Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä Copyright © Anton Anisimov


Stroganovin palatsi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © George Shuklin


Stroganovin palatsi

Hiekanvärinen, barokkityylinen Stroganovin palatsi sijaitsee Moika-kanavan varrella, ihan kuten Jusupovin palatsikin. Jusupovien lailla Stroganovien aatelissuku kuului Venäjän rikkaimpiin sukuihin. He omistivat suola- ja mineraalikaivoksia ja keräsivät suunnattoman omaisuuden.

Stoganovien kauppias- ja aatelissuvun kantaisä oli Anikita Stroganov. Hän omisti jo 1500-luvun alussa suuria maa-alueita ja suolankeittämöitä Uralilla. Serman Stroganov valtasi kasakoiden avulla vuonna 1581 mongolien pääkaupungin Sibirin ja aloitti myös Siperian valtauksen. Koko Siperian kauppa joutui Stroganovien käsiin ja he omistivat myös tehtaita, sulattoja ja kullanhuuhtomoita Uralilla ja Altailla. Oikeuden pitää omia joukkoja ja linnoituksia sekä tuomiovallan alaisiinsa nähden Stroganovit menettivät Pietari I Suuren aikana vuonna 1722. 1700-luvulla Stroganovit alkoivat keräillä arvokkaita kirja- ja taidekokoelmia.

Stroganovin palatsi rakennettiin kreivi Sergei Stroganovin tilauksesta vuosina 1752 - 1754 arkkitehti Francesco Bartolomeo Rastrellin piirustusten mukaan. Rastrelli tuli alunalkaen Pietariin, Pietari Suuren kutsusta, projektitöihin yhdessä isänsä, kuvanveistäjä Bartolomeo Carlo Rastrellin kanssa. Heidän tarkoituksenaan oli viipyä rakennushankkeissa Pietarissa kolme vuotta, mutta palatsien rakentamista toinen toisensa jälkeen riitti niin, että he jäivät Pietariin koko loppuelämäkseen.

Stroganovin palatsin interiöörien suunnitteluun osallistui myös mm. italialainen taiteilija Giuseppe Valeriani. Hänen kattomaalauksensa "Telemakhos ja Olympos" koristaa edelleen palatsin suuren tanssiaissalin kattoa.

Stroganovin palatsi

Palatsin sisätiloja.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © George Shuklin


Elizaveta Alexandrovna Stroganova

Paronitar Elizaveta Alexandrovna Stroganova (3.2.1779 - 27.3.1818). Stroganovien aristokraattiseen sukuun kuulunut paronitar Stroganova meni naimisiin jo 16-vuotiaana. Hän kuoli varsin nuorella iällä Pariisissa.
Pavel Stroganov

Kreivi Pavel Aleksandrovits Stroganov (7.6.1772 - 10.6.1817) lapsena. Stroganoveista erityisesti paroni Aleksander Sergejevits Stroganov (3.1.1733 - 27.9.1811) rakasti taidetta ja hän keräsi palatsiin merkittävän taidekokoelman. Hän toimi Pietarin keisarillisen taideakatemian presidenttinä ja Pietarin aateliston marsalkkana.

Aleksander Stroganov koulutti itselleen ikioman arkkitehdin maaorjasta, nimeltään Andrei Voronihin. Voronihin kehitti ja uudisti palatsin sisätiloja. Hän suunnitteli palatsiin rivin huoneita mineraalien sekä fysiikan tutkimusta varten. Hän suunnitteli ja rakennutti palatsiin myös kirjaston ja kuvagallerian taidekokoelmia varten.

Stroganovien suku omisti palatsin aina Venäjän vallankumoukseen 1917 saakka. Viimeinen palatsin isäntä oli Sergei Stroganov.

Palatsin omistaa nykyisin Venäjän valtio ja siinä järjestetään useiden muiden palatsien lailla sekä pysyviä, että vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Stroganovin palatsi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © George Shuklin
Stroganov eli stroganovinpihvi - ruokalajin nimen alkuperä

Stroganovit ovat jättäneet jälkensä myös ruokakulttuuriin. Stroganov on venäläistä alkuperää oleva ruokalaji. Vaikka ruokalajin nimen oletetaankin saaneen alkunsa Stroganovien mahtavan aatelisperheen piiristä, niin ihan varmuudella nimen syntyä ei tiedetä. Kaksi erilaista selitysversiota nimen alkuperälle on olemassa.

Ensimmäisen selityksen mukaan kreivi Pavel Stroganovilla oli vuonna 1891 palveluksessaan kokki Charles Brière, joka kehitti tämän ruokalajin, stroganovin. Ruokalaji esiteltiin tuolloin ruokiin erikoistuneessa viikkolehdessä La Revue de l'Art Culinaire.

Pavel Stroganov

Hampaaton kreivi Grigory Stroganov on mitä ilmeisimmin naamioinut hampaattomuutensa viiksiensä taakse.

Toisen selityksen mukaan mies stroganovin keksijänä on ollut myös kokki, mutta aikakirjat eivät tiedä kertoa hänen nimeään. Hän kehitti stroganovin kreivi Grigory Stroganoville (1770 - 1857). Kreivin tilanne oli niin onneton, että hänellä ei ollut laisinkaan hampaita ja siksi kokki kehitti hänelle ruokalajin, jonka sai alas pureksimatta, tai ainakin jotenkin mutustelemalla. (Cook's info: Beef Stroganoff)

Paroni Aleksander Sergejevits Stroganov

Paroni Aleksander Sergejevits Stroganov (3.1.1733 - 27.9.1811) keräsi taidetta.

Lähde
Kaarina Kaurinkoski: Pietarin palatsit - Moreeni 2011.
Stroganov palatsi
Stroganovin palatsi

Julkisivu Moika-kanavan puolelta.
Stroganovin palatsi

Julkisivu Moika-kanavan puolelta.