Tunturisuden sivut
Shirley Temple

Shirley Temple on elokuvan kaikkien aikojen suosituin lapsitähti, ikoni, prinsessa ja kuin pyhimys itsekin.

Suojeluspyhimyksiä Suojeluspyhimyksiä ja pyhimyssuojelijoita - V

Suojeluspyhimykset suojelevat kukin omia, erityisiä alueitaan, asioitaan, ammattiryhmiään tai muita ihmisryhmiä. Suojelukohteita ovat kansakunnat, valtiot, kaupungit ja kunnat, kuten myös erilaiset instituutiot ja yhteisöt, koulut ja sairaalat. Ihmisissä ovat edustettuina molemmat sukupuolet, kaikki ikäryhmät ja lukemattomat erilaiset ammatit.

Eri kirkkokuntien suojeluspyhimykset ovat pyhimyksiä, joille on määritetty erityinen suojelustehtävä. Roomalaiskatolisia pyhimyksiä on yli 10 000. Ortodoksit noudattavat omia kanonisointi-menettelyjään eli pyhimykseksi julistamista. Heilläkin on suuri määrä pyhimyksiä. Kaikki pyhimykset kuuluvat kuitenkin koko kristikunnalle. Jos haluat enemmän tietoa tässä luetelluista pyhimyksistä, jotka samalla ovat suojeluspyhimyksiä, sekä muista pyhimyksistä, on tietoa tarjolla sekä netissä että kirjallisuudessa runsaasti.

76) Pyhä Margaret Cortonalainen - (1247 - 1297) - Toscanalaisen maanviljelijän tytär, jonka äiti kuoli hänen ollessaan seitsemänvuotias. Margaretin äitipuoli piti lasta taakkana. Margaret karkasi nuoren aatelismiehen kanssa Montepulcianoon, synnytti lapsen ja eli miehen rakastajattarena yhdeksän vuotta. Miehen kuoltua Margaret ansaitsi ylläpitonsa hoitamalla sairaita naisia. Myöhemmin hän alkoi hoitamaan sairaita köyhiä eläen almuilla pyytämättä mitään korvaukseksi. Prostituoitujen, naisten, valheellisesti syytettyjen, himojen kohteeksi joutuneiden, kodittomien, mielisairaiden, vanhempansa menettäneiden, kätilöiden ja uskontonsa vuoksi syrjittyjen suojeluspyhimys.

77) Pyhä Martinus eli Martinus Toursilainen - (316 - 397) - Unkarissa syntynyt Rooman armeijan tribuunin poika, joka liittyi armeijaan jo 15-vuotiaana. Sittemmin hän meni luostariin ja hänestä tuli piispa. Hän on kautta aikain ensimmäinen pyhimyksen arvon saanut, joka ei kuollut marttyyrina. Kristinuskon saapuessa maahamme Martinus opittiin meilläkin tuntemaan, Pyhänä Marttina. Pyhästä Martista tuli keskiajalla Raision suojeluspyhimys ja Marttilan kunta on saanut nimensä hänen mukaansa. Köyhien, vaivaisten, alkoholismin vastaisuuden, parantuneiden alkoholistien, kerjäläisten, katolisen kirkon tyttöjen, sotilaiden, räätälien, viinitilojen ja viinitilallisten, sekä hevosten, ratsastajien ja hanhien suojeluspyhimys.

78) Pyhä Menas - (285 - 309) - Marttyyri ja ihmeidentekijä, eräs parhaiten tunnetuista egyptiläisistä pyhimyksistä. Menas oli siviiliammatiltaan egyptiläinen kamelinajaja ja virassaan sotilas Rooman armeijassa. Kristittyjen vainojen aikana hän jätti armeijan ja vietti aikaansa vuoristoerakkona. Suurten pakanajuhlien aikaan hän laskeutui Fryygiassa vuorilta, tullen saarnaamaan pakanoille kristinuskoa. Rooman prefekti Pyrrhus otti hänet kiinni, ruoskitti ja kidutti hänet hengiltä ja näin hän koki marttyyrikuoleman. Väärillä perusteilla syytettyjen - sekä matkustavien kauppiaiden ja aavikon kamelikaravaanien suojeluspyhimys.

Pyhä Monica

Pyhä Monica eli 56-vuotiaaksi, mutta taiteilija on saanut hänet näyttämään ainakin 90-vuotiaalta.

79) Pyhä Monica - (331 - 387) - Varhaiskristillinen pyhimys. Vaikeissa avioliitoissa elävien, pettyneiden lasten, aviorikoksen kohteeksi joutuvien, uskottomuudesta kärsivien, sanoin loukattujen ja solvattujen - naisten, perheenemäntien, kotiäitien - sekä alkoholismin, alkoholistien ja hyväksikäytettyjen suojeluspyhimys.

80) Pyhä Neussin Quirinus - ( - 116) - (Quirinus of Neuss) - Quirinus-nimisiä henkilöitä ja pyhimyksiä on menneinä aikoina elänyt useampia. Tässä esitetty Neussin Quirinus on marttyyri ja sekä katolisen että ortodoksisen kirkon pyhimys. Hän palveli Roomaa tribuunina. Siinä tehtävässään hän joutui Rooman keisari Trajanuksen määräyksestä panemaan toimeen kolmen pyhimyksen (Alexander, Eventius, Theodolus) teloituksen. Nämä kohdatessaan hän koki ihmeitä ja kääntyi itse kristinuskoon. Quirinus mestattiin vuonna 116. Italian - sekä erilaisia sairauksia, kuten paiseruttoa, isorokkoa, kihtiä, halvauksia, struumaa, ihosairauksia ja korvatulehduksia potevien - sekä sairaan karjan ja hevosten - että myös ritareiden, sotilaiden ja ratsumiesten suojeluspyhimys.

Suojeluspyhimys

Pyhä Nikolaus, jonka tunnistamme joulupukkina, on myös merenkulun suojeluspyhimys. Kuvassa Nikolaus teinipoikana satamassa haaveilee meripurjehduksista.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Jim Forest


Lapset

Lasten suojeluspyhimys on Pyhä Nikolaus - jonka tunnemme nykyisin joulupukkina. Maalaus Henry Raeburn (1756 - 1823).

81) Pyhä Nikolaus - (n. 270 - n. 342) - Turkkilainen Myran piispa, katolisen ja ortodoksisen kirkon pyhimys, joulupukin esi-isä. Pyhä Nikolaus oli sydämestään erittäin hyvä ihminen, ja halusi auttaa parhaan kykynsä mukaan hädänalaisia ihmisiä. Erään kerran hän pelasti todellisesta pulasta yhden miesrukan. Miehellä ei ollut rahoja tyttärensä myötäjäisiin, ja siksi oli olemassa suuri pelko, että isä joutuisi luovuttamaan lapsensa tuntemattomalle miehelle puolisoksi. Kerrotaan, että tällöinpäs Pyhä Nikolaus kiirehti apuun, ja pudotti henkilöllisyytensä salaten savupiipusta miehelle melkomoisen mainion, pullevan rahapussukan. Piipun alapäässä, takanreunalla sattui olemaan kuivumassa sukka, jonne piispan pudottama, kultakolikoita sisältänyt rahapussi solahti. Tästä erityisestä tapauksesta on saanut alkunsa se, etenkin amerikkalaisten suosima uskomus, että pukki pudottaa joululahjat alas savupiipusta joulusukkiin. Merenkulun, kaupan, kauppiaitten, kalastajien, saaristolaisten, tynnyrintekijöiden, farmaseuttien, jousimiesten, radioasemien, väärin perustein syytettyjen, panttilainaamojen, katuvien varkaitten, vuorikiipeilijöiden ja lasten suojelija.

82) Pyhä Patrick - ( - 493) - Kotoisin joko Skotlannista tai Ranskasta, mutta tuli merirosvojen kaappaamaksi ja he kuljettivat hänet Irlantiin, jossa hänestä tuli kristitty. Hänen ansiokseen on nimetty kristinuskon vakiinnuttaminen Irlantiin 400-luvulla. Pyhän Patrickin päivää juhlitaan vuosittain 17. maaliskuuta. Monin paikoin järjestetään suuria juhlaparaateja ja juhlitaan riehakkaastikin vapun tapaan. Irlannin lisäksi päivää juhlitaan laajalti ympäri maailman esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Irlannin ja Nigerian - käärmeitä pelkäävien ja käärmeiden uhkaamien - insinöörien, tynnyrintekijöiden, partureiden, kampaajien, kaivostyöläisten, seppien - karjan - ja karkotettujen ja syrjäytyneiden suojeluspyhimys.

Pyhä Philomena

13-vuotiaana surmattuihin neitsytmarttyyreihin kuuluu myös Filomena. Pyhän Filomenan suosio jatkuu tänäkin päivänä suurena. Tuhannet häntä muistavat, ajattelevat ja ihailevat pyhiinvaeltajat eri puolilta maailmaa saapuvat vuosittain kirkkoon, Mugnano del Cardinaleen, eteläisen Italian pieneen kaupunkiin, jossa hänen pyhäinjäännöksensä ovat.

83) Pyhä Philomena eli Filomena - (291 - 304) - Kreikassa syntynyt neitsytmarttyyri, jonka jäännökset löydettiin vuonna 1802 Priscillan katakombeista. Filomena oli kreikkalainen prinsessa, joka sai surmansa keisari Diocletianuksen vainoissa. Hänen nimensä alkumuoto on Filumena - "Valon tytär".

13-vuotiaana Filomena vihkiytyi syvän kristillisesti elämään neitsyenä koko elämänsä ajan. Näihin aikoihin keisari Diocletianus uhkasi julistaa sodan Filomenan isälle. Silloin isä otti mukaansa koko perheensä, ja lähti sovittelumatkalle keisarin luokse, jotta tämä luopuisi sotaisista hankkeistaan. Silloin irstas keisari, nähdessään Filomenan pyörryttävän kauneuden, iski silmänsä tähän nuoreen tyttöön ja rakastui toivottomasti ja pyysi Filomenaa vaimokseen.

Luonnollisesti Filomena kieltäytyi tästä häpeämättömästä ajatuksestakin, ja silloin läpimädäntynyt keisari alkoi eri tavoin julmasti kiduttaa Filomenaa. Ensiksi Filomenaa ruoskittiin, mutta enkelit paransivat hänet tästä syntyneistä haavoista. Seuraavaksi Filomena upotettiin painojen kanssa jokeen, mutta enkelit leikkasivat köydet poikki ja pelastivat taas Filomenan. Seuraavaksi keisarin sotilaat alkoivat ampua Filomenaa nuolilla. Enkelten avulla kävi niin, että ensimmäisten nuolten aikaansaamat haavat paranivat. Lopulta ammutut nuolet kääntyivät ilmassa takaisin, ja surmasivat ampujiaan. Kuusi ampujaa sai surmansa ja lopuista, jotka näkivät tämän ihmeen, tuli Jumalan kunniaa ylistäviä kristittyjä! Lopulta keisari järjesti mestauksen - perjantaina kello kolme iltapäivällä, samaan aikaan, kuin Jeesus oli kuollut - ja näin Filomena kuoli neitsytmarttyyrina. Hänen kuolemansa symboleina ovat kaksi ankkuria, kolme nuolta, palmu ja muratinlehti.

Ilmeisesti paavi Gregory XVI julisti Filomenan pyhimykseksi vuonna 1837. Vuodesta 1837 aina vuoteen 1961 saakka Filomena esiintyi katolisen kirkon liturgisissa kalentereissa ja häntä juhlittiin vuosittain 11.8. 1960-luvulla tehdyissä tutkimuksissa selvitettiin, että Filomenaa ei ilmeisesti kanonisoitukaan täysin muotoseikkojen mukaisesti, mutta kanonisoinnin puute ei merkitse sitä, etteikö hän olisi pyhimys - yksi nuorimmista kautta aikain. Vuonna 1961 Pyhä Philomena poistettiin liturgisesta kalenterista, mutta se ei suinkaan hänen suosiotaan vähentänyt, päinvastoin. Filomenan tunnukset ovat ankkuri, nuolet, kruunu ja lilja. Sylivauvojen, pikkulasten, lasten, nuorten - sekä lapsensa menettäneiden, hedelmättömyydestä kärsivien, pappien, vankien - sekä toivottomien, kadotettujen, köyhien, orpojen ja neitsyiden suojeluspyhimys.

Pyhä Philomena

Pyhä Philomena eli Filomena.

84) Pyhä Roch (Rocco) - (1348 - 1376) - Nykyisen Ranskan alueella syntynyt pyhimys. Kolerasta ja epidemioista kärsivien, polviongelmaisten, poikamiesten, sairaan karjan, väärin perustein syytettyjen, vammaisten, kirurgien, pyhiinvaeltajien ja apteekkareiden suojeluspyhimys.

Suojeluspyhimys

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Peter Paul Rubens (1577 - 1640) - Copyright © Public domain


85) Pyhä Sebastian eli Sebastianus - ( - 288) - Roomassa legendan mukaan 200 - 300-luvulla elänyt henkivartiokaartin upseeri. Useiden paikkakuntien ja instituutioiden - sekä karjatautien vastaisuuden - uskon vihollisten vastustajien - ruton vastaisuuden ja ruttoon sairastuneiden - haarniskoitujen sotureiden, sotilaiden, nuolentekijöiden, jousiseppien, aseseppien - puutarhureiden, kirjansitojien, rautakauppiaiden, raudantakojien, kivenhakkaajien, kivenleikkaajien - johtavien työntekijöiden, pitsinnyplääjien, muurareiden - kuolevien ihmisten - ja jousimiesten, urheilijoiden ja poliisien suojeluspyhimys.

86) Pyhä Stefanos - Kristillisen alkuseurakunnan jäsen, ensimmäinen kristinuskonsa vuoksi marttyyrikuoleman kokenut n. vuonna 34. Belgian, Serbian, Italian, Saksan, eräiden paikkakuntien sekä alttaripalvelijoiden, arkuntekijöiden, diakonien, päänsärkyä potevien, hevosten ja muurareiden suojeluspyhimys.

87) Pyhä Sylvester - ( - 335) - Sylvester I oli paavina kristinuskoa ensimmäisenä Rooman keisarina tunnustaneen ja tukeneen Konstantinus Suuren valtakaudella. Hänen toimikautensa oli kirkkohistorian tärkeimpiä käännekohtia. Kivenhakkaajien, hyvän sadon - ja eläinten suojeluspyhimys.

Ystävänpäivä

88) Pyhä Valentinus - ( - n. 269) - Historiassa kummittelee monenlaisia Valentinus-legendoja, joten ihan tarkkaan kaikkea asiaan liittyvää ei tiedetä. Pyhän Valentinuksen päivän alkuperästä on erilaisia käsityksiä. Päivän taustalla on pyhimystaru, itse asiassa useitakin. Historia tuntee monta Valentinus-nimistä marttyyria.

Useimmat Valentinus-legendat kertovat 200-luvulla eläneestä piispa Valentinuksesta, joka koki marttyyrikuoleman helmikuun 14. päivänä vuonna 269. Yhden pyhimystarinan mukaan naimisissa olevia miehiä pidettiin huonompina sotilaina kuin naimattomia, koska heillä oli taisteluissakin aina mielessä perheen hyvinvointi.

Niinpä nuoret miehet, jotka halusivat naimisiin, mutta eivät halunneet menettää mainettaan urheina sotureina, vihityttivät itsensä salaa avioliittoon. Piispa Valentinus suostui vihkijäksi, mistä syystä keisari tuomitsi hänet kuolemaan.

Toisen tarinan mukaan Valentinuksesta tuli rakastavaisten nimikkopyhimys siksi, että hän neuvoi Rooman nuorukaisia kieltäytymään sotapalveluksesta ja kehotti heitä pysyttelemään mieluummin rakkaittensa luona kuin lähtemään sotaan. Tästä roomalaiset sotapäälliköt eivät pitäneet ja Valentinus sai kuolemanrangaistuksen. Myöhemmin pyhästä Valentinuksesta tuli rakastavaisten ja kihlautuneiden suojelija ja onnellisen avioliiton takaaja.

Etenkin Englannissa ja Ranskassa Valentinuksen päivän vietolla on pitkä historia kansantapoineen ja uskomuksineen. Jo 1300-luvulla vietettiin juhlia ja lemmenarpajaisia ruhtinashoveissa ja myöhemmin muunkin kansan keskuudessa.

Pyhän Valentinuksen kunniaksi vietetään ja juhlitaan Ystävänpäivää 14. helmikuuta. Ystävänpäivän tunnus on rakkautta hehkuva, punainen sydän. Juhla on kotoisin nykymuodossaan Yhdysvalloista, vaikkakin sen juuret johtavat eurooppalaiseen kansanperinteeseen ja katoliseen pyhimystarustoon. Tämä päivä on ollut omistettu katolisessa pyhimyskalenterissa pyhälle Valentinukselle vuodesta 350 lähtien. Ruton vaivaamien ja uhkaamien, pyörtymissairaiden ja epileptikkojen - sekä mehiläistenhoitajien, onnittelu- ja tervehdyskorttien valmistajien ja matkalaisten - pariskuntien, rakastavaisten, rakkauden, kihlaparien, onnellisen avioliiton, ystävien - ja nuorten suojeluspyhimys.

89) Pyhä Vitus - (290 - ) - Sisilialainen kristinuskon pyhimys. Tanssitautisten, ripulitautisten ja vuoteenkastelijoiden parantaja - tanssijoiden ja näyttelijöiden suojeluspyhimys.

Suojeluspyhimys

Pyhä Yrjö suojelee partiopoikia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © David J. Thomas


90) Pyhä Yrjö (George) - Pyhä Yrjänä - (275/280 - 303) - Pyhä Yrjö on kaikkien sankarien urhoollinen esikuva. Hän toimi sotilaana Rooman keisarin, Diocletianuksen armeijassa. Urhoollinen kristitty. Marttyyri, jota kidutettiin ja joka sitten teloitettiin. Partiolaiset käyttävät hänestä nimitystä Pyhä Yrjänä.

Legendan mukaan Yrjö syntyi 200-luvulla kristittyyn perheeseen. Hänen isänsä oli Kappadokiasta, nykyisestä Vähästä-Aasiasta ja äitinsä Lyddasta, Palestiinasta. Isä palveli armeijan upseerina ja äiti jäi leskeksi nuoren poikansa kanssa, jolle hän kuitenkin järjesti hyvän koulutuksen. Yrjön sanotaan liittyneen armeijaan isänsä tavoin ja nousseen tribuuniksi ja kreiviksi (lat. comes) ja palvelleen keisari Diocletianuksen (hallitsi 284 - 305) henkivartiokaartissa. Vuonna 303 Diocletianus määräsi kristittyjen vainon Rooman valtakunnassa. Hänen caesarinsa Galerius vaikutti kertomuksen mukaan päätökseen ja jatkoi vainoa omalla keisarikaudellaan 305 - 311.

Yrjö kieltäytyi toteuttamasta käskyä ja tunnustautui itse kristityksi ja arvosteli keisarillista päätöstä. Diocletianus raivostui ja määräsi petturin kidutettavaksi ja teloitettavaksi. Kidutuksen jälkeen hänen kaulansa katkaistiin Nikomedian muurin vieressä 23. huhtikuuta 303. Hänen kärsimyksensä vakuutti keisarinna Alexandran ja pakanapapin kääntymään kristityiksi ja heidät teloitettiin samalla. Yrjön ruumis palautettiin Lyddaan haudattavaksi, ja kristityt kunnioittivat Yrjöä marttyyrina. (Wikipedia). Georgian, Kanadan, Latvian, Konstantinopolin, Genovan, Saksan, Kreikan, Maltan, Etiopian, Serbian, Montenegron, Palestiinan ja Venetsian - sekä ampujien, teurastajien, ratsuväen ja ratsastajien, sankareiden, ristiretkeläisten, peltomiesten, maatyöläisten, viljelijöiden, hevostyöntekijöiden, sukkanauharitareiden, Palestiinan kristittyjen, Portugalin laivaston, satulantekijöiden, romanien, lammaspaimenten, sotilaiden - sekä kuppatautisten, spitaalisten, lepratautisten, ihotautisten, herpes-sairaiden, epidemioista kärsivien - sekä hevosten - ja partiolaisten suojeluspyhimys.

91) Quiteria - 400-luvulla elänyt neitsytmarttyyri. Legendan mukaan hän kuului yhtenä, yhdeksän neidon sarjaan, jotka elivät metsässä, koska heidän poikaa toivonut äitinsä ei halunnut pitää heitä. He jopa kävivät sissisotaa Rooman keisarikuntaa vastaan. Quiteria jäi kiinni ja mestattiin. Raivotautia sairastavien suojeluspyhimys.

92) Simon Kiivailija eli Simon Kananeus - Apostolien tekojen mukaan yksi Jeesuksen kahdestatoista opetuslapsesta ja apostoleista. Nahkureiden, hevosmiesten, suutareiden ja räätäleiden suojeluspyhimys.

93) Simon Selootti - Yhdestoista apostoli, jonka valitsi Simon Pietari. Puunhakkaajien, nahkurien ja kutojien suojeluspyhimys.

94) Taddeus - Taddeus (kreikaksi Thaddaios) tai Lebbeus oli Markuksen ja Matteuksen evankeliumien mukaan yksi Jeesuksen kahdestatoista opetuslapsesta ja apostoleista. Filippiinien, Floridan, Antiquen, Brasilian ja Pietarin - Chicagon poliisilaitoksen, sekä kadotettujen, toivottomien ja sairaaloiden suojeluspyhimys.

Thérèse of Lisieux

Thérèse of Lisieux suojelee kukkakauppiaitakin. Maalaus Albert Lynch.

95) Thérèse of Lisieux - (1873 - 1897) - Ranskalainen karmeliittanunna - "Jeesuksen pieni kukka" tai "Pieni kukka". Yhdessä Franciscus Assisilaisen kanssa hän on yksi kirkon historian suosituimmista pyhimyksistä. Hän siirtyi luostariin 15-vuotiaana. Hän kuoli jo 24-vuotiaana tuberkuloosiin. Ennen kuolemaansa Thérèse sanoi palaavansa takaisin, koska hänen taivaansa oli maan päällä. Thérèsen aikaansaannokset nunnana ehtivät jäädä varsin vähäisiksi. Eräs nunna kokosi hänen kirjeensä ja kirjoituksensa kirjaksi ja lähetti siitä 2 000 kopiota muihin luostareihin. Kävi niin, että Thérèsen elämänkohtalo liikutti voimakkaasti tuhansien katolisten tunteita ja hänestä tuli parissa vuodessa äärettömän kuuluisa. Tämän jälkeen hänet kanonisoitiin pyhimykseksi. Lentäjien, kukkakauppiaiden, sairaiden, lähettiläiden ja Aids-potilaiden suojeluspyhimys.

96) Tuomas - Apostoli Tuomas eli Judas Didymos Tuomas tai Juudas Tuomas, oli Uuden Testamentin mukaan yksi Jeesuksen kahdestatoista opetuslapsesta ja apostoleista. Intian, arkkitehtien, rakentajien, epäilevien käännynnäisten ja maanmittareiden suojeluspyhimys.

Sininen Poika

Tuomas Akvinolainen on myös opiskelijoiden suojeluspyhimys, ja kuvan "Sininen poika" Jonathan Buttall, jonka on ikuistanut Thomas Gainsborough (1727 - 1788), vaikuttaa satumaisessa asussaan kyllä mitä suurimmassa määrin ainakin runouden opiskelijalta.

97) Tuomas Akvinolainen - (1225 - 1274) - Italialainen katolinen filosofi ja teologi, joka edusti skolastista koulukuntaa. Hän toimi opettajana Roomassa, Pariisissa ja Napolissa. Hän pyrki yhdistämään Aristoteleen filosofian ja kristillisen opin järjestelmäksi, jolla hän halusi osoittaa, etteivät uskon perustotuudet ja luonnollinen järki ole koskaan ristiriidassa keskenään. Italian ja muiden paikkojen ja instituutioiden - sekä myrskyistä ja salamoista kärsivien, kirjakauppiaiden, filosofien, julkaisijoiden, tutkijoiden ja opiskelijoiden suojeluspyhimys.

Orpolapset

Homobonus eli Uomobuono on räätäleidenkin suojeluspyhimys. Kuvan italialaista aristokratiaa 1500-luvulla edustaneen pojan asussa on tarvittu Homobonuksen kaltaista huippuräätäliä!

All rights reserved
*Kuva - Copyright © Peter
Photo used with permission.


98) Uomobuono eli Pyhä Cremonan Homobonus - ( - 1197) - Homobonus syntyi Italiassa, Cremonassa, hyvin menestyneen räätälin ja kauppiaan poikana. Hän itse alkoi myös räätäliksi ja otti osaa isänsä liiketoimintaan. Mikään tavallinen, ahne liikemies hän ei ollut, sillä hän lahjoitti suuren osan tuloistaan köyhille, joita otti myös taloonsa asumaan. Hänet julistettiin pyhimykseksi Cremonan asukkaiden vaatimuksesta, sillä he olivat toki kiitollisia hyväntekijälleen. Italialaisen Cremonan kaupungin - sekä liikemiesten, kauppiaiden, vaattureiden, räätäleiden - ja suutareiden suojeluspyhimys.

Orpolapset

Thomas Benjamin Kenningtonin (1856 - 1916) ikuistamien orpolasten suojeluspyhimys on Vincentius (Vincent) Ferrer.

99) Vincentius (Vincent) Ferrer - (1350 - 1419) - Espanjalainen teologi ja munkki. Rakennusmiesten ja rakennuttajien, putkimiesten, kalastajien ja lastenkodeissa olevien orpojen suojeluspyhimys.

Pyhimystyttö

Äiti Teresa suojelee Neitsyt Marian lailla kaikkia, myös kuvan irakilaista kurdityttöä, joka olemukseltaan on kuin pikku pyhimys itsekin.

All rights reserved
*Kuva - Copyright © James Gordon


100) Äiti Teresa - (1910 - 1997) - Roomalaiskatolilainen nunna, joka oli hyvin tunnettu Intian köyhien parissa tekemänsä hyväntekeväisyystyön vuoksi. Tätä tehtäväänsä varten hän perusti Rakkauden lähetyssisaret -nimisen sääntökunnan. Hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 1979. Katolinen kirkko julisti vuonna 2003 äiti Teresan autuaaksi. Hänen saamansa arvonimi on "Kalkutan autuas Teresa". Äiti Teresaa kutsuttiin jo eläessään "eläväksi pyhimykseksi". Hänen elämänviisautensa tiivistyy hänen seuraaviin, omiin lauseisiinsa: Elämä on tilaisuus, käytä sitä hyväksi. Elämä on kauneus, ihaile sitä. Elämä on autuus, maista sitä. Elämä on unelma, tee siitä totta. Elämä on haaste, kohtaa se. Elämä on velvollisuus, täytä se. Elämä on peli, mene siihen mukaan. Elämä on kallisarvoinen, varjele sitä. Elämä on rikkautta, säilytä se. Elämä on rakkautta, iloitse siitä. Elämä on lupaus, toteuta se. Elämä on suru, voita se. Elämä on laulu, laula se. Elämä on taistelu, suostu siihen. Elämä on murhenäytelmä, näe se. Elämä on seikkailu, uskaltaudu mukaan. Elämä on onni, ota se kiinni. Elämä on liian arvokas, älä tuhoa sitä. Elämä on elämää, taistele sen puolesta! Äiti Teresa ei ole vielä virallisesti pyhimys, mutta suojeluspyhimyksenä hän varmasti suojelee köyhiä. Häntä kutsutaankin "köyhien enkeliksi". Äiti Teresa muistutti usein siitä, että köyhät eivät tarvitse sääliä, vaan rakkautta ja myötätuntoa.

Beatrice Cenci

All rights reserved
*Kuva Beatrice Cenci - Copyright © Alina Skaggs
Photo used with permission.

Beatrice Cencin surullinen tarina

Guido Reni (4. marraskuuta 1575 - 1642) oli italialainen taidemaalari, joka maalasi myös useita pyhimysmuotokuvia. Niihin kuuluu muotokuva muusikoiden suojeluspyhimyksestä, Pyhästä Ceciliasta. Kuvan Beatrice Cenci (1577 - 1599) oli roomalaisen aristokraatin Francesco Cencin ihastuttava ja kaunis tytär. Francesco Cenci käytti hyväkseen vaimoaan, sitten omia poikiaan ja lopulta myös tytärtään, Beatricea.

Kaikista muistakaan rikoksistaan huolimatta Francesco Cenci ei saanut juurikaan minkäänlaista tuomiota teoistaan, vaikka ne olivat yleisesti tiedossa - koska hän kuului aatelistoon. Kun hän vapautui, hän jatkoi rikoksiaan, myös Beatricea kohtaan. Beatrice teki useita ilmoituksia viranomaisille isästään, mutta nämä eivät tehneet mitään ja ainut seuraus oli, että pian jokainen Roomassa tiesi, millainen mies hänen isänsä oli.

Niinpä perhe päätti surmata Francescon, ja he onnistuivatkin nuijimaan miehen vasaroilla hengiltä. Kuulusteluissa Beatricen rakastajakin kidutettiin hengiltä, mutta hän ei paljastanut tekijöitä. Lopulta kuitenkin koko perhe vangittiin ja tuomittiin kuolemaan. Beatricekin mestattiin julkisessa näytöksessä miekalla Pyhän Angelon sillalla. Perheen 12-vuotias poika säästettiin, mutta hän joutui seuraamaan paikalla mestauksia.

Beatricesta on tullut Rooman rappeutunutta aristokratiaa vastustavien, ja traagisesti kohdeltujen lasten symboli. Sanotaan, että hän ilmestyy yhä uudelleen vuosittain, mestauspäivänä, sillalle...

Beatricen eläessä hänen omat suojelusenkelinsä ja suojeluspyhimyksensä eivät muistaneet olla valppaina, mutta hänestä itsestään on tullut monille pyhimys ja pyhimyksen vertauskuva.

Pyhä Yrjö

Pyhä Yrjänä - partiolaisten suojeluspyhimys.

Enkeli Lähteet
Saints.SQPN.com
Catholic Online: Patron Saints
Ralph Woodrow: Pyhimykset, pyhimysten päivät ja symbolit
SKS: Vuotuisjuhlat
Wikipedian pyhimyskalenteri
Wikipedian henkilöesittelyt
Arno Forsius: Dismas - hautausalan yrittäjien ja hautausurakoitsijoiden suojeluspyhimys
Tähtisilmä: Suojeluspyhimys Pyhä Dymphna
Prostituutio: Prostituoitujen suojeluspyhimyksiä
Ortodoksi.net.
Universal Living Rosary Association: St. Philomena, Patroness and Protectress of the Living
Veli Kauranen: Pyhän Barbaran tarina

Suojeluspyhimykset

Suojeluspyhimykset Osa I.
Suojeluspyhimykset Osa II.
Suojeluspyhimykset Osa III.
Suojeluspyhimykset Osa IV.
Suojeluspyhimykset Osa V. (Tämä sivu)


Enkeli

Pyhä Yrjö (George) - Pyhä Yrjänä - Partiolaisten suojeluspyhimys.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © David J. Thomas