alessandro Turchi (1578 - 1649).

Pyhä Agnes - Rooman Agnes - Pyhä Inés - (291 - 304). Nuorten tyttöjen, neitsyiden, partiotyttöjen - sekä siveyden ja puhtauden, kihlaparien ja puutarhureiden - ja raiskauksen uhrien suojeluspyhimys.