Tunturisuden sivut
All Rights Reserved
*Kuva yllä - Copyright Olga

NIKOLAI II:N ja ALEKSANDRAN LAPSET

MariaMARIA NIKOLAJEVNA ROMANOVA (26.6.1899 - 17.7.1918) - Suuriruhtinatar

Maria oli kolmas tsaariparin tyttäristä. Siskojensa tapaan hän oli hyvin kaunis, eloisa ja älykäs. Hän oli hieman kuin tanakka tai ei yhtä laiha, kuin sisarensa - pienenä hän oli pyöreä ja uhosi terveyttä. Nuorena tyttönä hän oli iloinen ja keimaileva.

Hän oli luonteeltaan sekä mukavuutta että lähimmäisiään rakastava, ja vieraili usein sotasairaaloissa tervehtimässä haavoittuneita sotilaita. Sairaanhoitajaksi hän oli ensimmäisen maailmansodan aikaan vielä liian nuori. Lapsena Maria oli kiltti lapsi, osallistuen innolla kaikkiin leikkeihin sisarustensa kanssa. Tosin, Marialla oli myös taipumusta laiskuuteen ja vaikka hän piti esimerkiksi maalaamisesta, niin hän oli liian laiska ja iloluontoinen, omistautuakseen harrastukselleen vakavasti.

Marian teevadit

Marialla oli suuret, siniset silmät, jotka "loistivat kuin lyhdyt". Perheen piirissä hänen silmiään kutsuttiin "Marian teevadeiksi".

Maria tottelemattomana

Maria oli kiltti ja tottelevainen, eikä yleensä syyllistynyt minkäänlaisiin kepposiin tai kolttosiin, joissa erityisesti Anastasia kunnostautui. Silti Mariassa oli paljon samaakin, kuin Anastasiassakin, ja joskus hänkin oli vallaton veitikka ja käyttäytyi kuin poika.

Erään kerranpas Mariakin kuitenkin alkoi tosi hurjaksi ja kähvelsi teepöydästä muutaman keksin! Tästäkös syntyi kuohuntaa, ja äiti Aleksandra ystävineen kävi kovasti touhottamaan, että mitenkäs nyt pientä Mariaa rangaistaan. Aleksandra ehdotti, että Maria lähetetään vuoteeseen. Isä Nikolai kuitenkin oli nauraen sitä mieltä, että minkäänlaista rangaistusta ei tarvittu. Hän oli päinvastoin hyvillään siitä, että Mariakin vaikutti olevan täten ihan tavallinen lapsi, sillä isä oli jo pelännyt, että Marialle kasvaa pian siivet selkään, kun tämä oli aina niin kiltti ja kuuliainen.

Maria ja Olga

Vasemmalla suuriruhtinatar Maria, oikealla suuriruhtinatar Olga - vuonna 1914.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Romanov Collection, General Collection, Beinecke Rare Book and Manuscript Library, Yale University

Isäntyttö

Maria oli isäntyttö, hän ihaili ja rakasti isäänsä. Kun Nikolai oli sairas, antoi Maria illalla vuoteessaan isäänsä esittävälle pienoispatsaalle hyvänyön suukkosia. Hovineiti Anna Virubova kertoo muistelmissaan, että kun hän joskus käveli keisarin seurassa ja Maria näki sen, niin Maria silloin oli mustasukkainen.
Maria

Hattumuotia keisarillisella huvijahdilla

Kuvassa yllä ovat suuriruhtinatar Maria ja Yhdistyneiden kuningaskuntien prinsessa Viktoria - Victoria Alexandra Olga Mary (6.7.1868 - 3.12.1935) keisarillisella huvijahdilla, Standartilla vuonna 1908 - ihastuttavine kesähattuineen.

Flirttailua ja haaveita suukoista

Palatsialueella ja kaikkialla siellä, missä tsaariperheen tyttäret liikkuivat, vilisti nuoria sotilaita. Sisarustensa tapaan Mariakin harrasti hyvin viatonta flirttailua näiden sotapoikien kanssa, eikä varmaan ollut mahdotonta, etteikö hän aina olisi voinut ihastuakin heistä johonkuhun.

Ylipäänsä, kun sisaruksilla ei ollut paljonkaan muuta seuraa, he tutustuivat erittäin hyvin kaikkiin palatsialueen sotilaisiin. He tiesivät kaikkien tsaarin henkivartioston kasakoiden nimet ja keisarillisen huvipurren merimiesten nimet.

Puhellessaan vapaasti näiden miesten kanssa he oppivat tietämään myös näiden vaimojen ja lastenkin nimet. He kuuntelivat, kun miehet lukivat ääneen kirjeitään, katselivat näiden näyttämiä valokuvia ja antoivatpa näille pieniä lahjojakin.

Erään kerran lapsosena Maria istui haaveksimassa ikkunan ääressä, ja silloin ikkunan editse marssi rykmentti sotilaita. Tämä kirvoitti Marian huulilta huokauksen:

"Ahh! Minä rakastan näitä ihania sotilaita, haluaisin suudella heistä jokikisen kanssa!" Tällöin lastenhoitaja Margaretta Eagar torui häntä: "Maria, kiltit pikkutytöt eivät suutele sotilaita!"

Vain muutama päivä tämän jälkeen pidettiin lapsille juhlat. Eräs 12-vuotias poika oli pukeutunut sotilaaksi ja pyrki suukottamaan Mariaa. Silloinkos Maria asettikin kätensä huuliensa suojaksi, astui muutaman askeleen taaksepäin ja tokaisi näpäkästi:

"Mene pois, sotapoika - minä en suutele sotilaita!"

Jo 11-vuotiaana Maria koki rakastuneena sydänsuruja, joissa hänen äitinsä joutui häntä lohduttamaan. Maria rakasti lapsia ja jo nuorena hänen suuri haaveensa oli päästä joskus naimisiin venäläisen sotilaan kanssa ja saada paljon lapsia.

Murrosiässä Marian kauneus puhkesi täyteen, kaiken valloittavaan kukkaansa. Sattui niin, että Romanian perintöruhtinas Carol tuli kosimaan Olgaa, mutta kas, hän ihastuikin Mariaan! Keisarinna ei halunnut kuulla kosimisesta puhuttavankaan, sillä hänen mielestään Maria kuului vielä lastenkamariin.

Maria

Keisari nimitti tyttärensä ulaanirykmenttien komentajiksi, kun nämä täyttivät 16 vuotta. Heille tehtiin upeat univormut. Tytöt olivat hyvin viehtyneitä kaikkeen sotilaallisuuteen, mikä johtui varmaankin siitä, että he elivät lapsuutensa ja nuoruutensa sotilaiden ympäröiminä ja keskellä.

Maria

Lempinimet

Mariasta käytettiin kotona lempinimiä. Hän oli Marie, joka oli hänen nimensä ranskalainen muoto - tai venäläisittäin hän oli Masha, Mashka.

Taiteilijana

Maria oli sisarustensa tapaan taiteellisesti lahjakas ja hyvä piirtämään. Hän teki usein luonnoksia mitä erilaisimmista aiheista ja käytti piirtäessään vasenta kättään.

Maria

Rasputin rakkaana ystävänä

Rasputinilla oli hyvät ja läheiset suhteet kaikkiin tsaariperheen lapsiin, myös Mariaan. Itseasiassa tyttäret jumaloivat Rasputinia vähintäänkin yhtä kiihkeästi, kuin äitinsä teki. He pitivät tätä hengellisenä ohjaajanaan. Suuriruhtinattaret, eli tyttäret käyttivät puhuessaan Rasputinista nimitystä "ystävämme". He kokivat Rasputinin liittolaisekseen ja uskotukseen keisarillisen perheen suljetussa maailmassa, jossa perheen ulkopuolelta tulevat ystävät olivat harvinaisempia.

Rasputin sai liikkua ja oleilla tyttöjen yksityisimmissä tiloissa jopa silloin, kun näillä oli nukkumaanmenoaika ja tyttäret liikkuivat yöpuvuissa. Erään kerran tällaisessa tilanteessa eräs järkyttynyt naispalvelija olisi halunnut, että Rasputin olisi välittömästi kannettu väkivalloin pois tyttöjen tiloista.

Kaikesta Rasputinin äärimmäisestä irstaudesta huolimatta ei ole voitu todentaa, että hänellä olisi ollut sopimattomia käyttäytymisiä tytärten kanssa, vaikka sellaisestakin kiivaasti huhuiltiin ja kuiskittiin.

Pidettiin kuitenkin laajalti sopimattomana ja täysin käsittämättömänä sitä, miten myötämielisesti hovissa Rasputiniin suhtauduttiin ja miten Rasputin sai liikkua vapaasti ei vain keisarinnan, vaan myös tytärten seurassa. Järjestihän Rasputin kuitenkin jopa orgioita, joista suoritettiin poliisitutkimuksia ja häntä syytettiin raiskauksestakin. Rasputinia kuitenkin suosittiin, suhtautuivat siihen ihmiset miten hyvänsä, aina hänen murhaansa saakka. Rasputinin kuolema oli sekä äidille, että lapsille tyrmistyttävä ja hyvin surullinen tapahtuma.

Maria ja Anastasia

Pikkusiskot, nuorimmat sisarukset Maria ja Anastasia.

All rights reserved
*Kuva Maria ja Anastasia, Copyright © VelkokneznaMaria
Used with permission.


Tyttäret

OTMA - takana seisovat vasemmalta Olga, Anastasia ja Maria - edessä istuu Tatjana.

All rights reserved
*Kuva Copyright © VelkokneznaMaria
Used with permission.


Siskot

OTMA - Olga, Tatjana, Maria ja Anastasia.

All rights reserved
*Kuva Copyright © Color-Her-World
Used with permission.


Maria seilorina

Suuriruhtinatar Maria oli kaikkien sisarustensa lailla mieltynyt purjehduksiin, joilla pukeuduttiin aina seiloriksi. Kuvassa ollaan keisarillisella huvijahdilla, Polar Starilla vuonna 1907.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright, Photo by © Olga
*Photo used with permission.


Maria

All rights reserved
*Kuva, Copyright © VelkokneznaMaria
Used with permission.