Tunturisuden sivut
Conan Doyle pub

Sherlock Holmesin luojan, kirjailija Conan Doylen syntymätalo on juuri vastapäätä kuvan pubia, joka kunnioittaa edesmennyttä, suurta kirjailijaa.

Sherlock Holmes Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Copyright © byronv2


Sherlock Holmes

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes on maailman kuuluisin ja paras yksityisetsivä, mestarisalapoliisi vailla vertaa. Holmesin luoja on skotlantilainen kirjailija Arthur Conan Doyle (1859 - 1930). Holmesin tarkka titteli on "Consulting detective" - hän on neuvotteleva ja keskusteleva etsivä.

Ei ole sellaista rikosta, jota Sherlock Holmes ei kykenisi selvittämään. Tutkimuksissaan Holmes käyttää hyväkseen ainutlaatuista päättelykykyään, ihmistuntemustaan ja monien eri tieteen alojen erityistuntemuksiaan. Keskustelut rikoksiin liittyvien ihmisten ja epäiltyjen kanssa ovat Holmesille tärkeitä, sillä niissä hän saa kaivetuksi esille tärkeitä seikkoja. Vaikenevakin rikollinen kertoo ja paljastaa vaietessaan Sherlock Holmesille tahtomattaankin paljon. Psykologisilla kyvyillään Holmes onnistuu kaivamaan ihmisistä esille mitä erinäisimpiä puolia, vaikka nämä kuinka yrittävät hämätä ja harhauttaa.

Nerouden ylistys

Sherlock Holmesin tärkein ominaisuus on hänen neroutensa. Hän hankkiutuu mitä vaikeimpien tehtävien ja pulmien äärelle ja ratkoo ne kaikki lopulta vuorenvarmasti ja vieläpä kuin leikittelevästi näytöstyyliin, osoittaakseen omaa suvereeniuttaan. Juuri tämä on se seikka, jota hänessä keskeisesti ihailemme. Hän tekee mahdottomasta mahdollisen ja onnistuu siinä, missä tuskin kukaan toinen ihminen maailmassa voisi onnistua.

Yksi Sherlock Holmesin tutkimusmenetelmistä oli kaiken epäolennaisen poissulkeminen. Hän poisti erilaisista mahdollisuuksista kaikki mahdottomat vaihtoehdot, ja se, mitä jäi jäljelle, oli totuus, vaikka se olisi tuntunut kuinka sopimattomalta ratkaisulta hyvänsä. (When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.)

Sherlock Holmesin museo

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Gregory Wake


Sherlock Holmes

Kuvitus Sidney Paget.

Lähteet
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmesin seikkailut - WSOY
Sherlock Holmes Museum
Tietosanakirja Spectrum
Tietosanakirja Combi
Sherlock Holmesin museo

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Copyright © givingnot@rocketmail.com


Sherlock Holmesin museo

Sherlock Holmesin kodin sydän, olohuone, jossa mestarietsivä takkatulen äärellä voi syventyä ratkomaan rikosmysteereja. Sherlock Holmes museo, Sherlock Holmes Museum, Lontoo.

Osoitteessa 221b Baker Street London NW1 6XE England sijaitseva museo on Lontoon suosituin yksityinen museo. Alunalkaen talon osoite oli toki toinen, mutta Holmesin kunniaksi talo on saanut asiaankuuluvan osoitteensa. Museota ylläpitää voittoa tavoittelematon yhteisö, The Sherlock Holmes International Society. Yrjönaikainen talo toimi alunperin vuodesta 1860 aina 1930-luvulle saakka täysihoitolana.

"Tänä iltana viisitoista yli seitsemän teitä tulee tapaamaan eräs henkilö, joka haluaa neuvotella kanssanne aivan erityisen tärkeästä asiasta. Olkaa siis kotona sanottuun aikaan, älkääkä loukkaantuko siitä, että vieraanne peittää kasvonsa naamiolla."

Tohtori Watson - tavallisen tarkka apulainen

Sherlock Holmesin nerous ja loistelias päättelytaito kohoavat ikäänkuin parrasvaloihin ja sfääreihin siksikin, että hänen lähellään ja kuin kontrastina liikkuu tapahtumien kronikoitsijana tohtori Watson. Ei Watsonkaan mikään typerys ole, kaikkea muuta, hänelläkin on oiva annos tervettä järkeä ja pyrkiipä hänkin antamaan oman panoksensa ongelmien selvittelyyn. Watson etsii ratkaisuja sieltä, mistä hän niitä voisi kuvitella löytyvän, mutta ei kykene luovaan ja terävään ajatteluun. Hän on mitä poroporvarillisin, sekä tavoissaan että ajattelussaan, mutta viihtyy nauttien Holmesin seurassa, koska näkee läheltä tämän suurenmoiset ja ainutlaatuiset kyvyt. Holmes toteaakin toistuvasti uskolliselle seuraajalleen: "You know my methods, Watson." - Tiedät minun tutkimusmenetelmäni, Watson.

Loppujen lopuksi Watsonin asema Sherlock Holmesin seurassa on apurin ja statistin osa. Tohtori Watsonilla on silti Sherlock Holmesin seurassa tärkeä sijansa, sillä juuri hänen seurassaan voi havaita, miten Holmesin todellinen nerouden soihtu kohoaa kaiken tavanomaisen yläpuolelle. Tohtori Watsonin hieman jähmeän harmauden ja leppoisuuden rinnalla Sherlock Holmes kohoaa ylös kuin värejä säkenöivä ilotulitus.

"Ja olipa itse tutkittava tapaus millainen tahansa, ystäväni mestarillisessa tilanteen arvioinnissa ja läpitunkevan terävässä ajattelussa oli aina jotakin, joka sai minut nautinnolla tutkiskelemaan hänen työskentelytapaansa ja seuraamaan, hänen nopeita, nerokkaita päätelmiään, sillä juuri niiden avulla hän selvitti mutkikkaimmatkin mysteerit."

Sherlock Holmes
Sherlock Holmes pukeutui kuten herrasmiehet tekevät, ja erityisen tunnettu hän on korkeasta hatustaan. Hattutyypin nimi englanniksi on Deerstalker - sitä voisi nimittää metsästäjänhatuksi. Hattu on ollut suosittu erityisesti maaseudulla ja hirvenmetsästäjien keskuudessa. Metsällähän Sherlock Holmeskin oli, jäljittäessään rikollisia, joten hattu sopi hänelle mitä mainioimmin.

Sherlock Holmesin museo

Sherlock Holmesin työpöytä

Sherlock Holmesin työpöydällä rikostutkimusvälineitä, kuten mikroskooppi ja mittanauha. Sherlock Holmes museo, Sherlock Holmes Museum, Lontoo.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Copyright © givingnot@rocketmail.com


"Oli myrskyinen ilta marraskuun lopulla. Holmes ja minä (Watson) olimme istuneet äänettöminä omissa oloissamme koko illan. Holmes oli yrittänyt voimakkaan suurennuslasin avulla saada selvää jostakin vanhasta käsikirjoituksesta, minä olin syventynyt tutkimaan erästä uutta kirurgiaa käsittelevää teosta. Ulkona Baker Streetillä ulvoi tuuli ja sade valui virtanaan piesten ikkunaruutuja. Menin ikkunaan ja katsoin autiolle kadulle. Lyhtyjen valot kuvastelivat märistä seinistä luoden hohdettaan jalkakäytäville. Oxford Streetin kulmauksesta ilmestyivät yksinäiset vaunut..."
Sherlock Holmesin museo
Sherlock Holmesin museo
Sherlock Holmesin museo
Sherlock Holmesin museo

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä Copyright © givingnot@rocketmail.com


Jeremy Brett (3.11.1933 - 12.9.1995)

Jeremy Brett - oikealta koko nimeltään Peter Jeremy William Huggins - on monille Sherlock Holmesin ihailijoille se ainoa oikea ja paras Sherlock Holmes. Jeremy Brett esitti Sherlock Holmesia vuosina 1984 - 1994 tuotetussa tv-sarjassa.

"Eräänä aamuna tohtori Watson vastaanotti Holmesilta sähkösanoman: Voitko ottaa parin päivän loman? Olen juuri saanut sähkösanoman, jossa minua pyydetään Länsi-Englantiin tutkimaan Boscombe-laakson murhenäytelmää. Olen iloinen, jos voit tulla mukaan. Kauniit ilmat, kauniit maisemat. Lähden Paddingtonin asemalta 11.15." - Tästä sähkösanomasta alkoi tapaus "Laakson arvoitus".

Kaikkien aikojen mestarisalapoliisi

Kotkannenäisen, haukankatseisen ja savipiippua polttelevan Sherlock Holmesin nimi on lukemattomissa maailman kielissä käsite, joka merkitsee samaa, kuin kaikkien aikojen mestarisalapoliisi. Itse hän käytti omasta toiminnastaan nimitystä taide ja uskoi, että hänen taiteelliset kykynsä olivat verenperintöä. Niin valtaisa on ollut Sherlock Holmesin näkyvyys ja maine, että hän elää ja vaikuttaa keskuudessamme vielä tänäkin päivänä, ehkä suurempana ja myyttisempnä hahmona, kuin koskaan aiemmin.

Urheilua, viulunsoittoa, kirjallisuutta ja paheita

Sherlock Holmesilla oli suuret ruumiinvoimat ja urheilijan menneisyys, sillä hän oli harrastanut sekä miekkailua, nyrkkeilyä, että jiujitsua. Vastaan rimpuilevat taikka peräti väkivaltaisiksi havittelevat konnat Holmes taltutti säyseiksi tuota pikaa. Pistoolinkäyttelijänäkin hän oli varsin taitava, ihan kuten Watsonkin.

Urheilun ohessa Sherlock Holmes harrasti myös henkistyneempää kulttuuria, kuten viulunsoittoa ja lukemista. Olihan hänellä omaakin kirjallista tuotantoa. Hän kirjoitti tutkielman tupakantuhkan eri lajeista. Hänen myöhempien vuosiensa merkittävin teos oli Mehiläishoidon käsikirja.

Ei sellaista sankaria, ettei paheitakin. Holmesin paheena ja heikkoutena oli ei enempää eikä vähempää kuin kokaiini. Hänellä oli mitä ilmeisin riippuvuus tähän turmiota tuottavaan aineeseen ja aina silloin tällöin hän joutui juovuttavan kokaiinihimon valtaan.

Siisteydestäkään ei Sherlock Holmes pahemmin perustanut. Tosin hän rakasti järjestelmällisyyttä, ainakin tutkimuksissaan. Luonnosta hän ei ollut kovinkaan kiinnostunut, sillä hänen mielenkiintonsa kohdistui ihmisluontoon ja sen lukemattomien arvoitusten selvittelemiseen.

Sherlock Holmes

Savipiipustaan mies tunnetaan

Visaisia ongelmia ratkoessaan Sherlock Holmes poltteli rakasta savipiippuaan, joka oli hänelle samaa kuin henkevä keskustelutoveri muille. Tupakkaa hän muuten säilytti persoonalliseen tapaansa persialaisen tohvelin kärjessä.

Ei turhia tunteiluja

Sherlock Holmes kyllä koki suuriakin tunteita ainakin taideharrastuksissaan, mutta salapoliisitehtävissään hän oli varsin analyyttisen tunteeton, eikä antanut tunteiden sumentaa viileäntyyntä ajattelua ja harkintaa.
*** tunturisusi.com linkit ***