Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä, Pietari-Paavalin linnoituksen muurien yläpuolelle kohoaa kullankeltaisena Pietari-Paavalin katedraali, jonka tornilla on korkeutta 122 metriä. Tämän katedraalin kirkkosalissa sijaitsevat marmorisilla aitauksilla ympäröidyt sarkofagit, joissa lepäävät Romanovit.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Ana Paula Hirama

Pietari-Paavalin linnoitus

Pietarin Jänissaarella, Nevajoen rannalla sijaitsee Pietari-Paavalin linnoitus. Tämä Talvipalatsin vastarannalla sijaitseva linnoitus on Pietarin vanhin osa ja koko kaupunki sai alkunsa sen rakentamisesta vuonna 1703. Alunperin puisena rakennettu linnoitus on myöhemmin korvattu kivilinnoituksena.

Linnoituksessa sijaitsevaan katedraaliin on haudattu kaikki Venäjän keisarit Pietari I:stä lähtien. Yksi linnoituksen kuuluisimmista kohteista on Domenico Trezzinin suunnittelema Pietari Paavalin katedraali, joka on yksi Pietarin maamerkeistä. 122 metrin korkeuteen kohoava katedraalin torni on Pietarin korkein rakennus.

Pietari-Paavalin linnoitus
Pietari-Paavalin linnoitus
Pietari-Paavalin linnoitus

Pietari-Paavalin linnoituksen näkymiä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright © Ana Paula Hirama

Pietari-Paavalin linnoitus

Sarkofagit on kaikki valmistettu valkoisesta marmorista ja niiden päällä on kullattu pronssiristi. Poikkeuksen muodostavat Aleksanteri II:n ja hänen vaimonsa Marian sarkofagit, kuvassa yllä. Ne on valmistettu vaaleanpunaisesta rodoniitista ja harmaanvihreästä jaspiksesta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ted McGrath

Pietari-Paavalin katedraalin kauniit sarkofagit

Katedraalin tiloissa lepäävät lähes kaikki Venäjän keisarit ja keisarinnat, Alkaen Pietari Suuresta, Nikolai II:een ja hänen perheenjäseniinsä saakka. Hallitsijoiden joukossa on myös Katariina II Suuri.

Kahden hallitsijan hautapaikat on sijoitettu muualle. Pietari II lepää Arkkienkelin katedraalissa, Moskovan Kremlissä. Iivana VI, joka joutui elämään suuren osan elämästään vangittuna vallankaappauksen jälkeen, on haudattu Holmogoriin, Arkangeliin.

Pietari-Paavalin linnoitus

Pietari-Paavalin katedraalin holvikaton taidetta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ted McGrath


Nikolai II ja perhe

Olgan ja Tatjanan marmoriset muistotaulut.

Nikolai II ja perhe

Marian ja Anastasian marmoriset muistotaulut.

Nikolai II ja perhe

Pyhän Katariinan kappelin ikuinen rauha

Kuvissa Nikolai II:n ja hänen perheensä leposijat Pietari-Paavalin linnoituksen katedraalin yhteydessä sijaitsevan, Pyhän Katariinan kappelin tiloissa. Sarkofagit puuttuvat, mutta niiden sijasta kullakin perheenjäsenellä on oma, marmorinen muistolaattansa seinällä. Päivällä ikkunoista siintyvässä valossa, ja illemmalla kattokruunun syttyessä, kappeli henkii kuin ikuista rauhaa ja tyyntä hiljaisuutta.

Nikolai II, Aleksandra, Olga, Tatjana ja Anastasia viimeisillä leposijoillaan

Neuvostoliiton romahdettua vuonna 1991, Nikolai II, hänen vaimonsa Aleksandra ja tyttäret Olga, Tatjana ja Anastasia kaivettiin ylös maan alta. Heidän jäänteensä oli löytänyt jo vuonna 1979 amatööriarkeologi Alexander Avdonin, läheltä Jekaterinburgia. Hän ei kuitenkaan ollut neuvostovallan aikana uskaltanut puhua löydöistään kenellekään. Löydetyistä jäivät puuttumaan lapset Maria ja Aleksei.

Vuonna 1998, 80 vuotta väkivaltaisen kuolemansa jälkeen, Nikolai II perheineen haudattiin Pietari-Paavalin linnoituksen kappeliin. Hautajaisissa puhunut Venäjän presidentti Boris Jeltsin, kutsui Nikolai II:n perheen murhaa häpeällisimmäksi luvuksi kautta aikain Venäjän historiassa. Hän lausui myös:

"Tämä päivä on historiallinen Venäjälle. Vuosikymmenten ajan olimme hiljaa tästä hirvittävästä rikoksesta, mutta nyt totuus on puhuttava julki".

Romanovien suvun puolelta esitettiin kiitos siitä, että Venäjän presidentti osallistui hautajaisiin. Jeltsin totesi tähän, että hänellä ei ollut olemassa mitään muuta mahdollisuutta, kuin osallistua. Hänen mukaansa hautajaiset tarjosivat Venäjän kansalle historiallisen mahdollisuuden vapautua isiensä synneistä, Romanovien perheen murhasta.

Suuri määrä Romanovin suvun edustajia, sekä diplomaattinen edustus yli 50 maasta osallistui hautajaisiin. Näin Venäjä hautasi viimeisen tsaarinsa päivälleen 80 vuotta sen jälkeen, kun lokakuun vallankumouksessa valtaan nousseet ampuivat Nikolai II:n, hänen perheensä ja neljä palvelijaa Jekaterinburgissa heinäkuussa vuonna 1918.

Venäjän ortodoksisen kirkon johto ei osallistunut tilaisuuteen, koska he eivät pitäneet luotettavasti todistettuna sitä, että hautajaisissa haudattiin todellakin Nikolai II perheineen. Hautaustoimituksista huolehtivat nuoremmat papit. Näin, vaikka hautajaisten tarkoituksena oli ollut puhdistautua ja yhdistää Venäjän kansa, kävikin osittain päinvastoin ja kansakunta jakaantui.
Nikolai II ja perhe

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Richard Mortel

Maria ja Aleksei vieläkin vailla lepopaikkaa

Marian ja Aleksein jäänteet löydettiin myöhemmin, vasta vuonna 2007. Heidän hautapaikkansa, eli vain maakuoppa, johon heidät oli heitetty ja piilotettu, sijaitsi noin 70 metrin päässä muun perheen löytöpaikasta. Venäjän ortodoksinen kirkko ei pidä luotettavasti toteen osoitettuna sitä, että kyseessä olisivat Maria ja Aleksei.

Tätä asiaa on selvitelty vuosikausien ajan mm. DNA-testien avulla - jotka on tehty myös kaikille muille Nikolai II:n perheenjäsenten jäänteille, useaan kertaan. Viimeksi näin tehtiin vuonna 2015. Näiden tutkimusten avuksi on otettu DNA-näytteitä nykyisin eläviltä Romanoveilta. DNA-tutkimuksissa on antanut apuaan Yhdysvaltojen armeijan DNA-laboratorio - U.S. Army DNA Laboratory. Tutkivien viranomaisten mielestä kyseessä ovat ehdottomasti Maria ja Aleksei - aivan, kuten muutkin perheenjäsenet ovat oikein tunnistetut.

Hautaamaan pääsyn suhteen on oltu umpikujassa, sillä vaikka tutkijat ovat esittäneet ehdottomat todisteet siitä, että kyseessä ovat Maria ja Aleksei, niin kaikki, mitä he ovat saaneet vastaukseksi ortodoksiselta kirkolta ilman perusteluja, on ollut: "Me emme usko tätä". Tämä on sikäli ratkaisevaa, että ortodoksisen kirkon pitäisi huolehtia Marian ja Aleksein hautaustoimituksesta ja myöhemmin ylläpitää heidän lepopaikkojaan ikuisuuksiin asti.

Venäjän hallinto päätti laittaa pisteen tälle kaikelle ja teki päätöksen, että Maria ja Aleksei haudataan ja siunataan lokakuussa 2015 muun perheensä seuraan. Näin ei kuitenkaan käynyt, eivätkä Maria ja Aleksei, kun elämme vuotta 2018, ole vieläkään saaneet viimeistä leposijaansa. Ilmeisesti ortodoksisen kirkon kielteinen kanta aikaansaa tällaisen tilanteen, joka jatkuu ja jatkuu. On vaikeaa kuvitella, kuinka he voisivat kunniakkaasti pyörtää päätöksensä - joka on perustelematon ja väärä. Paitsi tunnustamalla olleensa väärässä.

Nikolai II ja perhe
Sarkofagi
Sarkofagi
Sarkofagi

Sarkofagit - mukana myös Pietari Suuri.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Jeff Huffman


Lähteet
*Visit Pietari
*Smithsonian: SmartNews: DNA Analysis Confirms Authenticity of Romanovs' Remains
*Mail Online: Tsar Nicholas II's son and daughter will finally be buried with the rest of the family in Saint Petersburg eight years after their bodies were discovered
*Yle Uutiset: Venäjän viimeisen tsaarin poika ja tytär aiotaan viimein haudata
*BBC News: Romanovs laid to rest
*Stone and Dust: Peter and Paul Fortress
*The New York Times: The Remains of the Romanovs