Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Florstein
Katariinan palatsi Katso ylin kuva kokonaisena.


Katariinan palatsi - Tsarskoje Selo

Tsarskoje Selon 600 hehtaarin puisto- ja palatsialueen ytimen muodostaa Katariinan palatsi. Katariinan palatsin valkoista, sinistä ja kultaista yhdistelevä julkisivu on runsaan 325 metrin pituinen, ja rakennuksen koristeluun on käytetty kaikkiaan yli 100 kilogrammaa kultaa. Palatsia ympäröivät koristeelliset, ranskalaistyyliset puistopuutarhat, ja rakennuksen lukuisat salit on sisustettu taideaartein.

Saleista kuuluisin on mystinen Meripihkahuone. Meripihkapanelointi ja erilaiset arvokivikoristelut antavat huoneelle sen mahtipontisen ulkonäön ja tittelin maailman kahdeksantena ihmeenä.

Kuvassa yllä eteläinen julkisivu, näkymä Eremitaasin suunnalta.

Katariinan palatsiTalvipalatsin tanssiaiset

Keisareiden lukuisissa palatseissa järjestettiin konsertteja ja tanssiaisia. Talvipalatsin hovitanssiaisia järjesteli 800 palvelijaa kahden viikon ajan ennen tanssiaisia. Valtavat porraskäytävät ja peilisalit koristeltiin kauneimmilla ja harvinaisimmilla, trooppisilla kasveilla. Pitkillä palmuriveillä ei tuntunut olevan loppua. Satakunta kokkia hääräili keittiössä valkoisissa takeissaan ja korkeissa kokinmyssyissään. Vilinä ja vilske jo ennen tanssiaisia oli valtava. Myös juhliin tulevat vieraat joutuivat valmistautumaan, sillä poloneeseja, katrilleja, lancieria ja masurkkaa varten piti käydä monet kerrat tanssiharjoituksissa.

Tuhansille saapuville vieraille määritettiin kutsukortissa sisäänkäytävä, josta heidän oli tultava, koska muuten sisääntulo olisi kestänyt tunteja. Palatsiin saapuvat vieraat mykistyivät näkemästään - nuoret sotilaat upeissa univormuissaan, kallisarvoiset timanttitiarat, helmikaulanauhat ja tuhannet korut loistivat kilpaa jättiläismäisten kattokruunujen ja monihaaraisten kynttilänjalkojen luoman juhlavalaistuksen kanssa.

Viimeiset ylelliset juhlat ja tanssiaiset Talvipalatsissa 1903

Keisarit järjestivät palatseissaan Venäjän ylimystölle ja upseeristolle loistokkaita tanssiaistilaisuuksia. Keisari Nikolai II järjesti helmikuussa 1903 Talvipalatsissa kuuluisaksi jääneet, useampipäiväiset juhlat tansseineen. Kaikki vieraat olivat pukeutuneet 1600-luvulla Venäjää hallinneen, tsaari Aleksei Mihailovits'in (1629 - 1676) aikakauden mukaisiin, ylellisiin asuihin.

Venäjän suuriruhtinas Alexander Mikhailovich (1866 - 1933) kuvaili näitä tanssiaisia näin:

"Nämä olivat viimeiset suuret tanssiaiset Venäjän valtakunnan historiassa. Samaan aikaan, kun me tanssimme, seurasi meitä katseillaan palatsin ikkunoista uusi ja vihamielinen Venäjä, ja pilvet Kauko-Idässä roikkuivat uhkaavina matalalla!"

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © michael clarke stuff
*Kuva - Copyright © John Menard
*Kuva - Copyright © ninara
Venäjän keisarinna Elisabet

Elisabet (29.12.1709 - 5.1.1762) - Venäjän keisarinna vuosina 1741 - 1762

Katariinan palatsin rakennuttanut Elisabet oli sekä hallitsijana että ihmisenä poikkeusyksilö. Ei vain kampauspöydän ääressä, vaan muutenkin.

Tunturisuden sivut Elisabet sai äkkinäisiä raivokohtauksia, jolloin hän löi ja sivalteli voimakkain täsmäiskuin kaikkia ympärillään olevia ihmisiä.

Tunturisuden sivut Hän saattoi lähettää suuttumuksen aiheuttaneen ihmisen välittömästi tuosta paikasta kidutuskammioon tai karkottaa hänet maasta.

Tunturisuden sivut Elisabet nukkui päivät ja valvoi yöt, tanssien ja korttia pelaten - ja rakastellen.

Tunturisuden sivut Hän oli kyltymättömän himokas ja piti kaiken aikaa rakastajinaan useita miehiä ja myös hyvin nuoria poikia, jotka olisivat sopineet hänen lapsikseen.

Tunturisuden sivut Elisabet oli sivistymätön ja laiska ja hän piti lukemista terveydelle vaarallisena.

Tunturisuden sivut Hän rakasti kiihkeästi naamiaisia ja pukeutui mieluiten mieheksi, yleensä hollantilaiseksi merimieheksi. Miesten oli pukeuduttava hänen naamiaisissaan naisiksi.

Tunturisuden sivut Kaikista "pienistä inhimillisistä piirteistään ja puutteistaan" huolimatta, Elisabet jätti jälkipolville eräitä rakennustaiteen suurimmista mestariteoksista. Katariinan palatsin lisäksi Elisabet oli italialaisen hoviarkkitehtinsä, Francesco Bartolomeo Rastrellin kanssa luomassa Talvipalatsia, Anitskovin palatsia, Smolnan luostaria ja monia muitakin rakennushankkeita.

Tunturisuden sivut Suomalaiset muistavat Elisabetin pikkuvihasta. Venäläiset joukot hyökkäsivät Suomeen ja vuoden 1742 loppuun mennessä koko Suomi oli miehitetty. Turun rauhassa 1743 osa Kaakkois-Suomesta siirtyi Venäjän omistukseen.
Katariinan palatsi
Katariinan palatsi

Yllä kuvissa Katariinan palatsin suuri sali, jonka pinta-ala on noin 1 000 neliömetriä. Salin valaistukseen kuuluu 696 lamppua 15 kattokruunussa, jotka on sijoitettu lähelle peilejä. Illan tummuessa säkenöi koko sali kultaisine kaiverruksineen ja koristeineen häikäisevänä valomerenä, siksi salia kutsutaankin "valosaliksi".

Lähteet
*Rantapallo, Jere Uljas: Tällainen on Pietarin majesteettinen Katariinan palatsi
*Wikipedia
*Saint-Petersburg.com: Catherine Palace
*Virginia Cowles: Romanovit


Maria

Keisari Nikolai II ja hänen vaimonsa Aleksandra, vuonna 1903 Talvipalatsin juhlissa 1600-luvun asuihin pukeutuneina.

Katariinan palatsi - eräitä faktoja ja hieman sivupolkujakin kampauspöydän ääressä

Tunturisuden sivut Katariinan palatsi on nimetty Pietari Suuren aviopuolison, Katariina I:n (15.4.1683 - 17.5.1727) mukaan. Alunalkaen palatsi oli Pietari I:n puolisoa varten rakennettu pienehkö kaksikerroksinen rakennus.

Tunturisuden sivut Alkaen vuonna 1743, palatsia laajennettiin huomattavasti. Tämän työn toteutti Katariina I:n tytär Elisabet, joka oli Venäjän keisarinna vuosina 1741 - 1762. Vuosina 1744 - 1748 palatsia laajensivat arkkitehdit Aleksei Kvasov ja Savva Tsevakinski. Vuosina 1752 - 1757 Bartolomeo Rastrelli teki siitä suurenmoisen barokkipalatsin, jonka sisustamiseen osallistuivat mm. Charles Cameron ja Vasili Stasov.

Elisabet oli mitä sopivin hallitsija äärimmäisen tuhlailevaan rakennusprojektiin, sillä häntä on pidetty kaikkien aikojen turhamaisimpana hallitsijana. Hän vietti tuntikausia päivässä kampauspöytänsä ääressä, hiuksiaan värjäten, loputtomiin peruukkejaan kokeillen ja vaihdellen ja kasvojaan maalaten. Vaatteensa hän vaihtoi kymmenen kertaa päivässä ja kun hän kuoli, hänen vaatevarastoonsa kuului 15 000 pukua.

Elisabetin aikana hoviarkkitehti Bartholomeo Rastrelli saattoi palatsin uudistuksen päätökseen niin, että se koossa ja näyttävyydessä oli samaa sarjaa, kuin Versailles'n palatsi Pariisin lounaispuolella. Työ saatiin päätökseen vuonna 1756.

Tunturisuden sivut Palatsin julkisivun pituus 325 metriä, palatsin ympärysmitta 1 km.

Tunturisuden sivut Palatsin sisätiloista upeimpia ovat Suuri sali, Taulusali sekä sodan aikana ryöstetty Meripihkahuone, joka on nykyään luotu uudelleen. Uudelleen restauroitu meripihkahuone avattiin yleisölle vuonna 2003 Pietarin 300-vuotisjuhlien kunniaksi. Takana olivat yli 20 vuotta kestäneet entisöintityöt ja monien kymmenien miljoonien eurojen kulut.

Tunturisuden sivut Julkisivut ja sisätilat on toteutettu aikakauden parhaiden arkkitehtien, taiteilijoiden ja kuvanveistäjien kanssa, missään rahaa säästelemättä. Katariina II, myöhemmin Katariina II Suuri, joka oli oli Venäjän keisarinna vuosina 1762 - 1796, moitti sitä äärimmäistä valtion ja yksityisten varojen tuhlausta, jota palatsin rakentamiseen oli käytetty. Tämä moite ei laisinkaan estänyt sitä, että Katariina II Suuri teetti itsekin loisteliaita lisäyksiä Katariinan palatsiin, rakennutti useita uusiakin ja vei pramean loistokkuuden tavoittelussaan tuhlaavaisuuden aivan uusiin, ennen näkemättömiin ulottuvuuksiin. Palatsin sokaisevan loiston sanottiin olevan kullattua kurjuutta.

Tunturisuden sivut Palatsin ja siten myös Tsarskoje Selon etäisyys Pietarista 25 km.
Katariinan palatsi
Katariinan palatsi
Katariinan palatsi - Tsarskoje Selo

Saleja pöytineen ja kattauksineen...
Katariinan palatsi
Katariinan palatsi - Tsarskoje Selo

Saleja pöytineen ja kattauksineen...
Katariinan palatsi
Katariinan palatsi - Tsarskoje Selo

Seinämillä palatsissa kohoavat Delftin posliinilla pinnoitetut lämmitysuunit eli kakluunit, jotka salien korkeuden vuoksi ovat tavattoman korkeita nekin...
Katariinan palatsi
Katariinan palatsi - Tsarskoje Selo

Penkkejä istuskeluun, kauniita aitoja portteineen, kukkia, puistopuita...
Katariinan palatsi
Katariinan palatsi - Tsarskoje Selo

Kauniita julkisivuja, puistokäytävien ja -istutusten geometrisia muotoja, veistoksia...
Katariinan palatsi
Katariinan palatsi - Tsarskoje Selo

Upeita "portinpieliä", kauniita portteja...
Katariinan palatsi
Katariinan palatsi - Tsarskoje Selo

Kultaiset portit, aurinkoa, palatsin ja taivaan sineä, satumaista kauneutta...
Katariinan palatsi
Katariinan palatsi - Tsarskoje Selo

Kesäpäivän kauneinta heleyttä, puistoja, penkkejä veden partailla...