Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sivun yläreunassa - Copyright © Ninara

1897 Kruunajais-muna

Kuva sivun yläreunassa. Korkeus 12,7 cm. Nikolai II:n lahja Aleksandra Fjodorovnalle, valmistettu Pietarissa.

Muna on valmistettu monisävykullasta, läpikuultavasta limenkeltaisesta ja opaaleista mustasta ja sinisestä emalista, timanteista ja sisusta vuorattu valkoisella sametilla. Sisällä olevat kärryt valmistettiin kullasta, platinasta, mansikan värisestä emalista, timanteista, rubiineista sekä vuorikristallista. Nykyisin kadonneet yllätykset olivat timantti tai smaragdi kaulakoru.

Kärryt ovat kopio Aleksandran käyttämistä kärryistä vuodelta 1895. Kärryjen sisus on samettia ja punaista emalia, runko kullattua ja vanteet platinaa, ikkunat kaiverrettua vuorikristallia. Kärryt ovat "toimivat", pyörät kääntyvät, ovet avautuvat ja pienet rappuset taittuvat kuin aidoissa vaunuissa. Erittäin tarkkaan ja yksityiskohtaiseen vaunujen tekoon meni aikaa 15 kk ja sen toteutti George Stein. (Kultasepänalan Wiki)

Fabergén kulta- ja jalokivitaide

Hovissa keisarillinen perhe ympäröi itsensä satumaisella aarteistolla, koruilla ja koriste-esineillä, kuten jalokiviupotuksin koristelluilla korumunilla, ja niitä valmisti jalokivimestari Fabergé. Venäjän tsaarin hovikultaseppä Peter Carl Fabergé oli ranskalaista syntyperää oleva venäläinen.

Menestyksensä huipulla, vuosisadan vaihteen molemmin puolin, hänellä oli ateljeissaan Pietarissa työssä viisisataa jalokiviseppää, kultaseppää ja oppipoikaa. Hänen kuolematon maineensa perustuu hänen jalokivitöihinsä. Hän alisti nerokkaasti kaikenlaiset jalokivet ja puolijalokivet oman taiteensa palvelukseen.

Venäjällä yhdetkään ruhtinashäät, suuriruhtinaalliset syntymäpäivät, sotilas- tai seurapiirijuhlat eivät olleet täydellisiä ilman, että niissä säihkyivät Fabergén rintakorut, kaulanauhat, riipukset, savukekotelot, kalvosinnapit, kirjoitustarvikkeet ja kellot.

Innokkaita tilaajiaan tyydyttääkseen Fabergé loi hämmästyttävän sarjan mielikuvitusrikkaita koruja. Loputtomana, ylellisenä virtana hänen työntekijänsä loivat korukukkia, korueläimiä, venäläisten talonpoikien, mustalaislaulajien ja ratsastavien kasakoiden pienoiskuvia.

Hänen miniatyyriensä joukossa oli pieniä päivänvarjoja, timantein koristeltuja kastelukannuja, kultainen vajaan tuuman korkuinen Pietari Suuren ratsastajapatsas, kultainen vain viiden tuuman korkuinen Ludvig XVI:n tyyliin kalustettu huone, ja kolmen tuuman korkuiset kullasta ja emaljista tehdyt kantotuolit, joiden sisäpinta oli helmiäistä.

Faberge

1898 Kelch muna

Alexander Kelchin kirsikanpunainen lahja vaimolleen. Näitä munia tehtiin vain harvoille hovin ulkopuolisille. Munan voi avata, ja sisällä on timanttisilmäinen kana.

Faberge

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ninara

1894 Renessanssi-Muna

Pituus 13,3 cm. Alexander III:n lahja Maria Fjodorovnalle, valmistettu Pietarissa. Nykyinen omistaja: The Link of Times Cultural-Historical Foundation, Venäjä.

Valmistettu kullasta, valkoisesta akaatista, timanteista, rubiineista sekä vihreästä, punaisesta, sinisestä, valkoisesta ja mustasta emalista. Sisällä ollut yllätys oli luultavammin tehty helmistä.

Tämä muna oli viimeinen, jonka tsaari ehti vaimollensa antamaan ennen yllättäen sattunutta kuolemaansa. (Kultasepänalan Wiki)

Fabergén korumunat

Fabergé tunnetaan erityisesti korumunistaan ja hänen taiteensa huippuluomuksia olivat ne viisikymmentäkuusi kuuluisaa keisarillista pääsiäismunaa, jotka hän loi kahdelle Venäjän tsaarille, Aleksanteri III:lle ja Nikolai II:lle. Aleksanteri aloitti tämän tavan vuonna 1884 antaessaan korumunan puolisolleen Marialle.

Isänsä kuoleman jälkeen Nikolai jatkoi perinnettä ja tilasi joka vuosi kaksi munaa, yhden vaimolleen ja yhden äidilleen. Materiaalien valinta ja munien suunnittelu jätettiin kokonaan Fabergélle, joka valmisti niitä syvän salaperäisyyden verhoamana ateljeessaan. Tämä tietysti lisäsi näiden munien odottajien jännittynyttä nautintoa, koska he eivät voineet tietää, mitä ihanaa kulloinkin saisivat. Fabergé pyrki jokaisena vuotena ylittämään edellisen vuoden saavutuksensa. Suuri Siperian Rautateiden Pääsiäismuna vuodelta 1900 on yksi hänen kuuluisimmista mestariteoksistaan pääsiäismunien joukossa.

Faberge

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ninara

1898 Laakson liljat-muna

Korkeus 15,1cm - avattuna 19,9 cm. Nikolai II:n lahja Alexandra Fjodorovnalle, valmistettu Pietarissa. Nykyinen omistaja: The Link of Times Cultural-Historical Foundation, Venäjä.

Muna on valmistettu kelta- ja viherkullasta, läpikuultavasta kanervan ja vihreän värisestä emalista, timanteista, rubiineista, helmistä, vuorikristallista sekä värjätystä norsunluusta.

Muna on jugend-tyylinen neljällä lehtimäisellä jalalla seivova, liljat on yhdistelmä ruusu-hionnaisia timantteja ja helmiä. Munan päällä on miniatyyri keisarillisesta kruunusta, jota painamalla nousee ylös pienet timantin koristellut kuvat Nikolai II sotilasuniformussa sekä hänen ja Alexandran tyttäristä, suurherttuoista Olga ja Tatjana. Miniatyyrit norsunluulle on maalannut Johannes Zehngraf. Muna on yksi häikäisevimmistä Fabergén munista ja on erittäin omaperäinen. Munan sisällä oli miniatyyrililjakori. (Kultasepänalan Wiki)

Faberge

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Owen Byrne

1902 Rothschild Kello-muna

Fabergén korumunissa on neljä sellaista, joissa on kello. Huutokaupassa tällaisesta kellomunasta on maksettu 18,5 miljoonaa dollaria, ja siten kyseessä onkin maailman kaikkein kallein kello. (Climateer Investing: Egg Decorating: The Rothschild Fabergé Clock Egg)

Vladimir Putin lahjoitti joulukuussa 2014 tällaisen Rothschildin kellomunan Eremitaašin taidemuseolle, sen täyttäessä 250 vuotta. (Russia Beyond: Putin presents Faberge clocks to Hermitage for 250th anniversary)

Faberge

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sekä neljä kuvaa alla - Copyright © Carlos Octavio Uranga

1903 Kellomuna

Kellomuna, tehtiin varakkaan teollisuusmiehen Alexander Kelchin vaimolle. Tasatunnein värikäs kukko ilmestyy munan huipulle nyökkimään päätään ja heiluttelemaan siipiään.

Faberge

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ninara

1911 Laakeripuu

Korkeus: 27,3 cm. Nikolai II:n lahja Maria Fjodorovnalle, valmistettu Pietarissa. Nykyinen omistaja: The Link of Times Foundation, Venäjä.

Muna tunnetaan myös nimellä Appelsiinipuu, se on valmistettu kullasta, nefriitistä, vihreästä ja valkoisesta emalista, timanteista, rubiineista, ametisteista, sitriineistä, helmistä ja valkoisesta onyksistä.

Muotoleikkausta jäljittelevä muna on kaiverrettu nefriitistä, hedelmät ja kukat jalokivistä. Lehvästön alta paljostuu avaimenreikä, avain käynnistää koneiston, joka avaa munan päältä kannen, josta paljastuva laululintu räpyttelee siipiään, kääntää päätään, aukoo suutaan ja laulaa. Kultainen runko jäljittelee oikeaa puunrunkoa ja puu on istutettu kvartsiruukkuun, joka on koristeltu kullalla ja rubiineilla. Kokonaisuus on aseteltu nefriitistä kaiverretun alustan päälle. (Kultasepänalan Wiki)

Miniatyyrimaalaukset

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Tim Evanson

Miniatyyrimaalaukset

Kehystetyissä miniatyyrimaalauksissa, joissa on Nikolai II:n ja Olgan muotokuvat, on Fabergén tekemät jalustat ja kehykset. Maalaukset on toteuttanut Johannes Zehgraf. Materiaaleina kulta, rubiinit, timantit, guassi, norsunluu ja lasi.

Fabergén pääsiäismunat

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © IslesPunkFan


Olga Totleben

Venäjällä on aina arvostettu kauneutta, oli sitten kyse koruista, arkkitehtuurista tai muodista, jota kuvassa esittelee kreivitär Olga Totleben.