Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä Livadia.

Livadia - palatsi Krimillä

Nikolai II:lla ja Aleksandralla perheineen oli avioliittoaikanaan kaksi erityistä palatsia. Aleksanterin palatsin he muokkasivat omaksi kodikseen ja Krimillä sijaitsevan Livadian he uudistivat omaksi kesäpalatsikseen.

Valkoisesta graniitista rakennettu Livadia edustaa italialaistyylisine pihoineen tyyliltään uusrenessanssia. Palatsissa on 116 huonetta, jotka keisarillisten tapojen mukaan on sisustettu erilaisilla tyyleillä, kuten barokin mukaan.

Tässä maanpäällisessä paratiisissa Alix ja Nikolai viettivät aikaansa jo ennen avioliittoaankin, vaikkakin palatsin uudistustyöt tehtiin vasta heidän avioliittonsa aikana.

Krimin neito

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Guus Krol


Krim on lomailijoiden ja rantaelämää viettävien auringonpalvojien paratiisi tänäkin päivänä.

Livadia

Tyttäret Livadiassa muotokuvissaan. Livadian sisustukseen kuuluvat muotokuvat lapsista. Vasemmalla suuriruhtinatar Maria, oikealla suuriruhtinatar Anastasia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Wadco2

Jaltan konferenssi vuonna 1945 - Livadian, Jusupovin ja Vorontsovin palatsit

Livadian palatsissa pidettiin Jaltan konferenssi, jossa Josef Stalin, Franklin Roosevelt ja Winston Churchill sopivat maailman järjestelyistä ja erityisesti Saksan kohtalosta toisen maailmansodan jälkeen.

Krimillä on muitakin hienoja, venäläisiä palatseja, kuin Livadia. Itse konferenssi pidettiin Livadiassa. Jaltan konferenssin aikaan venäläisten lähetystö asui Jusupovin palatsissa. Churchill majoittui Vorontsovin palatsiin. Amerikkalaisten lähetystö sijoittui kokouksen ajaksi asumaan Livadiaan.

Stalin luonnollisesti määritti sen, mihin palatsiin kukin lähetystö kokouksen ajaksi asettui. Roosevelt sai sijoittua Livadiaan heikon terveytensä vuoksi. Jokaisena aamuna Churchill ja Stalin tulivat "omista" palatseistaan Livadiaan. Stalinilla matkaa oli seitsemän kilometriä, Churchillillä 15. Churchillin delegaation sanotaan valinneen/saaneen Vorontsovin ylellisen palatsin majapaikakseen siksi, että sen oli suunnitellut englantilainen arkkitehti.

Venäläiset kunnostivat ja valmistelivat palatseja suurin töin ennen konferenssia vastaanottamaan vieraansa. Vorontsovin palatsiin kunnostettiin huolella yksi takka sitä silmällä pitäen, että Churchillin tapoihin kuului tuprutella sikaareita takkatulen äärellä.

Venäläiset kohtelivat länsimaisia arvovieraitaan ylenpalttisen vieraanvaraisesti. Ruokatarjoilu haki vertaansa ja viini, shampanja ja konjakki virtasivat. Kokouksen päätyttyä Roosevelt poistui paikalta heti seuraavana päivänä, mutta hän muisteli tämän jälkeen kaivaten usein Livadiaa. Roosevelt ihastui Livadiaan niin, että kerrotaan, että hän olisi halunnut ostaa palatsin oman perheensä kesänviettoa varten. Churchill kiintyi niin Krimiin, että jäi vielä kokouksen jälkeenkin tutustumaan seutuihin. (70 years of The Yalta Conference: How did Stalin, Roosevelt and Churchill live and what did they eat?)

Livadia
Livadia

Livadia.

Saapuminen Livadiaan

Kuvaus aikojen takaa kertoo morsiusparin saapumisesta Livadiaan.

"Venäjän tuulisten tasankojen, jääkylmän talven ja helteisen kesän rinnalla Etelä-Krim tuntuu Jumalan omalta maalta, maalliselta paratiisilta. Tällaisessa ihanassa paikassa Nikolai odotti Alixiaan sen solan varrella, josta tie kääntyy rantaa pitkin Livadiaan päin.

Taivas, meri ja itse ilmakin näyttivät tänä ihmeellisen lämpimänä ja tyynenä päivänä jumalallisen sinisiltä. Ilma oli täynnä puutarhojen ja kasvimaiden tuoksua. Monenvärisillä kukkulanrinteillä kohoavista, silmää hivelevistä valkoisista kylistä saapui paikkakunnan asukkaita tielle tuomaan leipää ja suolaa tervetuliaislahjaksi matkustajille tai ojentamaan kukkaseppeleitä ja hedelmäkoreja. Nauravat ja huutavat lapset heittivät loistavan värisiä kukkia ihan pilvinä nuoren parin päälle...

Perillä Livadiassa, liikutuksesta tukahtumaisillaan oleva Nikolai vei morsiamensa ensiksi palatsin kirkkoon, jossa pidettiin kiitosjumalanpalvelus Alixin onnellisen saapumisen johdosta."
Vorontsovin palatsi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Kulmalukko

Vorontsovin palatsi

Yksi Krimin ylellisistä palatseista on Vorontsovin eli Alupkan palatsi. Se rakennettiin vuosina 1828 - 1848. Rakennuttaja oli venäläinen ruhtinas ja sotamarsalkka Mihail Vorontsov, joka halusi palatsin kesäasunnokseen. Englantilaiseen renessanssityyliin suunnitellun palatsin toteutti englantilainen arkkitehti Edward Blore. Palatsi on sekoitus monia muitakin tyylejä.

Lukuisista erilaisista osista ja torneista koostuvassa palatsissa on 150 huonetta. Vorontsovin palatsin innoittamina lukuisat venäläisen eliitin jäsenet rakennuttivat Krimille omia palatsejaan. Valtavan puutarhan ympäröimä Vorontsovin palatsi toimii nykyisin museona ja vastaanottaa vuosittain suuren määrän turisteja.

> Jusupovin palatsi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Own work

Jusupovin palatsi

Vuonna 1909 valmistui Jusupovien mahtisuvulle Krimille palatsi. Venäjän vallankumouksen jälkeen Stalin otti palatsin lempidashakseen. Krimin valloituksen jälkeen, vuodesta 2014 alkaen palatsi on kuulunut Vladimir Putinille ja hänen hallintonsa erityistilaisuuksiin.
Anitskovin palatsi

Anitshkovin palatsi

Nuoren parin, Nikolai II:n ja Aleksandran yhteiselo alkoi Anitshkovin palatsissa, jossa Nikolai II asui silloin, kun pari vihittiin. Tämä palatsi oli Nikolai II:n lapsuuden koti, jossa hän vanhempineen vietti elämänsä ensimmäiset vuosikymmenet. Nikolai II asui nuoruudessaan myös Hatsinan palatsissa.

Aleksandra muutti Nikolain seuraan Anitshkovin palatsiin vasta vihkimisen jälkeen. Siihen saakka hän oli asunut lähellä sijainneessa sisarensa Elisabetin (Elisabet (Jelizaveta) Fjodorovna) ja tämän miehen, Venäjän suuriruhtinas Sergei Aleksandrovits Romanovin (11.5.1857 - 17.2.1905) palatsissa, Beloselski-Belozerskissa (Tutustu palatsiin alempana tällä sivulla).

Itse vihkimistilaisuus, eli häät pidettiin 26.11.1894 Talvipalatsissa, jonka kappelissa pari vihittiin. Sieltä aviopari ei suinkaan lähtenyt häämatkalle, vaan he siirtyivät Anitshkoviin, joka tuolloin oli Nikolai II:n äidin, leskikeisarinna Maria Fjodorovnan hallussa ja kotina. Anitshkovissa aviopari ei viipynyt pitkään, sillä jo saman vuoden 1894 joulukuussa he muuttivat asumaan Aleksanterin palatsiin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © A.Savin

Anitshkovin palatsin historiaa

Anitshkovin palatsi sijaitsee paikalla, jossa asui vuonna 1718 virkaan astunut Pietarin ensimmäinen poliisimestari, portugalilaissyntyinen Antonio de Vieira. Palatsin rakennutti keisarinna Elisabet (29.12.1709 - 5.1.1762) - Venäjän keisarinna vuosina 1741 - 1762. Rakennustyöt kestivät kolmetoista vuotta ja palatsi oli valmis vuonna 1754. Äärettömän nautinnonhaluinen ja tuhlaavaisuudessaan rajaton keisarinna lahjoitti tämän loisteliaan palatsin rakastajalleen ja suosikilleen, kreivi Aleksei Razumovskille. 1700-luvulla valkoinen Anitshkovin palatsi oli Pietarin merkittävin yksityiskäytössä ollut asuinrakennus.

Elisabetin kuoltua palatsin haltijaksi tuli keisarinna Katariina II (2.5.1729 - 17.11.1796), joka oli Venäjän keisarinna vuosina 1762 - 1796. Hän puolestaan lahjoitti sen yhdelle omista, lukemattomista rakastajistaan, Grigori Potjomkinille.

Lokakuun 1917 vallankumouksen jälkeen valtio kansallisti omistukseensa Anitshkovin palatsin ja siitä tehtiin Pietarin kaupunginmuseo. Vuonna 1934 palatsin tiloissa aloittivat toimensa nuoret pioneerit.
Beloselski-Belozerskin palatsi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © A.Savin

Beloselski-Belozerskin palatsi

Pietarissa, Fontanka-joen ja Pietarin pääkadun Nevski prospektin risteyskohdassa sijaitsee uusbarokkia edustava Beloselski-Belozerskin palatsi. Tässä palatsissa asuivat Aleksandran sisko, Elisabet "Ella" - Elisabeth Alexandra Louise Alice (1.11.1864 - 18.7.1918) - Hessenin ja Reinin prinsessa, Venäjän suuriruhtinatar, jonka nimenä Venäjällä Elisabet (Jelizaveta) Fjodorovna - ja hänen miehensä Venäjän suuriruhtinas Sergei Aleksandrovits Romanov (11.5.1857 - 17.2.1905).

Alix vietti ennen avioliittoaan usein vierailuillaan aikaansa Beloselski-Belozerskin palatsissa. Tärkeä vierailu oli vuonna 1889, jolloin Alix saapui Pietariin sisarensa Elisabetin eli Ellan vieraaksi, viipyen tällöin pidemmän aikaa, kuusi viikkoa. Alixin tulo Pietariin oli merkkitapaus, ja nuorta neitoa oli rautatieasemalla vastaanottamassa suuri joukko keisarillista väkeä, heidän joukossaan Ella, Sergei, tsaari Aleksanteri III ja tietenkin hänen poikansa, Nikolai "Nicky". Kun Alix oli sitten majoittunut palatsiin, niin kappas vain, suuriruhtinas Nikolai alkoi tunkea Ellan asuntoon Alixia tapaamaan ihan monta kertaa päivässäkin. Rakkaus leimusi ja roihusi.

Äärimmäistä loistoa

Runsain veistoskoristein, kultauksin ja silkkitapetein rokokoon tyyliin sisustetussa pinkissä palatsissa on ollut suuri kokoelma länsimaista taidetta ja laaja kirjasto. Loistokkuus ja varakkuus huokuivat palatsin jokikisestä tilasta. Silkkiä ja samettia, ylellisiä kangastapetteja, marmoria ja kultauksia, veistoksia ja maalauksia - kaikkialla kirjaimellisesti pursusi mittaamaton ylellisyys.

Kun Alix palasi vuonna 1889 kuuden viikon oleskelunsa jälkeen takaisin Hesseniin, hänen sydämensä jäi Venäjälle. Hän ja Nicky alkoivat kirjoitella toisilleen, rakkauskirjeitä, jotka tulvivat tunteita - englanniksi, sillä se oli ainut kieli, jonka he kumpikin osasivat ja jakoivat.

Alix Tutustu Alixiin - Aleksandra lapsena

Lähteet
*V. Poljakov: Viimeinen tsaaritar - Kustannusosakeyhtiö Kirja 1928
*Alexanderpalace: Childhood 1879 - 1888
*Irmeli Viherjuuri: Anna Virubova - Otava 1987
*Wikipedia: Livadia
Kaija Pulkkinen: Pietari - Palatsien ja kanavien kaupunki
Wikipedia: Anichkov Palace
Suomi Venäjä: Anja Tuomisto: Pietarin kanavilla ja silloilla