Tunturisuden sivut

MAAILMANHISTORIAN KUULUISIN RAKKAUSAVIOLIITTO

NIKOLAI II ja ALEKSANDRA

Nikolai II:n ja Aleksandran avioliittoa on kutsuttu maailmanhistorian kuuluisimmaksi rakkausavioliitoksi.

"Unelmani on joskus mennä naimisiin Alix H:n kanssa. Olen rakastanut häntä kauan, ja yhä syvemmin ja voimakkaammin sen jälkeen kun hän vuonna 1889 vietti kuusi viikkoa Pietarissa. Pitkään torjuin tunteeni, joka sanoi, että rakkaimmasta unelmastani tulisi totta."

Kun Nikolai teki tämän päiväkirjamerkinnän vuonna 1892, hänen prinsessa Alixia kohtaan tuntemaansa kiinnostusta ei suinkaan kannustettu, päinvastoin. Venäjän korkein seurapiiri ei jakanut Nikolain ihastusta tuohon saksalaiseen tyttöön, jolla oli punertavan kellankultainen tukka, hirvittävä ranskan kielen aksentti ja joka oli ujo, kömpelö, huonosti pukeutunut, liian hermostunut, liian ylpeä, punasteleva koulutyttö. Kaiken aikaa Nikolai kuitenkin piti yllä toivoaan, että hän voisi joskus mennä naimisiin Alixin kanssa.

Nikolai II

All rights reserved
*Nikolai II - Copyright © Curmo
Photo used with permission.


Nikolai II ja Aleksandra

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Poison-Ivy-Alice

Kosiomatkalle ja kihloihin

Eräänä lämpimänä huhtikuun iltana vuonna 1894 Nikolai astui juhlaunivormuun pukeutuneena junaan Pietarissa, mukanaan kolme neljästä sedästään, ja matkusti Coburgiin, jossa Alix oli ottamassa häntä vastaan. Sinä iltana he menivät päivälliselle ja operettinäytäntöön perheen seurassa. Seuraavana aamuna Nikolai, joka ei voinut odottaa enää kauempaa, meni suoraan Alixin luokse ja kosi tätä. Tuntikausien hyvin tunteellinen keskustelu ei johtanut myönteiseen tulokseen, sillä Alix olisi joutunut vaihtamaan uskontoaan ja kykeni vain itkien toistelemaan kuiskaillen: "Ei, en minä voi..."

Jo muutamia tunteja tämän epäonnistuneen kosintayrityksen jälkeen Englannin kuningatar Viktoria oli taivuttelemassa vastustelevaa Alixia myöntymään kosintaan. Myös Saksan keisari Vilhelm kannusti seuraavana päivänä Alixia myöntymään kosintaan, sillä hän ei pitänyt ajatusta saksalaisen prinsessan naittamisesta tulevalle Venäjän tsaarille lainkaan huonona. Nämä myötämieliset painostustoimet johtivat tulokseen, Alix suostui ja tuota pikaa Nikolai ja Alix olivat jo kihloissa. Nikolai kirjoitti riemuissaan päiväkirjaansa:

"Ihmeellinen, unohtumaton päivä. Tämä päivä on minun ja rakkaan, ihanan Alixini kihlajaispäivä. Oi Jumala, mikä vuori on pudonnut harteiltani. Koko päivän olen kulkenut kuin unessa. En voi itse edes uskoa olevani kihloissa."

Isän kuolema ja häät 1894

Nikolain isä, tsaari Aleksanteri III kuoli iltapäivällä, marraskuun 1. päivänä 1894. Voimakkaan tsaarin kuolema neljänkymmenenyhdeksän vuoden ikäisenä oli järkytys koko Venäjälle. Kaksikymmentäkuusivuotias Nikolai peri hänen valtaistuimensa, hänestä tuli keisari. Nikolai ei ollut millään tavoin valmistautunut ottamaan keisarin asemaa noin nuorena, eikä hän omien sanojensa mukaan tiennyt mitään hallitsemisesta.

Nikolain ja Aleksandran häät pidettiin marraskuun 26. päivänä, viikko hautajaisten jälkeen. Hääpäiväksi oli valittu leskikeisarinna Marian syntymäpäivä, ja tällaista tilaisuutta varten protokolla myönsi lyhyen poikkeamisen suruajan säännöistä. Hääparista kirjoitti Walesin prinsessa näin:

"Aleksandra säteili. Hän näytti ihmeen, liian suloiselta. Nicky on mielestäni hyvin onnellinen, saatuaan niin suloisen ja viehättävän vaimon, ja minun täytyy sanoa, etten ole koskaan ennen nähnyt kahta ihmistä, jotka olisivat niin rakastuneita toisiinsa tai onnellisempia, kuin he."

Äärimmäinen onni

Avioliitto, joka hääpäivästä alkoi, oli rikkeetön ja täynnä rakkautta koko pariskunnan elinajan. Sitä on sanottu myös maailmanhistorian kuuluisimmaksi rakkausavioliitoksi. Nikolai II:n ja Aleksandran avioliitto oli viktoriaaninen avioliitto, ulospäin tyyni ja eleetön, mutta se perustui kiihkeään fyysiseen rakkauteen.

Aleksandran hääyön jälkeen päiväkirjaansa tekemä kirjoitus kertoo pariskunnan rakkaudesta:

"En ikinä uskonut, että tässä maailmassa voisi olla tällaista äärimmäistä onnea, sellaista yhteyden tunnetta kahden kuolevaisen välillä. Minä rakastan sinua. Noissa kolmessa sanassa on elämäni."

Perheonnea

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Tatiana Z
*Photo used with permission.