Tunturisuden sivut
All Rights Reserved
*Kuva yllä Olga, Copyright © Flickr/Olga
Photo used with permission.

NIKOLAI II:N ja ALEKSANDRAN LAPSET

OLGA NIKOLAJEVNA ROMANOVA (15.11.1895 - 17.7.1918) - Suuriruhtinatar

Olgan syntymäpaikka vuonna 1895 oli Aleksanterin palatsi, Tsarskoje Selossa. Hän oli tsaariparin lapsista ensimmäinen eli esikoinen ja siten tyttäristä vanhin.

Lahjakas lapsi

Olga rakasti äitiään ja ihaili isäänsä. Hän oli kaikkien sisarustensa lailla älykäs, sekä monin tavoin luovasti lahjakas. Hän oli jo lapsuudestaan saakka hyvin itsenäisesti ajatteleva ja toimiva, omaten voimakkaan tahdon aina itsepäisyyteen saakka. Hän muistutti paljon äitiään, ollen ehdottoman rehellinen ja oikeudenmukainen.

Kaikkien siskojensa tapaan Olga harrasti erilaisia urheilumuotoja, ja yksi suosituimmista ajanviettotavoista olivat ratsastusretket satumaisen kauniissa puistomaisemissa.

Tulinen temperamentti ja suorat sanat

Olgalla oli aika kiivas luonne ja tarvittaessa hän sanoi nopeasti suorat sanat. Erään kerran lapsena hän väsyi olemaan maalarin edessä mallina, niin että hän puuskahti miehelle: "Te olette ruma mies - enkä välitä teistä vähääkään!" Iän karttuessa hänestä tuli lempeämpi, hän oppi hillitsemään suuttumisiaan.

Husaari

All rights reserved
*Kuva Olga, Copyright © VelkokneznaMaria
Used with permission.


Olga sotilaspuvussa. Jo näinä aikoina Venäjällä naisetkin, ainakin keisarin tyttäret, olivat todellakin armeijassa, sillä kun Olga oli täyttänyt kuusitoista vuotta, nimitti keisari hänet husaarirykmentin (valiorykmentin) komentajaksi. Olgan sotilasarvo oli eversti. Rykmentin sotilaspukuna oli vaaleansininen sotilastakki ja koreanpunaiset housut. Keisarin tyttärillä leveä hame. Olga ja Tatjana ottivat vastaan omien rykmenttiensä ohimarsseja, istuen sivuttain naisten satulassa ratsun selässä.

Olga

All rights reserved
*Kuva Olga, Copyright © VelkokneznaMaria
Used with permission.


Maria Tatjana Olga

Kuva noin vuodelta 1916 - vasemmassa reunassa Maria, takana Tatjana ja oikealla istuu Olga.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Romanov Collection, General Collection, Beinecke Rare Book and Manuscript Library, Yale University


OTMA

OTMA - vasemmalla istuu Maria, takana seisoo Tatjana, sitten kurkkii Anastasia ja oikealla istuu Olga.

Olga ja Tatjana
Olga ja Tatjana

Olga ja Tatjana.

All Rights Reserved
*Kuvat - Copyright © Olga
*Photo used with permission.


Olga

Olga vuonna 1910.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Tatiana Z
*Photo used with permission.

Otma

OTMA - edessä istuu Tatjana, takana seisomassa vasemmalta alkaen Maria, Anastasia ja Olga.

All rights reserved
*Kuva Copyright © klimbims
Used with permission.


Olga

Kuvassa Olga on ratsailla, mutta nyt virantoimituksessa. Hän osallistuu Husaarirykmenttinsä kunniaparaatiin. Huomaathan naistensatulan, jonka vuoksi Olga istuu hevosen selässä sivuttain.

Romansseja ja avioliittosuunnitelmia

Olgan tulevaan avioliittoon asettui kaikenlaisia odotuksia, kuten erityisesti keisareiden lasten kohdalla on tavallista. Palatsialueilla Olga oli sisarustensa tavoin nuorten, häntä vartioivien miesten ympäröimä. Erään kerran, kun Olga oli 15-vuotias, hän oli meriristeilyllä. Tällöin joukko upseereita antoi hänelle lahjaksi kuvan Michelangelon alastomasta Davidista. Upseereiden iloksi Olga nauroi tälle viattomalle pilalle pitkään ja hartaasti. Kaikenlaista, viatonta flirttiä oli siellä, missä Olga liikkui.

Olga

All rights reserved
*Kuva Olga, Copyright © sparticus42
Used with permission.

Kuusitoistavuotispäivän tanssiaiset

Kun Olga marraskuussa 1911 täytti kuusitoista vuotta, hänelle järjestettiin Krimillä, Livadijan palatsissa tanssiaiset merkiksi siitä, että hänestä oli tullut nuori nainen. Olga sai vanhemmiltaan lahjaksi timanttisormuksen ja kaulanauhan, jossa oli kolmekymmentäkaksi timanttia ja helmiä. Nämä olivat Olgan ensimmäiset jalokivet ja symboloivat hänen aikuistumistaan.

Päivänsankari sai silloin ensimmäisen kerran käyttää pitkää hametta ja hänen kultaiset suortuvansa kammattiin nutturalle. Olgan ensimmäinen tanssiaispuku oli väriltään vaaleanpunainen. Olga saapui tanssiaisiin raikkaana ja punehtuneena.

Tanssiaiset pidettiin uuden, valkean Livadija-palatsin virallisessa ruokasalissa. Kaikkialla oli kukkia ja palatsin suunnattomat lasiovet olivat avoinna etelän yöhön, niin että huumaava ruusujen tuoksu tulvi puutarhasta saliin. Orkesteri soitti linnan pihalla ja suuriruhtinattaret liitelivät kuin perhoset vieraittensa keskellä. Kyntteliköissä palavien kynttilöiden liekit saivat naisten puvut ja jalokivet, ja miesten kunniamerkit valkoisissa univormuissa säihkymään. Sinä iltana oli nuorempia sisaruksia vaikeaa saada nukkumaan, sillä he eivät millään halunneet irrottautua tanssin pyörteistä.

Myöhemmin tarjottiin kotiljonki-illalliset, ja tanssijat siirtyivät puutarhaan ja marmoriparvekkeille kallion laelle. Sieltä he katselivat, kuinka syksyn suuri kuu nousi taivaalle ja loi hopeaista valoaan Mustanmeren kimmeltävään veteen.

Olga

Suuriruhtinatar Olga lukemassa, ehkä runokirjaa, rakkausrunoja...

Olga ja Tatjana

Olga vasemmalla, Tatjana oikealla.

All Rights Reserved
*Kuva, Copyright © Flickr/Olga
Photo used with permission.


Romanssi

Kuva vuodelta 1913. Tatjana, Olga, Maria sekä keisarin huvijahdin upseeri Pavel Alekseyevich Voronov. Sisarukset olivat varmaankin kaikki ihastuneita komeaan upseeriin, mutta erityisen ihastunut häneen oli Olga - kuvan oikeassa reunassa. Olgan päiväkirjoista löytyy useita merkintöjä Pavelista. Olgan sydän sitten peräti murtui, kun Pavel kihlautuikin toisen Olgan - Romanovien perheystävän, Olga Kleinmichelin kanssa.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Olga
*Photo used with permission.

Olga

Olga husaarirykmentin univormussaan.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Tatiana Z
*Photo used with permission.


Olga

Suuriruhtinatar Olga - syysmuotia.

All rights reserved
*Kuva Copyright © klimbims
Used with permission.


Olga

Olgan piirteitä

Olgan hiukset olivat pitkät ja väriltään kastanjaan vivahtavat. Hänellä oli siniset silmät venäläisissä, leveämuotoisissa kasvoissa. Hän teki ihmisiin suuren vaikutuksen kauneudellaan, kiltteydellään, viattomuudellaan ja tunteidensa syvyydellä.

Puhuessaan jollekin, jonka tunsi hyvin, hän puhui nopeasti ja vilpittömästi ja älykkäästi.

Olga luki paljon, sekä kaunokirjallisuutta että runoutta ja hän oli toisin kuin muut sisarensa, innostunut koulunkäynnistä. Hän lainasi usein kirjoja äitinsä pöydältä, ennen kuin keisarinna oli lukenut ne. Olga kirjoitti myös itse runoja ja soitti kaikkien keisarin lasten tapaan pianoa. Olihan keisarinna itsekin varsin hyvä pianisti.

Sydänsurujakin

Samaan aikaan, kun joka puolella hovissa mietittiin Olgalle sopivaa sulhasta, kulki rakkaus omia polkujaan. 1913 Olga rakastui nuoreen upseeriin, nimeltään Pavel Voronov. Tällaisella suhteella ei kuitenkaan ollut mitään mahdollisuuksia avioliittoon asti, miehen alhaisen aseman vuoksi. Pian tämä upseeri menikin vihille toisen naisen kanssa, ja tämän johdosta Olga sai vuodattaa kyyneleitä.

SAIRAANHOITAJAT OLGA JA TATJANA

Sairaanhoitajat Olga ja Tatjana.

Sairaanhoitajana

Ensimmäisen maailmansodan aikana Olga työskenteli sotasairaalassa sairaanhoitajana. Siinä työssä hän pääsi toteuttamaan haluaan auttaa muita, mikä luonteenpiirre oli vahvana Olgassa jo lapsena.

Sairaanhoitajana ollessaan Olga rakastui erääseen haavoittuneeseen potilaaseensa, nimeltään Dmitri Chakh-Bagov. Tätä "kultaista Mityaansa" hän hoiti Punaisen Ristin sairaanhoitajana toimiessaan. Erään tätä rakkautta sivulta seuranneen mukaan Olgan rakkaus oli "puhdasta, naiivia ja toivotonta". Olga myös yritti piilottaa tunteensa miestä kohtaan muilta hoitajilta, vaikkakin asia huomattiin. Dmitri Chakh-Bagov ihaili Olgaa ja olisi ollut valmis tekemään tämän puolesta mitä vain. Tosin, ei tämänkään upseerin käytös ollut kovin ylevää, sillä juovuksissa ollessaan hän esitteli rehvastellen muille upseereille, Olgalta saamiaan kirjeitä. Näin hän rikkoi pahasti Olgan luottamuksen.

Muitakin ihastumisia Olgalla ehti lyhyen elämänsä aikana olla, yksi viimeisiä oli nuorukainen nimeltään Volodia Volkomski.

Olga oli ilmeisesti kihloissakin, Dmitri Pavlovits oli tämän kihlatun nimi. Tästä on maininta Edvard Radzinskyn Rasputin-kirjassa. "7. kesäkuuta 1912. Olga Nikolajevna ja Dmitri Pavlovits (Venäjän suuriruhtinas Dmitri Pavlovich) ovat eilen menneet kihloihin, kirjoittaa kenraalitar Bogdanovits päiväkirjassaan." Muista lähteistä ei mainintoja tästä kihlauksesta löydy.

Olga

Olga vuonna 1911.

Olga

Olga muotokuvassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Poison-Ivy-Alice


Olga

Olga potilaan vuoteen äärellä, ensimmäisen maailmansodan aikaan.

All rights reserved
*Kuva Copyright © klimbims
Used with permission.
Olga

Husaari-Olga ja ratsu.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Tatiana Z
*Photo used with permission.


Olga

Olga vuonna 1913.

All Rights Reserved
*Kuvat - Copyright Olga


Olga
Olga

Olga
Olga
Olga
Olga

Olga seilorina

Suuriruhtinatar Olga oli kaikkien sisarustensa lailla mieltynyt purjehduksiin, joilla pukeuduttiin aina seiloriksi. Kuvassa ollaan keisarillisella huvijahdilla, Polar Starilla vuonna 1907.

Olga ja Tatjana

Kuvan keskellä suuriruhtinatar Olga ja vasemmalla suuriruhtinatar Tatjana.

Anna Alexandrovna Vyrubova - (16.7.1884 - 20.7.1964 Helsinki)

Oikealla kuvassa on kreivitär Anna Alexandrovna Vyrubova. Hän oli oiva henkilö vahtimaan tytärtenkin touhuja, sillä hän oli keisarinna Aleksandran hovineiti ja paras ystävätär. Vallankumouksen jälkeen Anna oli vangittunakin, mutta onnistui jännittävien vaiheiden jälkeen pääsemään Suomeen. Helsinkiin Anna muutti hieman ennen talvisotaa.

Sodan alettua Vyrubova muutti Tukholmaan, missä Ruotsin tuleva kuningatar Louise - kruununprinssi Gustaf Aadolfin puoliso ja Aleksandra Fjodrovnan sisarentytär - maksoi Vyrubovan ylläpidon ja pienen eläkkeen. 1930-luvulla hänet oli vihitty salanunnaksi Valamon luostarissa. Suomessa ollessaan hän sai rahallista tukea C. G. E. Mannerheimilta, joka oli entinen Chavalier-kaartin upseeri ja tunsi Vyrubovan Pietarin ajoilta. Samoin Ruotsin hovi tuki häntä rahallisesti ja hän maalasi myös akvarelleja myyntiin.

Sotien jälkeen Vyrubova asui palvelijattarensa ja ystävänsä Vera Sapelovan kanssa kaksiossa Topeliuksenkatu 29:ssä Töölössä. Hän kuoli vuonna 1964 ja hänet haudattiin Helsingin ortodoksiselle hautausmaalle.

Yleisradion Dokumenttiohjelmat tuotti vuonna 2005 dokumentin Anna Vyrubovasta. Ohjelman nimi oli Keisarinnan hovineito. Dokumenttielokuvan käsikirjoitti ja ohjasi Arvo Tuominen. Vyrubovan roolin näytteli Galina Bokashevskaja. (Wikipedia)