Susisivut

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Flickr/Tambako The Jaguar

RAVUSTAJAKOIRA (Cerdocyon thous)

Ravustajakoiran tieteellisessä nimessä thous on kreikkaa ja tarkoittaa sakaalia. Ravustajakoiran ja sakaalien elintavoissa onkin paljon samoja piirteitä ja niillä on kaukaisia yhteisiä esi-isiä.

Etelä-Amerikan koiraeläimet ovat kehittyneet samasta koiraeläinten haarasta kuin susimaiset koiraeläimet: sudet, sakaalit ja kojootti. Tämä näkyy mm. ravustajakoirien käyttäytymisessä. Ne ulvovat kuin sudet, mitä kettumaiset koiraeläimet eivät tee.

Ominaisuuksia

Ravustajakoira ei ulkonäöltään erityisesti poikkea muista ketuista. Sen turkin väritys vaihtelee yksilöittäin. Yleisväri on harmaanruskea, selkäosa tummempi ja vatsaosa vaalea. Painoa lajilla on 5 - 8 kg. Ruumiin pituus yli 60 cm.

Ravustajakoira

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Ravustajakoira, Rio Grande do Sul, Brazil, lokakuu 2010 - Copyright Cláudio Timm

Ravinto

Nimi kertoo ravustajakoiran ravinnosta jo paljon: sillä on erikoinen tapa pyydystellä puroista ja matalista lammikoista rapuja ja muita äyriäisiä, joita se taitavasti etsii kivien alta, nappaa suuhunsa ja nauttii suurena herkkunaan.

Myös myyrät, hiiret ja opossumit, sekä sammakot ja kiinni saadut linnut tulevat popsituiksi. Kuten myös kilpikonnien munat ja vihannekset sekä hedelmät. Erityisesti banaanit, viikunat ja mangot ovat näiden zorrojen mieliruokaa. Niitä ne löytävät varsinkin esikaupunkialueilta, sillä niitä on tarjolla runsaasti puutarhoissa.

Sakaalien tavoin ravustajakoirakin on osittain raadonsyöjä.

Lisääntyminen

Ravustajakoiran lisääntyminen ei ole sidottu tiukasti mihinkään tiettyyn vuodenaikaan. Sillä voi olla kaksi kiimaa vuodessa. Kantoaika on 52 - 59 vuorokautta ja pentueen koko 3 - 6.

Ravustajakoiran levinneisyys

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Levinneisyyskartta Copyright Udo Schröter

Levinneisyys

Ravustajakoira elää Etelä-Amerikassa - Kolumbiassa, Brasiliassa, Ranskan Guayanassa, Guayanassa, Venezuelassa, Boliviassa, Paraguayssa, Uruguayssa, Surinamissa ja Brasiliassa. Se viihtyy metsissä ja avoimilla ruohostomailla mutta ei Amazonin sademetsäalueella.

Uhanalaisuus

Ravustajakoira ei ole uhanalainen laji. Esiintymisalueillaan se on suhteellisen yleinen laji. Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuus luokituksessaan ravustajakoiran tilan elinvoimaiseksi (LC, Least Concern) - eli kyseessä on hyvin tunnettu laji, jonka kanta on runsas tai vakaa.

Lähteet
Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
Crab-eating Zorro (Cerdocyon thous)
IUCN


Ravustajakoira

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Tambako The Jaguar