Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Florstein


Menšikovin palatsi

Menšikovin palatsi on Pietarin ensimmäinen, suuri kivinen palatsi. Palatsin ovat rakentaneet yhteistyönä venäläiset ja ulkomaalaiset arkkitehdit, vuosina 1710 - 1712 ja 1713 - 1727 ja barokkimainen lopputulos edustaa sekatyyliä. Palatsin nimi tulee venäläisestä valtiomiehestä ja sotapäälliköstä, kreivistä ja ruhtinaasta nimeltään Aleksandr Danilovitsh Menšikov (16.11.1673 - 23.11.1729), jolle palatsi tehtiin. Menšikov oli Pietari Suuren avustaja ja miehet neuvottelivat usein erilaisista hankkeistaan Menšikovin palatsissa.

Alunalkaen Aleksandr Menšikov ei ollut edes leipuri, vaan leipurinapulainen. Päästyään Pietari Suuren suosioon hän kohosi urallaan yhä uusiin asemiin ja arvoihin, ei vain kreiviksi ja ruhtinaaksi, vaan myös amiraaliksi ja kuvernööriksikin. Juuri Pietari Suuri lahjoitti Aleksandr Menšikoville palatsin maapaikan Vasilinsaarelta.

Karkotus

Kreivi ja ruhtinas Aleksandr Menšikov hyvin kauniine ja surullisine lapsineen karkotettuna Siperiassa. Eipä ole enää irronnut hymy kreivinkään suupielistä.

Mensikovin palatsi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Sergio Tittarini


Mensikovin palatsi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Sergio Tittarini


Menšikovin palatsista Siperian tölliin

Lähes kaikki maallinen on katoavaista ja sen sai huomata myös kreivi ja ruhtinas Aleksandr Menšikov, sillä erinäisten syytösten vuoksi hänet karkotettiin elämänsä ehtoopuolella Siperiaan ja kaikki hänen omaisuutensa julistettiin kuuluvaksi keisarille. Menšikov kuoli Siperiassa 56-vuotiaana. Näin hänen uransa oli kulkenut mitä ihmeellisimmän tähdenlennon lailla: leipurinapulaisesta nousu ruhtinaaksi ja siitä pudotus syöksykierteellä alas ja kuolema karkotusvankina Siperiassa.

Pietari Suuri

Pietari Suuri - (9.6.1672 - 8.2.1725)

Pietari Suuri, Venäjän tsaari ja keisari. Pietari Suuri oli alkukantainen jättiläinen, voimahahmo, epätavallinen ihminen joka tunkeutui maansa elämään kuin pyörremyrsky. Hän keksi rakentaa kivikaupungin, Pietarin palatseineen, suomaalle, jossa ei ollut lähimaillakaan kiven kiveä.
Pietari Suuri ja orjat palatsien luojina

Pietarin kaikkine palatseineen laittoi alulle tsaari, Venäjän keisari Pietari Suuri, joka perusti Pietarin kaupungin vuonna 1703. Monet Pietarin palatseista, kuten Pietarhovi, Kesäpalatsi tai Talvipalatsi, ovat Pietari Suuren rakennuttamia taikka alullepanemia. Pietari Suurta seuraavat keisarit pyrkivät kukin vuorollaan rakentamaan yhä loistokkaampia palatseja. Pietari Suuri rakennutti myös Tallinnaan Kadriorgin palatsin.

Palatsien rakentajina mainitaan yleensä vain toinen toistaan hienompia ja kuuluisampia arkkitehtejä ja unohtuu helposti se, että varsinaisen rakennustyön Pietarissa ovat tehneet orjat. Sadattuhannet orjat menettivät henkensä näissä äärimmäisen suurissa ja vaativissa rakennusprojekteissa, mutta tällainen "hävikki" otettiin jo alunalkaen suunnittelussa huomioon. Uutta ja verestä orjatyövoimaa kuljetettiin Pietariin tasaisena virtana niiden tilalle, jotka joko kaatuivat niille sijoilleen kaikkensa antaneina, tai menehtyivät sairauksiin ja työmaaonnettomuuksiin.

Pietari Suuri tilasi Pietariin vuosittain 40 000 maaorjaa niiden tilalle, jotka joko menehtyivät tai pakenivat, sillä sitäkin tapahtui runsaasti. Tällainen ilmainen työvoima, jolle tuskin ruokaakaan aina oli tarjolla, takasi sen, että palatseista voitiin tehdä niin käsittämättömän valtavia.

Orjatyövoimalla saatiin aikaan vasta palatsien ulkoiset puitteet ja rakenteet, seinät, katot ja lattiapohjat. Viimeistelyn, kuten parkettien, ikkunoiden ja ikkunanpuitteiden, sisustuksien, peilien, kattokruunujen, huonekalujen, sisustuskankaiden, verhojen ja kangastapettien, taide-esineiden, maalausten, veistosten, porttien, aitojen, puutarhojen, suihkulähteiden ja kaiken muun loiston luomiseen käytettiin Euroopan parhaita ammattilaisia, arkkitehtejä, käsityöläisiä ja taiteilijoita. He synnyttivät orjatyövoiman aikaansaamien suurten rakennuksien pintaan ja sisuksiin sen loistokkuuden, ylellisyyden ja kullan kiillon, joista Pietarin palatsit ovat kuuluisia.

Lähteet
*Kaarina Kaurinkoski: Pietarin palatsit - Moreeni 2011
*Henri Troyat: Pietari Suuri - WSOY
Mensikovin palatsi
Palatsin sisätiloja

Palatsi avattiin kunnostettuna ja museoituna suurelle yleisölle vuonna 1981. Siellä voi nyt nähdä moninaiset, toinen toistaan kauniimmat interlöörit, joihin kuuluvat tammiset juhlaportaat, persialaisella pähkinäpuulla paneloitu kabinetti ja suuri, kultainen vastaanottosali.
Kalustetuissa huoneissa ovat esillä Pietari Suuren hankkimat hollantilaiset huonekalut, veistokset, käyttöesineet ja maalaukset.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Sergio Tittarini
Mensikovin palatsi
Palatsin sisätiloja - suuri sali

Useiden Pietarin palatsien tapaan myös Menšikovin palatsissa järjestetään konsertteja.
Mensikovin palatsi
Palatsin sisätiloja - merenkulun huone.
Mensikovin palatsi
Palatsin sisätiloja - Varvaran makuuhuone.
Mensikovin palatsi
Palatsin sisätiloja - persialainen, pähkinäpuinen kabinetti.
Mensikovin palatsi
Menšikovin palatsi.
Mensikovin palatsi
Mensikovin palatsi - takapiha.