Tunturisuden sivut
Lasonic TRC-975 "Jumbo". Kuvassa yllä taiwanilainen kahden kasettipesän Jumbo.

Kannettava kasettiradio eli radionauhuri - CD-radiosoitin

Matkaradioiden kehityksen huippua edustavat kannettavat, stereona ääntä toistavat kasettiradiot. Niissä radioon on yhdistetty C-kasettia hyödyntävä kasettisoitin. Koska useinkin suurin on kauneinta, olivat nämäkin laitteet lopulta kooltaan suorastaan valtavia. Kun alkuaikoina matkaradioista tehtiin, transistorienkin avulla, pieniä - niin C-kasettinauhurin aikakaudella siirryttiin koossa kohti toista ääripäätä.

Kannettavuudestaan huolimatta nämäkin laitteet sijoittuivat kodeissa enimmäkseen pysyvästi paikoilleen, pöydille ja hyllyihin, pöytäradioiden tapaan.

C-kasetin jäätyä historiaan sen sijalle radioiden yhteyteen on sijoitettu muita musiikkisoittimia, kuten CD ja iPod. Tiedonsiirrossa hyödynnetään Bluetoothia.

Panasonic

Panasonic. Japanilainen kasettiradio 1980-luvulta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Mitchell Laurren-Ring


Akai AJ-530

Akai AJ-530. Japanilainen kasettiradio - vuosi 1981.

Akai CE2300

Akai CE2300. Japanilainen kuuden kaiuttimen CD-radiosoitin.

Sharp

Sharp GF-9494. Japanilainen radionauhuri. 4-kanavainen kaiutinjärjestelmä, kaksi 18 cm bassokaiutinta. Mitat 55,6x31,0x13,6 cm, paino 7,9 kg.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Stephen Michael Barnett


Lasonic

Lasonic i-931. Taiwanilainen iPod-radio 2000-luvulta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Thomas Hawk

Crown

Crown SZ-5100. Japanilainen Crown valmisti 1970- ja 1980-luvuilla useita erilaisia kasettiradioita. Kuvan laite vuodelta 1988.Sanyo M7770K

Japanilainen matkaradio, stereo, neljä kaiutinta ja C-kasettinauhuri. 1970-luvun loppu - 1980-luvun alku.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © James Case


C-kasetti

Hollantilainen Philips kehitti ja julkaisi C-kasetin Euroopan markkinoille 31. elokuuta 1962 Berlin Radio Show -tapahtumassa. Matkaradioon yhdistettynä C-kasettinauhuri mullisti musiikin kuuntelun. Kasetteja myytiin valmiiksi äänitettyinä, mutta sen avulla oli mahdollista äänittää suoraan radiosta omaa mielimusiikkiaan. Kaikki nuoret omistivat 1970-luvulta 1980-luvulle oman C-kasettinauhuri-radionsa.Philips D8444 "Power Player"

1980-luvun alkupuolen suurikokoinen, 5-kaiuttiminen kasettiradio Philips D8444, oli tällaisten laitteiden kultakauden näyttävä edustaja. Vastaanottimen englanninkieliset nimitykset ghetto blaster ja boombox ("ghettoräjäytin, pommilaatikko") viittaavat äänentoiston voimaan. Laitteen mitat ovat 54x33x14 cm ja paino 6,5 kg.

Tällainen kasettiradio teki vaikutuksen sekä suurella koollaan, että myös säätimien runsaudella. Laitteen kuuntelija koki olevansa lähes kuin studiopöydän äärellä. Radiossa olivat kaikki aaltoalueet, pitkät, keskipitkät, lyhyet ja ULA eli FM. Philips D8444 oli aikanaan hyvin suosittu, sitä myytiin paljon ja netissä sitä myydään myyntipalstoilla edelleenkin.Lasonic i-931

Taiwanilainen Lasonic Electronics Corporation aloitti kannettavien audiolaitteiden valmistuksen vuonna 1978. Lasonic i-931 on 1980-luvun TRC-931:n 2000-luvun moderni versio, jossa musiikkisoittimena kasettinauhurin sijasta on iPod.

Kriitikot sanovat, että tässä vastaanottimessa suurin osa on muovia ja ilmaa ja koko laite olisi helposti voitu tehdä puolta pienemmäksi. Laitteen mitat ovat 71,1 x 33 x 33 cm ja paino 7,7 kg. Laitteen tekniikka pitää kuitenkin sisällä monia hienoja puolia. Näitä ovat iPod, kuuloke-, mikrofoni- ja AV-liitäntä, SD-muistikorttiliitäntä, MMC-liitäntä MP3:lle, USB-portti sekä LCD-näyttö.

Radion puolella radiokanavia voi asettaa 20 kappaletta suosikkeihin. Luonnollisestikin tässä iPod-radiossa on myös kello herätysmahdollisuuksin. Ja monenlaisia muita hienouksia.

Lasonic i-931:n sanotaan sopivan sellaiselle ihmiselle, joka haluaa 1980-luvun nostalgiaa tihkuvan kasettiradion tänä päivänä, nykypäivän digitaalisella tekniikalla varustettuna.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Jordan Banasik


Matkakasettiradio