Tunturisuden sivut
Apollonia

Pyhä Apollonia - maalaus Filippino Lippi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © rocor

Suojeluspyhimyksiä Suojeluspyhimyksiä ja pyhimyssuojelijoita - IV

Suojeluspyhimykset suojelevat kukin omia, erityisiä alueitaan, asioitaan, ammattiryhmiään tai muita ihmisryhmiä. Suojelukohteita ovat kansakunnat, valtiot, kaupungit ja kunnat, kuten myös erilaiset instituutiot ja yhteisöt, koulut ja sairaalat. Ihmisissä ovat edustettuina molemmat sukupuolet, kaikki ikäryhmät ja lukemattomat erilaiset ammatit.

Eri kirkkokuntien suojeluspyhimykset ovat pyhimyksiä, joille on määritetty erityinen suojelustehtävä. Roomalaiskatolisia pyhimyksiä on yli 10 000. Ortodoksit noudattavat omia kanonisointi-menettelyjään eli pyhimykseksi julistamista. Heilläkin on suuri määrä pyhimyksiä. Kaikki pyhimykset kuuluvat kuitenkin koko kristikunnalle. Jos haluat enemmän tietoa tässä luetelluista pyhimyksistä, jotka samalla ovat suojeluspyhimyksiä, sekä muista pyhimyksistä, on tietoa tarjolla sekä netissä että kirjallisuudessa runsaasti.

48) Pyhä Apollonia - ( - 249) - Katolisen kirkon pyhimys, uskonsa vuoksi kuollut neitsytmarttyyri. Hän oli yksi niistä neitsytmarttyyreista, jotka kokivat vainoa ja kidutusta Aleksandriassa keisari Deciuksen aikana. Legendan mukaan Apollonian kaikki hampaat revittiin tai paloiteltiin kidutuksessa, ennen hänen surmaamistaan. (Katso Jean Fouquetin maalaama kuva Apollonia-raukan hirvittävistä kokemuksista). Tämän vuoksi hänestä on tullut hammaslääkäreiden suojeluspyhimys. Hammaslääkäreiden ja hammassärkyä potevien suojeluspyhimys.

Barbara

Harras, hyvin kaunis pyhimys lukemassa uskonnollista kirjallisuutta. Friedrich von Amerling (1803 - 1887).

49) Pyhä Barbara - Pyhä Barbara oli heettiläisen mahtavan kauppiaan Dioscuroksen äärimmäisen kaunis tytär, joka eli Vähän-Aasian Nikosiassa 200 - 300 lukujen vaihteessa jKr. Dioscuros oli pakana. Hän halusi suojella tytärtään sekä maailman pahuudelta, että myös innokkaasti parveilevilta kosijoilta ja erityisesti kristinuskon harhaopilta. Siksi hän rakennutti Barbaralle loisteliaan tornin, johon sijoitutti tyttärensä kuin vangiksi. Isä jumaloi Barbaraa hänen viisautensa ja kauneutensa takia, ja varjeli häntä mustasukkaisesti maailman houkutuksilta.

Dioscuros joutui lähtemään kauppamatkoille merien taakse. Kun hän palasi sieltä, huomasi hän, että tyttären tornissa, jossa oli hänen matkalle lähtiessään ollut kaksi ikkunaa, olikin nyt kolme ikkunaa. Barbara oli teettänyt torniin kolmannen ikkunan, merkiksi kristinuskon Pyhästä Kolminaisuudesta. Dioscuros raivostui, kun hän huomasi, että tyttärestä oli tullut harras kristitty. Nyt Barbara ei enää saanut poistua tornistaan hetkeksikään.

Barbara rukoili hädissään apuunsa Jeesusta, joka räiskäyttikin salamallaan koko tornin silpuksi, ja Barbara pääsi pakenemaan. Dioscuros sai hänet kuitenkin pian kiinni ja raahasi tyttärensä prefektin eteen. Jotta Barbara olisi luopunut uskostaan, häntä kidutettiin julmasti. Hänen alastonta, värisevää ruumistaan siveltiin palavilla vitsakimpuilla ja hän sai osakseen muitakin hirvittäviä kidutuksia kestäen kaiken järkähtämättä. Ainoaksi mahdollisuudeksi jäi surmata Barbara, ja sen toteutti mestaamalla hänen oma isänsä. Pian tämän kauhistavan surmateon jälkeen, salama löi onneksemme myös kaamean isän hengiltä! Näiden salamankatkuisten tapahtumien jälkeen on luontevaa, että pyhimykseksi julistettu Barbara on alla lueteltujen tahojen suojeluspyhimys. Tykistön, pioneerien, panostajien ja kaikkien niiden, joita uhkaa työssään äkillisen ja väkivaltaisen kuoleman vaara - sekä arkkitehtien, matemaatikkojen ja vankien suojeluspyhimys.

50) Pyhä Bernhard Cairvauxlainen - (1090 - 1153) - Ranskalainen aatelinen, joka vuonna 1112 liittyi sisterssiläissääntökunnan Citeaux'n luostariin. Tämän jälkeen useat hänen sukulaisensa tulivat mukaan luostarielämään. Bernhard perusti Clairvaux'n luostarin, jonka johdossa hän oli kuolemaansa saakka. Luostarissa oli 700 munkkia ja luostarilla oli yli 100 aliluostariakin. Yksi Bernhardin luostarioppilaista tuli valituksi paaviksi, Eugenius III, vuonna 1145. Bernhard jatkoi hänen avustajanaan ja oli paavin pyynnöstä järjestelemässä myös toista ristiretkeä vuonna 1147. Gibraltarin ja Cambridgen, eräiden muiden paikkojen ja instituutioiden - sekä mehiläishoitajien ja kynttilänvalajien suojeluspyhimys.

51) Pyhä Birgitta - (1303 - 1373) - Ruotsalainen profeetta, mystikko ja hengellisen sääntökunnan birgittalaisjärjestön perustaja. Hän on yksi kuudesta Euroopan suojeluspyhimyksestä - muut viisi ovat italialainen Benedictus Nursialainen, kreikkalaiset veljekset Kyrillos ja Metodios, italialainen Katariina Sienalainen sekä juutalaissyntyinen Edith Stein. Pyhä Birgitta oli omana aikanaan, jolloin naiset kaiken kaikkiaan olivat taka-alalla, suuri vaikuttaja. Hän kävi Roomassa tapaamassa paaviakin. Olihan Birgitta syntyjäänkin itsekin jo ylhäinen, ritarin ja valtakunnanneuvoksen tytär.

Pyhää Birgittaa pitivät Jumalan valittuna muutkin kuin hän itse siksi, että hän koki ylimaallisia näkyjä. Hänen näkynsä, joita hän muille auliisti kertoi, sisälsivät paljon väkivaltaa ja kauhuja. Birgitalla oli ehdottoman kielteinen ja jyrkkä, suorastaan sadistinen asenne syntiin ja syntisiin. Hän maalaili usein näkyjensä virittelemänä kauhistuttavia kuvia siitä, miten syntisille kävisi. Kiimaisen, paholaisen luokseen kutsuman naisen kohtalosta hän kirjoitti näin:

"Hänen rintojaan pistelee kuin siilin nahka, jonka piikit tunkevat hänen lihaansa ja armotta raatelevat. Hänen käsivartensa ja muut jäsenensä, joita hän niin himokkaasti ojenteli syleilläkseen rakastettuaan, ovat kuin kaksi käärmettä, jotka kietoutuvat hänen ympärilleen ja säälimättä jäytävät ja purevat häntä... Hänen kohtuaan kidutetaan ikäänkuin terävin paalu olisi tungettu hänen luonnolliseen syliinsä ja sitä tungettaisiin yhä syvemmälle..." Tällainen yksityiskohtainen, Birgitan näkemän näyn kuvailu jatkuu loputtomiin. Birgitta oli kaiken kaikkiaan hyvin viehtynyt väkivaltaan ja hän itsekin vietti hyvin askeettista elämää, johon kuului ankaria paastoja ja itsekidutusta. Upporikas linnanrouva pukeutui yksinkertaisiin, epämukaviin vaatteisiin ja nukkui "puupenkillä ilman patjaa". Ruotsin ja Euroopan - sekä leskien suojeluspyhimys.

52) Pyhä Bolognan Catherine - (1423 - 1463) (engl. Catherine of Bologna) - Catherine syntyi diplomaatin ylimystöperheeseen Bolognassa, Italiassa. Hän aloitti luostarissa nunnauran 14-vuotiaana. Vuonna 1456 hänestä tuli abbedissa. Hän oli mystikko, ihmeidentekijä, profeetta ja näkijä. Hän oli myös taiteilija ja käsikirjoitusten laatija. Catherine kuoli 49-vuotiaana. Hänet kanonisoitiin pyhimykseksi vuonna 1712. Taiteilijoiden, taiteen, maalareiden - ja viekotuksia ja kiusauksia vastustavien suojeluspyhimys.

53) Pyhä Bonifatius - (675 - 754) - Britanniassa Winfried-nimisenä syntynyt lähetystyöntekijä, piispa ja arkkipiispa. Hän teki työtään Saksassa, perusti useita luostareita ja häntä pidetään Saksan apostolina. Saksan ja Hollannin - sekä räätäleiden ja panimoiden suojeluspyhimys.

54) Pyhä Brendan (484 - 577) - Irlantilainen apotti ja luostaripyhimys, joka harrasti merenkulkua Atlantilla ja mahdollisesti purjehti Amerikkaan asti. Merimiesten suojeluspyhimys.

Cecilia

Pyhä Cecilia soittaa usein urkuja, koska hänen eläessään ei pianoa vielä ollut keksitty. Maalaus John Melhuish Strudwick (1849 - 1937).

All rights reserved
*Kuva - Copyright © hauk sven


55) Pyhä Cecilia - Toisella vuosisadalla Roomassa syntynyt marttyyri. Tiedot hänen elämästään ovat erilaisten tarinoiden ja legendojen varassa, ja varsin vähäisiä ja kirjavia. Cecilia oli kääntynyt kristinuskoon, antautunut Jumalalle ja lupautunut elämään neitsyydessä. Hänen isänsä kuitenkin pakkonaitti hänet pakanamiehen, Valerian, kanssa. Häätilaisuudessa, urkujen soidessa, Cecilia lauloi Jumalalle ja pyysi, että hän saisi säilyttää neitsyytensä eikä joutuisi häpeään. Tämä hänen laulunsa on inspiroinut musiikin tekijöitä luomaan instrumentein sävellettyjä lauluja hänen juhlapäivälleen, ja näin Ceciliasta on tullut musiikin suojeluspyhimys.

Häätilaisuuden jälkeen, kun vieraat olivat poistuneet, Cecilia pyysi mieheltään, että hän saisi pysyä neitsyenä. Hän selitti miehelleen, että hänellä oli jo rakastaja, Jumalan enkeli, joka nyt oli hyvin mustasukkainen. Valerian vapisi pelosta, vihasta ja epäilyksestä ja sanoi: "Näytä minulle tuo enkeli. Jos hän on todellinen ja Jumalasta, jätän sinut koskemattomaksi - mutta jos rakastajasi on maallinen mies, on teidän kummankin kuoltava!"

Cecilia kehotti silloin miestään ottamaan vastaan kristinuskon, sillä vain sitä kautta hän voisi päästä asiasta selvyyteen. Niinpä Valerian hakeutui erään piispan, vainoojia marttyyrien hautojen luona piilottelevan Urbanin luokse, joka kastoi hänet baptistiksi. Kun Valerian palasi takaisin, hän näki enkelin liehuvin siivin seisomassa Cecilian vierellä. Enkeli sijoitti ruusu- ja liljaseppeleet Cecilian ja Valerian päähän.

Myös Valerianin veli Tiburtus otti kasteen, ja veljekset antautuivat tekemään Jumalan lähettiläinä hyviä tekoja. Useita ihmeitä tapahtui. Sitten veljekset tuomittiin uskonsa vuoksi kuolemaan. Heitä teloittamaan tullut upseeri kääntyi myös kristinuskoon, ja niinpä koko kolmikko surmattiin. Pian tämän jälkeen surmattiin myös sureva Cecilia.

Cecilian kunniaksi on vietetty juhlia jo 300-luvulta alkaen. Roomassa on mahdollisesti ollut noina aikoina hänelle pyhitetty kirkkokin. Vuonna 1599 kardinaali Paul Emilius Sfondrati jälleenrakensi Cecilian kirkon.
Suojeluspyhimykset Tutustu Ceciliaan.
Ranskassa sijaitsevan Albin, Nebraskassa sijaitsevan Omahan arkkihiippakunnan - sekä musiikin, muusikoiden, kirkkomusiikin, säveltäjien, soitinten rakentajien, laulajien, runoilijoiden - ja marttyyrien suojeluspyhimys.

56) Pyhä Cornelius - Rooman paavi vuosina 251 - 253. Koki marttyyrikuoleman mestattuna. Korvasäryn uhkaamien taikka sitä potevien, epileptikkojen, kuumepotilaiden, nykimissairaiden, kuunvaihetautisten - sekä kotieläinten ja karjan suojeluspyhimys.

57) Pyhä Dismas - Jeesuksen ollessa ristillä, ristiinnaulittuna, toinen hänen vierellään olleista rikoksentekijöistä oli Dismas. Hänet tunnetaan pyhänä ihmisenä sekä katolisessa että ortodoksisessa uskonnossa. Hautausalan yrittäjien ja hautausurakoitsijoiden, kuolemaan tuomittujen ja kuolevien suojeluspyhimys.

58) Pyhä Dominicus - (1170 - 1221) - Espanjalainen pappi, kaniikki ja subpriori. Hän perusti vuonna 1215 saarnaajaveljestön eli dominikaanisääntökunnan eli kerjäläisveljestön - dominikaanit eli saarnaajaveljet. Dominikaanisen tasavallan ja eräiden paikkakuntien - sekä astronomien, astronomian ja väärin perustein syytettyjen suojeluspyhimys.

Dorothea

Dorothealla on mukanaan aina kukkia ja omenoita. Maalaus Girolamo Donnini.

59) Pyhä Dorothea Caesarealainen - ( - 311) - Varhais­kristillinen marttyyrineitsyt, joka kirkollisen perimätiedon mukaan teloitettiin Kappadokian Caesareassa noin vuonna 311. Häntä on kunnioitettu Euroopassa 600-luvulta lähtien. Kukkakauppiaiden, puutarhan hoidon, puutarhureiden, kätilöiden, morsiamien, nuorten parien ja rakkauden suojeluspyhimys.

Pyhä Dymphna

All rights reserved
*Kuva Saint Dymphna - Copyright © Jessica Luchsinger
Photo used with permission.


60) Pyhä Dymphna - Irlantilaisen kyläpäällikön Damonin ja tämän kristityn vaimon tytär. Dymphnan äiti kuoli tämän ollessa teini-ikäinen. Damon etsi vaimoaan muistuttavaa ylhäissukuista naista, joka olisi suostunut hänen vaimokseen, löytämättä tällaista. Surusta mielisairaaksi tullut Damon yritti vietellä tyttärensä. Dymphnalle omistettu pyhäkkö sijaitsee Gheelissä, Belgiassa. Mielen ja tunteiden sairauksia, neurologisia sairauksia, masennusta ja epilepsiaa sairastavien sekä unissakävelijöiden, perheonnen, insestin uhrien, vanhempansa menettäneiden, marttyyrien, mielisairaaloiden, mielisairaanhoitajien, psykiatrien, raiskauksen uhrien ja pakenevien suojeluspyhimys.

Eligius

Eligius punnitsemassa kultaa. Maalaus Petrus Christus (1425 - 1476).

61) Pyhä Eligius eli Eloy eli Loye - (588 - 660) - Ranskan kuninkaan tärkein neuvonantaja, joka piispana toimiessaan käännytti pakanoita kristinuskoon. Vaununtekijöiden, kelloseppien, kolikoiden keräilijöiden, rahanvalmistajien, käsityöläisten, puukko- ja veitsiseppien, kultaajien, kultaseppien, jalokivikauppiaiden, valjaiden tekijöiden, satulaseppien, lukkoseppien, metallityöläisten, työläisten, kaivostyöläisten, työkalujen valmistajien - sekä ratsastajien, eläinlääkäreiden ja hevosten suojeluspyhimys.

Elisabeth

Elisabet jakamassa ruokaa köyhille. Maalaus Edmund Leighton (1853 - 1922).

Elisabeth

Elisabet neulomassa vaatteita köyhille. Maalaus Marianne Stokes (1855 - 1927).

62) Pyhä Elisabet eli Elisabet Thüringeniläinen - (1207 - 1231) (Elizabeth of Hungary) - Unkarin kuningaskunnan prinsessa. Hän meni naimisiin 14-vuotiaana ja kun hän oli 20-vuotias, hänen miehensä kuoli. Tällöin prinsessa Elisabet luopui lapsistaan ja myötäjäisistään ja rakennutti sairaalan, jossa hän alkoi palvella sairaita. Kun hän itse kuoli 24-vuotiaana, jäi hän kaikkien mieleen kristillisen rakkauden symbolina ja hänet julistettiin pian pyhimykseksi. Sairaaloiden, sairaanhoitajien, leipureiden, morsiamien, pitsinnyplääjien, kreivitärten, leskien, kodittomien ja kuolevien lasten suojeluspyhimys.

63) Pyhä Fabiola - ( - 399) - Rikkaan ja kuuluisan roomalaisen Fabia-perheen tytär. Fabiola omistautui hyväntekeväisyydelle ja kristilliselle työlle ja rakennutti länsimaiden ensimmäisen kristillisen, yleisen sairaalan. Hyväksikäytettyjen, vaikeissa avioliitoissa elävien, uskottomuudesta kärsivien, aviorikoksen kohteeksi joutuneiden, eronneiden ja leskien suojeluspyhimys.

Floristi

Pyhä Fiacre on kaikkien puutarhureiden ja kukkakauppiaiden suojeluspyhimys. Kuvassa kukkineen toinen pikkupyhimys, Jeesus lapsena. Maalaus Carlo Dolci (1616 - 1686).

64) Pyhä Fiacre - Parantaja ja pyhä mies, joka eli legendojen mukaan Irlannissa ja kuoli 600-luvulla. Taksinkuljettajien, kuppatautisten, sukupuolitauteja sairastavien, lääketieteen, puutarhureiden, avannepotilaiden, laatikontekijöiden, floristien ja kaakeloijien suojeluspyhimys.

Iloiset musikantit

Pyhä Genesius on esiintyvien taiteilijoiden, ja myös muusikoiden suojeluspyhimys. Maalaus Eugenio Zampighi (1859 - 1944).

65) Pyhä Genesius - Toisella vuosisadalla elänyt roomalainen näyttelijä ja näyttelijäryhmän johtaja. Näyttelijöiden ja elokuvan, koomikoiden, lakimiesten, asianajajien, käännynnäisten, tanssijoiden, epileptikkojen, muusikoiden ja kidutuksen uhrien suojeluspyhimys.

66) Pyhä Hadrianus III ( - 885) - Roomassa syntynyt paavi. Teurastajien suojeluspyhimys.

67) Pyhä Hubertus - (n. 656 - n. 728) - Ardennien apostoli ja Maastrichtin ja Liègen piispa. - Kykenee parantamaan vesikauhun - metsästäjien, hevosmiesten, matemaatikkojen, optikkojen ja metallityöntekijöiden suojeluspyhimys.

68) Pyhä Iduberga eli Ida eli Itta - ( - 652) - Saksalainen benediktiininunna ja pyhimys, jonka lapsista yksi poika ja kaksi tytärtä on myös kanonisoitu pyhimyksiksi. Ruusu-sairauden uhkaamien ja potilaiden, hammassäryn uhkaamien ja potilaiden - sekä raskaana olevien naisten suojeluspyhimys.

Pyhä Ives

Pyhä Ives lukee kirjettä tarkkana, toivottavasti uutiset eivät ole huonoja. Maalaus Rogier van der Weyden (1399/1400 - 1464).

69) Pyhä Ives eli Yvo eli Kermartinin Ivo - (1253 - 1303) - (Ivo of Kermartin) - Ranskassa, Kermartinissa syntynyt lordiperheen poika, joka opiskeli lakia Pariisissa. Hän paneutui myös raamatun lukuun ja liittyi fransiskaanimunkkien yhteisöön. Tréguier'in piispan päälakimieheksi hän siirtyi piispan kutsusta vuonna 1284 ja tässä tehtävässään hän osoitti suurta intoa ja rohkeutta, eikä epäröinyt tarvittaessa olla eri mieltä kuninkaankaan kanssa. Tekemänsä hyväntekeväisyyden vuoksi häntä kutsuttiin köyhien puolustajaksi ja suojelijaksi. Lakimiesten ja hylättyjen lasten suojeluspyhimys.

Kosmas ja Damian

Kosmas ja Damian. Maalaus Jean Bourdichon (1457 - 1521).

70) Pyhät Kosmas (Cosmas) ja Damian (Damianos) - ( - kuolivat n. 287) - Nykyisen Turkin alueella syntyneet kaksosveljekset, maineikkaat sekä tieteessä että lääketieteessä. Kaksoset eivät pyytäneet maksua palveluksistaan. He ovat varhaisen kristinuskon marttyyreja. Lääkäreiden, kirurgien, hammaslääkäreiden, eläinlääkäreiden, farmaseuttien, suojattomien lasten, orpojen, lastenkotien, päiväkotien ja kondiittoreiden suojeluspyhimykset.

Koulupoika

Pyhä Kristoforos on myös opiskelijoiden suojeluspyhimys. Kuvassa on valpas renessanssiajan italialainen koulupoika Pinturicchion (1454 - 1513) ikuistamana.

71) Pyhä Kristoforos - Sekä katolisen että ortodoksisen kirkon kunniottama pyhimys, jonka väitetään tulleen surmatuksi marttyyrinä Rooman keisari Deciuksen (249 - 251) tai toisten tietojen mukaan Maximinus Daian aikana (308 - 313). Urheilijoiden, merimiesten, lautturien, jousiampujien, opiskelijoiden, kirjansitojien, puutarhurien, kuljettajien ja matkailijoiden, sekä lukuisten paikkojen suojeluspyhimys.

Munkkipoika

Munkit ja nunnat ovat kaikki pyhimyksiä, sillä he noudattavat pyhimyksellisiä elämäntapoja. Idän uskonnoilla on omat pyhimyksensä.

All rights reserved
*Kuva - Copyright © James Gordon


72) Pyhä Laurentius - Rooman kirkon diakoni kolmannella vuosisadalla, kärsi marttyyrikuoleman keisari Valerianuksen vainoissa 10. elokuuta 258. Kanadan, Filippiinien, Sri Lankan ja useiden paikkakuntien - sekä kirjastonhoitajien, näyttelijöiden, opiskelijoiden, kaivostyöläisten, nahkureiden, paistajien ja kokkien suojeluspyhimys.

Elisabeth

Pyhä Longinius on Kairon kaduilla astelevan sokean miehen suojeluspyhimys. Poikaa ja miestäkin auttaa myös mm. kerjäläisten suojeluspyhimys Martinus Toursilainen. - "Auttava käsi" - Frederick Goodall - (1822 - 1904).

73) Pyhä Longinius - Kristillisten legendojen mukaan roomalainen sotilas, joka oli mukana virkatehtävissään ristiinnaulitsemassa Jeesusta ja puhkaisi keihäänsä kärjellä ristiinnaulitun Kristuksen kyljen. Longinius oli hyvin heikkonäköinen jollei peräti lähes sokea, ja kun hän puhkaisi keihäällään Kristuksen kyljen, joku veritippa roiskahti hänen silmiinsä. Tällöin hän sai heti näkönsä takaisin ja puhkesi ylistämään: "Toden totta, hän oli Jumalan Poika!" Sokeiden ja heikkonäköisten, sekä työläisten ja vallanpitäjien suojeluspyhimys.

74) Pyhät Lucius ja Theodul - Lucius oli paimen ja maitomies 1200-luvun Italiassa. Theodul oli Sionin piispa Wallisista Sveitsistä. Alppimaissa häntä pidetään juuston keksijänä. Juustontekijöiden suojeluspyhimykset.

Margareeta

Pyhä Margareeta. Maalaus Titian (1490 - 1576).

75) Pyhä Margareeta - ( - 304) - (Margaret the Virgin) - Margareeta Antiokialainen, ortodoksisessa kirkossa Pyhä suurmarttyyri Marina syntyi, Vähässä-Aasiassa Pisidiassa, pakanalliseen perheeseen. Hän kärsi keisari Diocletianuksen (284 - 305) aikana ankaraa vainoa, kidutusta ja lopulta marttyyrikuoleman. Suomessa kansanperinteessä Margareeta tunnetaan nimellä Marketta. Margareetan tunnus kirkkotaiteessa on lohikäärme, jonka hän lannistaa ristisauvalla. Raskaana olevien naisten, synnyttäjien, kuolevien ihmisten, munuaissairaiden, talonpoikien, maanpakolaisten, väärin perustein syytettyjen ja sairaanhoitajien suojeluspyhimys.

Enkeli Lähteet
Saints.SQPN.com
Catholic Online: Patron Saints
Ralph Woodrow: Pyhimykset, pyhimysten päivät ja symbolit
SKS: Vuotuisjuhlat
Wikipedian pyhimyskalenteri
Wikipedian henkilöesittelyt
Arno Forsius: Dismas - hautausalan yrittäjien ja hautausurakoitsijoiden suojeluspyhimys
Tähtisilmä: Suojeluspyhimys Pyhä Dymphna
Prostituutio: Prostituoitujen suojeluspyhimyksiä
Ortodoksi.net.
Universal Living Rosary Association: St. Philomena, Patroness and Protectress of the Living
Veli Kauranen: Pyhän Barbaran tarina

Suojeluspyhimykset

Suojeluspyhimykset Osa I.
Suojeluspyhimykset Osa II.
Suojeluspyhimykset Osa III.
Suojeluspyhimykset Osa IV. (Tämä sivu)
Suojeluspyhimykset Osa V.


Enkeli

"Madonna ja lapsi" - Lorenzo Lotto (1480 - 1556).